Trettonbarnsmamman

Småbarnsföräldrar och pension

 

Jag har ju varit hemma länge som föräldrarledig och därmed kommer jag också att få mindre i pension sen när det är dags för det. Det finns dock en del saker man kan göra för att inte förlora allt för mycket under tex föräldrarledigheten och vab.

Tex:

* Dela på föräldraledigheten så gott det går.

* Se till att du har en tjänstepension via din anställning. Finns det inte kollektivavtal så kan du ändå förhandla om att arbetsgivaren ska betala in pengar till en tjänstepension.

* Privat sparande.

Småbarnsperioden påverkar din/vår pension och det finns några väldigt bra tips att läsa om hos

http://www.pensionsmyndigheten.se/smabarnsforaldrar

IMG_6704 - kopia

Eftersom jag har varit hemma mest av oss så har jag också pensionssparat sen många år tillbaka vilket är vår lösning.

I samarbete med Pensionsmyndigheten

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. ida

    Du är stark och så otroligt fin Mirka..strunta i alla avundsjuka bittra människor som inte har något eget liv. Tänk så bra du gör det var eviga dag med barnen. Och hur mkt du glädjer folk.

  2. popcorn

    Mobbning tycker jag är att dra det väl långt. Det var väl inte direkt personangrepp utan det var mer innehållet (reklamen) på bloggen man klagade på. Få gillar ju reklam…har t ex aldrig mött någon som gillar reklamen i TV…och att tala om att man ogillar reklam och tycker det är för mycket är inte så farligt tycker JAG. Dessutom är det mer reklam än tidigare, det är väl det många reagerat på. Men det är klart att bloggaren kan ta det personligt, det förstår jag, om man har en känslig dag, men jag har läst betydligt värre ”påhopp” än just här.

  3. Sandra cliffmark

    Tycker inte Mirka har mycket reklam alls och passar det inte er jäkla gnällkärringar/gubbar så lär inte bloggen, Mirka har nog gott om läsare utan er, att vuxna människor kan mobbas på det här viset är fan skrämmande, jaaa det e fan mobbing, tänk på att det är en människa bakom bloggen med riktiga känslor, bara för Mirka är offentligen så innebär det inte att hon e gjord av stål och tål allt!! Hoppas ni mobbare inte har barn alltså för jag e rädd för vad era barn kommer lära sig av er och såna behöver vi inte fler av här i världen!! Mirka verkar vara en fantastisk mamma och hon har valt att skaffa många barn so what?! Underbart tycker jag!!! Och till dig Mirka ligg inte och tänk på dom idioterna på kvällarna det är dom inte värda, tänk på oss som älskar din blogg och tycker du verkar vara en fantastisk människa!! Fokusera på det positiva och släng det negativa vid sidan 🙂

  4. Ica

    Vad jobbiga ni är med era kommentarer… Får inte en bloggare själv välja vad hen vill skriva om eller göra reklam om osv? Ingen tvingar er att läsa det! Fortsätt Mirka som hittills, det är riktigt bra!

    Kram från grannlandet

  5. Nathalie staf

    Att ni orkar hålla på att klaga och kommentera att det är lite reklam på mirkas blogg. Klart alla bloggare måste ha lite betalt mm genom reklam! Dom lägger ju ned massa timmar på att blogga! Ni måste ju vara väldigt avundsjuka på att Mirja är hemma och att ni själva inte kan vara det! Varför bryr ni er????? Det är inte ofta reklam på hennes blogg. Om ni stör er så mycket,, sluta följa henne då! Jag älskar iallafall din blogg m
    Mirka! Och ni gör det som är bäst för er familj.

  6. Karin From

    Usch, jag tycket det är läskigt med människor som kan bli så elaka o avensjuka på andra så de måste skriva såna saker som det där om var hon jobbade. Att vilja såra nån så mycket, usch

  7. Ida

    kul med bra tips från en som har ”lite” erfarenhet! 😉 här är det dock inget tal om att dela på föräldraledighet, då sambon inte är intresserad av det och vi går för mkt back om han är hemma. Plus att jag trivs att vara hemma med barnen! Gillar inte att det ska införas fler pappa-månader… Valfrihet!

