Trettonbarnsmamman

Trötthet, hundar och podcast

Som jag har skrivit så är David förkyld. Han låter som en liten gris när han andas stackaren. Och i och med hans förkyldning så har han mera magknip just nu också 🙁 Det gör att vi sover inte bra alls på nätterna. Inte.bra.alls.suck. Just nu känns det som att jag skulle lätt kunna sova i ett helt dygn på raken. Det är helt okej så länge jag är i rörelse och håller igång men sätter jag mig ner så är det kört, då blir ögonlocken blytunga. Jag är inte så värst mycket till sällskap på kvällarna nu 😀

I tisdags åkte hela familjen och hälsade på hos Mlis ( Kevins flickvän ) familj. Vi har träffat föräldrarna ett par gånger men nu blev det ett mera ordentligt besök 🙂 Ungarna förutom Linnéa var överlyckliga av att få busa och gosa med deras hundar – 2 Leonberger och 2 chihuahuar ( de har även en Grand danois men den fick vara kvar inne i hundgården ). Lilja har typ noll hundvana men hon var inte rädd för fem öre utan sprang runt i extas och klappade hundar, skrattade och pratade på med de 🙂

image

Leonberger är ju såå fina hundar och jag skulle vilja ha en men de är nog lite för stora för oss kom vi fram till. Barnen tjatar på att vi ska köpa en chihuahua och visst, de är urgulliga men jag vet inte….? Fick höra att de är ganska duktiga på att göra sina behov inne trots att de varit ute ofta….? Så var även Emmelies gamla Chihuahua och har hört det från andra också och det vore ju inte så roligt….. Sen är jag ju mera sugen på en lite större hund, typ en Labrador eller dyl. Eller blandras av något slag. Suget kommer i vågor och barnen vill verkligen och det skulle vara ett bra sätt att få Linnéa att bli av med lite hundrädsla. Jaja…tiden får visa, det blir inget förhastat i alla fall 😉

I går åkte jag med de 2 minsta till Stockholm för att gästspela på Carin da Silvas och Tilde Frölings nya podd. Tjejerna var hur härliga som helst och inspelningen gick galant 🙂 Vi hade nog kunnat fortsätta en timme till med tanke på alla frågor som Tilde och Carin kom med efteråt 😀

image

Raka vägen hemåt och till en utvecklingssamtal. Laga middag och hämta hem några barn från kompisar sen var det typ kväll.

Tittade på Sveriges yngsta mästerkock och jag blir såå fascinerad av barnens matlagningsskills! Så duktiga små kockar! Jag hade gärna haft en sån talang under mitt tak 😉

image

Någon har badat och glömt tömma ur badkaret. Någon har svårt att snacka sig ur den biten 😀

Kramis ♥

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. sara

    Usch för sådarna där överdrivet fanatiska människor som tror att bara dom är kapabla till att sköta en hund.
    Jag har själv växt upp med hund i vår ganska stora familj och jag har haft hund större delen av mitt liv ca 30 år.
    En stor familj är ju ett jätteplus! Många som kan rasta den och ge den tid. Alltid någon som börjar sent o slutar tidigt. Ni kan ha hundgård på tomten.

  2. Lisa (sjubarnsmammans vardagsliv)

    Vi köpte en Cockerpoo som nu är ett halvår. Hon är lagom stor för familjen. Vi hade en Golden tidigare men hon blev gammal och trött. Det har gått några år nu och egentligen var det inte meningen att vi skulle skaffa hund just nu men tillfället kom upp och jag läste på om rasen innan vi köpte våran Sally. Hundar är fina djur och det blir ju en familjemedlem till.
    Lycka till med hundköpet när det nu än blir.

  3. Marsipan

    Vad är det för fel på alla här inne? Skaffa hund om ni vill, skaffa 100 hundar om ni känner för det, det är ju för fanken erat beslut och jag tror mycket väl att ni är medvetna om jobbet med hundar, är sjukt trött på alla som ska veta bäst och skriva att det är mycket jobb! Själv har jag småbarn, hund,katt får, getter, hästar, höns, katter och kaniner och vet du det går alldeles utmärkt!

