Trettonbarnsmamman

Vad kan det vara?

Vad kan det vara för ohyra på äppelträden?

image

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. lina

    hej! vi har också råkat ut för häggspinnarmal hemma på våra äppelträd. det funkar tyvärr inte att spola på/bort dem utan jag fick tipset att klippa/rycka bort just de blad de sitter vid. nu har våra försvunnit efter det. har ni andra gamla träd runtikring? våra kom i alla fall ifrån ett sådant. lycka till! 🙂

  2. Linnéa

    hej 🙂
    jag har jobbat och är utbildad inom blomster. Det som angripit dina äppelträd ser ut som någon form av spinnmal ( finns flera olika sorters) Äppelträden dör normalt inte av angreppen men ser inte så roliga ut med allt spinn och blir det riktigt mkt försvinner alla blad och allt man ser är spinnet. Ibland kommer ohyran tillbaka flera år i rad.Då spinnmalsfjärilen lägger sina ägg i sammanhängande kakor som övervintrar på barken. När ni ser i början på sommaren att träden börjar bli angripna så kan ni plocka bort så mkt som möjligt av inkräktarna så kan man förminska angreppen. Men klipp inte av alla grenar utan ta blad och klungorna med de största angreppen, även spola med vatten. Spola med kallt vatten nu direkt med hård stråle upprepade ggr, har ni tur kan ni minska ner på ohyran. Annars går det inte göra så mkt bara vänta å se om dom kommer tillbaka nästa år eller ej. Håller tummarna på att dom försvinner, äppelträd är ju så himla mkt vackrare utan dessa inkräktare. Lycka till 🙂

  3. Karolin

    Klipp bort, med grenar och allt. Släng i sopsäckar och kasta bort. Elda inte upp det, eller lägg på komposten. Så är du av med det på ett kick. Upprepa om det konmer tillbaka. Så sa rrädgårdsmästaren till mig, jag följde och har inte haft några besvär efter det. Har man otur angriper det hela trädet. Jag hade några i mitt träd. Lycka till!

  4. Inga-Lill

    Blanda 1 dl såpa i 8dl vatten i häll lite i en sprayflaska och spraya på lite då och då!
    Lycka till!

  5. sargit

    Hejs svejs.
    Hoppas ni trivs i nya huset, har inte hunnit skriva här den senaste tiden men följer gör jag 🙂
    Vi fick rådet från vår vän som har kunskaper om trädgård att det inte var någon fara men att vi skulle spola med vattenslangen rakt på, hårt!
    Vi körde några gånger på vårt äppelträd och det försvann 🙂
    Iår är det dessa larvernas år tydligen, de spinner in så mycket de hinner som skydd mot fåglar m.m. nere vid Steninge badet finns det hela träd som är helt täckt av deras ”väv”.
    Lycka till.
    kram

  6. Maria

    Häggspinnmal har jag läst mej till. Den har angripit häggarna här runt om i år. O så har vi lite på äppelträden oxå. Jag nöp bort en del grenar med spinnet/larverna på tidigare i sommar men har nog en del kvar. De verkar dock inte öka på sej i nån nämnvärd takt dock.

  7. Mari

    är helt okunnig i ämnet men det ser ut som (påminner om) sådandära som lever i häggen. kan vara troligt om ni har en hägg närliggande.

  8. yaiza

    det där är kanske som vi har här i eskilstuna, både på buskar och träd, är spindlar som lägger sina ägg men försvinner sen när ungarna kläckts och märks inte av så mycket.. dom brukar kunna förstöra några löv här o var men som jag har hört är dom ofarliga…

  9. Moa

    Utan att vara någon som helst trädgårdsexpert så har jag hört att träd/buskar kan bli angripna av några slags larver när de börjar se ut såhär. De kan ”infektera” hela trädet och det ser hemskt och äckligt ut med små larver som kryper på trädet, men jag har också hört att trädet i de allra flesta fall återhämtar sig helt till nästa år. Men det kan vara en idé att be barnen hålla sig borta från trädet i år!
    Vore intressant ifall någon som är bättre på det här med växtlighet kunde förklara detta.

    Trevlig sommar till dig och familjen, Mirka!