Trettonbarnsmamman

Frågestund-svar Jan-14

 

Jag gör mitt bästa för att besvara era frågor så bra som möjligt 🙂 Roligt att så många har ställt sina frågor 🙂

SVAR!

Hej Mirka
Jag undrar vilka dagar o tider ungefär som dina barn som går på dagis går. Hur lång tid tar det för dig att köra barnen till dagiset?Jag själv har ett barn som går på dagis långt från hemmet, om man åker kommunalt tar en hämtning en timme dörr till dörr. Detta är dock självvalt då dagiset är super… min son ska ev gå 30tim i veckan framöver, funderar att dela upp på tre dagar, m han får väldigt långa dagar då…vad tycker du om det?

Thor och Nellie har tidigare gått 15 tim/v på förskolan och nu får de gå 20 tim/v då det skiljer sig lite från kommun till kommun med timantalet för barn som har minst en förälder hemma. De går tis – fre mellan 8.30 – 13.30 🙂  Förut när de hade 15 tim så gick de tis – tors 9 – 14.

Vi har ca 4 km till förskolan vilket tar max 10 min med bilen ( mitt enda sätt att ta mig dit ).

Ang din son så kanske ni kan pröva er fram vilka tider och hur många dagar som fungerar bäst…? Eller kanske dela upp på 4 dagar så får ni fortfarande en dag ledigt och inte alltför långa dagar på förskolan?

♦  ♦  ♦

Hej! Jag undrar hur du/ni hinner laga mat till så många?? jag tycker det är stressande med ett barn när jag lagar mat!

Mat måste man ju laga oavsett hur stor familjen är för äta måste vi alla göra 😉

Och faktum är att det tar inte så mycket längre tid bara för att mängden blir större. Visst tar det liite mera tid att tex skala potatisar och såna saker men att koka ris el. pasta tar ju lika lång tid oavsett mängden 😉 Och ett bra sätt är att låta barn som vill och är intresserade av att hjälpa till med maten vara med, i början är det kanske inte till så stor hjälp men de lär sig snabbt och blir en bra tillgång plus att de själva är sysselsatta med sådant som de tycker är roligt 🙂 Jag har oftast minst en liten minikock till hjälp 😀

♦  ♦  ♦

Hur klarar du/ni av att dela er uppmärksamhet på så många barn, känner ni er aldrig otillräckliga? Passar de större syskonen de mindre mkt? Vad har du känt att du har fått prioritera bort/in vartefter familjen vuxit?

Hur vi klarar av det vet jag inte riktigt mer än att vi gör det…..oftast 🙂 Jag tror att sammanhållningen och det faktum att vi gör det mesta tillsammans har en stor bit i det hela. Och det är ju inte ofta alla barnen vill ha uppmärksamheten just i samma sekund 😉

Alla föräldrar känner sig otillräckliga någon gång oavsett antalet barn. Det kunde jag göra när vi hade bara 1-3 barn och det kan jag fortfarande göra ibland. Men det betyder inte att man är en sämre förälder för det utan det är bara mänskligt att känna så ibland.

Vi har alltid varit noga med att inte använda de större syskonen som barnvakter. Självklart så ställer de upp ibland korta stunder när jag tex ska hämta hem någon från en kompis eller liknande men det handlar om korta stunder då och vi är alltid noga med att fråga om det är ok så inget sker mot deras vilja. För hur stor familjen än må vara så ska man väl ändå ställa upp för varandra 😉 Det kan även hända att tex Kevin ber några brorsor att stanna hemma med honom om vi åker och storhandlar och vill de så inte säger vi nej då bara för att……

Tyvärr så verkar en av fördomarna vara att folk tar för givet att i en stor familj är det ju klart att de stora får hjälpa till med massor när det kommer till småsyskon 🙁 Verkligheten är helt annan hos de flesta jag känner 😉

Jag och min storebror ( vi var runt 14-16 år ) hade varannan vecka vi fick passa våra 2 yngre syskon när föräldrarna jobbade kväll och det skadade inte någon av oss för fem öre 😉

Jag har inte kännt att jag har varit tvungen att bortprioritera någonting! Jag har gjort val i mitt liv och bara till det bättre 🙂

♦  ♦  ♦

Hur gör du med alla kort ni tar? Album till alla eller ett stort gemensamt?

Tack för din blogg, tycker den är bäst!!! <3

Gaaah…..dessa foton är en av mina sämsta delar 😀 Innan datorernas tid och alla dessa digitala kameror när man skickade iväg filmrullar för framkallning var ingenting för mig för jag har alltid varit såå kass på att sortera foton i album 😀

Vi har miljoner foton i en fin oordning i en stor kartong. Och vi har minst 5 st stora sprillans nya fotoalbum som är tomma 😉 En dag…. en dag ska jag ta itu med de…..en dag! Tack och bock för det digitala. Då och då tömmer vi alla foton i datorerna och för över till externa hårddiskar.

♦  ♦  ♦

Hej Mirja! Tack för en fin blogg! Jag är nyfiken på hur ett inköp (matvaror) går till hos er? ”Storhandlar” ni eller tar det lite pö om pö? Måste ju gå åt en del mjölk tex. Fortsätt gärna med den a fantastiska blogg!
Mvh Sofia

Vi megahandlar en gång/mån och då köper vi alla torrvaror som behövs en månad och fyller på frysen och kylen. Sen blir det mindre storhandlingar ca en gång i veckan och även lite ströhandling i lokala affären 🙂 Skulle behöva ha dubbla kyl och frys så man slapp handla så ofta men det har vi inte plats till 😀

♦  ♦  ♦

Hej Mirka!

Kan du inte ha ett inlägg där du berätta lite om varje barn? Tycker de är så fina och är nyfiken på deras personligheter :D

Absolut! Fixar det under veckan 🙂

♦  ♦  ♦

Hej jag undrar om du rökt under någon av dina grav, och hur det isåfall påverkat barnen. Sedan undrar jag hur många badrum ni har hur fungerar det på morgonen är det kö till att borsta tänder mm? Tack för en underbar blogg <3

Jag har gjort det, inte i mängder men ändå 🙁 Det har inte påverkat barnen alls.

Vi har 2st badrum, en på varje våning. Den uppe med dusch och jättestor. Den är för barnen och där finns 2 handfat så att göra sina morgonbestyr funkar bra 🙂

♦  ♦  ♦

Hyrde ni ert förra hus också? Om inte, var det svårt att sälja? Hur stort är ert hus nu?

Vi hyrde det förra också. Huset nu är ca 180 kvm + 100 kvm som vi håller på att bygga om så vi får minst 3 rum där.

♦  ♦  ♦

Hej!

Tack för en superskön blogg som jag besöker dagligen! Du ger mig insperation och styrka i min vardag. Jag undrar hur och vad du gör för att se så vacker och pigg ut? Hur hinner du ens tänka på ditt utseende och kropp? Jag har panik på min kropp som förfaller :(  Jag lever ensam med tre barn varav ett har anorexi och aspberger. Jag känner mig totalt slut som människa och ingenting känns roligt längre. Tipsa GÄRNA på hur du gör och hur du gör för att orka och ha sån energi. Äter du några vitaminer? Vilka i så fall. Tar tacksamt emot alla tips jag kan få för att komma upp från detta svarta hål jag hamnat i.

Stor kram till er alla!!

