Trettonbarnsmamman

Ett litet tillägg

Ett litet tillägg till förra inlägget:
Jag tycker att det är självklart att hemlagat är det bästa alternativet och att äta hälsosamt men när det inte alltid funkar så är det inget katastrof att ge barnen halvfabrikat då och då och det var just det jag ville få fram i mitt förra inlägg. Det finns känsliga människor som kanske läser kommentarerna om hur hemskt det är att ge sina barn tex färdig köttfärssås och det kanske får de att må jättedåligt och ger de världens ångest 🙁 Jag vill att de ska känna att det är inte så hemskt att ibland ta genvägar med halvfabrikat för det är någonting som lagas garanterat hos då flesta familjerna i Sverige då och då 😉
Gudarna ska veta att jag kämpar för att få barnen att äta hemlagat och att jag ger de färdig köttfärssås tillhör ovanligheterna 😉 Jag och Peter föredrar hemlagat och det skulle verkligen underlätta för oss om alla åt det men verkligheten är inte så och då gör man det bästa av situationen utan massa ångest över det 😉
Kram kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Mikaela

    Den som säger att de lagar hemlagad mat varje dag efter 8 timmar på sitt jobb, och dessutom ska göra läxor med barn och skjutsa de hit och dit, de ljuger!!!!

  2. Anna

    Till alla ni som tycker att ”alla” klagar:

    Vem är det som klagar på vem?
    Jag har kanske missat nån kommentar. Men vad jag läst är det bara EN människa som klagat. De andra har bara berättat vad de tycker och hur de brukar göra!

    Min åsikt är att vi (däribland jag själv) fixar för lite mat från grunden själv. Man ska äta så RENT och nyttigt som möjligt. Det är svårt att ha full koll på ALLT (som världen är idag). Jag försöker efter bästa förmåga, ork, vilja… Ibland går det bättre ibland sämre. Har haft det lite tufft ett tag nu och då försöker man förenkla tillvaron lite för sig själv och för alla runt omkring. Allt för att alla ska ha det så bra som möjligt för tillfället. (men visst har jag märkt att vi varit mer sjuka nu än när vi ”hann” äta bättre. Mycket av immunförsvaret sitter i magen!!!

    Men som sagt alla gör efter sin förmåga och förutsättning och det är inget man behöver ha skuldkänslor för.
    Mirka du gör ju om någon, ett otroligt jobb. Hur du får ihop allt och så…

    Vi älskar dig Mirka, annars hade vi inte läst din blogg!!!

  3. fyrabarnsmamma

    Om maten så tycker jag … att det är betydligt viktigare att äta tillsammans att sitta ner vid middagsbordet ( om det går med tanke på aktiviter mm ) Att äta tillsammans att skapa samtal om dagen att sitta ner och prata Att duka att duka av osv
    Om det sedan är långkok eller mamma scan spelar inte så stor roll tycker jag
    Att ha familjemiddagar med släkt och vänner bjuda in barnens vänner spontant mm
    det sociala före det hemmalagade ok man kan i mån av tid göra båda

    Och dom som tillverkar mamma scan mm ska ju ha ett jobb allt för sysselsättningen Mamma till fyra o farmor

  4. mamma

    Skulle säkert köpa färdiglagad mat någon gång om man bara kunde det,men hos oss är maten viktig för att må bra alla dagar så det är svårt att prioritera bort hemlagat.
    Jag har två pojkar en har celiaki (glutenallergi) och 9 åringen har diabetes typ 2,inte barndiabetes han äter frukost mellanmål lunch mellanmål middag och kvällsmål det tar lite tid och ork varje dag men vad gör man inte för dem och det är ju inte hanns eller mitt fel att just han fick diabetes det kan ni också få som skriver att pizza och att ni inte orkar laga hemlagat och att det är hemmafruar som har tid och de som arbetar lite som har tid att stå vid spisen nej du så länge tar de inte att koka potatis och fixa en sallad barnen kan ju också hjälpa till så får man också lite tid att prata om dagen istället för att rusa iväg på massor med aktiviteter.Det är klart ni får ge vad mat ni vill men vilken tur att jag får laga den mat som är bra för min son annars skulle han inte må så bra som han gör idag.

  5. Nina

    Här är en som helst ger sina två barn en varierad hälsosam kost som är knökfull med alla möjliga nyttigheter och som aldrig serverar sina ungar något hel eller halvfabrikat överhuvudtaget, men som två gånger i månaden köper hämtpizza och gladeligen serverar det och som köper fiskpinnar på konsum som serveras till kolhydratstinna kokta potatisar och helt säkert väldigt besprutade gröna ärtor.

