Trettonbarnsmamman

Sovmorgon, besök m.m

Imorse fick vi sovmorgon delux. Lilja pep till runt kl. 6, fick en flaska och somnade om. Barnen kom upp nån gång efter kl. 8 och tittade på tv.  Jag vaknade sist av alla kl. 9.45!?! Tack för det 🙂
Linnéa åkte ganska tidigt till Uppsala för att träffa sin bästis Ebba. Tjejerna skulle till One Direction-konsert med Ebbas pappa 😉

Jag hittade ett kortlek och rätt som det var satt jag och Peter och spelade chigago vilket vi inte gjort på år och dar 😀 För en evighet sedan satt vi ofta och spelade kort, ofta tillsammans med vänner. Sen glömdes det bort men idag insåg vi igen hur kul det är 🙂

Emmelie och hennes väninnor Sara och Sandra kom och hälsade på och stannade kvar hela eftermiddagen/kvällen 🙂

image

Mycket bus blir det när Emmelie kommer 🙂

image

Coolingen

image

Älva tog en vilostund i sin nya vagn som hon ( och vi ) älskar 🙂 Att jag inte upptäckt Baby Jogger-vagnarna förr..? Just love them! Den första köpte vi på Lekmers fysiska butik i Barkaby och denna beställde vi från deras hemsida 🙂

Nu ett svar till några ordpoliser 😉

Jag är medveten om att jag inte alltid skriver korrekt svenska och även i tal blir det ibland fel för mig.
Jag flyttade till Sverige när jag var 14 år och kunde ingen svenska alls då. Så årskurs 8 och 9 gick jag i en sk förberedelseklass tillsammans med andra nyinflyttade invandrare. Största målet var att lära sig det svenska språket vilket var rätt tufft när man satt tillsammans med ca. 8 andra elever och ingen av oss förstog varandra. Man halkade även efter i andra ämnen pga språksvårigheterna ( tur ändå att kunskapen jag lärt mig i Finland låg lite före Sverige men det var svårt att föra över det just pga språket  😉 ). När jag gick ut nian kunde jag inte börja på ett vanligt gymnasium-linje utan hade fått gå ett extra år innan det. Så när jag fick ett heltidsjobb på Marabou var inte valet svårt – fuck skolan 😉 Sen dess jobbade jag.
Jag har kämpat hårt för att lära mig svenska språket. Efter 9:an umgicks jag 99% med svenskar ( rätt ovanligt val för de flesta finnar jag kände umgicks mest med just finnar ) mycket just för att lära mig språket. Jag har läst in vissa ämnen på gymnasienivå nu de senaste åren. Jag försöker lära mig att skriva/tala ännu mera korrekt och det lär jag fortsätta med resten av mitt liv 😉 Jag gör mitt bästa med de verktygen jag har och ja, det blir galet ibland och so what…? Jag överlever den biten och skäms inte för det trots vissa påminnelser 😉 Jag tror inte att många hade gjort så mycket bättre ifrån sig om de hade gått i mina skor….!

En sak är att vänligt rätta till när man gör fel – det är jag bara tacksam för och tar lärdom av. Men att må dåligt av att jag som vuxen ickesvenskfödd  gör ibland fel…. jag  säger bara s.u.c.k.

Kram kram 😉

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. http://www.kynell.fr/nike-air-max/

    Having havin a great deal information as well as articles or blog posts do you face virtually any complications of plagorism as well as copyright infringement? Our web site has a lot regarding special articles I’ve often made myself as well as outsourced nevertheless it appears like a great deal of it can be gulping down up all over the internet with no the authorization. Do you know just about any ways to help to lower written content via becoming tricked? I’d personally definitely be thankful.

  2. Inger

    Hej!
    Om språkiver
    Innan jag skriver en kommentar får jag titta mig i spegeln och fråga mig:
    Hur skulle jag själv förmå att hantera ett främmande språk som skiljer sig avsevärt från mitt modersmål? Jag har försatt mig i den situationen med språken swahili och spanska. Jag kan bara berömma Dig. Du gör ett fantastiskt arbete och Du ska ha all heder av det. Du borde lanseras som en förebild.

  3. Hanna

    Voi kuinka tutulta kuullostaa,oon asunut ruottissa vuodesta 2001 enkä osannut sanoa muutakun mikä minun nimi on ruottsiksi kun tänne tulin. Töitä olen tehnyt samanlain kuin sinä sen eteen että kielen opin ja osaankin ruotsia erittäin sujuvasti mutta en tietenkään tädellisesti koska en ole syntynyt maassa mutta hei,mitä sitten en ikinä ole enkä tulekkaan edes pyrkimään siihen täydellisyyteen.
    Olen saanut just samanlaisia kommentteja niin tutuilta kuin tuntemattomilta ja myös työpaikoissa,työkavereilta ja pomoilta..kyllähän sen ”kyrpii” välillä mutta siinäkö nalkuttakoot,laitetaan ne oppiin suomea niin katotaas miten suu pannaan;)
    Hauskaa Juhannusta teille!