    Å så vill jag ge dig ett stort tack för att du låter oss läsare få en inblick i er vardag. Ni verkar vara en superhäftigt familj! Stor kram till världens bästa Mirka, och hela din familj!

  8. Carina E från Lund

    Fan vad ni uppför er illa på bloggen här. Vill ni inte läsa så gör inte det. Sluta göra personliga påhopp på Mirka och hennes familj.

  9. Ninna

    Men vad är problemet? Är det kriminellt att tjäna pengar på reklam? Nu tror jag inte att Mirka har den här bloggen enbart för att tjäna pengar, hon kanske inte tjänar något alls på reklam, inte vet jag och jag bryr mig inte heller. Men OM så vore, vad är det för fel med det? Det finns åtskilliga människor som arbetar med reklam och marknadsföring, reklam finns precis överallt. Det kan man ju tycka vad man vill om, men det är inte olagligt. Slutar man se på tv, köpa tidningar, gå på bio osv för att det finns reklam med i bilden? Vad är problemet, som sagt? Sluta och läs då, hur svårt kan det vara? Herre gud…

  10. Zara

    Jag blir ledsen av att läsa många av dessa kommentarer. Hade jag varit bloggare hade jag tagit väldigt illa vid mig. Särskilt om jag tar mig tid till alla dessa inlägg och delar med mig av mitt liv till människor som vill veta och som jag inte känner.
    Det kräver stor tillit till andra människor-en fantastisk egenskap! Att sedan bli kritiserad för sättet bloggen delvis drivs på, det är ju bara hemskt.
    Det förstör ju tilliten till oss läsare!
    GO Mirka!

  11. Katarina

    Gillar man inte reklam är det ju bara att ”skrolla” förbi den och framförallt sluta gnälla och hacka på Mirka. Hon driver en blogg och delar med sig av sitt liv till oss läsare, samtidigt som hon lyckas rodda runt en storfamilj och dessutom är gravid – verkligen beundransvärt!!! Vad gör väl lite reklam!? Jag blir så less på alla som klagar och missuppfattar allt. Vill man inte läsa behöver man inte göra det, men sluta vara taskiga att hacka på andra bara för att man inte delar åsikt eller som i detta fall inte vill läsa reklam.

  12. popcorn

    Vilket är det smartaste sparandet då? Pengar i madrassen, fonder, vanligt bankkonto, amortera på huset, hoppas på att något av barnen blir berömd golfspelare och vil försörja sin stackars mor?? Det känns som ett lotteri alltihop! Det som är bra idag är dåligt imorgon…

  13. Kristina

    Nu får ni gnällspikar som hackar på Mirka och hennes familj och deras val i livet täppa till ordflödet! Så himla trist att den urgamla, kända och berömda svenska avundsjukan och missunnsamheten sprider sig som en löpeld så fort någon elaking ”tuttar på” med några sviniga ord! Sluta upp att besöka bloggen om det inte ger er något annat än vilja spy galla över Mirka. Ni vet väl att ni kan spåras! Klicka er till något annat, handarbetstips eller dylikt.

    Ork och kraft och mod till Mirka att vilja fortsätta blogga! Elakheterna ska inte få trycka ner henne eller någon annan för den delen heller! Sätt ner foten bara, Mirka, och fortsätt att stå rakrygggad och stolt! Kram från Kristina

  14. Carina

    Jag tycker också att ni som bara gnäller om allting, ska sluta läsa. Och en till sak som stör mig är att ni på grund av det eller det, ”snart” ska sluta läsa,varför inte sluta läsa på en gång!!!

