Trettonbarnsmamman

Vilken lättnad

Igår kväll kom Fnulis hem och jag känner en enorm lättnad över det 🙂 Hon har inte fött ännu för magen är ännu större än för någon dag sedan så nu går vi bara och väntar. Finns det några bra tecken att titta efter när en katt närmar sin förlossning?

image

En trött Fnulis ♥

Mest troligt är det ju vår Fluffis som är den blivande pappan men det finns en liten chans till att det kan även vara grannarnas hankatt. Det återstår att se 😉

image

En glad matte som kan slappna av lite nu 🙂

Idag hade Thor och Nellie extra bråttom till förskolan för idag skulle de allihopa åka till Leos lekland i Västerås 🙂 Det kommer att bli jätteskoj för allihopa 🙂 Tonåringarna är fortfarande hemma, Kevin börjar bli bättre nu när han har fått penicilin men Linnéa är fortfarande jätte förkyld och tjock i halsen. Få se om vi gör ett nytt läkarbesök med henne på fredag….

Älva har sovit dåligt även i natt. Hon har vaknat ca en gång i timmen och kl. 4 tyckte hon att det var dags att vakna till liv ordentligt. Hon satt i sin säng och pratade och hade sig och otroligt nog somnade hon om efter drygt en timme. Hon håller på att få 4 kindtänder så det är nog det som besvärar henne nattetid.

image

Dagtid är snorfisen sitt vanliga glada jag 🙂

Snart åker vi två in till Enköping för en efterlängtad lunchdate med Niiinis 🙂

Vi har träffats alldeles för lite den sista tiden då båda har haft mycket att göra så jag kommer att njuta extra mycket av hennes härliga sällskap idag 🙂

Sen ska övervåningen tömmas så mycket som möjligt idag. Det är inte så mycket kvar där, mest bara massa småprylar som ska hitta sina platser i kartonger.

Hoppas att ni alla får en fin dag ♥

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Helene

    Jag har haft 3 kullar med vår honkatt. Tecknet är att de börjar leta efter en plats att föda på, hon började böka runt inne i en garderob någon vecka innan hon födde och hon var mer stilla än vanligt. Vi har kattlucka men stängde då den så hon inte skulle få för sig att föda utomhus. En dag lät det i garderoben i sonens rum och kattungarna började komma, första gången blev det 5 andra gången 5 varav en var dödfödd och sista gången 4. Nu är hon kastrerad, vi hade tänkt göra det mellan 2-3 gången emn då hann hon bli gravid innan vi fick tid för det.

  2. Ida

    Vad skönt att Fnulis är hemma igen, får bara hoppas det går bra med kattungarna. Tråkigt att en del kommer med så omogna kommentarer.

      1. Emma

        Jag håller med dig mirka. Du som har så fina och många barn ska inte höra detta. De som skriver så borde växa upp

  3. Maria A

    Låt dig inte luras av färgerna. Det är så kompliserat och kräver flera generationers färganlg för att räkna ut så det kan ni aldrig ha som avgörande, men…. Tror säkert inte att det har betydrlse för er men… Som sagt, avgör det inte på färgen. Hoppas på många, fina och goa kattungar!!!

  4. Carro

    Mycket bra blogg,gillar dig,du inspererAr.ska ni sälja huset?e de för dyrt o ha och för stort?o ligger för off.Kämpa på,tycker ni är fantastiska.Med vänlig hälsning, carro

  5. Tilda

    Suck, vet du om att det finns 100.000 hemlösa katter i Sverige? Skulle det inte vara smartare att kastrera dina katter så några av de hemlösa katterna kan få hem istället? Men, nu är det gjort, hoppas bara att det inte händer igen och att ni MINST avmaskar, chipmärker och vaccinerar kattungarna. Helst ska de kastreras innan leverans också. OCH, om du inte redan vet det så är det lag på att man inte får lämna kattungar innan de är tolv veckor.

    Och att släppa ut en högdräktig katt är rent idiotiskt, det finns inget som helst som säger att hon kommer att välja att föda inne, och risken är att ni inte hittar kattungarna. Dessutom är det lag på att man inte får lämna en högdräktig katthona ensam, man måste finnas till hands vid förlossningen. Tecken på att hon kommer föda snart, kan vara att man ser slemproppen, och ett tag innan brukar de flesta honor få mjölk.