Jag har haft mina perioder då jag inte brytt mig alls över mig själv och hur jag mår och ser ut. De senaste åren har jag dock tagit mig i kragen och sett till att bry mig om mig själv också. Jag tar mig en stund på morgonen så jag hinner sminka mig för då känner jag mig mycket piggare även om det bara är att ha lite mascara. Jag mår även bättre när jag tar hand om kroppen på ett nyttigt sätt. Tränar hemma när jag har tid, inte långa stunder men en 20 min hit och en 10 min dit. Äter nyttigare men unnar mig själv också en godbit då och då. Såna saker piggar upp mig och ger mig energi 🙂 Mår man bra inom sig så strålar det utåt.

Jag äter vitaminer som Mitt val Kvinna, D-vitaminer och B-vitaminer och har gjort det länge nu 🙂

Det är lätt att ”tappa bort” sig själv och kämpigt i början att ta sig upp till ytan igen men jag lovar, små små ändringar i taget är en början och vart efter tiden går så blir det bättre 🙂

Lycka till! Du fixar det ♥

♦  ♦  ♦

Hej bästa Mirka, plus familj!

Lilla Lilja döptes ju till; Lilja Emmelie Clara. Clara , står det för att ni är Klara med barn?:) Kramar, Tina

Ja, lite så var det tänkt 😀 Och så är ju Clara ett fint namn också 😉

♦  ♦  ♦

Hej! Jag undrar om du har några bra tips på huskurer som lindrar barnens symptom vid magsjuka. Jag tänker att du måste ha viss erfarenhet :)  Mina två barn har varit magsjuka två gånger var under hösten och jag skulle behöva bra tips på effektiv lindring till nästa gång! Tycker förresten att du verkar hur trevlig, klok och cool som helst! Kram!

Det enda tipset jag har är att låta de dricka små mängder och ofta. Noga med hygien m.m så klart…. Annars så får magsjukan ha sin lilla gång…..

♦  ♦  ♦

Hur många sovrum har ni i de nya huset och hur många sovrum fanns de i de gamla?
Vilka delar sovrum och vilka har egna?
Kan du beskriva varje barn med 3 ord?
Kan du visa bilder på hela erat hus i något inlägg?
Vilka andra bloggar läser du?
Har du kontakt med någon från Familjen annorlunda förutom Carola?
Ska ni vara med i Familjen annorlunda i år?
Vet du vilka som ska vara med i Familjen annorlunda?
Tack för en bra blogg!

I dagsläget har vi 5st sovrum + en del av vardagsrummet har vi avskärmat mera ordentligt nu till oss. Flera sovrum är på gång med lite paus nu i kylan 😉 Kevin och Linnéa har egna rum. Jennifer, Selina och Alice delar på ett rum. Benny, Victor och Oliver delar på ett. Thor, Nellie och Älva på ett ( Fast Thor bara sover där ). Allrummet uppe är barnens tv-rum.

Kommer att komma ett specifikt inlägg om barnen i veckan 😉

Det kommer bilder 🙂

Mina måste-bloggar är:

Monas universum

Magdalena Graafs

Och många bloggar som är vänners:

Carolas så klart även fast vi pratar med varandra nästan dagligen 😀

Lottas

Ninas

Meekatt

Fnulan

m.m

Carola är den jag är absolut närmast vän med 🙂 Men jag har kontakt med några av de andra mammorna med men inte lika ofta. Nästmest är det med Maria 😉

Vi kommer att vara med i den nya säsongen 😉

Jag har bara lite kort info om de 2 nya familjerna men inget mera än så och tycker att det ska bli skoj att få se de i tv:n snart 🙂

♦  ♦  ♦

Läser sällan om att Peters äldre barn hälsar på. (Förutom Em)
Är det Emmelie ni har mest kontakt med? Eller vill de andra bara inte visas i bloggen?

Emmelie är den som bor närmast oss och har enklast möjlighet att träffas 😉 Daniel bor längst bort och pluggar för fullt men vi försöker träffas när det går 🙂 Samma med Mikaela 😉 De är ju också i en ålder när de har fullt upp med massa annat så vi hörs oftast av via datorn m.m

♦  ♦  ♦

Tack för en bra blogg! Så underbart att läsa när man ska bilda familj själv nu!

Har du alltid tänkt att du vill ha många barn?  :)

Många kramar

Hehehee….oh no!! Om någon hade sagt till mig för 20 år sedan att jag skulle till slut ha 12 egna barn så hade jag ringt hispan direkt och bett de låsa in människan 😀 Jag ville ha barn….2st kändes lagombra då Peter hade ju redan 3st. MEN tiden gick och saker hände och jäklar så lycklig jag är att allt blev som det blev 🙂

♦  ♦  ♦

Vad är ditt största intresse? Har du och Peter något gemensamt intresse?

Jag har liksom inte såna riktiga intressen på jätteallvar 😀 Jag har alltid älskat att läsa men det har jag inte gjort nu på några år. Jag älskar hästar och att rida och kommer i framtiden att ta upp den biten lite mera 🙂 Dekorera tårtor är jättekul men väldigt tidskrävande och ligger på is just nu. Träna är ett intresse och det gör jag ofta 🙂

Jag och Peter delar nog mest fiskeintresset och att strosa runt i skogarna 😀

♦  ♦  ♦

Sminkar du dig varje dag?vad har du för produkter?när lägger du dig vanligen om kvällarna, hur många timmars sömn får du? Beskriv din klädstil med tre ord. Hur går det med träningen.om lilja är ert sista barn känns det inte sorgligt att tänka att detta är sista gången?

Jag sminkar mig nästan varje dag, säg 9 gånger av 10 🙂 Oftast med lite kajal, ögonskugga och mascara. När jag är noggrannare så har jag Foundation, rouge m.m 😉

Jag lägger mig nog runt kl. 23, ibland har jag somnat en stund i soffan innan jag kommer i säng 😉 Går upp kl. 5.45 vardagar och runt kl. 7 helger.

Klädstilen….hmmm, vad svårt 😀

Jeans/leggings, tunika/oversize-top, bekvämt 😀

Har inte tränat under julledigheterna och börjat nu igen.

Jag är nöjd över beslutet att inte få flera barn men visst känns det lite si så där ibland 😉

♦  ♦  ♦

1. När kände ni att 12 barn var lagom för er, var det något spciellt som avgjode? Hur känns det nu när ni inte ska ha fler barn? Kommer du sakna att vara gravid och hela den biten?
2. Brukar du alltid få väldigt mycket reaktioner när du berättar att du har 12 barn, känner du att du någon gång blir sedd som enbart Mirka och inte bara hon med många barn?
3. Hur ser du på amning, tycker du att man ska testa och försöka få det att funka eller ska man välja bort det om det inte direkt känns rätt? Hur har det varit för dig? Finns det alltid någon förklaring till om amningen inte fungerar?
4. Hur har ni kommit på alla barnens namn? Är det viktigt att namnen passar ihop?
5. Trivs ni bra där ni bor nu, har ni lagt erat gamla boende bakom er eller kan ni sakna det som var då? Hur känner du inför att ni blev tvugna att flytta?
6. Har din mamma haft några synpunkter/åsikter kring antalet barn? Har ni fått mycket hjälp från henne? Har ni en bra relation?

1. Det var  väl inte direkt någonting speciellt som avgjorde det hela utan vi båda känner bara att det är så nu 🙂 Möjligtvis åldern då 😉 Jag kommer nog i perioder att sakna graviditeten m.m men det tillhör tror jag 😉

2. Visst får man reaktioner över barnaantalet, många som tappar hakan när man berättar 😀 Jag blir sedd som Mirka också 🙂

3. Jag har försökt amma 11 barn. Det har inte funkat bra och nu med Lilja valde jag att bara flaskmata vilket har varit kanon 🙂 Jag tycker att man ska absolut ge amningen en chans! Men samtidigt ska man inte känna sig misslyckad eller sämre om man väljer bort amningen 😉

4. Ang namnen till barnen så har vi diskuterat olika förslag och till slut kommit fram till namn som gillas av de flesta i familjen 🙂 Vi har mest gått på känslan helt enkelt 😉

5. Vi trivs jättebra i vårt nya boende och har ingen saknad efter det gamla. Saknar däremot några vänner som vi hade i Torstuna då vi ses nu mera sällan 😉 Att våra drömmar krashades var tufft som fan men vi har lämnat det bakom oss och tagit nya friska tag med en ljusare framtid i siktet 🙂

6. Min mamma hade en period när hon var orolig över hur min kropp skulle orka med nya graviditeter men det har gått över. Hon älskar alla sina barnbarn och hälsar på så ofta hon kan. Vi har jättebra relation och skulle vilja ha mamma lite närmare oss 😉

Min mamma ställer gärna upp som barnvakt när vi frågar men vi har själva valt att inte fråga henne så ofta ( typ aldrig ). Hon passade Lilja för ett tag sedan och innan det var det flera år .

♦  ♦  ♦

Ska du börja plugga sen igen när Lilja är stor nog att börja på dagis?

Just nu känner jag ingen lust för att plugga….kanske börjar jag jobba deltid med någonting 😉

♦  ♦  ♦

Hej
Tänkte kika lite med dig hur du mår nu efter steriliseringen? Har du menstraution och så som vanligt? Jag funderar själv på att göra det.
Ha det bäst !

Jag har inte steriliserat mig ännu 😉 Här i Uppsala gör de inte det först efter 6 månader efter en förlossning….

♦  ♦  ♦

1: jag undrar om ni ska va med i familjen anurlubda igen?

2: röker ni fortfarande eller om ni gör det röker ni införr barnen? ( inget illa menat)

3: hur gammal är alla barn? :)

Kram ni är bäst’

1. Ja, vi ska vara med 😉

2. Jag vill inte diskutera saken alls…

3. Kevin 16, Linnéa 14, Jennifer och Benny 11, Selina snart 10, Victor 8, Alice och Oliver 7, Thor 5, Nellie 3, Älva 2 och Lilja 4,5 månader 🙂

♦  ♦  ♦

Hur gick det med att du skulle sterilisera dig? Vet att du skrev det för ett tag sen.  Ska du göra det? Är ni klara med barn nu? ;)

Vi är klara och någon av oss kommer att sterilisera sig inom kort 😉

♦  ♦  ♦

När har du tänkt börja jobba igen? Eller ska du fortsätta att läsa? Har du något ”drömyrke”?

Jag blir hemma minst ett år till, förhoppningsvis 2-3 år till 🙂 Sen vet jag inte ännu riktigt. Skulle någon erbjuda mig någonting intressant jobb så är jag alltid öppen för förslag 😀 Drömyrke….vet inte riktigt. Jobba med människor. Jobba inom tv. Eller nåt sånt 😀

♦  ♦  ♦

är ni verkligen likadana i verkligheten som på TV??

Vi har varit väldigt noga med att vara just de vi är och tycker att vi har lyckats med det bra 🙂 Sen är det lite så att på en helg filmas det material för ca 20-30 timmar vilket klipps ihop till 15-20 minuter. Ibland klipps saker lite galet som kan få vissa situationer att se lite annorlunda ut än vad det var i verkligheten 😉 Så funkar tv:n liksom …..

♦  ♦  ♦

Tack fina du för en underbar blogg ! Tycker Peter ser ut som en raggare =) är han det eller gillar han bara å ha frillan ?? :)

Peter hade en period i sitt liv då han umgicks med de sk raggarna och har alltid gillat gamla bilar med V8 men frågar du honom om han är en raggare så blir svaret nej . Frillan har han haft sen sen tonår 😉

♦  ♦  ♦

Har du något tips för hallen? jag har 3barn och det är alltid ett bombnedslag i just hallen, speciellt vintertid.

Oh jag önskar att jag hade bra tips 😀 Hall och vinter är en omöjlig situation känner jag 😀

Vi har många ( men ändå för få ) krokar till alla jackor och byxor m.m och lådor till mössor, vantar m.m. Hur man än gör så är det ett mindre kaos ändå 😉

♦  ♦  ♦

Får barnen vecko eller månadspeng? Eller köper ni det dom bejöver liksom :)  hur mkt får dom isåfall?

Lite då och då diskuterar vi med barnen om vecko/månadspeng. Kevin får sin studiebidrag och resten får när de behöver pengar. Barnen vet att på så vis får de mera 😉

♦  ♦  ♦

Om du ska vara ärlig, finns det något/några saker som kan ge dig dåligt samvete gentemot dina barn ibland, för att de är så många?
Tex att barnen vill ha egna rum, resa mer eller liknande?

Jag får inte dåligt samvete just på grund av att de är många! Jag anser att de får minst lika mycket av allt även fast de är många. I vissa mån har de till och med mera än många kompisar om man tittar på materiella saker. Och kärlek är det absolut ingen brist på 🙂

Egna rum har de som vill ha det. Här om dagen frågade jag barnen om de ville ha egna rum och alla tittade helt förskräckt på mig ”NEEEJ!”. Och jag tänker då inte tvinga de in i egna rum för att utomstående kanske anser den saken vara så viktigt 😉

Resor och sånt är faktiskt oftast viktigare för de vuxna än för barnen för faktum är att barnen är fullständigt nöjda med ”mindre” saker 😉 Jag åkte aldrig på resor med min familj och led inte ett dugg av det…. Sen reste jag utomlands när jag hade börjat jobba 🙂 Vi har levt med få barn där vi båda heltidsarbetade och hade inte en enda gång sug för att resa. Möjligheterna fanns även bättre då eftersom jag hade fina flygrabatter men vi stannade hellre hemmavid 😉 Jag säger inte att det inte är trevligt med utomlandssemester för visst är det nice men vi prioriterar andra saker mera 😉 Att spara som en tok varje månad i 11 mån för en veckas värme på Mallorca vs att kunna göra roligheter alla årets 12 månader….ja, för oss är valet ganska lätt 🙂

♦  ♦  ♦

Hej bästa morsan :D  Jag vill också ha många barn .. Har 1 och är 24 så jag har tid haha Men min fråga är , Vad anser du är mest negativt / jobbigt med många barn? Kramar

Jag tycker ju inte att det finns riktigt negativa eller jobbiga saker med många barn 😉

Jobbigt med magsjuka i huset! 😀

♦  ♦  ♦

Hej Mirka =)

Jag har också en liten matfundering jag kan tycka att det är jobbit ibland att planera maten för man plus endast 2 barn =) Kör ni med veckomatsedel? Hur ser en ”typisk matvecka” ut för er alltså vad hittar du på för maträtter till så många? Måste gå åt hiskeligt många köttbullar =)

Kram Linda

Jag hatar matlagning och allting kring det, det har jag allötid gjort 😀 Veckomatsedel har vi testat med men inte fått det att funka. Oftast bestämmer jag maten samma dag….oftast är det Peter som försöker ha lite mera framförhållning 😉 Det blir korvrätter, kötträtter, kycklingrätter och ibland soppor under veckorna. Försöker variera och ibland blir det enkla rätter och ibland orkar jag chockera mig själv och göra lite mera avancerade rätter ( avancerat för mig ) 😀

Gratänger , soppor och grytor är tacksamma rätter att göra 🙂

♦  ♦  ♦

Hej Mirka! Jag undrar hur du/ni kom fram till att det räcker med 12 barn? Alltså vad var det som avgjorde att Lilja är sista barnet? Lilja heter ju även Clara, är det en symbolik med att ni är klara med att få fler barn nu?

Jag undrar också hur stort erat hus är? Hur många rum är det i huset? Ligger det helt off, eller har ni grannar runt er? Trivs Kevin och Linnea där ni bor nu? Idrottar några av barnen, eller har dom någon annan form av aktivitet efter skolan? Isåfall, vad?

Det var nog allt från mig :-)

Kram till dig från mig!

Dina första 5 första frågor har fått svar längre upp 😉

Vi har en granne nära oss annars är det nog ca 5-700 meter till nästa granne. Kevin och Linnéa trivs bättre här än i Torstuna 🙂

Benny ska börja på skytte( luftgevär ) på onsdag och Linnéa ska börja på någonting som heter Broadway i månadsskiftet. resten har inte riktigt kommit fram till någonting ännu 😉

♦  ♦  ♦

Hej! När vi fick vår dotter i februari förra året fick vi ganska stränga rekomendationer om hur vi skulle tvätta bebisens kläder. Vi fick till och med namn på ett tvättmedel som vi skulle använda som enligt dem passade barnets känsliga hud. Vi använde detta tvättmedel ett par månader enbart för hennes kläder men nu har vi gått över till att tvätta hennes kläder med samma tvättmedel som vi använder till våra. Hur har du gjort med tvättfrågan? Detta tvättmedlet som rekommenderades säljs bara i små förpackningar. När familjen utökas vill jag inte hålla på att tvätta olika kläder med olika tvättmedel.
Tack för en jättebra blogg!! Hoppas få se er i ett tv-program snart igen, ni är saknade!!!

Jag har alltid använt samma tvättmedel till allas kläder 🙂 Det har funkat bra för våra bebisar 😉

♦  ♦  ♦

Hej! Jag undrar om du vet vilket datum den nya säsongen av Familjen Annorlunda börjar?

Tack för en jättebra blogg!

Den nya säsongen börjar 27/1-14  kl. 20.00 😉

♦  ♦  ♦

Hej :)  Hur ser ert nya hus ut inuti? Hur bor ni, vad har ni för inredningsstil osv?

Vi har nog ingen speciell inredningsstil direkt men det ska vara funktionellt och rätt cleant liksom 🙂

Hur det ser ut hos oss får du se snart när Familjen annorlunda börjar igen 😉 Fast små förändringar har vi hunnit göra efter inspelningarna men det mesta ser ut som i höstas 🙂

♦  ♦  ♦

Hej! Jag är gravid i v 32, och har bestämt mig för att inte amma, eftersom det aldrig fungerat tidigare, och jag denna gång inte orkar trilskas med det när vi har fem barn till också.
Fråga: Rinner mjölken till som vanligt efter förlossningen, och sen ”låter man den vara”, typ, eller kan man få något så den inte rinner till, eller hur funkar det?
Ska såklart prata med min barnmorska om det men hon var sjuk idag när jag skulle dit…
Å du har ju lite erfarenhet tänkte jag ;)
Ha det gott!

Efter förlossningen får du en tablett som ska stoppa mjölken. För mig rann aldrig mjölken till alls men första 2 veckorna var brösten lite ”påverkade” men inget jag led av 😉

♦  ♦  ♦

Hej! Hur gör ni med barnens aktiviteter efter skolan? Har tre barn med två aktiviteter vardera vilket ger oss två lediga kvällar i veckan då vissa är samma dag, hur ser det då ut med 12..tack för en bra blogg.

De har inte haft aktiviteter ( deras val ). Nu börjar Benny och Linnéa på aktiviteter men det blir ingen större skillnad då jag redan nu skjutsar barnen till olika kompisar nästan dagligen 😉

♦  ♦  ♦

Hej Mirka

När har barnen velat ha egna rum? Och sen också sovit där ?

Tack för en toppen blogg Kram Teres

Kevin och Linnéa fick det när vi flyttade från Märsta vare sig de ville eller ej 😉 Då var de 13 och 11 år. Jennifer och Benny är 11 nu och vill absolut inte ha egna rum ännu….

♦  ♦  ♦

Hej

Det verkar som att det blir en del bilkörning för dig. Hur mkt tid spenderar du i bilen en vanlig dag? Undrar också vilka fördelar du tycker dett finns att bo på landsbygden i jämförelse med ert boende som ni hade i Märsta ( tättort).

Med vänlig hälsning

Vi har ca 4 km in till Björklinge och dit åker jag minst en gång/dag….oftast 2-4 gånger/dag när barnen är på dagis och hos kompisar 😉 Sen åker jag in till Uppsala ( 2 mil ) ca en gång i veckan.

Vissa av barnens kompisar bor också ute på landet men åt motsatta håll så då blir det närmare 2 mils åkande 😉

Vi ångrar inte vår flytt från Märsta alls, har aldrig gjort det utan det var det bästa beslutet vi kunde ha gjort. Visst att det ibland var skönt att ha nära till allt och inte vara så beroende av bilarna som vi är nu men allting annat är bara så mycket bättre nu 😉

♦  ♦  ♦

Vad drömde du om när du var liten och vad har dina barn för drömmar om framtiden?

Min största dröm som liten var att ha en pappa som ville umgås oftare med mig. Jag längtade så att bli sedd av min pappa. Det blev aldrig så tyvärr och jag lärde mig till slut att leva med det och radera honom från mitt sinne 😉

Annars så drömde jag om att bli frisörska eller sömmerska som min mormor och mamma är 😉

Barnens drömmar varierar fortfarande ganska ofta 😀

♦  ♦  ♦

Hur har du gjort med potträningen?
Hur får du pojkarna att hålla på med sina snoppar?
Har en fyraårig pojke hemma och behöver hhjälp med detta

Pottor har vi haft ett gäng men barnen har hellre suttit på toan direkt 😉

När de har börjat visa intresse för att sitta på toan så har jag uppmuntrat det och det har bara tagit ett par dagar så har de varit blöjfria. När ett barn är redo och mogen så kommer det själv och går smidigt 🙂

Pojkarna har vi lärt att sitta ner och kissa.

♦  ♦  ♦

Kan du tycka det är tråkigt att dina barn inte lärt sig finska? Har du funderat att prata det med t.ex. Lilja? Hoppas du att dina barn lär sig finska på egen hand en vacker dag? Kan de några ord?

Tack

Nu kan jag ibland, under mina svagare stunder ångra att jag inte lärde de finska men de stunderna är övergående 😀  Linnéa försöker i perioder lära sig och kan enklare fraser m.m mer än de andra barnen. Pratade faktiskt med min mamma igår om att kanske börja prata lite finska till Lilja nu när hon fortfarande äs så liten…..få se om jag kommer till skott med den saken….jag tycker ju inte att min finska är så perfekt längre…

♦  ♦  ♦

Vilka av dina barn är mest lika till utseendet?

Oliver, Selina och Nellie är lika ,speciellt när man tittar på foton där de är i samma ålder 😉

Älva är kopia på Linnéa som liten och även Thor 🙂

Alice och Jennifer var kopior som bebisar men inte nu.

♦  ♦  ♦

Hej! Hur tror du att ditt liv hade sett ut nu ifall du inte hade haft Peter och inga barn?
Kram

Oj, har faktiskt ingen som helst aning!

Kanske hade jag blivit kvar i England…vem vet 😀

( Peter ringde hem mig från England 😉 )

♦  ♦  ♦

Hejsan.

Jag undrar vad du önskar/har för planer eller förhoppningar under detta nya året, både för dig själv o för din familj :)

Jag önskar och hoppas på att året blir bättre än de 2 förra åren. Att vi får vara relativt friska, får massa roligt gjort i och utanför huset, bilarna fungerar, att jag kommer igång med en projekt som jag har planer på och en liten ( halvstor ) lottovinst skulle liksom sitta fint också 🙂

♦  ♦  ♦

Hej!
Undrar lite om hur ni organiserar och håller koll på alla barnens kläder och leksaker?
Det skulle vara jättekul att få se fler bilder av hur det ser ut i erat hus!
Tack för att du bloggar och delar med dej av din vardag!!

Jag är faktiskt, utan att skryta väldigt duktig på att organisera allas kläder m.m Har stenkoll på allt sånt 😉

Bra förvaringar är a och o och att rensa med jämna mellanrum 🙂

♦  ♦  ♦

Jag är lite nyfiken när dina barn fötts i förhållande till bf? Har du gått över tiden eller fått tidigare? Har förlossningarna gått snabbare för varje gång?

Med Kevin gick jag över tiden med 5 dagar. Med Linnéa gick jag över tiden 10 dagar.

Med resten av barnen har jag blivit igångsatt ca 10 dagar före bf.

Kevins förlossning tog 24 tim. Linnéas 12 tim men hade onda värkar bara de 3 sista timmarna.

De andra förlossningarna har gått fort. Med värkar i max 1,5 tim 😉

♦  ♦  ♦

Hej!
vilken årskurs går alla dina barn i?

Kevin – Första ring

Linnéa – 8:n

Jennifer/Benny – 5:n

Selina – 3:n

Victor – 2:n

Alice/Oliver – 1:n

♦  ♦  ♦

Det enda jag är nyfiken på, eller vad man ska kalla det. Är HUR det egentligen ser ut när alla, (nästan alla i alla fall ) ska iväg till förskolor och skola? har ni fler än en toa? Hur lång tid tar det att få alla i ordning och OM du själv skulle behöva iväg på nåt viktigt i samma veva, hinner du med dig själv då? jag tycker t.ex familjen Annorlunda programmet skulle visa mer av detta. Hur ser mornarna ut? Hur ser det vid nattning? Hur handlar man? VAD handlar man? Vad kostar det?  Såna saker, lite mer av det vardagliga praktiska.

Men mina frågor i all enkelhet är : Hur lång tid innan alla är klara att åka iväg?
Har ni mer än en toa? (du har ju snart flera tonåringar på en gång och då du :)  )
Ungefär hur lång tid per dag ägnar du åt bestyr i köket, mat, disk mm. ?

Vart eftersom familjen har vuxit så har man lärt sig hur saker fungerar på bästa sätt med alla bestyren hemma. Och man blir jäkligt bra på missa saker 😉 Jag har alltid hatat att komma försent och ser till att tiden ska räcka så att man kommer i tid. Och det gör det, som en välsmord maskineri 🙂 Alla vet vad som skall göras och oftast är vardagsmorgon bekymmersefria. Jag själv går upp i tid för att hinna göra mig själv klar för dagen. Vi har 2 badrum och än så länge fungerar det bra.

Alla barnen förutom Lilja, Älva och nu i vintertid Nellie klarar av att klä på sig själva och Nellie behöver bara hjälp med stövlarna. Nattningen är också rätt lugn. Barnen är kvällströtta och går snällt i säng när vi säger till. Där har rutinerna hjälpt till mycket 🙂 Handla gör vi som alla andra…bara lite oftare eller större mängd 😉 Ibland hela familjen, ibland jag med småttingarna och ibland Peter. Vi handlar typ det andra handlar fast större mängder 😀 Kostar mycket men så är det med livet.

Om jag ska iväg kl. 7 så börjar vi med påklädningen kl. 6.45-6.50.

Köksbestyren tar nog en del tid. ett par tim/ dag ( ska nog ta tid imorgon 😉 ).

♦  ♦  ♦

1. vilken ålder tycker du är bäst att ha mellan barnen, för- och nackdelar
2. har ni några djur nu
3.hur samsas ni om vilken tv-kanal som ska vara på
4. kan du känna dig tillfreds med att lilja är ditt sista barn eller finns en längtan efter fler
5 är barnen kvällspigga eller morgonpigga

1. Jag tycker att ca 1,5 år har varit bra mellan barnen 🙂

2. Vi hade 2 katter som båda har tyvärr sprungit bort el dött (vet inte vilket ) under hösten 🙁

3. Har aldrig haft problem med den saken men då har vi också 4 tv 😉

4. Ja det kan jag 🙂

5. Barnen är morgonpigga förutom Kevin och Linnéa

♦  ♦  ♦

Hej,

Jag undrar hur du tänker kring framtiden rent ekonomiskt med tex. pensionsparande för din del? Och de dagarna alla ungar ska ta körkort och flytta hemifrån. Kommer ni överhuvudtaget kunna hjälpa de ekonomiskt då?

Jag kanske inte kommer att få jättemycket i pension men en del får jag ändå så det oroar mig inte så mycket 🙂

Är det föräldrarnas skyldighet att betala barnens körkort och flytt hemifrån?? I så fall är det många föräldrar som har failat i det, även mina egna föräldrar 😉  Det blir nog bra vuxna även av de barn som inte får allt serverat för sig inför vuxendomen – det är jag helt 100 på 🙂

Vi kommer att hjälpa och finnas för våra barn på alla sätt och vis som vi kan, vi kanske inte kan överrösa de med tiotusenlappar men med så mycket annat 😉

♦  ♦  ♦

Hej Ja undrar hur det är med Tor nu.? Han hade haft problem med halsen.

Thor är bra i halsen tack och lov 🙂

♦  ♦  ♦

Funderar på det här med kalas dilemma.
Nu har vi ju ”bara” 3 barn varav två delar födelsedag, men alla är i Januari!
Ioförsig de första i början och de andra på slutet men inte många som vill komma och fira födelsedag den 1 januari då tvillingarna fyller år ;-)
Än så länge är ju minstingen så liten så hon inte förstår men snart nog vill hon också ha kompis kalas och då är frågan hur gör man.
Hur gör ni med barnens födelsedagskalas? Har de kompiskalas och en för familjen/släkten har tvillingarna samma kalas eller varsin? och hur går era kalas till, dvs är det bara fika eller har ni några/någon aktivitet?
Börjar bli lätt gråhårig då jag tänker på hur vi ska lösa det i framtiden…
hare gott!
kram
sargit

Vi har oftast ett kalas för familjen och ett för kompisar. Än så länge har tvillingarna velat ha kalasen ihop 🙂 Vi har fika, några lekar om barnen vill.

♦  ♦  ♦

hej Mirka!
12 barn, wow! Är alla era barn ”friska” eller har någon/ några någon diagnos?

Alla våra barn är friska och ingen har någon diagnos.

♦  ♦  ♦

Oh jag skulle kunna ställa hur många frågor som helst:-).  Kan du inte visa bilder på alla rum i det nya huset? Vilka barn delar rum? Hur många sovrum har ni? Hur planerar ni middagsmaten, dag för dag? Veckovis eller månadsvis? Lägger ni undan julklappspengar varje månad eller tar ni allt i en stor smäll;-)? Hoppas ni får göra comeback i FA:-) Kram!

Många av dina frågor har blivit besvarade redan 😉

Ang. julklappar så försöker vi spara pengar under året 🙂

♦  ♦  ♦

Hej Mirka Tycker det är intressant att få läsa om din vardag med en så stor familj. Jag är en tjej på snart 23 år som förlorat rätt mycket i mitt liv. Jag miste 3 nära anhöriga inom loppet av 14 månader. Har precis fått veta att jag har en hjärtformad livmoder (uterus bicornis). Detta medför att jag har en ökad risk för missfall och att barnet föds förtidigt. Just prematur födsel vet jag mycket om då jag själv är född i vecka 24, och vet att allt kan gå bra.

Dock är tanken på att mista det jag har längtat efter så länge skrämmande! Förluster är något jag har svårt för efter alla dödsfall som har inträffat. Nu till mina frågor: Har du några tips på hur jag ska tackla oroskänslorna? Jag har en tendens att klandra mig själv hårt då något går fel. Är rädd att mista bebisen kommer drabba mig hårt. Hur ska jag tänka för att inte hata nig själv om det värsta nu skulle ske? Tack för en inspirerande blogg! / S

Jag beklagar verkligen allt det jobbiga i ditt liv 🙁

Kom ihåg en viktig sak!

Klandra inte dig själv för allting! Du är bra och vissa saker i livet kan man tyvärr inte påverka.

Försök gärna hitta någon som du kan prata med, någon som kan finnas där i vått och torrt och stötta dig. En vän, släkting, utomstående, någon du har förtroende för.

Lycka till med allting 🙂

♦  ♦  ♦

Hej!
Hur många syskon har du? Har du kontakt med dem? Lever din pappa? Har du kontakt med honom?
Hur många syskon har din man? Lever hans föräldrar? Har ni kontakt med dem? Trivs ni bra i ert hus? Trivs barnen i sina nya skolor?

Jag har en storebror ( min enda helsyskon ), en lillebror och en lillasyster ( vi har samma mamma ). I Finland har jag en lillasyster ( samma pappa ).

Jag har kontakt med alla förutom systern i Finland. Vi är fb-vänner men thats it….

Min pappa lever ( men inte direkt för mig… ). Ingen kontakt förutom att jag var tvungen att kontakta honom i höstas för att vilja att få träffa min farmor var större än oviljan att träffa honom.

Peter har en helsyster, en halvbror och en halvsyster.

Hans föräldrar lever men vi har ingen större kontakt med de. Ibland med hans mamma men aldrig hans pappa.

Vi trivs bra i huset och barnen trivs helt ok i sina skolor 🙂

♦ ♦  ♦

Hur resonerar du kring att du lägger ut bilder på dina barn? Har de större barnen godkänt det? Men de kanske ändå inte förstår innebörden o konsekvenserna av det? De flesta bloggare har ju slutat med ansiktsbilder på sina barn, så är rätt förvånad över att du exploaterar dem så hårt.

Våra barn har ju varit med i en tv-serie hittills under 30, snart 40 avsnitt så de bilderna jag lägger ut på bloggen är rätt harmlöst 😉

Alla större barnen får bestämma vilka bilder jag lägger ut på de och jag skriver inget om de som inte godkänns av de.

♦  ♦  ♦

Kan du göra ett inlägg med gamla bilder från när de största barnen var små (och de lite mindre)? Som ett litet ”throw-back”-inlägg?

När jag har tid och ork att rota bland gamla foton så ska jag ta fram godbitar och visa er 🙂

♦  ♦  ♦

Skulle du, om vi bortser från din eller Peters ålder, egentligen velat ha fler barn efter lilla Lilja?. Har för mig att du nämnde vid något tillfälle att det fick vara stopp efter Lilja p g a er ålder.  Eller hade du/ni satt stopp efter tolvan även om du/ni varit yngre?

Hade vi varit yngre så kanske det….. 🙂 Svårt att säga.

♦  ♦  ♦

Hej, jag har några frågor. Hoppas att du tar dem på rätt sätt för jag menar inget nedsättande utan är bara ärligt undrande.
1. Är det inte jobbigt att när ni ändå har uppnått en mogen ålder, troligen varit tillsammans rätt länge och har många barn att ha en så ostabil ekonomisk situation och då tänker jag särskilt på boendet. Mitt hem är min stora trygghet och att hyra i andra hand med er familjesituation är för mig helt ofattbart.
2. Hur reagerar de äldre barnen på er ekonomiska situation och vad jag tänker på då är främst resor. Jag vet att du brukar skriva att er lycka inte kan mätas i pengar osv och att ni är lyckliga över alla barn och det tror jag på men det är ändå så att det är ert val och inte barnens. Barnen älskar säkert sina syskon men de får ändå avstå mycket, gissar jag, som andra tonåringar har som en självklarhet. Att åka utomlands ärbara ett exempel. Alla gör självklart inte det men väldigt många.
3. det med att barnen delar rum. Vad man än tycker om det så är jag lite förundrad över hur det fungerar. Är alla barnen stöpta i så lika form att det fungerar. Är det ingen sopm gillar att läsa länge och har lampan tänd, gillar att kolla på tv i sängen, lyssnar på musik för att sova osv dvs gör saker som skulle kunna störa någon annan?

1. Vi har alltid bott i hyreslägenhet så att hyra ett hus är ju ingen större skillnad 😉 Ibland sker det tyvärr oförutsedda saker även med ekonomin, saker som är svåra att förutspå…då är det viktiga att rida ut de svårigheterna. Det anser vi att vi har lyckats göra. Saker kan ju hända även om man äger sitt boende, saker kan hända vem som helst.

2. Jag anser inte att våra stora barn behöver avstå från någonting!? Okej…de kanske inte får en utomlandsresa varje/vartannat år som vissa andra barn får men det hade de nog inte fått ens om det bara fanns 2 barn i vår familj. Vi och speciellt Peter gillar hemlandet och är inte så mycket för resor 😉 Allt annat förutom resor får de.

3.  Barnen samsas bra och alla är kvällströtta så det är faktiskt inte ett sådant problem hos oss  😉

♦  ♦  ♦

Äter ni någon gång vegetariskt?
Går någon av barnen i någon sport eller spelar något instrument?

Vegetariskt äter vi ytterst sällan…

Ang. sport m.m finns svar redan 😉

♦  ♦  ♦

Hejsan, tittar in då och på din blogg, kul att läsa om din stora familj. Ni verkar vara en cool familj som har en skön inställning till varandra. Jaghar läst igenom frågorna från dina läsare, och blir förvånad över vilka bekymmer en del har över resor, prylar, eget rum m.m. Var själv en ung mamma på 70-talet, till 2 efterlängtade barn. Det fanns inga pengar till vare sig eget rum eller utlandssemestrar, dyra aktiviteter m.m. Det finns så mycket man kan göra som är kul, utan att kosta skjortan, dela rum kan var hur mysigt som helst och det finns aktiviteter som inte heller är så dyra. Jag tror att en del barn skulle må bra av att få vara hemma när det är lov och bara ta det lugnt, leka med kompisar, ha sovmorgon……… Mina barn är idag vuxna med egna barn och jag tror inte dom funderar över att vi inte var utomlands när dom var små. Däremot vet jag att dom uppskattade att vi brydde oss om varandra….vi hade regler som skulle följas med tider m.m. Loven från skolan innebar sovmorgnar, kompislek, läsning mm. Min man kommer från en riktigt stor släkt med många barn, sammanhållningen som dom har med varandra, trots att nästan alla idag är pensionärer, tror jag är ganska unik. Jag kommer att fortsätta följa din blogg och få en inblick i er stora härliga familj……                                             

God fortsättning på 2014!

Bra skrivet 🙂 God fortsättning 😉

♦  ♦  ♦

Har du tatuerat in alla barnens namn?
Kan du visa en bild på tatueringarna isf?

Jag har tatuerat in allas namn 🙂 Bilder kommer….

♦  ♦  ♦

Hej! Ville bara höra om du hinner gå ut varje dag med barnen. Har själv 4 barn och tycker det är jätteviktigt att barnen får frisk luft, men kan med handen på hjärtat erkänna att jag inte hinner gå ut alla dagar då hemmet tar sin tid och alla fritidsaktiviteter. Får dåligt samvete över detta. Kram

Hinner gör jag men det är inte alltid det det hänger på 😀

Är det spöregn eller isande kallt så stannar vi inne utan dåligt samvete 🙂 Alla barnen är ute i stort sett nästan varje dag om inte annat så en stund.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sanna

  Det finns hjälp att få för de som absolut vill sluta röka och jag har sagt det förut och säger det igen, vill man röka,dricka och knarka får man det eftersom man är vuxen och har ett ansvar för sitt eget liv, men det är ALDRIG ok att tvinga på någon annan det, och hur vågar man chansa när man vet hur mycket gift EN cigarett innehåller, bara det hade fått mig att lägga av direkt, för vill jag ha på mitt samvete att jag skadar mitt barn, hur skulle man förlåta sig själv för det? Orkar inte diskutera detta längre, för mig är det så självklart att jag aldrig kan förstå hur man inte tycker det…

 2. Sanna

  Nej Tess du har fel, jag tycker inte att man ska skylla ifrån sig på andra eller att det är någon annans fel att man röker när man är gravid, för man har ett eget ansvar och eget val att göra det som är bäst för sig själv och framför allt för sina barn. Den risken man tar som gravid och rökande är allt för stor för att i alla fall jag skulle våga chansa på att det kanske går bra! När man dessutom VET hur skadligt det så är det för mig en gåta som alltid kommer att vara oförsvarsbar!

  1. Tess w

   Fel har jag inte för det är konstigt att inte regeringen förbjuder tobak och snus. De är väl köpta av tobaksbolagen. Men jag har sett hur svårt det är att sluta och de som kan skall ha en STOR eloge!
   Tror inte Mirka tar lätt på det här men har man ett beroende så har man .
   Resonerar du lika med alkoholister och de som är drogberoende? Det är bara att sluta! Gör du det?
   Klart jag tycker att ingen bör röka eller dricka i närheten av barn. Gör det inte själv utan valde att
   Sluta helt med alkohol när jag vart gravid första gången. Har aldrig rökt.

 3. Tess w

  Skäll inte på Mirka utan tobaksbolagen som ser till att cigaretterna blir så beroendeframkallande som möjligt. Har själv en mamma som rökt i 60 år! Det är en stor sorg för mig. Men har fått tre barn på tre försök utan problem ändå. Tycker du är en fantastik mamma som precis som oss andra har våra fel och brister! Stora kramar Tess W

 4. Sanna

  De flesta normala människor vill inte skada sina barn medvetet när de väl är födda men många gör det när de ligger i magen just genom t ex rökning, vad är skillnaden egentligen. Ingen skulle väl komma på tanken att blåsa cigarettrök i ansiktet på en nyfödd flera gånger om dagen men det går bra när de är i magen och håller på att utvecklas som bäst…sjukt!

  Allt det andra du skriver håller jag däremot med om, ingen blir lyckligare av materiella ting, viktigaste för barnen är en sund, kärleksfull och närvarande familj.

 5. Sanna

  Det är väldigt märkligt att det år 2014 har gått en del förbi hur skadligt och giftigt det är med rökning, och poängen med mitt inlägg är att man gör precis som man vill med sin kropp (även om jag kan tycka att det också är sorgligt att vilja förstöra sig)röka, knarka, supa MEN att tvinga på någon annan det är helt galet och så egoistiskt.

  Jag tycker inte heller man kan försvara det med att ”min” mamma gjorde si och så på 70-talet, hallo det är 40 år sen, dessutom kanske man kan tänka själv och inte upprepa misstaget ens föräldrar eventuellt gjort.

  Och nej det syns säkert inte utanpå och alla barn är säkert fina och underbara men det är ju inte det som det handlar om!

  Det är endast 9 månader av ditt liv, då det inuti dig skapas det finaste du har, hur kan man då vilja förgifta babyn med nikotin och eller alkohol, för mig är det en gåta då det såklart går att avstå bara man vill och ger sig fan på det! Ryser även när jag läser Johannas inlägg om bebisar som lider då de hunnit bli beroende av nikotinet, även om jag vet att det är så. Detsamma gäller rökning/alkohol och amning, så onödigt och åter igen egoistiskt.

  Så Victoria, med all fakta och information som finns på 2000-talet om just rökning och graviditet/amning är jag väldigt förvånad över att du tycker min och Johannas kommentarer är dumma?!

  1. Victoria

   Nu var det kanske inte just din kommentar jag menade, men tog du åt dig så fine. 🙂
   Jag menade att rent generellt så får Mirka ta mycket skit i sina inlägg vilket jag tycker är tråkigt.
   Alla väljer som sagt själv vad man gör med sin kropp, och jag tror inte att någon som själv inte varit beroende av något kan komma och berätta för någon hur lätt det är att sluta bara man ger sig fan på det. Beroenden är något väldigt individuellt. Kanske ska tillägga att jag själv inte är rökare men jag dömmer ingen ändå, och så gammal som att va född på 70 talet är jag inte. 😉

 6. Victoria

  Kloka fina Mirka – jag är så imponerad av ditt tålamod med alla dumma kommentarer!
  Själv skulle jag gå i taket..

  Det här med rökningen; jag är själv barn till en mamma som rökte under alla sina graviditeter, vi syskon är alla ”normala” och jag som är äldst och den enda som hittills valt att skaffa barn har tre underbara döttrar, två av dom blev jag gravid med när jag åt P-piller så något fel på fertiliteten kan jag inte påstå att det blivit heller.. 😉

  Sen det här materialistiska tjafset som alla envisas med att ta upp: blir barnen lyckligare av senaste mobilen, utlandsresor flera gånger per år, egna rum och det senaste modet i garderoben?!
  Nej jag tror inte det.
  Kärlek, tid och omtanke är det som betyder något!
  Säger jag som själv fått det sistnämnda hos min mamma och hade en pappa som försökte ”köpa min kärlek” under uppväxten med saker, kläder mm.
  Mamma är min största förebild och bästa vän medan jag inte ens hälsar på min biologiska pappa om vi möts..

  All kärlek och lyckönskningar om ett friskt år med hela bilar till er! <3

 7. stadstjejlantlolla

  Underbara, raka och ärliga svar du levererar. Jättefin blogg och tack för all familjeinspiration! Nu ser jag fram emot Familjen Annorlunda. Ha en trevlig kväll

 8. Sanna

  Jag tycker det är fruktansvärt att röka sig igenom alla graviditeter när du vet hur skadligt det är för dina bebisar, det är ett sådant egoistiskt övergrepp då de inte kan skydda sig på något sätt, de flesta vill ju skydda sina barn från allt ont, och för mig är det helt obegripligt att utsätta sitt ofödda barn för alla gifter som finns i EN cigarett. Att man sen vill röka 2 paket om dagen som vuxen får man bestämma själv, men att tvinga på någon annan gifterna är helt galet, mår illa när jag ser rökande blivande mammor!

   1. Johanna

    Jag har en vän som jobbar på neonatalavdelning och jobbat på bb. Hon sa att det vidrigaste som finns är att se barn till rökande mammor eftersom de får avvänjningssymptom och efter förlossningen eftersom ni mammor som röker under graviditeten gör era barn beroende av nikotin. Hon vårdar hellre barn till heroinister eftersom de barnen kan avvänjas efter förlossningen med läkemedel och således lindra deras ångest. Medans nikotinbarnen får lida utan hjälp.

