Trettonbarnsmamman

Hjälper min vän

 

Min vän Emelie bad mig om hjälp att sprida en sak. Efter att ha läst vad det handlade om så var det självklart för mig att vilja  hjälpa Emelie att hjälpa sin vän!

Kopierar hennes inlägg rakt av!

Köper du Majblomman? Vet du vad Majblomman stödjer?
Majblommans riksförbund arbetar för att förbättra barns villkor och bekämpa barnfattigdomen i Sverige, främst genom konceptet barn hjälper barn. En gång om året i cirka två veckor säljer barn i hela Sverige majblommor. 
Pengarna som barnen samlar in används sedan hela året för att dela ut bidrag till enskilda barn som bor i Sverige. Tanken bakom detta koncept är att insamlingen av pengar från försäljning av majblomman ska fungera som ett pedagogiskt verktyg i skolan för att utveckla barns empati för andra barn i deras närhet.
– (Text lånad från Wikipedia)
Min kompis 10 åriga pojke blev nekad att följa med på Majblommans sommarläger p.g.a att han har ADHD. Hans storebror är välkommen, medans han ska få stanna hemma.
Fruktansvärt eller hur!? Men det blir värre.
Nu är det så att just han har slagit försäljningsrekord av Majblommor i sin kommun, ingen har sålt fler någonsin!
Han har alltså ansträngt sig och slitit för att hjälpa barnen i Sverige med Majblommans förbund, men blir själv nekad deras sommarläger då dom anser att diagnosen ADHD är ett funktionshinder. Därmed talade dom om för mamman att han kunde åka på läger för funktionshindrade.
Detta är långt ifrån acceptabelt och jag vill inte stötta ett förbund som ska hjälpa barn, men som diskriminerar barn med diagnoser.
Inte okej alls 🙁
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Annie

  Jag har jobbat åt majblomman iflera år
  Men slutande fick reda pengarna man köper majblommor går mycket lite till de ni tror och cheferna får resten av pengarna så fick jag nog

 2. kerstin

  Det handlar inte om diskriminering utan resurser. Många barn med just diagnosen adhd har resurs på förskolan eller i skolan några timmar/dag eller kanske hela dagar. På ett läger finns det inte resurser för att ta hand om dessa barn. Om nu barnet får ett riktigt utbrott så finns det inte tillräckligt med personal för att vara ett på ett diagnostiserat barn. men kanske de borde öppna läger för dessa barn med Adhd och ha mindre grupper med fler personal i. Men i en stor barngrupp med få personal så kanske det inte är det bästa för ett barn med adhd. Bara en tanke

   1. kerstin

    I telefonen säger hon klart och tydligt att de inte har den kompetensen alltså inte de resurserna. Sen att mailet är inlindat i bomull och annorlunda. Men som sagt fortfarande handlar det om kompetens och resurser.Sen finns det ju läger för de med funktionsnedsättningar så alla barn är ju välkomna hos dem.

 3. Eva

  Alla kanske inte kan få all slags hjälp, men all hjälp är väl ändå bra hjälp.

  Jag tycker inte man ska döma ut maj-blomman! Dom diagnostiserade som inte kan få hjälp därifrån kan förhoppningsvis få hjälp någon annan stans ifrån, där barn utan diagnoser inte får hjälp.

  Att ett barn sålt mycket majblommor hedrar barnet, och det borde trots allt få barnet att växa som människa. Det brukar kännas gott i hjärtat att göra gott för andra osjälviskt, utan att kräva nåt tillbaka.

  1. Emelie

   Hej!
   Det handlar ju faktiskt inte om att det inte går att få bidrag någon annanstans ifrån utan det är ju själva diskrimineringen av pojken som är problemet.
   Han har osjälviskt sålt och presterat,men om han är såpass självständig att han kan sälja blomman helt själv och slå försäljningsrekord i sin kommun så visar det ju rätt mycket.

   Här är en uppdatering på vad som händer just nu:
   http://undermyumbrella.se/2013/may/majblomman-faktum-kvarstar-2.html#comment
   Ha det gott!

 4. Camilla

  Nu har vi bara läst en sida av historien. Det KAN (säger inte att det är så, men möjligheten finns) vara så att detta barn är behov av ett vuxenstöd på ett helt annat sätt än andra barn. Som förälder till barn både med och utan ADHD så vet jag att alla behöver olika stöd. Min pojk med ADHD skulle behövt ha med mig/sin pappa eller annan vuxen som ett stöd. Jag vet att han behöver den stöttning och hjälp för att klara ett läger. Då ligger det ju på mig som vårdnadshavare att se till att han får det. Det är ju inte majblommans ansvar. Vi föräldrar måste se vårt ansvar och hjälpa våra barn att få det så bra som möjligt, det är faktiskt INGEN annans ansvar än just vårt!
  Vill jag tvunget att just mitt barn skall följa med på detta läger får JAG se till att göra det möjligt så alla barn som är med får ut det bästa av lägret!

