Här kommer jag skriva ner alla recept-tips jag fått av er, mina läsare 🙂
Kyckling i ugn – Monica Claesson
1 kg kycklingfile
1 1/2 -2 burkar creme fracie
3 dl matlagningsgrädde (kan ha vanlig grädde oxå)
1 tsk Italiensk krydda
2 st Hönsbuljong (Rives i)
2 st pressade vitlöksklyftor
salt,peppar
Riven ost.
Gör så här.
Bryn kycklingfilenlägg upp i grattängsform blanda alla andra och häll detta över kycklingen strö sedan över osten in i mitten av ugn i ca,50-55 min. Ugn 200 grader.servera till .Ris el potatis eller pressad potatis..
* * * * * * * * * * * * * * * * * *
Spenatsoppa – Tess
½ – 1 liter vatten
2 msk smör
3 msk mjöl
1 påse stuvad spenat
1 grönsaks buljong
Salt
Smält smöret i kastrullen, vispa ner mjölet och sedan vattnet. Vispa så d blir klumpfritt. Låt koka upp!
Lägg i buljongen och saltet.
Häll i spenaten och låt koka upp i 10-15 min.
Servera med kokta ägg halvor, rostad macka med ost!
Hoppas det smakar:-)
* * * * * * * * * * * * * * * * * *
Spenatsoppa – Kicki
Till 4 personer
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 påse fryst hackad spenat (vi kör med Icas egna)
1 dl grädde
1 msk margarin
vatten
mjöl
Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Tillsätt buljongtärningarna och låt dem lösas upp. Tillsätt halva påsen med fryst spenat ca 200g. Låt spenaten tina i buljongen under omrörning.
När spenaten är tinad, lägg i 1 msk margarin.
Rör ihop en redning av vatten + mjöl. Häll i redningen under omrörning till lagom konsistens (ju mer redning desto krämigare soppa). Tillsätt ca 1 dl grädde och låt soppan koka upp igen. Smaka av med salt och peppar.
* * * * * * * * * * * * * * * * * *
Annorlunda spenatsoppa – Katarina
Jag gör en annorlunda spenatsoppa, som du kanske skulle vilja prova på? Riktigt god är den också! (Enligt både mig och flera andra).
Ta en kastrull, häll i lite olja (så det täcker botten) häll i 1/2 – 1 påse fryst hackad spenat, låt spenaten smälta. När spenaten har “smält” häller du på 1 liter vatten (eller så mycket vatten som du tror skulle räcka till dig och din familj, t.ex.) när det har har börjat koka tillsätter du 4-5 dl ris så det kokar ihop med spenaten. Tillsätt salt och peppar efter smak. (jag brukar bara salta med allkryddan Vegeta – finns nog i de flesta affärer att köpa)
Lätt att göra, tar inte lång tid alls och dessutom riktigt god!
* * * * * * * * * * * * * * * * * *
Spenatsoppa – Thereza
4 port
300-400 gram fryst bladspenat
1 st gul lök
8 dl grönsaksbuljong
2 msk vetemjöl
1 dl matlagningsgrädde
1 msk smör/margarin
salt och peppar
4 st ägg
Börja med att koka äggen. Skala och finhacka löken. Grovhacka bladspenaten. Fräs lök och spenat i smör/margarin i en kastrull.
Tillsätt buljongen och grädden och låt det koka 3-4 minuter. Red av med vetemjölet utrört i lite vatten eller grädde tills du fått den tjocklek på soppan du önskar. Krydda med salt och peppar. Servera med hårdkokta ägghalvor.
* * * * * * * * * * * * * * * * * *
Lax-wok – Vigdis
Har bare en resept på noe som går raskt å lage, wok med laks. Fres en stor løk i olje, 2 fedd hvitløk, en pose wokblanding, 300 g laks i terninger, gastromatkrydder, 2 dl fløte, grädde, litt sitronsaft…..nam nam
* * * * * * * * * * * * * * * * * *
Spenatsoppa – Neta
4 port
1-2 msk smör
3 msk mjöl
1 l vattnet + 2 grönsaksbuljong
300 gr spenat
½ dl mjölk
salt, peppar o ev. muskot
2 hårdkokta ägg
Smält smöret och rör ner mjölet
Späd med vatten och tillsätt buljongtärningarna
Koka upp
Tillsätt spenaten, sjud på svag värme till spenaten smält
Häll i mjölken och koka ytterligare några minuter
Rör då och då, smaka av
Servera med äggklyftor i tallriken
* * * * * * * * * * * * * * * * * *
Spenatsoppa – Cina
För 8 personer
750 g fryst hackad spenat
50 g smör
2 msk vetemjöl
2 liter buljong
Salt (ev.)
3 äggulor
3 dl grädde
Gör så här:
Låt spenaten halvtina. Fräs den i smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör om. Späd med buljongen, lite i taget. Låt soppan koka några minuter. Smaka av med eventuellt salt.
