Inte hunnit med så mycket…. – Trettonbarnsmamman
mirkak

Trettonbarnsmamman

Inte hunnit med så mycket….

Jag har inte haft riktigt tid med ordentliga inlägg nu under Nellies inskolning. Jag håller fortfarande även på att inskola mig själv i dessa vardagsrutiner med tidiga morgon och är verkligen supertrött på kvällarna 😉

Nellie kommer ju att gå 15 timmar i veckan och då tis,ons och tors 5 tim/dag. Vi har haft nu 3 dagars inskolning där jag är med och dagarna är från kl. 8.30 till kl. 13.30. Imorgon ska Nellie vara själv för första gången och lika så resterande inskolningstiden som är hela nästa vecka. Därefter börjar hennes ordinarie-tider. De första 2 dagarna har Nellie varit rätt avvaktande och mamma-klängig men idag lekte hon nästan helt utan att bry sig om mig 🙂 Det märks verkligen att hon tycker om att vara på förskolan och är jätteglad när vi går dit på morgonen 🙂 Det kommer säkert gå superbra för henne imorgon. Älva har varit med mig så klart och hon har blivit alla barnens lilla kelgris och fått massor med uppmärksamhet 😀

Imorgon är Alice, Oliver och Thor lediga så vi passar på att åka till Enköping och handla en present till min systerdotter Denise som fyller år nästa vecka. Vi ska även handla lite tårt-tillbehör då vi ska fira Jennifer och Benny i helgen. Min mamma, syster och Denise kommer imorgon och sover över en natt 🙂 På lördag åker jag med Jennifer, Benny och några kompisar till de på bio.

Lite tips :

Lekmer är med i tävlingen “Sveriges bästa barnbutik på nätet 2012” och Vinnaren utses genom en omröstning på den här sidan https://www.facebook.com/Barnshopping/app_305634709535357

och alla som röstar på Lekmer.se har dessutom chans att vinna ett presentkort från Lekmer på 2000 kr.

Jag har i alla fall röstat 😉

Jag ska ta och klä av Älvas gamla vagn och tvätta den så jag kan sätta ut den på blocket sen. Jag har varit mer än nöjd med den men vill ha förnyelse och därför säljer jag vagnen 😉 Om någon är intresserad så är det en Brio Go – 11 med separat ligg och sittdel + babyskydd som går att ha på chassit. Färg röd. Maila mig i så fall: mirka_karanko@hotmail.com

Kram kram ♥

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
mirkak

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. kerstin

  men vad fasiken är det för tjafs här inne?????? När jag var liten så gick man på lekskola 5 timmar/dag från fyra års ålder om tex mamman var hemma för att få umgänge med andra barn. idag är det på många ställen 15 timmar som gäller på förskola om man är mammaledig )i Stockholm är det 30 timmar/vecka och max 6 timmar/dag. Varför ska man inte kunna ha barnet i förskolan även om man är hemma? Om man nu inte utnyttjar det som faktiskt vissa föräldrar gör och har barnet långa dagar tex 8-17. Barnet får umgås med andra barn och vuxna utan sina föräldrar, lär sig bli självständig och vara ifrån sina föräldrar en stund. Barnet lär sig saker och lär sig även samspel med andra barn. Nellie är 2 1/2 år nu och i en alldeles lagom ålder för att börja på förskolan. Så du Lotta ta och skippa dina trista och kommentarer som innehåller en massa okunskap och elakheter.Sen heter det förskola och följer en egen läroplan, dagis är något annat och existerar inte idag…där handlade det om enbart passning.Barn mår bara bra av att få umgås med andra barn och vuxna utan att ha föräldrarna i hasorna hela tiden. sen kan jag lova dig att Mirka och hennes man också är skattebetalare! Sen sist en ska till ladda hem läroplanen från nätet och läs den. I den ålder Nellie är så är 15 timmar lagom att vistas i förskolan.
  Sen till Ulrika. Anledningen till att man idag får vara på förskolan men inte fick vara på dagis förr är ganska självklar anledning. dagis var passning och det fanns lekis för de över fyra för barn med hemmaföräldrar. Förskola är något helt annat idag och det är alla barns rätt att få gå där.Förskolan följer en läroplan och jobbar efter den.

 2. Mia

  Milda matilda sån låg nivå på vissa av er! Vi bor i Sverige och är man föräldraledig har man rätt till 15 h/vecka. Så då väljer man själv om man vill utnyttja detta.

  Från vilken ålder barnet börjar förskolan har inget med hur bra förälder man är!

  You go Mirka!

 3. Sussan

  Kan hålla med både de som håller med o de som tycker det är fel att lämna på dagis. Tycker absolut att man kan ha barnen på dagis 15 timmar i veckan, men från 4 års ålder, eller från 5 år, innan de börjar skolan, varför ha så bråttom med att få in barnen på dagis när man ändå är mammaledig?

