Trettonbarnsmamman

Lördagsgott och söndagsbladder

Säger som så många av mina vänner på fb sagt under helgen – jäklar vilket väder vi har haft trots att det är september, helt underbart 🙂 Och det fina vädret får gärna hålla i sig ett bra tag till om jag får bestämma 😉

Igår passade Peter på att klippa gräsmattan vilket tar sin tid när man har massa gräsmatta och en gammal gräsklippare som suger. Vi måste skaffa oss en åkgräsklippare till nästa år så att det blir lättare att sköta om gräsmattan. Men han kämpar bra med de medlen som finns just nu min kära man ♥

På eftermiddagen åkte vi till Svista godis för att köpa välförtjänt lördagsgodis. Vi har åkt förbi denna godisaffär många gånger nu men aldrig tidigare varit in där.

image

Butikens trevliga ägarinna Daniella 🙂 Hon passade även på att ta ett kort på oss 🙂

image

image

Det blev mycket godis fast det är ju också en del viljor som ska göras nöjda 😀 Godiset kommer garanterat räcka till nästa lördag också.

Mitt ena ögonlock vart ju alldeles rött och svullet igår och ser fortfarande likadant ut. Misstänker att det är vagel även om jag aldrig tidigare haft det. Hur länge kan sånt sitta i egentligen?

Idag åkte vi till Uppsala för att köpa bla en ny brödrost. Vår gamla gav upp här om dagen utan någon förvarning. Kom ihåg att Carola hade köpt en snygg en på Biltema så vi åkte dit och köpte en sån vi med 🙂
image

Hoppas nu bara att den orkar hänga med ett tag 😀

Vi köpte även en äppelplockare så att vi får ner de stora, fina äpplena från träden. Peter provade äppelplockaren när vi kom hem och den funkade riktigt bra 🙂 Vi har 3 st äppelträd som är proppfulla med äpplen och ett päronträd som också är överfullt. Har någon ett bra recept på en god äppemos att dela med sig av?? Vad kan man göra för gott av päron? Tipsa mig så att jag kan ta vara på all frukt 😉

Jag har även börjat gå igenom alla sängkläder och handukar/badlakan. Vi behöver verkligen skaffa oss nytt av allt vilket är i mina ögon en tråkig utgift. Det är kul att köpa nya lakanset till barnen men till oss själva blir det alltför sällan och handukar ska vi inte ens snacka om 😀 Finns det någon bra sida där man kan beställa just sånt för humana priser?

Jag har äntligen tagit mig tid att testa min nya symaskin också. Det är ingen värstingmaskin men duger mer än väl till mig 🙂 Har fortfarande inte hittat min gamla symaskin som har varit puts väck borta sen flytten och skulle den komma fram nångång i framtiden så får barnen ha den.

Imorgon ska jag åka till Enköping och träffa en tjej för konsultation och som det ser ut nu så åker jag tillbaka dit på onsdag igen för att fixa lite med mitt hår 🙂 Skulle egentligen ha åkt till en Loppi-event på junibacken imorgon men tidmässigt så funkar det inte alls och jag vill inte heller ta med Lilja dit då det är garanterat smockfullt med folk där. Tråkigt att jag missar det men men det går nog flera tåg framöver….

kram kram ♥

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. mirkak

      Vi köpte den på Jula. De har 2 olika, en dyr märkes-variant och den vi köpte som kostade bara 49kr 🙂 Skaft får man köpa separat i för sig men vi hade en skaft hemma 😉

  1. sargit

    Hej Mirka
    Har du en saftmaja? (mehumaija)Isåfall kan du göra både äppelsaft och mos samtidigt 😉
    Jag brukar skala äpplena (rättare sagt så är det maken som gör det)men det behövs egentligen inte enligt min mor, och sen klyfta dem med äppelklyftaren så jag får bort kärnhuset.
    Ha i saftmajan och häll i syltsocker, jag brukar ha mindre än vad som står i. Då saften är klar så tar du vara på moset som finns kvar och kokar upp med vaniljstång och/eller kanelstång (flera beroende på mängd) och ev. spä ut med lite vatten om du tycker moset är för tjockt.
    båda går att frysa men äppelmoset håller länge i kylen också.
    Går säkert att göra det samma med päron blandat med äpplen…
    Du kan också koka äppelbitar i en kastrull med socker och ha i vaniljstången/kanelstången där om du vill.
    Jag brukar klyfta och frysa in äpplena i påsar, lagom mängd för en äppelpaj eller två. Kanon att kunna använda dem hela vinterhalvåret i bakning, eller göra mer äppelmos…
    Lycka till!
    kram

  2. Annelie

    Hemtex har väldigt fina handdukar och påslakarn, de rear ut utgående färger och mönster ganska ofta. Bra kvalité är det oxå. Vilken godis butik ni hittat! Alltid lika roligt att titta in på din blogg. Må så gott!