  15. Camilla

    Jag vet inte om alla förstår hur mycket tid Mirka ändå lägger ner för att få till sina inlägg och ge oss en titt in i hennes liv. Om ni tror att det handlar om en kvart här och där för att skriva ett blogginlägg så har ni fel! Som hon skriver i sista inlägget nu så är man större bloggare som Mirka är så orkar man inte utan att ha reklam eller visa vissa varor. Men om det inte passar vissa så är det ju valfritt att läsa… Göra människor ledsna pga att hur hon väljer att göra i sitt liv eller hur dom väljer att vara hemma med sina barn.. Fy vad taskigt! Alla gör det som passar dom. Jag känner inte Mirka men det jag ser/läser så tycker jag dom får ihop sitt liv på ett bra sätt med alla dom barnen som DOM valt att skaffa för att DOM vill. Sluta läs och sluta göra såna påhopp på någon som ändå gör detta för vår skull (som läser här). Mirka jag hoppas du kan ta dig förbi detta och inte lyssna på alla negativa kommentarer. Kram från en som läser dig varje dag oavsett reklam eller inte=).

  16. Lillemor Andersson

    Avundsjukan lyser bokstavligen upp hela detta inlägget! Vad är det som säger att man måste skriva allt som man tänker? Varför inte bara scrolla vidare? Vissa verkar banne mig vara bittra på sina egna liv. Och detta ska föreställa vuxna människor som är förebilder för barn?!
    Skärpning!!

  17. Carina persson

    Helt otroligt vilka gnällkärringar det finns. VARFÖR lägger ni ner tid på att läsa Mirkas blogg om ni stör er så på henne och det hon skriver ? har ni inget bättre för er än att spy galla över andra människor ? Patetiskt och omoget. Håll er härifrån om ni bara kommer med negativitet.

    En stor kram till dig , Mirka från Carina Persson

  18. Jenny C

    Sluta läs bloggen om ni nu tycker att det är för mycket reklam!!! Men det är ni nog för nyfikna för, eller så är det ren avundsjuka.
    Har läse bloggen i ca 4 år, och tycker Mirka och Peter är fantastiska som delar med sig så mycket om deras liv.
    /Jenny

    1. Helena

      Det här med sponsrade inlägg hela tiden tar bort känslan över av att personen bloggar för bloggandets skull. Det känns som det bara handlar om pengar och inte om själva bloggen. Vi måste ju alla få pengar någonstans ifrån men att uppmana andra att göra saker som man själv inte gör, det tycker jag är fel.

  19. Anette

    Ett tips är att akta er för privat pensionssparande och helt enkelt slopa det!! Det kommer att dubbelbeskatta er och dessutom hindra er från att få bostadsbidrag som gamla.
    Endast om man har extremt hög lön kan man tjäna på det, men det är så få av svenskarna som tjänar de summorna att de kommer att tjäna på sitt pensionssparande.

    Vi har hög lön båda två här hemma men har nu fått råd från vår bank att inte pensionsspara mer då det kommer att göra mer skada än nytta för oss som gamla. Utan vi ska istället placera pengarna på andra sätt än i just pensionssparande.

    En artikeln som beskriver bättre än jag även om den är från 2013 😉
    http://www.privataaffarer.se/pension/sluta-pensionsspara-491609

  20. Ida

    Nu vet jag att man själv får välja om man vill läsa bloggen eller inte men jag håller med om det inte är så kul med all reklam. Det är mycket ”i samband med” och tävlingar istället för ”vanliga” inlägg. Sedan tror jag också att var och en redan har koll på det här med pension, sparande och föräldraledighet. ”Dela lika på föräldraledigheten” men varför har ni inte själva gjort det? Varför tipsa andra om något som inte själva inte tycker är speciellt bra? Det låter ju bara konstigt.

  21. Linda

    Är faktiskt nyfiken, vad jobbade du med innan du blivit föräldrarledig och hemma med barnen? Du pluggade visst något? Vad vill du bli när du blir ”stor”?

    Har Peter varit pappaledig nån gång förutom de 10 pappadagar efter förlossningen?

    1. Paulina

      Hon har en anställning hos ett städbolag på Arlanda där de- för 1000:e gången- nu får söka vikarie för henne pga föräldraledighet. De har slutat irritera sig utan skrattar mest gott åt farsen.

      1. Bittan

        Jobbar du på det bolaget? Du vet att det finns tystadsplikt eller? Hennes val och man får vara hemma med sina barn, laglig rätt. Sluta gå in på denna sida.

