Jag fick en glassmaskin i födelsedagspresent och trots att vädret nu inte längre är det bästa går den på högvarv. Vi testar en ny smak nästan varje dag. Men jag tar det från början. Först ut blev nämligen klassisk vaniljgräddglass. Härligt krämig, ljuvligt vaniljig och god.
Klassisk vaniljglass
-
3 dl mjölk
2 dl grädde
1 vaniljstång
1/2 tsk vaniljpulver
2 äggulor
2 dl socker
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Häll upp mjölken i en kastrull, lägg i vaniljskrap, vaniljstångsrest och vaniljpulver värm upp så att det sjuder (inte kokar). Vispa äggulor och socker pösigt. Ta kastrullen av värmen. Ta upp vaniljstången. Vispa i äggsmeten. Ställ kastrullen på värmen igen och låt sjuda under omrörning till smeten uppnått lite tjockare konsistens. Ta kastrullen av värmen och vispa slutligen i grädden. Låt smeten svalna och ställ sedan in i kylskåp så att den blir riktigt kall. Kör glassmeten i glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner.
Sleva upp i tätslutande förpackning och frys minst en timme.
Servera med färska härliga svenska jordgubbar (passa på medan de finns). Njut!