Header Image

Det ljuva 40+ livet

Jag fyllde 40 år sommaren 2011 och så här är mitt liv på andra sidan kullen. Jag är sambo med D och tillsammans har vi två augustitjejer födda 2006 och 2008. Vi bor lite lantligt på Ingarö i Stockholms skärgård. När jag inte är på jobbet myser jag med familjen, fotograferar, pysslar, sjunger och tränar döttrar i friidrott. Om inget annat anges är alla bilder fotograferade av mig. <I>Kontakt:<BR> 40plus(at)outlook.com</I>

Smultronglasstårta med maräng

Publicerad,

Smultronglass. Den bästa glassen hittills. Den smakar verkligen sommar!

smultronglasstarta

Smultronglass
ca 1l färdig glass

    3 dl smultron
    2,5 dl mjölk
    1 dl grädde
    1/2 tsk vaniljpulver
    2 äggulor (spara vitorna till marängen)
    1,5 dl socker

Mixa smultronen grovt med en stavmixer. Koka upp tillsammans med 0,5 dl socker under omrörning. Ta kastrullen av plattan. Häll upp mjölken i en annan kastrull, lägg i vaniljpulver värm upp så att det sjuder (inte kokar). Ta kastrullen av värmen. Vispa äggulor och 1 dl socker pösigt och blanda i den varma mjölken. Ställ kastrullen på värmen igen och låt sjuda under omrörning till smeten uppnått lite tjockare konsistens. Ta kastrullen av värmen, blanda i smultronmixen och vispa slutligen i grädden. Låt smeten svalna och ställ sedan in i kylskåp så att den blir riktigt kall. I väntan på det passar det utmärkt att göra marängbottnarna.

smultronglasstarta1

Marängbottnar

    2 äggvitor
    1 dl socker
    1 krm ättikssprit

Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt ättikssprit och häll i socker lite i taget medan visparna går. Vispa till en blank smet. Häll upp i sprits och spritsa ut lagom stora bottnar på bakplåtspapper (måtta efter formen). Smeten räcker även till ett gäng små maränger också. Ställ in i ugn på 100 grader under 1 timme. Stäng av värmen, men låt marängerna stå kvar till ugnen är kall.
Lägg en botten i en form med avtagbar kant. Häll i glassmeten i glassmakinen och kör enligt tillverkarens instruktioner. Sleva upp glassen på marängbotten. Lägg på nästa tårtbotten ovanpå. In i frysen minst en timme så att det fryser ihop bra. Dekorera med färska bär och servera.

smultronglassDet blev lite glass över som vi sedan serverade som den var med några smultron på toppen. Mums, mums!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *