Trettonbarnsmamman

Nu så….lite lugnare i stugan :-)

Igår fick barnen jobba, silkesvantarna kastade jag i soporna och det blev barnarbete delux 😀

Och deras rum har nog aldrig varit i så fint skick som de blev igår – det var en riktig hallelujah-moment! Nu har de bevisat vad de kan och det är ju bra för det underlättar lite för oss föräldrar hehehee 😉

Linnéa tog på sig rollen som lärare och hade läxläsning i sitt rum. Hon var visst en hård lärare tyckte vissa av eleverna men läxorna blev gjorda 😉 I morse väcktes barnen tidigare än vanligt och de kom iväg till bussen i god tid. Det lönar sig inte att missa skolbussen borde de ha nu lärt sig.

image

Äntligen fick jag upp gardiner i tjejernas rum – inte en dag för tidigt 😀

Det blev inga julgardiner pga min lathet, jag orkade bara inte gå ner till källaren och försöka hitta några 😉 Men de nya rosa kapporna var alla nöjda med och kommer att bli ännu snyggare när de får en ( el. två ) rosa julstjärna i fönstret.

Idag har Benny och Selina varit hemma. Benny är fortfarande krasslig och Selina är på god väg att bli sjuk. Thor och Nellie har också fått stanna hemma då jag är billös. Hoppas att den biten löser sig till fredag då jag ska till kyrkan då på morgonen och se på Selinas Luciatåg ….. om hon nu frisknar till tills fredagen.

image

Älva inspekterar en ostbit

image

Efter att ha vilat hela förmiddagen och fått medicin orkade Benny och Selina sällskapa Thor en stund.

Igår fick jag hem en ny overall till Lilja 🙂

image

Den är beställd från Mom2Mom 😉

image

Jag fastnade för denna fina klänning och tyckte att jag förtjänade den 😉

Gillar utbudet hos Mom2Mom, många av deras snygga preggo-kläder går lika väl att använda efter graviditeten och jag har köpt flera plagg därifrån efter Liljas födsel 🙂

image

Idag har jag fixat lite runt köksfönsterna. Förra året köpte vi 2st girlanger med lampor i, såna som är fina att ha tex på balkongsräcket eller dylikt.  Igår satte Peter upp de runt fönsterna och idag har jag pyntat de fina med lite röda julgranskulor 🙂

Det var supersvårt att fota mot ljuset så bättre bild kommer efter ikväll 😉

Läste idag att vissa skollor har i år förbjudit barn att klä ut sig till pepparkaksgubbar/gummor och jultomtar.

Jag har lite svårt att förstå resonemanget  där…?

Jag vet att jag skulle aldrig någonsin få våra killar att ta på sig stjärngosse-kläder – de skulle fetvägra big time!

Inte skulle de ta på sig tärna eller Lucia-kläder heller…..

Så det skulle betyda att de inte gick med i Luciatåget alls.

Nu är det ju tur att deras skola inte har såna förbud 😉

Men hur ställer ni er till de förbuden?

Nu ska jag ta en diskussion med Victor. Han är väldigt bekymrad över att ha fått kvarsittning idag pga snöbollskastning. Helt rätt anser jag och nu ska jag förklara för honom varför skolan har dessa regler 😉

Kram kram ♥

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sandra

    Jag blir lite bekymrad när man börjar förbjuda vissa typer av kläder. Jag anser att det är upp till var och en och att man som pedagog har som uppgift att föra en öppen dialog med både barn och föräldrar om genus och jämställdhet. Så tänker jag. Men jag är inte så insatt i just den här debatten. Vänliga hälsningar från en förskollärare 😉

  2. Ann-Mari

    Jag tycker att det viktigaste i högtider är att komma ihåg VARFÖR vi firar dem och inte HUR vi firar dem. Det tycker jag är något som glöms bort idag faktiskt. Hur många barn lär sig i skolan om VARFÖR vi firar lucia? Jul (Jo, faktiskt – alla lär sig inte det i skolan trist nog!!)? Ramadan? Hanukkha? Påsk?

    Kom igen nu! Vill vi verkligen stänga in oss i lilla Sverige och fira som vi alltid gjort för att vi alltid gjort det eller vill vi öppna upp oss en smula? Låta varje generation sätta sin egen prägel och uppmuntra det som är unikt för dem? Jag är för! Jag är för att barnen uppmuntras att använda sina egna uttryckssätt och kreativitet så länge de vet VAD tusan det är de firar! Pepparkakor, tomtar, granar och grisar, kille som lucia, strut eller glitter är för mig fint oavsett så länge det är barnen som varit med och skapat, så länge de är MED på vad de ska göra och inte bara är där för att vi föräldrar ska få tindra med ögonen en stund och få påfyllnad av vår julstämning.

