Trettonbarnsmamman

Sista lediga dagen

Imorgon är det slut på jullovet och alla fasta rutiner välkomnas tillbaka 🙂 Idag vaknade jag av väckarklockan 7.30 och alla barnen sov fortfarande så det kommer nog bli lite kämpigt att få upp de kl. 7 imorgon 😀 Barnen har fått lägga sig kl 20 de 2 senaste kvällarna men de har ändå inte somnat först framåt kl. 22. Själv var jag skittrött igår men hade en liten piggelin som inte alls var trött och ville sova. Älva höll låda till kl. 00.15 och jag hade gärna velat ha lite av hennes energi just då för mina ögon gick i kors! Natten innan hade hon varit kinkigare än vanligt och väkte mig ungefär en gång i timmen. Det är tänderna som håller på, hon har fått en av framtänderna uppe och en tand bredvid den andra framtanden som inte har spruckit fram ännu….

Älva har börjat gå mycket mera men ska hon fram fort så kryper hon iväg som ett skott 🙂 Och varje gång jag försöker filma henne när hon går så sätter hon sig ner direkt 😀 Tjejerna har haft många sminkstunder, antingen har jag eller Linnéa fått sminka de. Här om dagen skulle Linnéa och Jennifer sminka Selina och Alice men denna gång fick vi 2st zombies 😀

Gullungar 🙂

Nu tjatar tjejerna om att de vill vara sminkade till skolan imorgon…inte som zombies då men de gillar min glitter-penna och maskara till. Jag säger dock nej (<– tråkmorsan enligt de ) och förklarar att de är för unga för det enligt mig. Oh men maaamma…den o den o den sminkar sig till skolan ju!! Får jag höra då 😉 Men tjejerna får snällt fortsätta att nöja sig med att sminka sig när de går på disco eller kalas 😉 Linnéa sminkar sig men hon är 13år så i måttliga portioner är det helt ok för mig. Hur ser ni på detta med tjejer och smink? När är det ok att gå sminkad till plugget tex?  Jag själv var nog i Linnéas ålder när jag började lite smått, när jag var 14-15 hade jag nog smink på mig nästan dagligen.

Idag ska jag se om jag har lust med att byta gardiner, få bort det absolut sista av julen liksom 😀 Tycker bara att det är såå tråkigt att stryka gardiner och de som ska upp måste tyvärr strykas först för jag ”hatar” skrynkliga gardiner och såna sätter jag inte upp 😀 Skulle även behöva baka lite då någon i huset fyller år imorgon men margarinet är slut och jag vill inte ge mig ut på vägarna idag, det är tydligen riktigt halt och har varit många avåkningar. Får då snällt vänta med baket tills Peter kommer hem så får han stanna till på vägen och handla 😉 Barnen har planer på att fortsätta med att pyssla saker till pappa som han ska få imorgon, de höll på med det ett psar timmar igår men är visst inte färdiga än 🙂

Nu börjar de små tjata om frukost så bäst att jag kommer igång med det 😀

Kram kram ♥

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ninna

    Jag har satt gränsen att de får sminka sig till ”vardags”, inklusive till skolan, när de fyller 13 år. Vi har gjort något särskilt av att bli tonåring – mer frihet och mer ansvar. De brukar ju vara rätt så duktiga själva på att hävda att ”jag är faktiskt tonåring nu, så…” 🙂 Och visst är det ett särskilt vägskäl i livet att bli tonåring! Våra får som sagt börja sminka sig till skolan, de får ett eget bankkonto där de får sitt barnbidrag, de får eget rum… Och mer ansvar och frihet på andra sätt. De tycker långt tidigare att de minsann är stora nog att sminka sig i skolan, men vi har förklarat att oavsett hur de själva ser på saken ger man signaler till andra genom sina kläder, frisyrer, smink osv. Vi vill inte att man ska betrakta dem som äldre än de är, allt har sin tid… Det har funkat bra, tonåren har blivit något alldeles speciellt för dem. Vi har också rest bort på en week-end med den som fyller 13, bara mamma, pappa, tonårong – det är otroligt populärt, de känner sig verkligt speciella och utvalda då 🙂

  2. Eli

    Hej!
    Min 18-åriga dotter började tjata om smink när hon gick i 5an, 6an. Vi sa blankt nej! Sommaren innan hon började 7an fick hon en sminkkurs av oss på Kicks. Hon lärde sig sminka sig rätt och använda rätt produkter. Hon har haft nytta av det hon lärde sig.
    Grattis till graviditeten! Vad roligt…:)
    Lycka till!