  4. Jixa

    Jag begriper mig inte på människor!! Det är frivilligt att gå in på bloggen!! Har man inget snällt att säga så håll käften!! Inte konstigt att mobbing bland barn är så stort!! De ser ju vad de vuxna säger och gör!! Säger bara skärpning!!!!

  5. Ninna

    Vi har alltid haft pudel i vår familj, sedan jag var barn, och har en storpudel nu. Kan inte tänka mig en härligare hund! Om de möts på rätt sätt och får sina behov tillgodosedda är de så helt underbara – sociala, glada, lättlärda… Och dessutom fäller de inte, men kräver förstås en del pälsvård. Mer om man vill ha dem ”full-pälsade”, mindre om man klipper dem kort. Jag tittar ofta på ”Mannen som talar med hundar”, Cesar Millan, tycker han har väldigt mycket att komma med. Alla håller inte med om det, men så är det ju med oss människor. Vi har olika tyck och tänk! Lycka till med ett eventuellt hundköp! Att ha hund kan bli ett verkligt gemensamt intresse i familjen, och tänk så mycket roligt man kan ha med sin hund, även tillsammans med andra ”hundfamiljer”!

  6. monica

    hej
    leonberger är den perfekta familjehunden och är en kanon hund att ha om man har ett hus med tomt för dom är gårdshundar som älskar sin tomt och har inte nå större krav än att ha sin familj runt sig,så satsa på en sån för man märker inte av storleken efter ett tag

  7. Nickan

    Hej!
    Jag tycker ni ska satsa på en cockerspaniel eller en dansk-svensk gårdshund, passar barnfamilj perfekt! Glada o snälla!

  8. Sara

    Såg att någon skrev om Berner sennen. Dom är KANON som familjehund!!
    MEN! Dom är ju väldigt stora och drabbas ofta av cancer. Jag har haft 5 st Berner, som alla har fått cancer och fått avliva dem 🙁 annars är dem jätte bra hundar, speciellt med barn. Dem kräver mest bara en promenad på ca 1 timme om dagen. Deras levnadsår är ca 5 år.
    Tips också att om man skaffar en tik så sterilisera tiken om det inte ska vara en avelstik, tikarna kan lätt få besvär med sin livmoder som leder till döden. Det hände min Bella förra året, hon blev 4 år!

  9. felicia

    Hej.. 🙂
    Jag ville bara säg att skaffa ingen chihuahua. Jag har en och dom blir väldigt ofta sjuka som i sin tur kostar en förmögenhet. Tyvärr va dom så populära så de anlades väldigt mycket på dom, o då kom sjukdomarna som ett brev på posten. Ett litet tips bara. 🙂 men de är roligt med hundar oxå. Så klart ni ska ha hund. 🙂
    Från en kvinna med 3 hundar och en bebis 🙂

  10. Marika

    Jag anser att Mirka och Peter själva kan ta beslutet om att skaffa hund. De är nog medvetna om vilket åtagande det innebär. Jag vill bara tipsa om (om det blir aktuellt) att välja ras noga. Inte bara se på erfarenheter från andra hundmänniskor utan kolla på olika rasers ursprung och värdera de egenskaper rasen har. Tex är både golden och labrador apporthundar i grunden vilket KAN göra att de gärna tar mycket i munnen och att de ibland är inblandade i bitolyckor just för att det är deras instinkt att använda munnen. Det behöver absolut inte vara så med alla hundar av den rasen men jag anser att det är viktigt att tänka på. Terrier- raser var tex främst framavlade för att jaga tex råttor, vilket gör att de måste vara snabba och ettriga. Och som skrivet innan behöver det inte vara så men det är något att ta i beaktning. Kolla vilken kategori rasen tillhör (apporthundar, vallhundar, jakthundar m.fl.) och kolla vidare hur rasen utvecklats och använts under historiens gång. Om en blandras blir aktuellt så kolla upp de raser hunden har. Lycka till om det blir aktuellt!