    Här firas luciafest med barnen i förskoleklassen, 1,2,3:e klass tillsammans och i kyrkan går sedan luciatåg med 4,5,6:e klass på luciadagens morgon. Skolavslutningarna sker i kyrkan (barnen tågar med svenska flaggan i spetsen) där rektorn och prästen håller ett ”sommartal” utan religiösa inslag.

    Fina traditioner som vi vill behålla men jag skulle även önska att man i skolan pratar mer om andra högtider när de infaller och varför de firas. Våra barn är idag världsmedborgare och det är en tillgång att veta mycket om andra religioner och kulturer, för integration av både svenska barn och invandrarbarn, och jag tycker det saknas i skolan idag.

    Hur som helst så bor vi alla under samma himmel och bör väl kunna tillåta både det ena och det andra, att låtsas vara PK leder ingen vart – en bra känsla kommer inifrån och det måste vi lära våra barn.

    God jul ;o)

  3. Helena

    Jag tycket det blivit helt snett, detta med att ungarna ska lussa för föräldrarna. Stress, press, tjat, gnat och stora kostnader för familjer med kronor, glitter, strutar och dressar. När jag arbetade som förskollärare bjöd jag istället in ungdomar från närbelägna skolan som fick lussa för barnen. Det satt tysta, andäktiga, lyssnade noga och intresserat. Lucian fick bjuda alla barn på lussebulle och pepparkakshjärtan jag i förväg dekorerat. Barnen älskade detta och frågade om Lucian skulle komma tillbaka dagen därpå

  4. Li - snart 5-barnsmamma

    På mina barns skola så har de alltid 1 tjej som lucia, 3 pepparkaksgubbar, 5-10 tomtar och resten av de ca 100 eleverna måste vara tärnor och stjärngossar. Det är det enda sättet att få ett långt och fint, vitt luciatåg. Annars skulle nog alla välja att vara tomtar… Mina söner har alltid varit stjärngossar. Och min dotter tärna. De har varit jättenöjda med det. 🙂

  5. Mamma till två

    Det enda jag tycker är löjligt i den här diskussionen är pappor som går ut och säger att deras söner vägrar ha klänning. Där hoppas jag att skolan gör vad de kan för sitt uppdrag att motverka traditionella könsmönster (som är lagstadgat enligt svensk lag).

    Jag har gått ungefär 85 luciatåg (som aktiv körmedlem, men också många gånger i olika skolor) i mina år. Jag har varit med om tre alternativ:
    – Lucia, tärnor och stjärngossar
    – Lucia, tärnor (med identiska kransar) och stjärngossar (som inte tillåts ha strut)
    – och småbarns luciatåg (med barn upp till åtta år) där några få får vara tomtar och tre får vara pepparkaksgubbar (liksom vem som skall vara lucia röstas det också vilka som får vara tomtar och pepparkaksgubbar).

    Med andra ord – det är ingen nyhet att man inte får vara varesig tomte eller pepparkaksgubbe.

  6. Ann-Mari

    Vilka ”dom” Neta? ”De” från Afrika, eller ”de” från Syrien? Eller kanske ”de” från Finland? Vad jag vet har ”dom” aldrig klagat på Luciatåget, nationalsången, tomtenissarna, flaggan eller något annat som är svenskt. Det är tidningartiklar som den Mirka tog upp som ger en skev bild av vad som händer i samhället. Några enstaka skolor tar beslut om ändring och genast tolkar någon upprörd förälder att det har med invandringen att göra. I det här fallet hade det INGET med invandrare att göra, utan skolans vilja att gå tillbaka till den tradition som Lucia var från början. På den tiden hade folk säkert tyckt att tomtenissar i tåget var lika konstigt som om Spiderman tågade med idag. Lucia var ett kristet helgon. Tomtenissar och pepparkaksgubbar är inga kristna symboler. Saker ändras, idag går hedniska tomtar tillsammans med kristna helgon i samma tåg, fint så. Och för att förtydliga; i skolan får man sjunga julsånger, nationalsången, hissa flaggan och fira jul. Man får t o m vara i kyrkan, synagogan eller moskén och fira om man vill. Det som inte är ok är religiösa inslag såsom predikan, psalmsång, Koranläsning osv. Svenska skolan är icke-konfessionell. Inte för invandrade personers skull, utan för att staten Sverige inte tillhör någon speciell religion längre och det råder religionsfrihet i landet.