    Jag tror det är bra att du är klar med barnen nu! Kan man inte ens sluta röka när ett liv växer i en så ska man inte skaffa barn. Flickor som föds till kvinnor som röker under graviditeten har mycket mindre ägg och nedsatt fertilitet. Dessutom så ökar risken att de börjar röka och således ger du dina barn en genväg till lungcancer och kol. Och kanske svårigheter att själva får barn. Hur fan kan du säga att det inte skadat dina barn att du rökt?

    1. mirkak

     Som det syns på barnen nu så är de inte ett dugg skadade, har haft helt normala födelsevikter, inga avvänjingssymptom osv.
     Inte för att det rättfärdigar de ciggen ( ingen storrökare direkt ) jag nu rökt, absolut inte!
     Min mamma (och så många andra som fick barn fram till 80-90 talet) storrökte under sina graviditeter och uppenbarligen så har det inte påverkat min fertilitet 😉
     Fortfarande ingen ursäkt från mig utan bara lite fakta.

 9. Sanna

  Konstigt att du bara tar med kommentarer om hur bra du är, min kommentar om rökning fick visst inte synas här..

  1. mirkak

   Vissa kommentarer hamnar automatisk på granskning och eftersom jag inte varit inne på min blogg sen sista inlägget postades så har de inte blivit godkända först nu 😉 Inget personligt mot just dig…

 10. Ida

  Ja det är så härligt att se att ni verkar ha det så bra tillsammans. Så tråkigt med alla skilsmässor som varit efter Familjen Annorlunda.

 11. My

  Man har läst om så många kärlekssorger bland de som har varit med i Familjen Annorlunda, så det är härligt att läsa om hur din och Peters kärlek fortfarande blommar. 🙂

 12. sandra - 3 barns mamma

  Vilken rolig och spännande läsning det blev med alla frågorna 🙂 Super kul att du hinner svara på så många, måste vara roligt att så många gillar dig och din familj och vill veta mer om er?

  Ha en kanon bra dag!!!

 13. Helena

  Vad tråkigt med katterna, sökte ni inte efter dem eller efterlyste dem?. Du har inte nämnt tidigare att de har varit borta. Sorry om det låter som kritik, men jag tycker bara att folk allt för lätt skaffar katt och sen inte bryr sig desto mer om dem

 14. Karin

  Hej Mirka!
  Tack för dina svar =)
  Jätteskoj att ni kommer vara med i Familjen Annorlunda igen, det ser jag fram emot.
  Jag gillar eran fina familj ❤
  Kram från mig

 15. Eija Hellström

  Jag har heller aldrig haft eget rum eller rest utomlands ( om man inte räknar Finland som utomlands då …haha )men inte mått dåligt eller blivit en sämre människa för det. Huvudsaken är väl att man har varandra 🙂 Du är bara så bäst Mirka !!!

 16. Malin Thyni

  Alltså jag är sjukt imponerad av er! En tanke som föll mig in var: hjälp, hur många bajsblöjor blir det på ett dygn???! :O
  Men sen kom jag på att alla ungar bajsar kanske inte i blöja, hahaha.
  Så kan det gå när man sovit för lite eller tänker för mycket…

 17. Susanne

  Att du tar dej tid att svara på alla frågor, du är så givmild som berättar. Kul att ni kommer på tv snart! Helt klart bästa familjen!

 18. Anne

  Så glad att jag äntligen fick datumet till när programmet startar! Det vill jag inte missa. Ni är en sån otroligt mysig familj att följa! Jag blir så trött på alla människor som tror att det inte kan bli lyckliga harmoniska människor av dem som inte varit till Thailand eller Lanzarote som små! Det här är ju bara försök att skuldbelägga de som inte reser världen över och en möjlighet för sig själv att känna sig lyckad och ”med i tiden som det ska vara”. De som tjatar om utlandsresorna kanske borde rannsaka sig själva: Hur mycket tjafs orsakar resorna eg? Ekonomin som blir ansträngd? Kanske lånar man pengar till semestern? Nej Mirka och Peters familj har något svårdefinierat som lätt genererar avundsjuka: familjelycka och sammanhållning tror jag visst att det kan kallas. Allt det bästa till er Mirka!

 19. Anneli

  Nej, så fruktansvärt öde dina katter råkat ut för! Usch, så hemskt, det är tyvärr inte helt ovanligt att utekatter kommer bort och går en lång och plågsam död till mötes, men det gör mig fortfarande lika illa berörd varje gång. 🙁

  Jag hoppas katterna åtminstone var kastrerade och id-märkta innan du valde att ge dem helt okontrollerad utevistelse? Vi har över 100 000 hemlösa katter i Sverige och många av dessa individer som svälter, fryser och lider kommer ursprungligen från kattägare som negligerat sina utekatter denna grundläggande omsorg. Jag tar för givet att du visste detta innan, med tanke på att du har så många barn och säkert månar om att vara ett föredöme för hur ansvarsfullt djurägande ska se ut, men jag väljer att lufta dessa frågor ändå med tanke på att det finns många människor som tyvärr inte uppdaterat sina kattkunskaper sedan 50-talet. 🙁

 20. Lotta m nio

  Jisses vilken tid du lagt ner på att svara på alla dessa frågor! Jag fattar inte hur du hinner! =)
  De flesta frågorna är så bra, vilka fina läsare du har..o svaren! 😉

  Precis som någon annan här så förundras jag också över vissas ”oro” över uteblivna utlandsresor och att inte alla har egna rum…
  Vi har heller aldrig varit utomlands med barnen. Jag reste mycket som ung. Å när jag var ensam med de tre storbarnen så vann jag en utlandsresa vi åkte på. Men annars så saknar jag absolut INTE att resa och jag tror att barnen kommer att söka sig till resandet om intresse finns när de växer upp. Mina större barn har rest MASSOR trots att de inte är äldre än 18, 20 och 22! På egen bekostnad förstås!

  Vi har inte heller egna rum till alla barnen. Eget rum är ett skapat behov 😉

  Btw…körkort…mina fick jobba o slita för att få ihop pengar till det. Fanns inte på kartan att vi skulle kunnat betala det! Fatta lyckan när de (två än så länge) står där med det egenbetalda kortet i näven! =)

  Ha det bäst! KramKram!

  ps Blev sååå glad då jag såg att min blogg stod med 🙂 Tack fina du! <3

 21. Cassandra

  Jag förstår inte varför många är så oroliga att dina barn inte får egna rum eller åka utomlands som ”alla andra” barn. Jag har alltid bott i en 3a med min mamma, pappa och lillasyster. När jag blev 10 år kom min lillebror och 2 år senare kom mina tvillingsyskon. Mamma och pappa sov i vardagsrummet medan jag och min syster delade och de 3 mindre delade. Vi har aldrig åkt utomlands och min första resa var till Bulgarien när jag var 16 år och det var inte med familjen. Vi bodde även i en hyresrätt. Så min familjesituation har varit samma vare sig med min syster eller med 3 små till. Så 12 barn spelar inte alltid någon roll för det!

 22. Britt

  Kul att du tog dig tid att svara på alla dessa frågor. Ni har ju som stora milj valt en annan livsstil tex avstått från yrkesliv och karriär.Nu har ju du som mamma valt att vara hemma mest med barnen. De flesta föräldrar delar ju på föräldraledigheten idag.Självklart är ju det av intresse hur ni ser på framtiden när ni båda ska jobba och förena familjeliv med yrkesliv.

 23. Annelie

  Jag kollar in på din blogg ganska ofta och förundras över hur du hinner allt, t.o.m att besvara en massa frågor. Du är helt Fantastisk jag skulle behöva en liten del av din energi. Stor kram och Tack för en jätte trevlig blogg. Ser fram mot att se Er i Tv igen Ni är toppen!!!!!!!!!