  Majblomman hjälper såååå många barn, vet tex en klassresa mitt största barn skulle göra. Det var en tjej med väldigt oengagerade föräldrar som inte skulle kunna följa med pga de sket i att betala pengar. Då sökte vi från majblomman och allt löste sig. Detta är bara en petitess av allt de gör!!

  1. Ninna

   Håller inte riktigt med här. Majblomman har verkligen hjälpt många – DET håller jag med om. Har själv barn med adhd/asperger, och barn som är utan diagnos. Visst är det ett föräldraansvar vi har, men i en situation som kräver mer insatser än ”normalt” kan man behöva stöd i sitt föräldraansvar. Det är ju precis det de föräldrar får som av olika anledningar inte själva kan bekosta sina barns läger, aktiviteter, utrustning osv. Ska vi resonera likadant där, att det är föräldrarnas och INGEN annans ansvar att se till att barnen får det de behöver? Varför har vi då olika stödinsatser och t ex majblommefonden? Visst, man kan resonera som så att ingen kan hjälpa att man är arbetslös och har dåligt ställt, eller att man av andra skäl inte kan betala själv. Jag har grannar med ytterst svåra alkoholproblem, och alla i grannskapet ställer upp för att stötta deras 11 barn på olika sätt. Också till ett drägligt sommarlov, vi tar med dem på utflykter och olika aktiviteter. Gör vi fel? Är det föräldrarnas ansvar? ja, visst är det så. Men när nu föräldrarna av olika anledningar inte mäktar med sitt ansvar? Och visst är det en stor skillnad om man är hur skötsam som helst men ändå får ekonomiska problem, det kan hända vem som helst av oss och ingen ska dömas. Men vad jag menar är – var ska vi dra gränsen för vad som är det egna ansvaret och när vi gemensamt ska hjälpa till att möjliggöra lösningar? Familjen som det här gällde har SIN historia, vad vet vi om det? Föräldrarna kanske skulle kunna följa med sin pojke, de kanske inget hellre vill!!! Men för POJKEN SJÄLV kanske det är en stor sak att få åka själv, han som sin bror och de andra barnen! Det är en stor del av utvecklingen att få åka iväg utan föräldrar och känna att man klarar det, det är det man växer av! Nog vill vi väll alla hjälpa denne kille att få känna att han klarar det, att han får vara som de andra – MED de andra! JAG vill det, MINA skattepengar får gärna gå till det! Och i det här fallet finns det ju ett syskon att ta hänsyn till. Hur känns det för honom om föräldrarna åker med? Då blir det ju precis som hemma, med föräldrar och en bror som behöver deras uppmärksamhet. Det kan betyda oerhört mycket för dessa bröder att få vara på neutral mark och mötas i en ny situation – UTAN föräldrar.

   Tycker jag.

   1. Camilla

    Jag håller med dig, gränsen är oerhört svår att dra!
    Men om man har möjlighet att åka på ett gratis läger kanske det inte finns obegränsat med personal. Ett barn med ADHD kan vara en risk att ta med, allas säkerhet måste ju garanteras, säkerheten före allt!! Sen finns det ju som sagt väldigt varierande grad av ADHD, för några är det knappt ett bekymmer, men vi vet ju inget om denna pojken.
    Klart man skall ställa upp och hjälpa varandra!! Jättefint att ni gör det för grannbarnen, jag hoppas även ni gjort en anmälan, barn mår inte bra av att växa upp i alkolistfamiljer och inte ha någon trygghet. Föräldrarna behöver stöd och hjälp så barnen kan få det bra. Men givetvis skall man hjälpa varann!!