  3. Helena

    Hej Mirka, inget smink före sjuan har varit min melodi och det har funkat bra. Faktiskt inget disco förrän i sexan men eå inget smink,tråkig? Nej jag tycker barn ska vara barn så länge det bara går, barndomen skall vara lång, rolig, magisk och fantasirik.

  4. Emelie

    Hoppas ni kom upp i tid till dagis och skolan idag då ;.)
    Jag började ha mascara när jag var 11 till skolan, men jag började ju röka som tio åring så jag är väl inte någon man ska ta efter precis 😉

    Men 13 tycker jag är en helt okej ålder för lite alldagligt smink!

    KRAM

  5. linn

    Hej! Nu är jag fjorton år (går i åttan) och använder smink ibland.. Då är det lite puder, ögonbrynspenna (för att fylla i då jag råkade noppra de för korta) och mascara. Ibland kan jag ta pyttelite guldig ögonskugga också. Den syns egentligen inte så jag vet inte varför jag använder den.
    När jag gick i femman (11år) började jag använda smink. Körde på mascara först, för mamma tillät det. Sen köpte jag foundation och puder själv och använde det men sminkade mig i skolan så hon inte skulle märka typ. I sexan hade jag bara mascara och använde en ”täckpenna” (för att täcka finnar och sådant i ansiktet) om det behövdes. I slutet av sexan hade jag inget smink alls. I sjuan hade jag aldrig smink. Om jag orkade och om det var något speciellt, att jag skulle någonstans efter skolan och ville vara lite fin hade jag mascara. Annars ingenting.

    Själv tycker jag småbarn inte ska använda smink. Eller jag tycker att när man är mogen för det så kan man väl använda det. Om jag skulle vara mogen och se vuxen ut när jag var nio år t.ex. (inte se ut som en femåring, utan kanske som en 13-14åring) så skulle jag nog börjat använda smink. I måttliga portioner. Inte så man ser hemsk ut, men neutralt.:)

  6. Pinglan

    Tycker personligen att även 13 år är för tidigt men alla vet bäst för sina barn. Jag fick inte sminka mig förrän jag börja gymnasiet alltså 16 år. Då tyckte jag det var skit men är glad att det blev så. Det är synd att det fokuseras så mycket på det yttre. Ryser när jag ser unga tjejer runt 12 år med massa smink, pushup bh, urringningar och string som sticker upp där bak. Usch och fy!!

  7. Sabina

    Jag och mina syskon har fått börjat sminka oss när vi börjat högstadiet, dock inte för mycket. Och det tycker jag är en helt okej ålder 🙂 Men under 13 år, absolut inte! Hemma kan de ju kludda lite och till fest men inte annars 🙂

  8. YEDI

    På högstadiet tycker jag det är OK att måla sig lite grand, inte som en cirkusclown! Men lite mascara och kajal och läppglans till skolan är OK för mig. Lite mer om man ska på disco t ex. Jag började sminka mig i högstadiet men jag hade ögonskugga, puder och alltihop, dock ganska diskret. Har alltid varit intresserad av smink och målar mig varje dag än i dag 40 år gammal…Är man ”Emo” däremot så kan det ju behövas lite mer än mascara för ”imagen”. Risken finns ju alltid att lite smink halkar med i skolväskan och ”bättras på” i skolan också, men det är bra att barnen vet vart man står och vad man accepterar.