    1. mirkak

      Tack för infot….nog för att jag vet mer än vad du verkar tro men ändå 😉
      Det är verkligen jättetråkigt att det finns massa hemlösa katter men ska då ingen kunna skaffa ett eget kull mattungar med sina katter?
      Jag vet vad som gäller ang kattungar med avmaskning, när de får lämnas m.m så du behöver inte oroa dig om den biten 🙂
      Och du får gärna gå tillbaka till mitt inlägg om att Fnulis SMET ut….läs om och läs rätt 😉 Sånt kan faktiskt hända även de bästa 😉

      1. Tilda

        Nej, med tanke på att det finns så många hemlösa huskatter är marknaden redan ”mättad”, alltså anser jag att alla som skaffar kattungar efter sina huskatter gör fel.
        Toppen att du ska avmaska och så (vaccinera och chipmärka hoppas jag också).
        Ber om ursäkt för att jag antog att hon hade släppts ut, men läser inte din blogg så noga så har antagligen inte ens läst det inlägget, men med tanke på det här inlägget så förstod jag att hon vanligtvis var utekatt. Men förstår såklart att hon kan råka smita ut, hoppas verkligen inte det händer igen dock, så att risken är att hon går ut när ungarna har fötts och sedan inte kommer tillbaka…
        Här finns ytterligare bra fakta: http://www.kattstatus.se/
        Läs speciellt: http://www.kattstatus.se/sida69.html
        http://www.kattstatus.se/sida1.html
        http://www.kattstatus.se/sida70.html

      1. Tilda

        Fluffis är maskad, den genen är recessiv. Det innebär att Fnulis måste bära maskanlaget (väldigt ovanligt bland huskatter) för att det ska bli maskade ungar. Chansen att du kan veta det på det sättet är alltså minimal. Och som någon skrev, det kan vara flera pappor till en kull ungar.
        (Och grått heter blått när man pratar kattfärger, Fnulis är svartsköldpaddsfärgad)

          1. Tilda

            Ja, men att huskatter är lila är extremt ovanligt (även att de är choklad), och dessutom är lila mer åt det grå-beige- hållet.

  6. annelie

    Hej hej, skönt att hon kom tillbaka! Jo d stämmer att en kull kan ha olika pappor 🙂 testa att bädda på lite olika ställen så väljer hon förhoppningsvis nåt av dom 🙂 o lugnt o skönt utan störning av barn. Garderober brukar de gilla.

  7. Lotta

    Skönt att läsa att kissen kommit tillrätta =)

    När våra katter fått ungar så har de blivit lite sällskapssjuka precis innan. De har sökt upp mig, varit intill mig hela tiden och kanske sökt hjälp, jag vet inte. Men när förlossningen börjat så har de sökt sig till lugna platser (högt uppe i garderober) och själva fött sina fina söta kattungar =)

    När blir det flytt för er förresten?

    KramKram!

  8. carina

    Hej
    Har hört att honkatten betäckas av fler än en katthane, vet inte om detta stämmer, men oftast är ju ungarna av olika raser, både kort och långhåriga, vem vet? men lycka till med kattbebisarna.
    Mvh
    Carina

    1. Linnea

      Det har jag också hört men om det är sant vet jag inte heller. En bekants katthona som var flerfärgad fick fem kattungar och alla hade fått en färg av mamman. Ingen var sköldpaddefärgad och alla fem var olika (svart, vit, grå, brun och gul). Hel skumt och fascinerande!

      1. Maria A

        Det är bara när hanen som parat honan är röd eller cremefärgad som det blir sköldpaddsfärgade honor (sköldpaddsfärgde hanar finns inte, eller… Det är ungefär 1 promilles chans att det blir genetikfel så att en hane blir sköldpaddsfärgad)

        1. Tilda

          Fast honan kan ju vara röd (eller creme) och hanen kan vara svart (blå, lila eller choklad) också för att det ska bli sköldpaddsfärgade ungar. 🙂

          1. Maria A

            Absolut, jag vet också det eftersom jag är uppfödare men tyckte den informationen va överflödig eftersom honan inte är creme eller röd 🙂

  9. Jenny

    Hej tack för en härlig blogg!
    När vi hade kattungar så tog vi en flyttkartong som vi gjorde en öppning i med bara en kant nertill så att ingen skulle rymma, men det är ju valfritt. Man kan ju ha mycket mindre hål så att dte blir ännu mysigare 😉
    När katten födde (vilket hon en gång gjorde där inne) så låg hon på gammla handdukar men eferåt när det var färdigt så bytte vi till ett mjukt täcke.
    Har själv varit med vid en kattförlossning och det är väldigt spännande. Fick även hjälpa den ena då den kom med bakbenen först, men det var ändå ganska häftigt. Den katten fick flytta med mig hemifrån och vi blev sååå tajta.