 5. Isabelle

  Fick han inte följa med för att han har adhd eller för att han har behov som lägret inte har möjlighet att tillgodose. Det är en viss skillnad tycker jag. Dessutom, att personalen som arbetar på majblomman tjänar pengar är kanske inte så konstigt…. Eller arbetar ni själva ideellt?? Jag gör det inte. Ska man ha en bra VD så kostar det. Vidare vad gäller försäkringar, så är det samma som alla andra försäkringar, summan kan variera på en bilförsäkring beroende på var man bor. Om vissa diagnoser medför stora hälsorisker så skulle ju premien bli fruktansvärt mycket dyrare. Försäkringsbolag är vinstdrivande företag, som de flesta andra företag. Förstår att det känns hemskt, men de har valt att inte teckna vissa diagnoser och på så vis hålla premien lägre för alla andra. Förstår som sagt att det är dyrt, men hade premien varit mycket dyrare hade vi haft svårt att få råd med det till alla fyra barnen. Om man tecknar en väntabatnförsäkring när man är gravid kan man aldrig nekas av det bolaget även om premien kan bli dyrare. Men tillbaka till pojken som inte fått följa med så skulle jag nog vilja ha en förklaring av Majblomman innan man bildar någon sorts lynchmobb här inne.

 6. Joanna

  Jag säger det här och jag menar inget illa. Jag vet inte exakt vad majblommans läger innebär heller. Men jag är förstående för att man tackar nej till barn med diagnoser, det är tråkigt och sorgligt men jag kan förstå varför. Många personal är inte utbildad i hur man ska hantera barn med andra behov och visst ADHD är bara att personen ifråga kanske har svårt att sitta still men det går ju ut över alla andra barnen också. Tyvärr kan man nog aldrig förvänta sig att barn med funktionshinder blir eller kan fungera som alla andra och det är ju därför som de har fått en diagnos.
  Själv är jag uppvuxen med att min bror inte är välkommen överallt även innan han fick sin diagnos. Han var ju jobbig och då var vi inte välkomna på öppna förskolan. Men han mår bra och frodas i skolor som är anpassade efter hans behov med utbildad personal och så vidare.
  Dessutom gör majblomman så mycket bra i det vardagliga, möjliggör för barn att få glasögon, skor, göra fritidsintressen med mera. Och det där med att VDn tjänar 61 000 så är det faktiskt en verklighet att nästan ALLA VDn för dessa organisationer tjäner bra mycket mer än så. Var det inte Röda Korsets VD som hade en lön på över 100 000 i månaden?
  Det med försäkringarna är dock skamligt. Vilket barn som helst kan ramla och bryta armen men har man en diagnos så beror tydligen en bruten arm på det.

 7. Susanne

  Trodde jag aldrig om majblomman… Fy f*n rent ut sagt! Stackars den killen som jobbat så! Man är inte sämre för att man har någon sjukdom/handikapp… Usch vilket samhälle vi lever i…

 8. fyrabarnsmamma

  INstämmer köper aldrig mera majblomman , orsak deras vd i en från början idiella ( felstav men ni vet jag menar ) organisation tjänade 62 000 i månaden 2011 När det kom fram la jag ner det Sedan har även jag hört om märklig fördeling inom fonderna
  Så hur söta blomman än är och hur gått syftet var från start så nej jag gör det inte

 9. Niobarnsmamman

  En granne till mig med fem barn hade det dåligt ekonomiskt pga att båda föräldrarna var arbetslösa en längre tid.
  De fick hjälp till en mindre semestertripp för barnen av Majblomman.
  Nästa år hade deras ekonomi ordnat upp sig. Föräldrarna hade fått jobb och de hade tom köpt en nyare minibuss på avbetalning.
  Något som då fick mig att tappa hakan var när mamman i familjen glatt visade upp att de fått ett bidrag från Majblomman även detta året. Majblomman hade inte kollat deras ekonomi detta året utan betalat ut en summa som året innan.
  Detta hände för några år sedan.
  Familjen resonerade som så att det blev ett bidrag till avbetalningen på minibussen.
  Jag köper inte Majblomman och mina barn hjälper heller inte till att sälja.
  Aldrig mer Majblomman!!

 10. Lena

  Kan det möjligen handla om bristande förståelse för killens förmåga att kunna delta på ett läger? Kanske de generaliserar och är osäkra på hur de ska täcka upp hans behov på ett sätt som blir tryggt för honom själv?
  Om han klarar att delta på samma villkor som de andra deltagarna är det fullständigt oacceptabelt att han inte får vara med, och helt klart ett fall för diskrimineringsnämnden. Om han behöver särskilt stöd för att kunna delta är det oacceptabelt att han inte får det stödet, särskilt då hans bror är välkommen. Han borde kunna få pengar för att någon ska kunna följa med som stödperson om det behövs – varför inte från Majblommefonden? Eller med hjälp av ledsagare från kommunen?

  Min dotter har autism/utvecklingsstörning, och fick i många år pengar från Majblommefonden för olika resor och aktiviteter. Men det du berättar är helt förfärligt.