  11. Catta

    Vad roligt att ni funderar på att skaffa hund! Är säker på att ni får det att fungera! Är inga problem att ha småbarn o hundar. Förutfattade meningar bara. Är helt hundra på att ni har koll på hund o barn ihop. 😀 Eran familj verkar vara så lugna o harmoniska.
    Köp inte en blandras bara. Ni vet inte riktigt vad ni får. Dom kan blanda i vad som o sälja det som något helt annat. Så vips så kanske ni har en lite för liten hund eller för stor. För osäkert. Så köp en renrasig hund i så fall skulle jag tipsa om. Tänk på också att olika raser har olika inriktningar. Som tex labbe o golden, det finns jakt intriktning o utställning. Utställningstypen är rätt ofta sjuka. Medans jaktinriktningen är väldigt friska. Har själv golden. Världens snällaste MEN många antar att man kan behandla dom hur som eftersom dom ser så snälla ut o därför går över deras gräns. Någon som tipsade om springer spaniel. Det är en trevlig ras! Lagom stor, även för barnen. Dom lite större barnen orkar hålla i kopplet. Spaniel o retriever skulle jag tipsa om.

  12. Carina H

    Det blev mycket prat om hundar nu. men jag tror att famijen Norrström själva kan bestämma om och när samt hur dom skaffar hund, mirrka har väl bara nämnt önskemål om en hund, men hon har säkert i tankarna att hon har det lite fullt upp nu. eller?

  13. Elin

    Nu läste jag inte alla mail men Golden berner och labrador är bland de sjukaste hundarna man kan köpa. Atopi, njurar cancer mm min golden blev två år bernern 10 mån. Jag har tre barn 1-6 år se bara till att hunden har någonstans att vara utan barn! Vi har grindar så han får vara ifred. Rastning är väl enkelt när man går ut går hunden ut barnvagnsprom mm, lydnadsträna i trädgården allt går.

  14. Eva

    Men snälla nån…. Jag förstår ju att folk menar väl men….. Jag skulle väl tro att det är Mirkas o Peters val om dom vill skaffa hund? Jag tar för givet att dom tänker över det innan o läser på om raser o vad som skulle passa dom, varför skulle man tro nått annat?!!!!! Lycka till Mirka om ni bestämmer er för hund!! Vi har en blandras mellan Lhasa apso/bichon frise, väldigt trevlig!! Lagom storlek, trevligt temperament, kräver inte extremt mycket motion. Vi har sju barn…..

    1. Pia

      Vad kul! Vi har haft samma blandning och vilken hund det var!!!! Vår vän gick bort 2011 och vi pratar ofta om honom.

  15. Karin

    Men åh nej skaffa inte hund NU för guds skull , då tänker jag närmast på hundens bästa . Läs alla kommentarer om hur mycket jobb det är med hund (har haft hund själv i 12 år så jag vet) en hund kräver massor om den inte ska bli olycklig 🙁 att dom sköter sig själv NOPE tro inte på det .
    Vänta åtminstone några år innan du ens funderar . Annat vore helt beklämmande ser ju hur hunden har det hos en av familjerna som TV sänt ( vill inte kalla er annorlunda :))) ni har bara massa barn och det är inte så värst annorlunda egentligen :))

    1. Karin

      Bäst att tillägga att jag menar inte att deras hund mår dåligt men man måste ha tid med en hund och det kan vem som helst förstå att den inte finns (tiden ) för barnen går ju i första hand såklart :))

  16. Anna Frida och Louise

    Hej!

    Vi är tre tjejer som just nu skriver vår c-uppsats på Högskolan i Jönköping. Vi ska undersöka svenska familjers attityder till att handla matvaror online. Om ni har en stund över, skulle vi bli otroligt glada och tacksamma om ni tog er tid att svara på vår undersökning som ni hittar via den här länken: https://qtrial2015az1.az1.qualtrics.com/SE/?SID=SV_6F5wBnEQZ8HkZp3

    Tack så mycket på förhand och sprid gärna länken till era familjevänner.