    Hoppas du får va med om en kattförlossning!
    Kram

  10. Mari

    Gör en bra plats åt henne så hon inte får för sig att smita igen. Kanske någon form av bädd med tillräckligt höga kanter så ingen ramlar ut kanske på något kartongberg. och då menar jag inte ända upp till taket men tillräckligt högt så inga barn kommer åt. och kanske inne i något lugnare rum där hon får vara mer ifred vad gäller ljud.

    Vi hade en katt som fick kattungar när jag var liten, och hon fick bo den första tiden på ett ”kartongberg” i tvättstugan som låg i källaren. just för att jag och mina syskon inte skulle störa och vara våldsamma mot de små liven. Jag minns att mamma har berättat att hon höll honan i tassen hela förlossningen.

    Min sambos katt fick också kattungar när han och hans syster var små. och den katten födde i en garderob på pappan i familjens finkläder. och där fick katten och ungarna ligga. då de inte ville flytta hennes plats som hon hade valt.

    Sedan har jag hört utav en uppfödare att honan sedan kan få fil då hon ska tillverka massa mat åt de små. minns inte varför men tror (inte säker) att det kan bero på att det hjälpte till med mjölktillverkningen.

  11. Kärringen i Skogen

    Kort sagt.. Våra ena här är med kattungar nu, först syns magen åt sidorna, de blir jätterunda. Sen strax innan de ska föda går magen ner och lägger sig mer under katten. I ganska tidigt stadium blir deras spenar större och ganska rosa. Katterna klarar ofta galant av att föda själva, men… har de innan ätit P-piller är risken stor att de är missbildade på ett eller annat sätt. Kolla noga. Hur grymt det än kan låta är det bättre ta bort dem omgående än att de ska växa upp och lida för att de har allehanda fel.

  12. sandra - blivande 3 barns mamma

    Va härligt att hon kom hem igen 🙂

    Trist att barnen fortfarande inte är krya. Hoppas att läkartiden på fredag inte behövs. Utan att de är på benen igen.

    Va rolig att få åka på lekland. Låter som en super dag för dem.

    Hoppas att Älvas tänder slutar att bråka med henne. Så att ni får en god natts sömn i natt.

    Ha en bra dag!!!

  13. Brittinger

    Vad skönt att Fnulis kommit tillbaka, hon har kanske varit instäng någonstans?
    katterna är ju så nyfikna.
    Det är så roligt att läsa din blogg.
    Du har ju verkligen fullt upp, men så roligt.
    Ha en skön och rolig lunchdate idag.
    Kramar/Brittinger

  14. Emelie

    Åh herrejösses, du fick ett helt lexikon i tips ju! Härligt!
    Ha så kul med Ninis <3 Och hoppas tonåringarna kryar på sig!

    KRAM

  15. Angelica

    Hej Mirka! Här kommer lite tips till er och Fnulis (hämtade från http://www.orebrokatthem.com):

    Dräktiga och digivande honor
    En dräktig hona har större behov av mat och sömn. Dräktigheten varar 63-65 dygn, alltså i ca 9 veckors tid. Honan ökar i vikt de första 40 dagarna för att samla på sig reserverna hon behöver för födsel och digivning. Efter den perioden är all ökning i vikt ungarnas tillväxt.

    Avmaskning
    En hona som konstaterats dräktig bör avmaskas i början av sin dräktighet för att förhindra att hon för över parasiter till ungarna via modersmjölken.

    Foder
    Då honan har ett större näringsbehov under sin dräktighet är det viktigt att hon får ett bra, extra näringsrikt foder för att ungarna ska utvecklas bra och även för att honan ska må så bra som möjligt under sin dräktighet. Honan har ett större behov av fett under dräktigheten och även då hon diar ungarna.

    Kattungemat är mycket näringsrik och idealisk även för den dräktiga och digivande honan. Eventuellt kan man ge henne extra vitaminer då hon har ett större behov än normalt av B-vitamin och kalcium, men får hon ett kvalitéfoder ska detta inte vara nödvändigt.

    OBS! Surgörande foder får inte ges till en dräktig hona då det medför en risk att kattungarnas skelett inte utvecklas som det ska.

    Honan äter naturligt allt mer mat under sin dräktighet och man bör öka foderkvantiteten med 10 % per vecka under de första åtta veckorna.

    Hantering
    En dräktig hona bör hanteras med varsamhet. Behöver du lyfta eller bära henne så gör detta mycket försiktigt och helst inte alls emot slutet av hennes dräktighet. Man bör aldrig klämma en dräktig katt på magen så det kan skada kattungarna.