  9. Me

    Jag är 13 och sminkar mig 🙂
    Men i skolan har jag bara typ mascara och ibland lite mer, typ eyeliner, rouge och ibland läppglans 🙂 sen har jag lite mer på fest 😀

  10. Annica

    Har en dotter som fyller 13 om några veckor och nu i år i 6:an är första året jag tillåtit att hon gått sminkad till skolan, hemma däremot har jag gärna velat att hon exprimenterar för av egen erfarenhet vet jag att tids nog så vill hon gå sminkad dagligen och då ska hon kunna sminka sig. Hon är väldigt mycket för smink nu, men sminkar sig neutralt vilket jag tycker är bra.

  11. Viktoria

    Mina 2 döttrar 14,11, har fått sminka sig utan begränsningar, själv var jag stenhårt hållen och tvingades tvätta bort smink ända upp i 15 års åldern 🙁 därav mina barns frihhet, de har exprimenterat sig fram till lagom nivå, äldstan är redan mycket proffsig på smink och hår och sminkar även mig till fest. Själv flippade jag ur som tonåring och svartsminkade mig o hade rosa/grönt hår 😉
    Jag har resonerat som så att de får kludda på och ta ut svängarna eller inse att svängar kanske inte ens behövs, de behöver inte revoltera med emosmink osv. Själv sminkar jag mig dagligen och tycker det är ett sätt att framhäva sina drag osv.
    Sen string o urringningar är en heelt annan sak 🙂 där är det nolltolerans 🙂

  12. Maria

    Hej, håller med dig. Håll dom borta från sminket ett tag till. Min dotter fick sminka sig först i sjunde klass. Hon var inte glad åt det men jag gav mig inte. Kram 🙂

  13. Kärringen i Skogen

    Jag har en dotter som är 18 snart och hon har varit väldigt sparsam med smink och är än. kanske för att jag själv i stort sett sminkar mig mest när det ska nåt festligt till. Fast, lite mascara drar jag på om nån ska komma eller jag ska ner till stan. Hon FICK börja sminka sig LITE när hon gick i högstadiet, alltå brjade sjuan, det var så många småflickor redan innan som sminkade sig hårt och såt ut som vuxna. Det behöver de inte göra- Barn ska vara barn. Men att låta dem ha leksaks smink och måla sig hemma det är ju bara kul, men en helt annan sak. Sen ska man nog som förälder vara så att man törs säga om det blir för mycket.. både av smink och av alltför vuxen klädstil.. Det här med att visa en massa kropp det har aldrig varit i min smak och man kan ju faktiskt säga att si och så ska det vara och si och så ska det inte vara. Jag har sagt ifrån vissa kläder till min dotter som jag ansett vara helt fel, och visst. det kanske gnälls en liten stund, men det går över. Så än idag när hon kan och får handla sina kläder själv så är det ändå mig hon frågar om smakråd. Nåt bra har allt fört med sig.

  14. Ingela

    Tycker du har rätt i att de mindre tjejerna inte behöver sminka sig när de ska till skolan. Att göra det hemma och till dico och fest är helt ok. Det är klart att det är spännande när man har större syskon som sminkar sig,men viktigt att våga vara sig själv åxå. Tids nog så hinner dom. Att få höra att alla andra får…. undersöker man det så kanske 2 av 25 sminkar sig.

  15. Mia Fridh

    hej Mirka

    Ja tycker inte att barn ska vara sminkade. Barn ska få vara barn. men när de blir äldre är en annan sak. kan förstå att när man kommer upp i ton åren att en del vill börja sminka sig För på nått sätt vill man prova sig fram. Kram

  16. madelein

    Min äldsta dotter sminkar sig bara ibland (hon blir 16 i år). Det har hon gjort kanske senaste året bara men jag ser ju att de flesta tjejer börjar i 12-13-årsåldern här omkring och då sminkar de sig antingen ganska mycket eller inget alls tycker jag. Min nioåring har börjat leka lite med smink hemma men hon får ta bort det innan hon går till skolan