    Kram och tack för en bra blogg
    Anna, Frida och Louise

  17. Moa

    Hm nu lät det som ni vill skaffa hund för att bli av med hundskräcken till största del men det kanske inte stämde. Om de större barnen är intresserade borde det ju inte bli några problem med en så stor familj, även om givetvis vuxna i en familj måste vara beredda att ta över ansvaret om barnen tröttnar. Angående rumsrenhet beror det ju helt på hur effektiv man är i träningen. Större raser kissar ju mer, därför brukar människor i regel vara lite mer måna om att få dom rumsrena snabbt. Det förklarar enligt mig att det oftast tar längre tid att få småhundar rumsrena.

    så låt inte det hindra er om ni vill ha en chihuahua, det krävs mycket tid med en valp bara. Jag gick ut varje halvtimmee+ när hon ätit/sovit/lekt med min taxvalp, hon blev 100% rumsren när hon var ca 6 månader. Så visst kan det ta ett tag även om man ligger i.

  18. Linda

    Vi har en supersnäll Labrador som kom till vår familj när jag var mammaledig.
    Vi bor nära skogen och det är favoritstället för vår hund.Den kräver mycket motion och därför cyklar vi ofta och hunden springer glatt efter.Den leker också med barnen spelar fotboll så blir den helt till sig.Vi tycker det är en perfekt barn hund en riktigt bra och klok vän.Problemet är när vi ska på resa då blir det att ha hundvakt men den saknar oss då.

  19. Solveig

    Kan bara hålla med Mia mycket bra skrivit.EN HUND)KATT ÄR INGEN LEKSAK.
    Tänk på att ni är en stor familj som ta mycket tid.Hundar oavsett storlek så behöver dom minst 3 tim. om dagen med aktiviter ute som inne.En hund som blir aktiverad på olika sätt är en lycklig hund.
    Kolla på God kväll när Barbro är där och pratar om hundar.
    Hälsningar Solveig.

  20. Maria 6 barns mamma.

    Ett tips till David som är förkyld, ja fick tipset av en läkare när min lilla tjej var sjuk, att man tar 1ml från näsdroppar koksaltlösning och 1ml nezeril näsdroppar blandar och droppar sen i båda näsborrarna, såna sprutor finns på apoteket ml.. eftersom koksaltlösning inte enbart hjälper mot nästäppan och nezeril är ju nu från 2 år.. hoppas han blir frisk snart.. min lilla tjej är född samma månad som David fast 2v efter..
    Kram

  21. Carina H

    Hej
    Alltid kul med hundar, men detta tar även mycket tid för familjerna, och många har inte den tiden tyvärr, då jag har och är hundägare sen 30 år tillbaka, så kan jag med erfarenhet berätta att vissa små hundar brukar ha en tendens till att skvätta inne, dom mest kända raser för det är pappilon och yorketerrier, och då har det varit hanar, bara lite info till er , om Ni mot förmodan skulle tänka på hund i framtiden, Kram från Upplands Väsby

  22. Malin

    Hej Mirka! Jag undrar om du skulle kunna länka till podden du var med i, jag har sökt men hittar den inte 🙁
    Kramar till dig och din familj!

  23. Malin M

    Hej Mirka! Vill bara säga att alla chihuahuor är inte likadana, jag har en chihuahua med lite dvärgpincher i sig och hon är helt rumsren med ett fantastiskt psyke. Enligt min uppfattning så är det endast uppfostran det handlar om tidigt! Många ser inte små chihuahuor som hundar utan deras små bebisar, vilket gör att de aldrig får någon disciplin och blir ofta väldigt (väldigt!) beskyddande av deras mattar/hussar som håller i de hela tiden.
    När vi var hon Vetrinären en gång så kom min hund fram till en Vetrinär och ville hälsa, hon vart väldigt förvånad och sa att det här måste vara en chihuahua som får gå själv eftersom hon är så social. Hon bärs sällan, hon har egna ben att stå på och får veta om hon gjort något fel, precis som alla andra hundar borde få. Rekommenderar verkligen små hundar! Speciellt till en stor familj som er. Min behöver då knappt ut, om det är kallt ute så kan hon vänta till 4-5 på eftermiddagen med att gå ut och kissa första gången, hon vill bara sova 😛 kram och tack för rolig blogg! Hälsningar från åsen, älvdalen

    1. camilla

      Om din hund bara vill sova? tycket du det är isåfall en lämplig hund till en familj m 13 barn tex? Du tror då inte hunden skulle bli irriterad på barnen då.En chihuahua ryms i en näve som valp och dom är väldigt ömtåliga….väldigt svårt för ett litet barn att förstå hur försiktig man måste vara.Jag har en teacup chihua hua som går på egna ben både i snö och regn..och han köptes när mina barn blivit 9 och 10 år.Skulle aldrig kommit på tanken att köpt honom när barnen var mindre.Det är inga barnhundar iallafall inte till små barn.