  3. Sara

    Hej, ett tips på äppelmos är att skala äpplerna och lägg dom i saltvatten under tiden du skalar. Sen koka med lite vatten i grytan. sen kör med stavmixen och sockra efter din smak. Jag har alltid konserveringsmedel i moset.
    Ett annat tips är att ta en 10 liters hink, så häller du i 6 liter vatten och 1 msk vinsyra och 1 tsk natriumbensoat (atamon går lika bra) sen klyftar du i 5 liter äpplen (tar bort bruna fläckar och frö blomman) låt stå i 5 dygn rör minst en gång varje dag, slia upp och tillsätt 1 dl socker per liter. En jätte god äppelmust. det går att frysa eller stå i matkällare typ.

    Annars sök efter äppelsaft, fanns både där man hade vaniljstång och kanel. Kan tänka mig att det går åt en hel del saft hos er 😉

  4. Ingrid

    Har ni något svalt utrymme, typ källare eller förråd så kan ni förvara äpplena där hela vintern om det är sorter som håller länge. Vi äter våra äpplen ända till april, maj och de flesta klarar sig bra men man får gå över dom ibland och ta bort fula äpplen.

  5. Åsa

    Hej!
    Jag brukar beställa storpack fr någon postorderkatalog, mest Ellos när ner kommer till hemmet. Bra kvalitet till väldigt bra priser! Kika in där 🙂

  6. Mimmi

    Jag tycker att du ska testa att lägga in päronen! Det är supergott som fika med bara lite vaniljglass eller så. Särskilt svårt är det inte heller men man behöver en del burkar 🙂

  7. Sofie

    Min mamm brukar göra en päronkaka,först helt vanlig sockerkaks smet sen halverar hon päronen och gräddas insugen,sen lite florsocker på mums blir det med lite glass. Till :))

  8. Kerstin Andersson

    Grattis till tolvan….ang påslakan mmm när Jysk rea så är det kanon billigt annars får ni skaffa barn vakt o åka till Ullared…där är alla lakan både till er o barnen billiga….Kramiz Kerstin

  9. Alexandra

    Hej!

    Jag köper alla mina sängkläder samt handdukar på Ellos, tycker det är kanonbra kvalité och så kommer dom alltid med bra erbjudanden! Kan tänka mig att det går åt en hel del handdukar hos er!;-)

    Kram

  10. Cia

    Torkade päron är supergott!! Köpte förra året en tork (OBH Nordica) och torkade äpplen i massor. Det går snabbt med torken och man kan krydda med kanel, kardemumma eller vad man nu vill. I år provade jag torka päron och det blev supergott!! Enda problemet är att barnen äter upp det nästan direkt. Annars är det perfekt att ta med sig lite torkad frukt till fruktstunden i skolan. Torken vi köpte tror jag kostade 400 kr och då kan man torka även svamp, bär, grönsaker och annan frukt. Provade innan hänga upp äppleskivor på rader men tycker det tar lång tid och så blir de inte lika krispiga som med torken.

  11. Jannica

    Hej Mirka,
    Först av allt grattis till babyn 🙂
    Angående vageln, jag har haft två på sistone, den första hade en gul ”prick” med var, o då den sprack så for hela vageln bort efter lite putsande med vatten dagligen. Den andra jag fick hade inte någon ”prick”, utan var bara ett uppsvällt ögonlock. Den gången for jag efter antibiotika, o då fick jag bort den också, även om det tog nån dag. Hoppas du får den i skick.
    Hälsningar från Österbotten, Finland

  12. Annika - drömmen om 11 barn (på smällen igen?!)

    Men åh, den där brödrosten ser ju faktiskt riktigt vettig ut – säger jag som inte äger någon 🙂 Vår gick sönder för nåt år sen och jag brydde mig aldrig om att köpa ny. Nu kan jag inte äta ljust bröd efter operationen – om det inte är rostat! 🙂
    Så gissa vad jag ska kolla på biltema 🙂

    Päron… hmm, vad är det för päron? Testa att koka de lite lätt i sötat vatten typ, sen bakar du bullar, lindar in någon päronbit eller två i varje bulle – och du får riktigt smarriga päronbullar. Mina kids älskade när jag gjorde såna 😀

    Kram!