Rör ut äggulorna i grädden. Ta kastrullen av värmen och häll gräddblandningen under vispning i soppan och låt den sjuda en kort stund – inte koka då den annars kan skära sig.
Häll upp i portionsskålar (för förrätt) och lägg ett par kokta äggklyftor i varje skål.
* * * * * * * * * * * * * * * * * *
Spenatsoppa – Ida
4 Port
1 dl grädde
1 Liter höns buljong
300 gram fryst spenat
1 Krm riven muskot
Koka upp grädde och buljong, lägg i den frysta spenaten. Tillsätta muskot, salt och peppar efter smak, låt koka i 10 min.
Jag brukar använda mig av helbladspenat så jag brukar mixa soppan så den blir slät.
* * * * * * * * * * * * * * * * * *
Pias långpannebröd – Neta
2 påsar torrjäst
12 dl vatten
5 tsk salt
2,5 l mjöl, gärna 1/2-1 l vetemjöl special
Blanda alla torra ingredienser.
Värm vattnet till strax under 50 gr, och häll det över det torra.
Arbeta degen några minuter i maskin, eller för hand.
Jäs 1 timme.
Rör om, och jäs en timme till.
Häll upp degen på en långpanna.
Sätt samtidigt ugnen på 250 gr.
Jäs 15-20 min.
Grädda 15 min.
Sänk ugnen till 100 gr., och grädda en timme till.
Stjälp upp brödet på galler, låt det svalna.
Dela i 4 ”limpor”.
* * * * * * * * * * * * * * * * * *
Här kommer ett litet tips om en super kycklingpasta, som man nog kan ha i vad man vill, kanske lite bladspenat, eftersom jag tycks ha läst att ni gillar spenat 🙂
Av lathet lämnar jag länken till receptet på min blogg, kika in om du vill ha ny inspiration, fast jag bakar mest, men kycklingpastan och lite mer mat finns också 😉
http://sarahbakar.blogspot.com/2011/02/kycklingpasta.html
Hej! Jag såg inte om någon hade tipsat om detta så jag gör det. När jag gör spenatsoppa så brukar jag även(utöver ägghalvor)skiva i varmkorvar som bara värms upp av soppan.På så vis blir soppan lite mer och det är dessutom jätte gott!
Oj så mycket goda tips!
Kram från en 8-barns mamma
Fläskkotletter i ugn
Tillbehör:
6 kotletter
3matlagnings grädde
3dl crème frache
½dl soja
1tsk sambal oelek (krydda)
Gör så här:
Lägg kotletterna i en ugnssäker form. Blanda grädde, cremefrache, soja och sambal oelek i en bunke och häll sedan blandningen över köttet.
Se till att allt kött blir täkt.
Ställ in i ugnen på 225 g i 1 timme. Servera med pressad potatis och en grön sallad. Smaklig måltid.
Här kommer ett recept på Pizzasnurror som är utmärkta som mellanmål eller som ett tilltugg på kvällen. Alla i våran familj älskar dessa små pizza bullarna (som vi kallar dom). Gör gärna dubbel sats och frys in.
Pizzasnurror
Ingredienser 16 st.
2dl vatten
1 msk matolja
½ pkt (25g) jäst
½ tsk salt
5 dl vetemjöl
Fyllning:
100g rökt skinka
1 dl chilisås
1-2 dl riven, lagrad ost, t.ex. västerbotten
½-1 tsk oregano
Enkla steg-för-steg
1. värm vatten och matolja till fingervarmt Smula jästen i en bunke, Rör ut jästen med lite av degspadet.
2. Tillsätt resten av degspadet, saltet och det mesta av mjölet. Spara lite till ut bakningen. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäkt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.
3. ta upp degen på ett mjölat bord. Kavla ut den till en rektangulär platta.
4. Strimla den rökta skinkan. Bred chilisåsen på degen. Fördela skinka och ost över. Krydda med lite oregano.
5. Rulla ihop degen till en rulle. Skär den i 16 bitar. Lägg degbitarna med snittytan uppåt på en bakpappers klädd plåt. Låt dem jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225g
6. Grädda snurrorna mitt i ugnen 8 min. Låt dem sedan svalna på galler.
TIPS: Byt ut 1 dl vetemjöl mot samma mängd grahamsmjöl så får du extra fibrer på köpet.
LYCKA TILL!!
Nu har jag gjort spenatsoppan från Kicki,enkel o god ,o dragit igång långpannebrödet,vi får se om ngr timmar om jag har lyckats,kul m olika recept när fantasin står stilla.Hoppas huset var vad ni hoppats på….
Jag stjäl några av recepten, kommer även att lägga ut dem på min blogg om det är ok!?
Kram
Gillar ni soppa kommer alla i er familj garanterat gilla den! Den är så himla god! Du får dubbla eller 3 dubbla receptet i er familj.