  24. Mia

    En del uppfödare söker fodervärdar till sina hundar, kan vara ett alternativ. Men tveksamt om det är lämpligt med en valp/hund i en så stor barnfamilj. Valpar behöver ganska mycket lugn o ro mellan sina race, och när den ska göras rumsren är det ett evigt springande ut och in med dom, det kanske inte är så lätt att släppa allt och bara sticka ut för det brukar vara bråttom också. Några skriver om lämpliga barnhundar, sådana finns det INTE utan allt beror på omgivningen och var hundens gräns går. Golden Retriever t.ex. har varit inblandad i många olyckor med barn fastän den anses vara godheten själv. Glöm inte att små barn får ALDRIG lämnas ensamma i ett rum med en hund en olycka händer blixtsnabbt.

  25. 5 barnsmamman Simone

    Hejsan jobbigt med en förskyld bebis stackarn. Ville bara tipsa om bästa ersättningen som mina 5 barn inte fått ont i magen av den är lite dyrare men helt klart värt de. Jag kör NAN HA på min 3 veckors bebis och en tsk rapsolja varje dag i ersättningen. Bajsar lättare då och får mkt mindre ont i magen. När jag har haft semper och nan pro har dem skrikit som bara den. Ja vet inte vilken ersättning du ger men prova den:)

  26. Karin

    Ja, en leonberger är underbar som ras, men stor och hårar säkert mycket. Vi har en liten Bichonfrise tik som är helt underbar.Det är ju en dvärg ras som ej hårar. Vi har inte den typiska frisyren utan klipper henne var nionde vecka hos en helt underbar hundfrisör i Stockholms innerstad:)
    Alla barnens vänner och barnen plus vi så klart älskar henne, våran Bianca. Hon är en sk pälsras då hon inte hårar alls, men alla tål ju inte alltid dessa sk allergiraser ändå.
    Nu är hon gamla damen med den aktningsvärda åldern 10 år, ack vad fort det gått. Men hon är fortfarande lekfull och glad som en unghund och följer våran 7 åriga son överallt. Han älskar ju henne och hon har ju alltid funnits i hans liv. Jag har fem barn från snart 25 till minstingen som som sagt är sju. Jag fick mitt första barn när jag var 22 och skulle fylla 23. Mitt andra barn fick jag ett år och åtta månader senare, så han har fyllt 23. Sedan vid trettio fick vi tvillingtjejer som nu är 17, fyller arton i nov. Alla mina barn har en superkontrakt med varandra, och nu Mirka hände det:)
    Första barnbarnet kom, min stora tjej fick en liten Ebba som nu är åtta mån och älskar vov vov
    Som är så snäll mot henne och hon får klappa o h gosa hon oxå:
    Tänker kolla en sak! Du säger att du läser alla kommentarer, och skulle bli så glad om du skriver en rad efter min då jag så gärna vill höra, eller;) läsa PM vad du tänker om det jag har skrivit!!

    1. Karin

      Inte läsa PM, skrev nog fel men lämna gärna en kommentar när du har läst min så vet jag att du läser alla kommentarer, och hälsa särskilt till din mycket vackra dotter Linnea, mina tvillingtjejer har också sin egen stil. Vågar visa det mer nu e gymnasiet. Och dom färgar håret och har annorlunda kläder än många andra i skolan, köper mycket på secondhand, finns en affär i Stockholm där de handlar udda men så fint och billigt, deras bror gör också det. Om din härliga mamma skriver en kommentar efter min kommentar så skriver jag och berättar för dig om den kalaste secondhand butiken i stan, min kräsna fina son som ju är 23 har alltid velat ha annorlunda kläder och jag lovar Linnea där finns de:)

  27. Alexandra

    Herregud vilka moraltanter, pekpinnar och ”vet-bäst” det finns på internet.