  13. Louise

    Äppelkaka i långpanna är ju smart. Bara att slänga in i frysen i lagoma bitar:) har dock inget recept men finns ju massor på nätet;)

  14. Martina Rahm

    Hej Mirka och grattis till din nyfödda!
    Gillar din uppriktiga och härliga blogg.

    Mitt tips är att torka äppleskivor i ugnen.
    Har ni varmluft så sätt in flera plåtar samtidigt. 50-75 grader, låt torka tills de är
    helt torra ca 5-7t immar. Låt ugnsluckan vara lite öppen.
    Kanongoda snacks som sedan kan njutas av hela vintern. Förvaras i tätslutande burkar.

    Observera att man även kan torka på snören i taket, eller liggandes på nät i vilket rum som helst.
    Vet inte riktigt hur lång tid det tar.
    I vanlig ugn kan man också torka. Det är dock rekommenderat att bara torka 1 eller högst 2 plåtar samtidigt då det blir högre fuktighet i vanlig ugn.

  15. Tessan

    Snabbt enkelt äppelmos gör man genom att ta några dl vatten i en stor kastrull, sedan skalar och skivar man äpplena i grova bitar (ta bort kärnhuset). Är jag ensam och gör jobbet så varvar jag procedurerna så blir det inte lika långtråkigt. Så lägger jag ner äpplena i kastrull allteftersom och låter småkoka. Det gör inget om äpplena kokar olika länge så man kan göra en stor sats när man ändå håller på 🙂 Jag tar ca 1 msk socker per kg äpple och använder en potatisstöt för att mosa ihop äpplena direkt i kastrullen. Det går snabbt, smidigt och blir himla gott mos. Ju längre äpplena kokar desto mosigare. Låg temperatur när man kokar. Eftersom det är bara lite socker står sig moset ca 3-4 dagar i kylen så det bästa är att frysa in i lagom stora förpackningar. Jag brukar använda engångsmuggar och så försluter jag dem med gladpack och gummiband.
    Kram och lycka till med frukten! 😀

  16. Angelica

    Hej vackra Mirka!
    Läser din blogg dagligen, är en av dagens få höjdpunkter.
    Tycker det är så roligt att läsa om allt som händer i din familj.
    Får gratulera till bebis nr 12 också 🙂 Hoppas ni trivs i nya huset.
    Hade varit kul och se lite bilder inifrån huset snart 🙂
    Ang handdukar och Påslakan. Det är något ja är galen i att handla,
    de gör stor skillnad i sov och badrum. Ja rekommenderar faktiskt Ica maxis handdukar.
    Och dom har faktiskt rea på några färger just nu (iaf här nere i Halland) Riktigt tjocka och härliga,
    känns riktigt lyxiga. Gillar inte riktigt Ikeas, rätt tunna också. Sen Påslakan tycker ja du ska lägga lite
    mer pengar på, speciellt om de är till dig och Peter 🙂 Jysk har alltid något extrapris på deras satin
    som är riktigt mjuka och sköna. Annars har maxi bra kvalitet på det också. Ett tips är att tvätta dem
    ut och in, håller sig färgen mycket längre 🙂 Annars finns ju Ge-kås i Ullared. Du hade älskat det, finns allt
    till riktigt bra priser 😀
    Hoppas ja va till någon hjälp. Första gången jag kommentera 🙂
    Kram

  17. sara

    Köp påslakan på second hand! Du slipper gifterna och du ser hur påslakanen blir när de är tvättade! Brukar kosta 30:-/st på Erikshjälpen/Röda korset mfl