    Ni som klankar ner på Mirka och andra föräldrar som tar till lite genvägar ibland borde skämmas, egentligen tror jag att det är erat eget dåliga samvete som spökar (ger mig tusan på att ni är stammisar på donken och den lokala pizzerian och har klippkort på bägge ställena)

    Kram till dig Mirka (saknar eran familj i denna omgång av familjen annorlunda)
    Grattis till knodden i magen 🙂

  6. Erika

    Hej Mirka!

    Vill bara säga att ikväll har mina två barn beställt pizza och idag ska vi KÖPA pizza DET NI!!!

    Varför måste det klagas alla gör ju som man själv känner!! Vad duktiga ni är som ALLTID lagar mat jämt och ständigt och OJ vad vi andra är dåliga föräldrar om våra barn äter färdig mat ibland!!
    Jag tror faktiskt inte på att ni som klagar ALDRIG har gett era barn MC Donalds eller köpt hem pizza eller typ fiskpinnar mm mm …. 😉

    Ha en trevlig helg alla!

  7. Karin

    Jag är mitt uppe i det där med att ha barn som inte gillar hemlagat. Han är nu 6 år. Han älskar ju så klart chicken nuggets på mc donalds, färdiglagade köttbullar, falukorv mm. Men våran kötfärssås (hur man än gör den) gillar han inte, inte kött osv. han gillar typ ingenting av det vi lagar, har aldrig varit förtjust i det när han var yngre heller. dumt nog så har han ju fåt annat för att han överhuvud taget ska få i sig ngt.

    Mina andra barn (har 5 barn) har alltid gillat hemlagad mat, och min man och jag gillar bägge två att laga mat. Vi lagar oftast maten men som sagt var, det är väldigt svårt att få honom att äta den. På dagis (dom lagar maten själva) äter han bra ibland. Men ofta gillar han inte maten där heller. Hoppas att det växer bort med tiden och att han tycker om mer hemlagad mat så småningom, vilket jag tror:) Vi brukar i allafall få honom att smaka på maten och ibland så tycker han ju det är gott och äter den:) Men vi brukar se till att han får i sig så nyttigt som möjligt. Tur att han gillar grönsaker och frukt:) Vi brukar ochså försöka köpa kravmärkta köttbullar osv.

  8. kerstin

    Vilket barn älskar inte fiskpinnar och hur många föräldrar gör egna. inte många kan jag gissa. Oboy är jag uppvuxen på till frukost det är väl de flesta som föddes på 60-70-talet. Men det är idag vi fått barnfetma, barndiabetes har ökat. Snabbmat, färdigmat åt barn ofta i vår generation. Så strunta i dumma kommentarer Mirka gör som du anser är bäst för er. Så länge barnen blir mätta och belåtna och mår bra så fortsätt som ni gör.

  9. Tösabeten

    Synd att du känner att du behöver förklara dig:( varför bedöma sig att låta folk som ” hittar fel” få vatten på kvarn och få uppmärksamhet!?
    Du ger dina barn vilken mat du vill och jag ger mina det jag vill! Tänker inte lägga några synpunkter på vad som är bra och dålig mat… I så fall undrar jag vem som är så duktig och sitter på alla facit om ditten och datten!?
    kom igen mammor/tjejer, kan vi inte hylla varandra istället och har man inget snällt att säga.., ett tips: håll igen;)

  10. Ann-Mari

    Ja, varför ska mat vara så ångestladdat ibland? Jag är ingen stjärna på matlagning heller och kör definitivt halvfabrikat ibland. Däremot tog vi ett beslut här hemma för en tid sedan att minska på detta och laga mer mat från grunden för att veta vad vi stoppade i oss och minska på mängden tillsatser. Det är en långsiktig plan (flera år) och inget vi vänder över en natt men det går åt det håll vi vill! Vi jobbar båda två, heltid och nästan heltid. Vi planerar, gör matlistor och storhandlar. Vi har en liten gård och odlar en del grönsaker själva, har egna höns och maken jagar rådjur som fyller frysen till viss del. Vi har även några får nu och hoppas få lamm som även de kan bidra till vårt matkonto framöver. Detta är ett liv vi själva valt och som vi vill leva och som sagt, en långsiktig plan. Ibland spricker den och ibland håller den. Alla kan/vill såklart inte leva som vi men jag tror att huvudsaken är att man kan stå för den mat man serverar så behöver man inte känna ångest eller skuld. Känn efter vad det är ER familj vill äta och kör på!! Mat ska vara gott och lustfyllt – inte kravfyllt!
    Kram ♥

  11. annelie

    Ja jisses… De skulle komma hem till mig o se barnens matvanor här, 15 mån dotter som vägrar äta hemlagat utan lever på burkmat, 3 årig autistisk son m enformig kost äter dock glutenfritt så där måste jag laga från grunden. Jag tror inte dessa präktiga damer lagar allt från grunden utan har inget eget liv o måste hacka på alla andra.