    En dräktig hona ska aldrig badas.

    Födsel
    När födseln närmar sig så ²släpps² magen ner. Honan börjar bädda och letar upp en födsloplats. Förbered en plats för henne genom att använda en kartong, lakan, frottéhanddukar och örngott.

    OBS! Fruktkartonger som t.ex. banankartonger får inte användas då besprutningen kan förgifta kattungarna (finns fall då kattungar dött p.g.a. detta). Använd heller aldrig frottéhanddukar längst upp då kattungarna lätt kan fastna i dem med klorna och skada sig.

    Katthonan kan behöva hjälp under förlossningen men klarar i de flesta fall av det på egen hand. Många önskar dock stöd av matte eller husse vid sidan om. Ha ett nummer till en jourhavande veterinär till hands ifall något går fel och ni behöver råd eller åka in till ett djursjukhus med katthonan.

    Normalt för en katthona 3-5 ungar i en kull, men det kan förekomma upp till 8-10 ungar i vissa kullar.

    Perioden då hon diar ungarna
    En hona kommer att producera 1 1Ž2-2 gånger sin egen vikt i mjölk under tiden hon diar sina ungar! Detta innebär att hon har ett stort behov av extra energi och digivningsperioden kräver faktiskt ännu mer av honan än dräktigheten. En digivnande hona behöver två till tre gånger så stort kaloriintag som en normal vuxen katt gör.

    Honan måste ha fri tillgång till kaloririkt foder under hela digivningsperioden så att hon kan få i sig så mycket hon behöver. Även under denna period är kattungemat idealiskt för henne.

    Kattungarnas första tid
    När kattungarna föds väger de ca 100 gram.

    Se till att ungarna hittar en spene så snart som möjlighet efter födseln och att de verkligen diar. Unga katthonor kan lätt bli stressade och det hindrar processen att släppa den första mjölken så var extra uppmärksam då.

    Lämna mamman och ungarna ifred en stund efter förlossningen så att de får hämta kraft och lära känna varandra. Ungarna och mamman behöver en lugn miljö utan stress, speciellt under de första dagarna, och mår bäst av att bli störda så lite som möjligt under den tiden.

    Kattungarna öppnar i regel ögonen när de är 6-7 dygn gamla, men det kan variera från individ till individ.

    Stödmatning
    Om ungarna skriker mycket och verkar oroliga eller om någon unge visar på dålig tillväxt kan det bero på att honan inte har tillräckligt med mjölk åt sina ungar eller att denne är en svag individ som inte kommer intill spenarna utan blir bortknuffad. Stödmatning kan då vara nödvändigt.

    Vid stödmatning måste man använda sig av speciell modersmjölkersättning och inte vanlig mjölk. Den vanliga mjölken är inte anpassad till katternas behov av lågt laktosvärde utan har nästan tre gången för höghalt, något som kan förstöra kattmagarna helt. Den höga kalorihalt som kattmjölken innehåller finns inte heller i komjölken och inte heller proteinhalten är tillräckligt

    Hantering
    Under de första två veckorna behöver såväl kattungarna som mamman lugn och ro. Då även deras immunförsvar inte är uppbyggt ännu är det viktigt av flera anledningar att inte ta hem folk som vill titta på kattungarna under första tiden.

    Katthonan behöver en tid då kan kan slappna av och inte behöver känna sig orolig för att någon ska ta hennes ungar ifrån henne.

    Bolådan som ni ställt iordning ska vara placerad på en dragfri plats som också bör vara varm. Idealtemperaturen den första veckan är 33 grader och de följande veckorna 30 grader.

    Du kan sitta intill katthonan och stryka på henne samt hålla din hand i närheten av ungarna för att de ska vänja sig med din lukt. Undvik att lyfta ungarna i början för att inte skapa oro. Enda gången du bör lyfta dem är vid vägning och kontroll av kön o.dyl.

    Vikt
    Under de första fem till sju veckorna får ungarna all sin näring via att dia min mamma. Den första mjölken som kallas råmjölk är den viktigaste i kattungarnas liv eftersom den innehåller antikroppar och även skydd mot infektionssjukdomar. Råmjölken som de får i sig första dagen skiljer sig på flera sätt ifrån den vanliga kattmjölken. Då den har en längre fetthalt kan det innebära att kattungarna står helt still eller minskar i sin vikt under det första dygnet, något som är helt normalt. Kattungarna ökar sedan i vikt med 10-15 gram/dag och ska efter tio dagar ha fördubblat sin födslovikt. När de blir sju till åtta veckor ska de väga fem till sju gånger sin födslovikt.