  18. Therese

    Hej Mirka,
    Jag brukar skala äpplena och ta bort kärnhuset. Sen skivar jag ner dem i en stor kastrull med lite lite vatten på botten. Låter det sedan koka så äpplebitarna blir mjuka.
    Därefter kör jag med stavmixern i kastrullen för att få ett mos.
    Låter det svalna och fryser in i fryspåsar/burkar.
    Inget socker eller konserveringsmedel behövs.
    Bara att ta upp dagen innan man vill äta moset.
    Mina barn tycker det är supergott 🙂
    Kram Therese

  19. Angelica

    Hej Mirka! Tänkte dela med mig av mina tips om äpplen.
    Äpplemos: Har du en hushållsassistent går det hur sanbbt som helst; Klyfta äpplena med både skal, kärnhus, fluga. Koka dom mjuka i en kastrull (1dl vatten till 1kg äpple). Sedan kör du bara ner dom i passeraren på assistensten! Skal och annat skit kommer ut för sig och mosen för sig! Superlätt och gott. Sen kan man sockra efterhand om man tycker att det behövs.
    Ett annat tips jag har är ”pajpåsar”
    Pajpåsar: Skala och skiva äpple, lägg dom i en fryspåse tillsammans med socker och kanel. Lägg i så många som du behöver till en paj och frys in. Så har du en påse till när du snabbt vill göra en äpplekaka/paj/muffins. Gör en påse i taget, annars finns risken att dom blir bruna.

    Lycka till 🙂

  20. Maria Larsson

    Hej fina Mirka! Läser din blogg varje dag! Kikar in flera gånger om dagen, älskar den! Älskar din familj! Lever ensam med mina tre barn och just nu har vi ett helvete med livet 🙁 Min dotter har anorexia och vi kämpar varje dag. Ibland känner jag att nu ger jag upp, jag orkar inte. Men så läser jag din blogg och får ny styrka! Du kan nog inte ana vad din fina blogg ger mig. Låter knäppt kanske!?
    Angående vagel i ögat, det hade jag heller aldrig haft förrän jag fick min yngsta son. Då kom det en eländig sak som gjorde så ont! Tror den kom som ett brev på posten av för lite sömn.
    Ta hand om er!
    KRAM!

  21. AC

    Ett tips på bra handdukar…jag har köpt många på maxi och de är jättebra och håller många tvättar och mycket torktumling!! Dessutom finns de i flera storlekar i varje färg!Från gästhandduk till större badlakan.

  22. Maria Åkesson

    Jag tänkte på din fundering om vagel. Jag vet inte vad de normala för en vagel är
    Men när jag själv fick en på vardera öga så satt de lite mer än ett år innan jag äntligen tog mig iväg till doktorn och jag blev tvungen att åka in och tömma mina 🙁 men sen försvann de och de har inte kommit tillbaka 🙂

  23. Astrid

    Päronpaj kanske skulle vara något? Har aldrig gjort det själv men jag ser inte varför det inte skulle funka lika bra att göra paj på päron som äpplen 🙂 Helt enkelt byta ut frukten

  24. Rebecca

    Kommentar till ett tidigare innläg.
    Det är så skoj och se hur fint syskon har tillsammans, tänk att födas till en familj där du från dag 1 känner kärlek, omtanke, trygghet och glädje inte från bara 2 personer utan hela 11 st. 11 st som kommer vara där för henne större delen av hennes liv och flera av dem hela tiden!
    Jag har själv 3 barn och när det tredje föddes var det så häftigt att se hur självklart det var för honom att det alltid finns 4 människor varje dag bredvid honom som han är älskad av.

    Kram ni är en sådan fantastisk familj!

  25. Caroline

    Du kan musta alla äpplen till god äppelmust. Det brukar vi göra. Brukar vara att man minst ska ha 4 pappkassar fulla för att kunna musta,man får musten i låda precis dom lådvin! Toppen att göra så när man har mycket äpplen och redan gjort,paj,mos och kräm då der sprutar ut genom öronen,

    🙂

  26. Ella

    Gör klassiska toscapäron! 🙂
    Halvera och koka päronen mjuka i sockerlag och lägg i en smord form.

    Blanda ihop toscasmeten i en kastrull och låt koka upp.
    Toscasmet:
    175 gram smör eller margarin
    1,75 dl strösocker
    3,5 msk vetemjöl
    3,5 msk standardmjölk
    3,5 dl flagad mandel (eller en påse)
    (anpassad för 14 pers.)

    Sätt ugnen på 225 grader och grädda i ca 10 minuter. 🙂