  12. Ninni

    Jisses…har läst endel av kommentarerna.
    Alltså alla fina mammor som bara laga egen mat från början, är ni hemma fruar eller jobba väldigt lite? Servera ni varmlagad mat varje kväll?
    Jag jobbar till 17 nästintill varje dag och jag gör ALLTID varmlagad mat till kvällen. Oftast gör jag allt från början, men visst använder jag halvfabrikat ibland för att få det smidigt någon dag. Vem säger att de morötter eller annan mat i affärer är bra utan tillsatser och annan konstigt i där de odlas. Ska man vara riktigt säker får man väl starta en egen Farm….men miljön innehåller ju oxå gifter……. så hur gör man? Superlöjligt.

  13. carina

    Ja, vad är det för fel med halvfabrikat? tror att många tar den genvägen någon gång, och huvudsaken är att barnen äter, eller har jag helt fel?? tycker att Ni själva får bestämma över era matvanor.

  14. Annette

    Håller med dig helt och hållet i ditt resonemang! Ärligt talat så är det väl inte många av oss som hinner stå och laga all mat från grunden, åtminstone inte på vardagarna. Jag tycker det är kul med matlagning men jag varvar också med halvfabrikat. Vad gäller näringsinnehållet så tror jag inte alltid att halvfabrikat behöver vara sämre. Har undrat över tex vakuumförpackad färs som luktar superäckligt när man lägger det i pannan, hur nyttigt är det egentligen? Nej, sunt förnuft är viktigast och det har du Mirka!

  15. annso

    Ja men herre min gud, slutar aldrig förvånas över hur folk ska trycka ner andra och förhöja sig själv till skyarna. Fan alla gör väl som funkar bäst för just dom. Själv kan ja säga att vi serverar alla våra barn halvfabrikat ofta och än lever dom och vi är precis lika bra människor och föräldrar som dom som alltid lagar allt från grunden.
    Sluta leta fel hos andra och acceptera att alla är olika och inget sätt är bättre än det andra. Alla är lika mkt värda oavsett vad man ger barnen för mat osv. . . . .
    Barnfasoner för tusan

  16. Maria husetfullt

    Jag håller med dig också. Hos oss fungerar det som hos er. Ibland hemlagat och ibland färdiga köttbullar osv. Några av mina barn älskar färdig köttfärsås så det köper vi ibland till dom som älskar det för att uppfylla deras önskan. Ingen mår dåligt av det.
    Jag önskar att flera föräldrar ( oftast mammor) kunde slappna av i sin föräldraroll. Det finns inga perfekta föräldrar och försöker man att vara perfekt så tror jag att det är otroligt jobbigt. Bättre att slappna av i föräldrarollen och inte få dåligt samvete för att ens gullungar gillar halvfabrikat.

    Kram 🙂

  17. Malin T

    Jag är helt och hållet på din sida i denna fråga! Det viktigaste är att barnen mår bra och att man har tid till både dem och matlagning!
    Stå på dig!

    Massor av styrkekramar.

    /Malin, 2-barnsmor om ca 10 dagar…

  18. Titti

    Jag håller med dig. Och jag ser hellre att barnen äter rejält av köpta köttbullar än att de ratar mina på ekologisk gräsbetande nötfärs med ekologisk grädde. Hellre två mätta och glada barn än två griniga och hungriga barn. Men som tur är är det bara mina köttbullar som ratas. Tur då att Felix gör delikata delikatessbullar! 🙂

  19. LILITH - boktokig mamma med Borderline

    Vi äter också i stort sett bara hemlagat, väldigt sällan helfabrikat eller färdigrätter. Men jag skulle aldrig nånsin se ner på någon/anse att de gör fel om de oftare än jag värmer färdig mat. Alla familjer gör som passar dem bäst, och så länge barnen mår bra och är nöjda ska andra inte bry sig. Jag älskar att laga mat och då är det självklart att det oftast blir hemlagat och att jag lägger en hel del tid på matlagning. Om man däremot avskyr att laga mat så är det ju självklart att man lägger mindre tid på det. Tänk att folk alltid måste hitta saker att störa sig på hos andra bara för att de inte gör på samma sätt som en själv.

  20. Birgitta

    Vad är det för fel på halvfabrikat, om det inte serveras varje dag! Ha inte dåligt samvete för det! Kramis ♥

  21. Ninni

    Tycker det är skönt att kunna slarva lite på vardagarna, när man kommer trött hem från jobbet och barnen skall iväg på aktiviteter. Har just värmt upp färdig ”Pytt i panna”, stekt ägg till och har inte det minsta dåligt samvete för det. Orkar jag någon kväll, så förbereder jag för följande dags middag, men inte alla dagar. Helgerna bjuder jag gärna familjen på hemlagat (fiskar inte själv eller styckar köttet…) Men tack o lov finns det utbud på alternativ när man inte hinner och orkar!