Krämig tomatsoppa
Så här kommer receptet till er som vill testa ( för 5 Personer )
500 gram krossade tomater
ca 8 dl grönsaksbuljong
2 gula lökar
Bacontärningar
1 vitlöksklyfta
3 dl grädde
1 dl Cream Fraice
Farfalle ( fjärilspasta )
1 msk chilipulver
Salt & peppar
ca ½ dl torkad basilika.
Bryn på löken & bacon. Tillsätt sedan alla ingridienser och låt den koka till pastan är klar. Avsluta med att ha i basilikan.
Servera med bröd.
Jag lovar att ni inte blir besvikna!
Herregud, vad folk verkar gilla spenatsoppa, haha!
Okej då har jag ett underbart recept på flygande jakob, det är en grytvariant och inte den ”vanliga” med chilli osv som man har i ugnen.
Flygande Jakob a´la Malin:
Till 4 pers ca
1000 g kycklingfilé ca
1 stor lök
3 dl grädde
1 sockerbit
Curry efter smak.
Lite sockerlag från en burk mandariner. ca 1 matsked
Magarin till stekningen
Salt och peppar efter smak
Tillbehör:
Jordnötter
Banan
Mandariner på burk
Skala och hacka löken fint, skär kycklingen i grytbitar. Fräs löken ihop med curry och socker tills den fått lite färg. Lägg i kycklingen och stek den färdig. När kyckligen är färdig tillsätter du grädden och vätskan från mandarinerna. Låt koka ca 20 min, gärna lite längre. om den verkar lite tunn så tillsätt lite redning med mjölk och mjöl. Smaka av med salt och peppar.
Servera med tillbehören och nykokt ris.
Vill säga att denna rätt går utmärkt att göra med fläskfilé om man tycker bättre om det 🙂
Om du testar detta så får du gärna skriva i min blogg och berätta vad du och familjen tyckte om den 🙂
Vi brukar iofs göra på 2 kg kyckling eftersom vi är stora i maten i vår familj och denna gryta är försvinnande god.
Jag har en enklare variant på det första receptet Kyckling i ugn.
Jag tar frysta kycklingfileér och lägger i en ugns form.
Blandar lika delar creme fraiché och grädde i en kastrull i med lite sambal oelek efter tycke och smak, jag mäter aldrig.
lite senap och lite colorit soya mest för färgens skull.
koka upp kasta i lite riven ost och häll över kycklingen.
in i ugnen ungefär en halvtimme 40 minuter nåt sånt., 225 grader.
koka ris eller cous cous eller nåt till. Skit enkelt och jättegott.
man slipper stekmomentet som var i första receptet.
En annan variant är, tinade kyckling fileer som man försteker lite, sen doppar man dom i ägg och sen i riven parmesan och sen in i ugnen. Tills dom är klara. Supergott det med!
Och jag gillar inte mat som tar lång tid att göra, och jag har två barn. Tänk med 10. Jösses! Du gör det bra måste jag säga.. : D
Vad är du intresserad av för recept? För jag har ett par roliga jag med 🙂
MIRKA SVARAR: Allt emottages med glädje 🙂 Gärna relativt lättlagat, grytor, gratänger, soppor mm 🙂
måste tipsa dig om ett recept som alla älskar. vi är heltokiga i detta…receptet är avsett för 4-5 personer, men det är så gott att man äter MYCKET MER än så. jag brukar göra dubbelt upp för vår familj på 5 personer =)…
det går även snabbt att laga, perfekt till bjudningar eller också till vardagsmat.
receptet ser kanske lite klyddigt ut, men jag lovar att det går fort att tillaga, inget krångligt alls.
kycklinglassange:
ingredienser:
1 grillad kyckling (går även bra med kycklingfileer som man skivar i tärníngar)
1 zuccini
1 paprika
1 burk creme fraiche med paprika chili smak
1/1 tsk salt
1/2 krm cayennepeppar
1 krm svartpeppar
1/2 krm chilipulver
lassangeplattor
ostsås(gör en egen eller köp färdig bland såserna)
Gör såhär:
1.ugnen på 225grader.
2. skär ut kycklingen i tärningar, (stek bitarna om du har fileer)
3. hacka zuccini och paprika och stek dom på svag värme tills dom är mjuka.
4. blanda i kycklingtärningarna, creme fraichen och kryddorna och rör om.
5. låt det koka en liten stund till en krämig röra.
6. ta av kastrullen från plattan och gör ostsåsen.
7. gör detta sen som en vanlig lassange. varva lassangeplattor, kycklingröran och ostsåsen.
8. ställ in i ugnen i ca: 20min (tills den fått fin gyllenbjun färg)
FÄRDIGT
MIRKA SVARAR: Tusen tack, absolut något som kommer att testas 🙂