    Mirka är vuxen, jag tror hon är kapabel till att fatta bra beslut själv.
    Hon skriver ju klart och tydligt att dom inte ska förhasta sig.

    Sen tipsar jag om Labrador, har en svart tik själv 🙂

  28. Lotta

    Hej Mirka!! Har själv varit/är hundägare till två hundar i fjorton år, barn och hundar brukar vara en väldigt fin kombination!! Barnen lär sig visa respekt mot hunden och den i sin tur avgudar barnen!! Så det borde inte möta något hinder att ni skaffar hund!! Inhägna er fina trädgård så har hunden möjlighet att rasa av sig mycket energi där. Har själv erfarenhet av dvärgschnauzer, en fantastisk ras!! Pigga, alerta, underbara, lojala, ursöta, däremot vaktiga och skäller när det kommer (o)gäster 😉 Endel pälsvård kräver de, men annars är de en perfekt familjehund!! Kram

  29. Annika

    Vi har en hund från länken nedan, läs och fundera! Det var tufft i början men en finare hund går inte att få och ni gör en god gärning dessutom! Bara det inte blir för mycket för hunden men det avgör kontaktpersonen. Läs iallafall. Kram!

    http://www.hundarutanhem.se/

  30. tanja

    Hej! Om ni är sugna på hund, titta på berner sennen. Kanon hundar som älskar barn. Vår kille är lugnet själv och är som nöjdast när han får vara med

  31. Annette

    Haha ja nu blev hon ertappad även om hon nu inte var på plats i badet:) ja inte lätt att vara förkyld när man är en liten skrutt kram till David hoppas han mår bättre snart..

  32. Åsa

    Hej Mirka. Tack för en bra blogg. Skulle i all välmening vilja ge dig ett skrivtips. Skriv ”de” när du kan byta ut mot ”vi” och ”dem” när du kan byta ut mot ”oss”. Har hjälpt mig, nu tvekar jag aldrig om det ska stå de eller dem.

    1. Ida

      Du kanske borde tänka på att det inte är så lätt att skriva korrekt svenska när man inte haft svenska som sitt modersmål?

        1. Ida

          Haha, Mirka har redan skrivit att hon är medveten om att hennes svenska inte alltid är helt korrekt och att hon inte behöver rättelser från personer som tror att dem är så duktiga. Släng dig i väggen med dina fjanttips.

          1. Åsa

            Vilken onödigt aggressiv kommentar. Stackars dig som retar upp dig på det sättet. Jag delar med mig av ett språktips som jag har haft bra nytta av själv. Trist.

  33. Ida

    Det kan funka jättebra att ha hund samtidigt som man har småbarn. Men jag tycker man ska tänka igenom ordentligt vad det innebär att skaffa hund för det kräver ändå ganska mycket. Samtidigt så ger det ju mycket tillbaka också men det vore ju synd att skaffa hund och sedan inse att det blev för jobbigt. Kanske kan ni låna en hund som tidigare nämnts här så att ni får lite mer inblick i vad det handlar om. Men jag tycker absolut att man kan skaffa hund även om man har flera småbarn-

  34. camilla

    Rekomenderar inte en chihuahua
    Jag har 5 barn en katt och köpte en chihuahua.Dom är defensivt inga barnhundar.som du skrev svår att få rumsren..jag höll på ett år och sprangbut nattetid.Dom är absolut inga barnhundar eftersom dom är så små så är det lätt att ett barn blir lite för hårdhänt eller tex ramlar över dom .Och om dom blir skrämd någon gör dom illa så är dom tyvärr snabba att säga ifrån.Och det förstår väl alla om ett barn på 15 kg ramlar över en liten hund på 2 kg så.
    Vet flera barnfamiljer som tyvärr fått sålt sina små pga dom bitit barnen när dom blivit träng/ rädda.och dom är väldigt skälliga pust! Men det variera nog.Nä ingen chihuahua till en familj m små barn ….inte rätt mot hunden såvida inte en vuxen kan kolla hela tiden att barnen är snäll mot den.

  35. EVA

    Jag skulle aldrig rekommendera att skaffa hund när man har flera småbarn! Vänta tills den yngsta är minst fem år, eller strunta i det helt… Det är väl nog jobb med tretton barn, egentligen?