  17. happy

    Jag tycker inte små tjejer ska sminka sig annat är de hemma och leker de ska vara barn
    Och annat tips jag brukar alltid hänga gardiner när stryckit hänger i en galge och in i garderoben när ska ta fram en gardin är den redan strycken och inte skrynklig

  18. Kristina Å.

    Mina trettonåriga tvillingtjejer har lite mascara i skolan och shoppar själva sen en tid tillbaka. Något utmananade i klädväg har jag inte sett till, i alla fall inget väldigt urringat utan mest jeans och toppar av olika slag. Bara magar visar de inte heller upp. Min sextonåriga dotter använder lite mer make-up, foundation, ögonbrynspenna m.m. men helt ok enligt mig.

    Jag var nog själv lite sen med make-up, inte så tidigt som i årskurs 7 i alla fall men tiderna förändras. Nu använder jag sparsamt, skulle faktiskt vara roligt att kunna laborera lite ibland, i alla fall på fest.

    Idag var inte roligt på vägarna, en buss stod i diket hos oss och stoppade upp trafiken, såg lite läskigt ut.

    Ha en bra dag!

  19. Jenny

    Jag anser att man som föräldrer vet bäst om sitt barn, så jag tycker absolut att Linnea kan sminka sig, om hon vill, till skolan. Och jag förstår att de mindre barnen tycker att det är skoj med smink och glitter, eftersom ni äldre har det, och det är ju snyggt! Så till kalas och discon, absolut!

    Jag har ett syskon som är 13, och i hennes klass sminkar tjejerna sig, mer eller mindre varje dag, alla utom någon enstaka. Min lillasyster är inte ett dugg intresserad av smink, trots intresse av kläder, håret och allt annat. Antar att det kommer det å..

    jag själv brydde mig inte heller förrän gymnasiet, i ettan! Då använde jag lite mascara. Nu är jag 21 och använder bara smink till fest eller om jag ska ut någonstans. Känns bra att inte ”behöva” ta på sig smink för att kunna se levande ut, haha!

    kram på dig!

  20. Åsa

    Finns ingen anledning att låta småtjejer sminka sig.
    Ser enbart löjligt ut när 12/13-åringar kommer sminkade till skolan.
    Ser många av flickorna i 7:an som sminkar sig alldeles för mycket och dessutom får klä sig utmanande och alldeles fel för deras ålder.
    Allt för att föräldrarna är fega och tror att de måste låta flickorna göra så.

    1. Jenny

      Jag tror att man går själv och shoppar i den åldern, och att det på så vis slinker ner smink och ”utmanande” kläder. Och vad som ses som utmanande kläder, förstår jag inte riktigt, går de runt i korta shorts och stay ups eller, vad har de på sig? ”Vanliga” vuxna kläder? Det är ju många i den åldern som går från barnstorlekar till vuxenstorlekar, så jag antar att man därför ser en stor skilnad hos dem.

      Nåväl, alla får gör som de vill 🙂

  21. Louise!

    Hej!
    Jag är ”bara” fjorton, men kommer ändå med en liten kommentar om sminkeriet hur jag upplever det som.
    Jag tycker man kan börja sminka sig i sjuan… Men inte för mycket.
    Själv började jag i sjuan, men då sminkade jag mig inte dagligen. Jag gjorde det när jag kände för det och om jag orkade. Nu går jag i åttan och sminkar mig oftas dagligen. Men visst kan det gå två-tre dagar utan att jag har smink också. Oftas sminkar jag mig inte när jag är för trött på morgonen eller så har jag bara inte tid. Det jag tycker man inte ska bli är beronde bara, att man känner sig ”ful” utan smink. Jag tycker sjuan – åttan är en lagom ålder. Man ska inte se för vuxen ut när man är ”liten”. Fester/kalas är såklart helt okej att fixa till sig på! 🙂

    Det var min åsikt hehe.
    Ha det bra!
    /Louise

  22. Solan

    Jag tycker det är rätt att säga nej till smink, har själv 2två stucken 9-åringar som vill. men nä vänta ett tag till, snälla flickor.