      2. Lina

        Den som är hemma med barn ger andra möjligheten att jobba i dens ställe, fler kommer in i arbetslivet genom att det finns öppningar som just föräldravikarat, finns ingen anledning att baktala någon som är hemma och tar hand om barn.

        1. popcorn

          En fråga som dök upp och det är inte kritik….kan man vara borta hur länge som helst från jobbet eller har arbetsgivaren rätt att ersätta en efter en viss tid? Jag tänkte framför allt om man har ett jobb som kräver uppdatering osv och man tappar ju mycket om man skulle vara hemma några år. Eller hur funkar det?

  22. Tjollan

    Saken är den att om man sparar privat så kan det fort bli i framtiden så att ”bolagen drar ner” utbetalningarna p.g.a kostnader. Vet en som sparat i många år men p.g.a ekonomiska läget så har bolagen varit ”nödgade” att minska utbetalningarna.
    Så ett tips är att spara privat i annan form en ”bara pensionssparande” och om möjligt se till att betala av lån.

  23. Karin

    Håller med att denna blogg är bara reklam , vi göder den dessutom med vår närvaro , det är ju givetvis helt upp till var och en 🙂 men nu tror jag det räcker snart för min del !!! om det inte sker en förändring …..
    Det här med hur man väljer hur man lägger upp sin pension och annat behöver vi inte ha reklam för i bloggar det fixar vi var och en själv TACK…..

    1. Petra

      Håller helt med, så tråkigt att se hur den här bloggen har förändrats till det sämre enbart för ett annat syfte än den var från början. Drar mig bort eftersom det fortfarande inte har förändrats, tråkigt när bloggande sker bara för att tjäna pengar, från början gillade jag den här bloggen men som sagt, det var annorlunda då också-

  24. nina

    Efter nyår får man inte pensionsspara privat längre utan att bli dubbelskattad. Fick hem brev från AMF i veckan att efter nyår får jag inte spara privat längre hos dem tack vare den nya regeringen. Så mitt konto kommer att stängas men de pengar jag har sparat sitter kvar.

    1. Hanne

      Summan per år som man får göra avdrag för vad det gäller pensionssparande kommer att sänkas betydligt, men jag hade inte förstått det som att det avdragsgilla beloppet helt skulle slopas. Jag får kolla upp detta innan jag bestämmer mig för en sparnivå.

  25. Britta

    Hej! Om den ena föräldern jobbar betydligt mer tycker jag att hen ska avstå sin PPM till den föräldralediga föräldern. Det är otroligt svårt att med privat pensionssparande täcka upp för många år av utebliven tjänstepension och lågt intjänande till allmän pension.

    Mirkka, jag minns inte riktigt men visst har du din anställning kvar? Var det hos en kommun/landsting?

  26. popcorn

    Har peter inte tagit ut någon föräldrapenning alls? Han måste ha hur många dagar som helst nu ju! Eller finns det en gräns för hur många man får ha innestående? Han borde kunna ta pension redan nu annars 🙂

  27. Hanne

    Det är ett viktigt och intressant ämne som man lätt glömmer bort i vardagspusslet! Jag har inget specifikt pensionssparande ännu (34 år) utan jag och maken fokuserar vårt sparande just nu kring amortering av vårt bolån, kortsiktigt sparande till renovering, semester med mera samt långsiktigt sparande till våra två barn. Vi har båda flexibla heltidsjobb med okej lön hos offentliga arbetsgivare med kollektivavtal och således tjänstepension. Föräldraledigheten har vi delat 50/50. Att amortera på bolånet känns som ett jättebra sätt att pensionsspara men jag borde nog börja lägga undan några 100 per månad i fonder också. Det känns bara så tråkigt 🙁

    1. mirkak

      Nej för våran del har det varit bäst som vi har gjort och därför har jag också ett sparande 😉 Jag vill dock upplysa om vad som är bra att tänka på då det finns de som inte riktigt vet hur det fungerar 🙂

        1. popcorn

          Löjligt bara att dagar är låsta till mannen. Tycker varje familj ska fördela dagarna själva även om det är jättebra ommannen kan och vill vara hemma ett tag.