 11. tyvär annonym

  men om han är välkommen på ett läger mer anpassat för barn med diagnos så har dom gjort sitt tycker jag, annars kan dom kanske inte garantera hans och alla andra barns säkerhet. och ofta kan vissa diagnos-barn förstöra tillvaron för alla andra, så var de hela min skoltid, alla fick lida för vi hade två odiagnoserade barn, som senare fick diagnos.. tråkigt, men sant, nu får många diagnos tidigare än på 90talet.. vi kommer fortsätta köpa majblommor..

 12. Kerstin

  ´Tack Mirka för att du delat med dig denna information. Jag är faktiskt jätteglad att jag inte köpt någon majblomma de sista två åren. Hur kan man göra så!??!??!!

  Hittade din blogg för ett tag sedan, den är verkligen trevlig. Hoppas det ska gå bra för er i nya huset!

  Kerstin

 13. Ulle

  Hej!

  Riktigt riktigt illa!!! Men tyvärr är det mer och mer sortering där barn med diagnoser inte får vara med. Bra att du som har en blogg med många läsare lyfter detta för genom att synliggöra hur det ligger till kan vi tillsammans jobba för att alla ska få vara med.

  Kramar från Ulle, mamma till en funkistjej

 14. Veronica Hedlund

  Tråkigt när sådant händer. Vi har nog haft tur eller så är det olika regler i olika kommuner. Min dotter med diagnos har fått massor av hjälp och stöd från majblommefonden. Kram veronica

 15. Helena

  Men vänta nu, det här var kanske lite obetänksamt…Majblomman gör så oerhört mycket för så många, det handlar om allt ifrån att få ett par nya vinterstövlar till att få bidrag till en cykel. Kanske måste ni föräldrar med diagnosbarn förstår att alla inte har de resurser som behövs för att tillgodose era barns behov i precis alla sammanhang, jag har själv en son med DAMP som fick avstå en hel del saker p.g.a. sin funktionsnedsättning men jag upplevde inte detta som diskriminering utan en naturlig följd av handikappet. Nä gott folk, fortsätt att köpa en Majblomma. Kanske kan du Emelie som mamma följa med på lögret och finnas till för din son, då tror jag absolut inte han blir nekad att följa med.

  1. Emelie

   Hej.
   Det är inte min son utan en väns och hon har ingen möjlighet att följa med på lägret och har ingen anledning till att göra det Heller då hennes son inte behöver det. Majblomman har bidragit med massor med bra grejer och aktiviteter, men när dom gör bort sig på detta sätt så ska det uppmärksammas och ifrågasättas.Sen tycker jag att det är väldigt synd att din son har behövt avstå aktiviteter osv under sin uppväxt för att han har damp.

   ha det gott.

   1. Helena

    Emelie: ja det är synd om alla barn som får avstå saker och ting men det är en del av livet, alla kan inte få allt. Min son fick avstå från saker för att slippa att misslyckas hela tiden, så det var ett sätt att skydda honom och givetvis kompenserades han på andra vis: kunde han inte åka på konfirmationsläger så gjorde hans pappa och jag en annan resa o.s.v. Idag är min son vuxen och faktiskt VD för ett företag, han är stark (kanske mycket p.g.a. De prövningar han utsattes för), glad, varm, kreativ och en fantastiskt humoristisk person.
    Livet har lärt mig att allt kan ge inget och inget allt. Hoppas det löser sig på bästa sätt för din väns son.

   2. kerstin

    jag tror som Helena att det inte finns resurser för barn med denna diagnos. alla som vet vad adhd är för något bör veta att dessa barn behöver extra hjälp och att stora grupper kan vara otroligt jobbigt.Barnen får ofta utbrott och kan vara väldigt livliga, svårt att sitta stilla etc. Då behöver de nära stöd från en vuxen och jag tror inte dessa läger har så mång personal att de kan vara en för ett barn. Vore kanske bra att öppna upp läger i mindre grupper med fler personal för just barn som behöver detta.

  2. fyrabarnsmamma

   vem har fått nya vinterstövlar när pengar fördelas på våren i vårt område i alla fall Alla jag vet ( är aktiv inom fub rbu ) har fått för mycket strörre behov tex läger resor cycklar anpassade dvs sådant som inte statliga medel ger det är ett av kraven att ansöka
   Stövlar omfattas av försörjningstöd och ska bör sökas den vägen ( sedan kan man givetvis tycka vad man vill om det )
   maggan

  3. Gunilla

   Hej!