    Det är bra att väga kattungarna så att man ser att de ökar i vikt som de ska. Väg du kattungarna vid samma tidpunkt varje dag för att få en så korrekt viktkurva som möjligt.

    Avvänjning
    När kattungarna är tre till fem veckor gamla bör man börja avvänjningen som ska ske långsamt. Vid ca fem veckors ålder början honan på egen hand att avvänja dem. Kattungen kommer långsamt att allt mer gå över till fast föda och minska på diandet. Om man redan gett kattmamman kattungemat sedan tidigare kommer ungarna att övergå till detta mer villigt. En bra övergång för kattungarna är majsvälling som är snäll emot deras magar. Efter en vecka kan man blanda ner uppblött kattungefoder i vällingen eller ha det bredvid. Kokt köttfärs är också näringsrik mat för kattungarna (man kan även börja med uppblött kattungefoder direkt).

    Ungarna ska gradvis skiljas ifrån mamman och under den tiden hela tiden ha tillgång till fast föda. Efter en viss tid kan de vara ifrån mamman helt dagtid och endast tillbringa natten med henne. Detta gör det också lättare för ungarna att flytta till sitt nya hem vid 12 veckors ålder.

    Foder
    Kattungefoder är viktigt att ge till ungarna eftersom det innehåller en högre halt av vitaminer, kalk, proteiner och kalorier som de behöver för att växa och utvecklas bra.

    De behöver mat vid många tillfällen fördelade över hela dagen för att deras små mag- och tarmkanaler ska må bra och så kattungarna får i sig den näring de behöver. En åtta veckors gammal kattunge behöver tre gånger mer kalorier/kg kroppsvikt än en vuxen katt. Det höga energibehovet fortsätter till ca 12 veckors ålder och minskar därefter sakta allt eftersom tillväxten går allt mer långsamt.

    För att undvika att kattungarna får diarré i övergången till fast föda är det viktigt att fodret inte innehåller mer än 30 % stärkelse. Drabbas kattungen av diarré stannar den också i växten och blir snabbt uttorkad vilket kan få mycket negativa konsekvenser för ett så ungt djur.

    Konkurrensen som finns mellan ungarna i kullen gör att de äter bättre av torrfoder när de går över till det. Förutsättningen är dock att det är en så stor skål att alla får plats att äta samtidigt.

    Tillgång till rent vatten är viktig även för kattungar, speciellt då de äter torrfoder.

    Toaletträning
    Katthonan slickar ungarna efter att de ätit och stimulerar på så sätt dem att sköta sin toalett. Men när ungarna börjar äta fast föda så upphör hon med det och toaletträningen måste börja!

    Man kan med fördel använda flera små toalådor och ställa på strategiska platser så kattungarna alltid har nära till en låda. Utställningslådorna är en bra modell då de är små och även har mycket låga kanter som ungarna lättare kommer över.

    Klumpande kattsand bör inte användas då kattungarna ofta äter lite av sanden i början.

    Ha kattungarna under uppsikt i början så att de lär sig att gå på lådan så snart som möjligt. När de sovit eller ätit brukar de ha behov av att gå på lådan, så om de piper, ser oroliga ut och kanske snurrar på samma plats ska du snabbt lyfta ner dem i lådan.

    Avmaskning
    Hur ofta man bör avmaska kattungarna beror på honans bakgrund och om hon är utekatt eller ej. Går honan ute bör man avmaska oftare eftersom hon då kan fånga råttor och dra på sig bandmask som hon för över via mjölken till ungarna.

    Ungar till en innekatt bör avmaskas åtminstone en gång vid 4-5 veckor och en gång före leverans (12 veckor). Kattungar kan endast drabbas av spolmask som förs över via mjölken från mamman, så Banminth är ett tillräckligt gott medel för detta.

    I samband med att ungarna avmaskas bör även kattmamman avmaskas.

    Vaccinering
    Kattungarna behöver två vaccinationer innan de flyttar vid 12 veckors ålder för att ha ett gott skydd med sig.
    Ungarna vaccineras i regel vid 9 veckors ålder och sedan efter 3-4 veckor.

    Lycka till! Råder er att kastrera och id-märka katterna så fort som möjligt, det mår de väldigt bra av och vi bidrar genom att kastrera inte till de 100 000 hemlösa katter som redan finns i Sverige :).

    Tack för en bra blogg!

    /En katthemsvolontär