    1. popcorn

      Absolut! Bara man är medveten om vad det innebär och beredd att ta det, en hund är en riktig vän!

  36. Linda

    Hundar är det mycket jobb med! Det blir ju ännu mer för dig Mirka som har småbarn hemma och så måste du rasta hunden även hämta och skjutsa barn och så är ju barnen sjuka då och då så mitt tips till dig/er är att vänta. Linnèas hundskräck går att bota på andra vis. Tänker bara på ert bästa. hoppas ni får en skön helg som snart är här. Kram Linda

    1. Elena

      Jag håller med Linda och en stor hund kräver mycket motion varje dag för den ska må bra för det är ingen leksak, har själv haft hundar i många år.

    2. popcorn

      Tänker också att det kan bli väldigt besvärligt med hund för er…dels är det mycket pass med en hund. T ex får man inte lämna den själv hemma mer än fyra timmar så det är jobbigt när man gör dagsturer. En del hundar går ju inte att ha med sig heller, de blir åksjuka et c och alla ställen får man heller inte ta in hunden på. Och ha hunden kvar i bilen är inget bra alternativ… De måste ut tidig morgon, på dagen, på kvällen, i regn, kyla, åska….och ju större den är desto mer motion behöver den. Dessutom är en hund väldigt kostsam, inte minst om den behöver till veterinären, även om man har försäkring. Är någon hemma hela dagarna kan det funka men måste man ha hunddagis kostar det betydligt mer än barndagis. Så tänk över det hela mer än en gång. Det är så tråkigt när man förhastat skaffar hund och sedan ser att det inte funkar och måste göra sig av med den. Har ingen granne någon hund ni kan ”låna” medan de åker på semester t ex så kan ni känna på hur det är?! En eller två katter kanske kan vara ett alternativ annars, de kräver inte lika mycket som en hund.t ex så rastar de ju sig själva 🙂

        1. Karin

          Jag har för mig att katterna ”försvann” när de flyttade dit de bor nu, vissa katter springer ju bort om man flyttar dem och bara släpper ut dem vind för våg på det nya stället.

      1. Carina H

        Hej. Det är inte säkert att en hund är morgon pigg. mina har som sagt samma sovrutiner som mig, ligger i sängen så länge jag ligger. så ibland är första morgon turen kanske vid 9 tiden, och dom har inte lidit för det, kan också gå ut sent på kvällen . allt beror på vad jag har inbokat, går man sent, behöver man inte gå tidigt ppå morgonen. hundarna lär sig fort mina rutiner.

      2. Carina H

        Detta var det bästa jag läst.ett förslag är att hyra djur för att pröva på . det finns en hel uppsjö av idella föreningar som hyr ut djur, katter. hundar, kaniner.marsvin. m.m. då kan man pröva på.

    1. Carina H

      För det första är ALLA valpar söta, man kan inte köpa för det. man måste tänka framåt i val av hund, hur stor blir den och vad kräver den? alla hundar behöver motion i lagom portioner samt att dom behöver använda huvudet också, sen finns det sk hundar som man säger är familjehundar, men det finns även där en uppsjö av olika raser, så tänk er för innan ett köp. kanske den lilla valpen väger 2 kg vid start men vad kommer den stanna till för vikt, många familjer klarar inte av detta. och då finns det en uppsjö med hundar till salu, där dom skyller på allergier ändrade familjeförhållanden, mycket snack är det i det, i stället för att erkänna att man köpt en alldeles för stor hund som kräver lite mer tid, sen ska man väl också tänka på pälsvård, vill man ha en korthårig hund enkelt att kamma eller en med en jädrans massa päls som kanske kräver trimmning eller klippning. ja, det är många frågor man skall ställa sig till innan ETT hundköp.

  37. Lollo

    Om du känner för att skaffa en hund så skulle jag tipsa om en engelsk springer spaniel! Världens snällaste hundar! Lugna, lagom stora och inte så jätte ”krävande”. Dom anpassar sig jätte lätt och bara följer strömmen. Har två hemma och känner många som har den rasen och alla är ganska lika i sättet! 🙂