   Jag har en dotter med många särskilda behov, både förståndshandikappad och rörelsehandikappad. Vi har fått otroligt mycket hjälp från Majblomman genom åren, både med staket, bidrag till resor och annat.
   Det är heller inte Majblommans centrala kansli som beslutar om bidrag utan det är lokalföreningar ute i landet – alla sköts av frivilliga obetalda medmänniskor som kanske inte alla är så insatta i särskilda barns behov. Sök igen och ta personlig kontakt med lokalföreningen, berätta mer om barnet och dess behov och tillkortakommanden.
   Fortsätt att köpa majblommor – det finns massor med barn som får hjälp därifrån (både ”vanliga” och ”särskilda” ungar).

   1. Emelie

    Hej Gunilla!
    Majblomman har gjort/gör mycket bra och jag har stöttat dom i alla år, men nu gjorde dom bort sig ordentligt och då är det inte mer än rätt att dom får stå till svars för det?!
    Saken är ju den att pojken hör inte hemma på ett läger för funktionshinder, det hade gjort honom mer skada än nytta.

    Här är en uppdatering på vad som händer just nu:
    http://undermyumbrella.se/2013/may/majblomman-faktum-kvarstar-2.html#comment

    Ha det gott!

 16. Suss

  Tack Mirka för att du lägger ut sådant här på din blogg! Förjävligt att läsa! Tänker ALDRIG mer köpa en majblomma! Har själv en son med ADHD+Autisktiska-drag+Biopolär-diagnos. Tänk om jag hade vetat detta när min son sålde majblommor när han var yngre. Han var såpass dålig i sina diagnoser när han var yngre att han inte klarade av att sälja majblommor själv. Så jag och han knatade gata upp och gata ner och jag stod utanför husen när han sålde. Han var så stolt över att han både tjänat egna pengar men även för att kunna hjälpa andra barn.
  På tal om det här med försäkringar så är det hemskt att dom här diagnos-barnen inte har ng rätt att teckna försäkring. Fick ingen försäkring för min son när han var baby för han hade sömnsvårigheter mm. När han var 8 år gammal fick han ADHD+autism-diagnos. Då var det kört med försäkring igen. I tonåren kom nästa diagnos. Då fick jag besked från ett försäkringsbolag:-Oj är han biopolär också!!! Då är risken stor att han tar livet av sig innan han fyller 20 och då får du i alla fall inte ut ngt på försäkringen. Tyvärr var jag då ganska utmattad av alla turer med sonen så jag orkade inte bråka. Fast jag önskade att jag hade orkat anmäla! Min son är idag 22 år och mår riktig bra. Han ska bli pappa i höst och tydligen så får han inte teckna en vanlig baby-försäkring för babyn ”riskerar” att ärva min sons diagnoser. Nä har jag tamefan tröttnat på den här särbehandlingen och orättvisan mot dessa funktionshindrade barn och även vuxna!

  1. fyrabarnsmamma

   hej du och jag har väl hört om sär-skilda barn med sär-skilda behov dvs barn som inte är som alla andra dom kallar man sär-skilda barn och särskiljer deras behov .. ja du fattar Har man barn med olika särkilda drag funktionhinder ja det kan ingen utan föreställa sig vilka strider man fått ta geonom åren Min dotter är nu runt 20 gått ut gymnasie ”särskolan” ( för sär-skilda barn men en bra skola) precis
   Härligt nog verkar vår kommun ha en bra daglig verksamhet anpassad efter person och meningfull
   Maggan

 17. Jenny

  Det är helt sjukt att ett barn med en diagnos inte ska få göra saker som ”diagnosfria” barn får. Jag har själv 2 barn med en ADHD diagnos och dem klarar allt som andra klarar förutom kanske att sitta stilla allt för länge.

 18. carina

  Vill du veta något mer. Har en son med ADHD + Autism. Jag kan inte teckna någon olycksfallsförsäkring till honom. Han räknas ha för hög risk. Lillebror får en. Ha en bra kväll!!

  1. Madelein - Mother of six

   JAPP, jag är glad att jag tecknade försäkringar innan mina fick diagnoser. Försökte ändrta för att ha alla barn i samma bolag men då fick jag inte, bara till försämrade villkor och dyrare premie.

 19. FörortsPappan

  Självklart borde han fått följa med! Och detta borde Majblomman få höra. Men jag vet att de gör så mycket bra för barn, förhoppningsvis är just detta ett stort misstag eller beror på okunskap- jag tycker inte att man ska bojkotta Majblomman bara pga detta. Men det är vad jag tycker eftersom allt jag sett och hört tidigare varit positivt- bra att även negativa sidor kommer fram.