    1. sargit

      Ursäkta men kunde inte låta bli att lägga mig i. Psalmsång är visst tillåtet, det står tom att eleverna ska ha kunskap och känna till några psalmer (kommer inte ihåg exakta formuleringen)och hur får man det om man inte sjunger dem? ”Den blomstertid nu kommer” tex är en svensk psalm 😉
      och tyvärr är det några skolors ledning som har börjat ta avstånd från traditioner som att gå till kyrkan för avslutningar/lucia tåg/ vandringar av olika slag (i undervisnings syfte) m.m.
      Men att fira advent i skolan är helt ok?!? Det anser jag är konstigt… Att fira en kristen högtid är ok så länge det inte sker i en kyrka? Kalla det advents samling för vintersamling och jullov för vinterlov eller något isåfall om man inte vill påverka barns religionsfrihet, dvs förbjud alla slags firande i skolor som kan kopplas till en religion *är ironisk*.
      Jag personligen anser att de helgdagar som barnen har ledigt från skolan, oavsett vilken religion som står bakom den, ska skolan ta ansvar för att undervisa om varför dessa firas (vilket kan göras på ett helt fakta mässigt sätt utan att pracka på eleverna religionen i fråga). Hör till allmänbildningen anser jag.
      Vet inte hur ofta jag fått svaret att barnet/ungdomen jag frågat om varför de är lediga så är svaret ingen aning/ vet inte.
      Jag skulle vilja påstå lite grovt att vi inte har religionsfrihet egentligen då det är tabu att prata om sin religion allmänt. Många invandrare jag mött har svårt att förstå varför man inte erkänner öppet vad man tror på utan nästan skäms för sin religion.
      Förlåt för långt inlägg, inser att jag tänkt förmycket på just denna fråga och att jag är frustrerad över hur saker och ting blir mer och mer…

  7. Neta

    Vi är ju väldigt priviligerade här från allt sånt och får ju t.o.m. ha avslutningen i kyrkan. Så fint när alla elever tågar till kyrkan med (ve o fasa ;)) svenska flaggan i täten. Beror väl kanske på att vi inte hade en enda invandrare tills helt nyligen. Men jag anser ju att bor dom här får dom anpassa sig till svenska seder också. Klart dom måste få fira på sitt sätt också men det ena ska inte utesluta det andra.

    Vet inte om dom gör så fortf men ena terminen får lilla skolan ha avslutningen kvällen före den riktiga avslutningsdagen och det brukar vara marchaller från skolan till kyrkan. Brukar ju också vara rektorerna som pratar så ingen ”predikan” om inte det ändras nu med ny präst.

    Att man inte skulle få vara det man vill i ett luciatåg är ju löjligt så länge det tillhör jultraditionen med både tomtar och gubbar i luciatåget, vet ett år när nån var sockerbagare också. Är ju bara gulligt och kan knappast göra nån skada.
    Skulle däremot inte gilla att se spiderman eller nåt sånt i ett luciatåg.

    1. Matilda

      Nej, ”dom” (vilka det nu är, du är ingen höjdare på att definiera) ska inte tvingas ställa upp på religiösa högtider de inte bett om.
      Det enda problemet här är att du uttrycker dig som en obildad rasist. I got the news för alla er som tror att ni blir kallade rasister för att ni skyltar med svenska flaggan. Det finns en orsak att bli kallad rasist och det är att man Är en, helt enkelt. Vi som inte är rasister kan gladeligen skylta med svenska flaggan, och aldrig höra ett ord om det. 🙂

  8. Anne

    Usch jag är så trött på allt tjafs och strul med förbud och idiotier hit och dit kring lussandet. Varför har allting blivit så otroligt konstigt? Jag läste om en skola som inte tillät tomtar och pepparkakor med motiveringen att de ville ha ”ett ursprungligt” luciatåg. Låt alla barn göra precis som de vill. Tomtar, pepparkakor, möss, killar som är lucia, tjej utklädd till stjärngosse. Låt dem vara barn. Och jag vill inte höra några fler liknelser mellan pepparkakor och ”mörkhyade”. Det är ju så dumt att man kan skratta. När blev luciafirandet ett otroligt komplicerat politiskt ställningstagande? Och försök inte få mig att tro att detta är ett problem skapat av invandrare som klagat. Nej det är vår egen feghet och rädsla som skapat detta. Vår vilja att vara PK på ett mycket sjukt sätt som får trista konsekvenser. Ursäkta att det blev långt men jag har irriterat mig länge! 😀

  9. Johanna

    Haha du verkar vara en grym morsa 🙂 Är imponerad av dig. Hur får du dem att lyssna så bra? Är det mkt tjat eller gör de på en gång som du säger? Jag har en treåring som inte lyssnar på nånting just nu, hur jobbigt som helst. Har du nåt tips? Tack för din blogg, det är verkligen roligt att läsa den. God jul till hela familjen från en läsare.