  4. Lisbeth

    Brukar inte kommentera vad andra skriver men blev ganska arg över madammen som klagade i ditt förra inlägg…
    Att klanka ner på andra på det sättet är inte ok. Jag tycker du skriver fantastisk bra, med eller utan stavfel eller annat. Att du dessutom inte lärde dig svenska förrän vid 14-års ålder gör att ditt skrivna språk är fantastiskt bra. Många svensktalande från födseln skriver betydligt mycket sämre.
    Dessutom, Fru/Fröken Ordpolis: Ibland finns det andra saker som påverkar det skrivna språket. En del har dyslexi, afasi eller andra skrivsvårigheter. Antingen av födsel, eller som jag, efter en trafikolycka. Innan trafikolyckan skrev jag för det mesta felfritt, både grammatiskt och stavningsmässigt. Men nu flyttar ord och bokstäver sig lite hur som helst utan att jag märker det. En sådan här kommentar måste jag läsa och skriva om kanske fem, sex gånger innan det bli bra. Och ibland blir det fel iaf, för jag ”ser” liksom inte felet.
    Att blogga är ju en fantastisk möjlighet för ALLA att skriva av sig, hitta nya vänner, att förmedla åsikter, att få kontakt med andra i samma situation som sig själv osv.. Att en sådan bagatell som att det blir lite fel med stavning och/eller grammatik skulle stoppa någon från att skriva är ju absurt.
    Jag känner stor respekt för dem som faktiskt VÅGAR blogga eller skriva kommentarer trots att de vet att de inte kanske skriver felfritt.
    Däremot har jag ingen som helst respekt eller förståelse för dem som använder alla möjliga orsaker till att kritisera andra så fort de får chansen.
    Varför inte se det positiva i livet istället för att alltid leta efter det negativa?

    Jag dig för att du orkar och hinner skriva så mycket, och att du trots alla gnällspikar fortsätter att vara så trevlig mot alla!
    Önskar dig en härlig dag!
    Kram

  5. Sandra

    Jag har aldrig tänkt på att du gör stavfel, gör väl alla ibland, sedan kan jag väl tycka det är fruktansvärt onödigt av folk att döma! =( Ha en bra dag. Skönt med sovmorgon förresten det brukar vara välbehövligt ibland

  6. Camilla

    Det har jag aldrig tänkt på att du inte stavar rätt, inget som jag som sagt reflekterar över, jag skriver inte alltid korrekt själv och skulle aldrig i livet lägga en kommentar på att du stavar si och så.
    Dom som gör det har nog det väldigt tråkigt i sitt liv, tror du inte det.
    Dom kallas energitjuvar och kommer alltid att finnas, och det är dom som mår dåligt.
    Du ska inte behöva försvara dig för din stavning och för att du inte är född i Sverige.
    Jag läser din blogg för att jag gillar den och beundrar dig som person med stor och härlig familj.
    Ha en fortsatt bra dag.
    Kram <3

  7. Anette

    Hej Mirka! Jag måste ju säga att du skriver jättebra MED TANKE PÅ att du faktiskt lärt dig svenska först som 14-åring! Lyfter på hatten för det! Mig stör det inte att du ibland kan ha genusfel på ord :).

    Allt gott till dig, häls. från en svenskspråkig i Finland

  8. Katarina

    Något blev fel i mitt inlägg, allt kom inte med….fortsätter att läsa din trevliga blogg med glädje, med eller utan stavfel!!
    Kram

  9. Nina

    Men att folk orkar. Det är din blogg och självklart så får och ska du skriva som du vill!
    Det är alltid kul att titta in här och läsa det du skriver!
    Bry dig inte om gnällspikarna dom behöver ju faktiskt inte läsa om dom inte klarar av det.
    Kram på dig!

  10. Lena

    Jag blir så ledsen för din skull.Hur knäppa är människor egentligen.Jag tycker det är charmigt o det Är ju Du annars behöver man ju inte gå in o läsa om man stör sig.Trodde aldrig någon skulle göra så mot någon annan.Är de så duktiga själva kan man ju undra.Skriv DU som du alltid gjort.Det är ju din blogg o inte deras.Jag skäms å deras vägnar.Kramar i massor till dig som är så duktig med allt du företar dig

  11. Britta

    Innehållet är det allra viktigaste i en blogg. Och jag gillar verkligen innehållet i din. Jag har inga som helst problem att förstå vad du skriver eller vad du menar, och det duger fint för mig. Jag tycker du är grym på att uttrycka dig med värme och humor! Gissar att ingen av de grammatiskt korrekta typerna i kommentarsfältet driver en av Sveriges största föräldrabloggar 😉

  12. Mimmi

    Att vissa bara orkar!!!! Tycker ditt tal är mjukt o lätt att lyssna på. Lite rogivande, precis som Mark L.

  13. Kerstin

    Strunta i alla så kallade ordpoliser. En del människor måste gnälla, bara för att… Huvudsaken är väl att man förstår varandra. Jag läser alltid din blogg och tycker den är jättetrevlig! Härlig familj är ni!!

