Det ljuva 40+ livet

Smultronglasstårta med maräng

Smultronglass. Den bästa glassen hittills. Den smakar verkligen sommar!

smultronglasstarta

Smultronglass
ca 1l färdig glass

  3 dl smultron
  2,5 dl mjölk
  1 dl grädde
  1/2 tsk vaniljpulver
  2 äggulor (spara vitorna till marängen)
  1,5 dl socker

Mixa smultronen grovt med en stavmixer. Koka upp tillsammans med 0,5 dl socker under omrörning. Ta kastrullen av plattan. Häll upp mjölken i en annan kastrull, lägg i vaniljpulver värm upp så att det sjuder (inte kokar). Ta kastrullen av värmen. Vispa äggulor och 1 dl socker pösigt och blanda i den varma mjölken. Ställ kastrullen på värmen igen och låt sjuda under omrörning till smeten uppnått lite tjockare konsistens. Ta kastrullen av värmen, blanda i smultronmixen och vispa slutligen i grädden. Låt smeten svalna och ställ sedan in i kylskåp så att den blir riktigt kall. I väntan på det passar det utmärkt att göra marängbottnarna.

smultronglasstarta1

Marängbottnar

  2 äggvitor
  1 dl socker
  1 krm ättikssprit

Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt ättikssprit och häll i socker lite i taget medan visparna går. Vispa till en blank smet. Häll upp i sprits och spritsa ut lagom stora bottnar på bakplåtspapper (måtta efter formen). Smeten räcker även till ett gäng små maränger också. Ställ in i ugn på 100 grader under 1 timme. Stäng av värmen, men låt marängerna stå kvar till ugnen är kall.
Lägg en botten i en form med avtagbar kant. Häll i glassmeten i glassmakinen och kör enligt tillverkarens instruktioner. Sleva upp glassen på marängbotten. Lägg på nästa tårtbotten ovanpå. In i frysen minst en timme så att det fryser ihop bra. Dekorera med färska bär och servera.

smultronglassDet blev lite glass över som vi sedan serverade som den var med några smultron på toppen. Mums, mums!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.