    Hälsningar
    Kerstin

  14. Sandra.P

    Vad gör några stavfel om man ändå förstår vad du skriver. Jag tycker inte du skriver mer fel än andra. Jag gillar din blogg och jag struntar i om du gör några stavfel, jag själv stavar fel. Men å andra sidan är vi bara människor och dessutom så har nog dem som klagar över dina stavfel också stavat fel.

    Älskar din blogg Mirka 😀 Tack för alla underbara foton =)

    Hälsningar Sandra

  15. Linda

    Menar du att folk klagar på stavfel?? Herregud säger jag bara!! Jag läser din blogg o gillar den:) har aldrig stört mig på något sådant..

  16. Emma

    Vi alla har olika förutsättningar för att uppnå olika mål i livet. Inte bara språk och grammatik. För vissa är det här ett handikapp i olika grader. Det är mobbning på högsta nivå. Vem ger någon rätten att klanka som det oftast gör.
    Alla kan inte vara bäst på allt. Pinsamt att behöva ange varför man inte kan bättre, varför inte bara få vara. Hälsningar Emma

  17. dessan

    Hej! Jag läser din blogg gillat den verkligen, kommenterar väldigt sällan, tycker det hemskt folk ska klaga på hur allt stavas skaffa ett liv! Jag själv har dyselxi och stavar som en kratta, kör på bara du har en härlig blogg!!!

  18. ullis

    strunta i vad dom säger! vi bara ÄLSKAR din blogg ! 🙂 ni gör ett superbra jobb som får ihop allt med barn o allt. Gör väl inget att det blir lite fel ibland,finns ju dom som gör fel trots att dom har bott här hela sitt liv. Som sagt strunta i dom. Fortsätt skriv som du gör bloggen är superbra!
    Önskar dej och din fina familj en härlig sommar! 🙂 kram kram

  19. Annika K

    Jag tycker du skriver jättebra. 🙂

    Skit i de där ’trycka ner nån känna sig stor på jorden’ personerna.

    Kraaaaaam

  20. Anna

    Men orka!
    Jag tycker bara det är charmigt när det blir lite knasigt ibland. Min sambo kommer från England och i början blev det många skratt, ett exempel är framförallt uttalet som blir lite..fel ibland.
    Som att pengar har man i banken, inte bänken 😉
    Dessutom tycker han att många trafikskyltar vi har är fullkomligt ”hilarious”.
    Språk berikar.

  21. Ida

    Men vad är det för trams?? Stavfel gör vi väl alla oavsett, vad är det att klaga på? Nej strunta i sånt, du skriver ju jättebra.

  22. Annica Rydberg

    Jag tycker det är charmigt med att det blir lite tokigt ibland 🙂
    Jag tokgillar din blogg och tycker ni är grymma som får ihop vardagen med alla barn (själv har jag ”bara” fyra).
    Kramiz

  23. Annica

    Ähh bry dig inte om det…jag jobbade med en finska som bott 40 år i Sverige ,hon var så rolig .Fick många goá skratt. Kan ge dig ett exempel… jobbar inom vården då vi hade en patient som skulle till röntgen…det roliga var att hon skrev xx ska till runken 11.00 =) Som vi skratta även hon själv så det e bara charmigt …fortsätt i samma anda Mirka !

  24. Annah

    Hallå,
    Jag följer din blogg (om än i tysthet – har inte gjort min röst hörd förrän nu).
    Skit i så kallade ordpoliser, det du skriver är du och de som av någon anledning måste anmärka i negativ riktning, ja det säger allt om dem och inget om dig.
    Gillar din blogg, ditt språk och ditt sätt att skriva.
    /Annah

  25. Anki

    Bry dig inte om när andra klagar på hur du skriver. Det finns altid de som ska klaga på något…Själv tänker jag inte så mycket på sånt för man förstår ju vad du skriver…

    Kramar från Skåneland

  26. Ingmari

    Men va i hela friden…det är väl inget fel på hur du skriver…lite stavfel här och där och så men det gör även infödda svenskar som gått skola i femton sexton år….nä fortsätt du och skriv som du gör…underhållande och roligt…jag gillar din blogg med stavfel och allt <3

  27. Nicki

    Folk som följer dig vet om att du pratar svenska med brytning, såklart att det ibland då blir felstavat. Men vad gör det. Ligger bristen där och inte någon annanstans är det väl helt underbart! ! Jag hade en gymnasielärare som även hon bröt på finska. Vi fick lära oss olika termer och för oss nya livsmedel med hennes brytning och ord. Jättekul!!! Och vi förstod precis vad hon menade när det ibland blev mer finska än svenska! Det är fantastiskt att följa dig och familjen. Man känner sig delaktig. Kram

  28. Mettemy

    Men hallå!!! Du skriver underhållande å bra ju!jag gillar din blogg jättemycket med eller utan helt korrekt svenska, kram!