  Nån sa för att barnen vill va som stora syskon, barnet vet ju inte hur det är på dagis innan de börjat, som förälder borde man väl kunna roa barnet hemma, kanske inte leka hela dagarna, men ni förstår nog hur jag menar.

  Nån skrev att det är väl skönt för Mirka o hinna röja undan o fixa mat till barnen kommer hem, om man måste ha dagis som hjälp för sånt, vilket jag inte tror det är därför Mirka har dagis, så ska man nog inte skaffa mer än max 2 barn, om man nu inte orkar/hinner det utan måste ha barnen på dagis.

  Nä jag måste nog säga att jag tycker det är fel, oavsett om man har 2 barn eller 11 att sätta barnet på dagis direkt när de är 1 eller 2 år, är man mammaledig tycker jag man kan ha barnen hemma så länge som möjligt.

  Tycker det är ok att ha kvar dem på dagis om de redan går där o de får ett syskon, för annars måste platsen sägas upp, inte alltid lätt o få ny plats.

  Men ledsen Mirka, trots jag gillar dig skarpt, o följer din blogg, förstår jag inte varför du vill ha så många barn o ha in dem på dagis direkt du får, gäller egentligen alla som är hemma o mammalediga o inte jobbat på flera år, varför skaffa barn efter barn o sätta dem på dagis vid 1 eller 2 år för att man fått barn igen?

  Kan ju tillägga att när jag fick barn nr 3 valde jag att ha kvar pojkarna 15 timmar/vecka på dagis för att slippa säga upp platsen, men det hände faktiskt att dagis ringde o frågade om jag kunde ha mina barn hemma för de hade så många barn ibland, därför som jag tycker att om man är hemma o föräldraledig år efter år o inte jobbat på flera år, varför ska de då behöva dagisplats, när de inte alltid finns plats till de barn som har föräldrar som jobbar???

 4. samantha

  Alltså vad är detta med att man inte ska ha barn på dagis det är väl upp till var och en att avgöra vad man vill min son som är 1 år och en månad har precis börjat på dagis han går där 15 timmar i veckan fast jag är arbetslös barn utvecklas på ett helt annat sätt när de går på dagis ge er att diskutera hur Mirka väljer att göra med barnen det är väl upp till henne vad är det med sverige idag har ni inget bättre för er än att bry er om hur andra gör med sina barn????????????

 5. Lotta...med nio ;)

  Vi håller oxå på med inskolning för tillfället! =) Jag tycker det går jättebra med Emma…men så har hon ju oxå både Stina o Sofia där 🙂 Å precis som för er så är det tis, ons o tors fem timmar som gäller.

  Hoppas ni har det bra i höstrusk och med alla nygamla rutiner som ska tränas in igen 😉 Herregud vad tider det är att hålla reda på…ena slutar si o andra så… 😉

  Kramkram!

 6. weronica

  Alltså…alla barn från3 år har rätt till 15 timmars,jag har varit hemma i 6 år nu med mina 3 barn och känner mej lycklig för att vi inte behövt dagis än…jobbade några månader till ett halvår mellan barnen och då kunde dom va hemma med pappa. När mun äldsta var 3 började hon barntimmar för att få komma iväg och göra nåt kul. Det tyckte hon var skitkul så med lite ångest satte jag henne på 15 timmars.Det tyckte hon var superkul och min ångest släppte direkt. Och nej, många frågade om det inte var skönt att bara ha ett barn hemma? Svaret var nej för den mödan jag fick lägga på att strida varje morgon för att komma i tid varje morgon..ha 2barn redo för att åka och dessutom gravid….men hon älskade det och går nu i skolan..barn nr 2 är skitarg för att hon inte fick börja redan förra året men hoppar av förväntan över att få börja på måndag som nybliven 4åring! Vår trea kommer ha hunnit fylla 2 innan hon och 2 an börjar vanligt dagis i januari. Då måste jag börja arbeta lite smått för alltid för att få det att gå ihop.
  Vad jag ville ha sagt var att barn med syskon vill göra samma och va stora som syskonen, säkert därför Mirka väljer att ha 15 timmars, inte för att få ledigt och snika till sej nåt. Tänk själva, gött för henne att få röja av och förbereda mat osv innan barnen kommer hem igen…Om ni tycker Mirka är lat för hom väljer 15 timmars har ni nog väldigt fel!! och förmodligen själva avundsjuka för att ni stoppat ungar på dagis vid ettårs ålder för att ha råd med lyxigare liv…

 7. Marlene

  Jag har två barn med 2,4 år mellan. Vår son har gått på förskolan sen 14 månaders ålder och när vi fick vår dotter kändes det som en självklarhet att låta honom gå kvar de 15 timmar som erbjuds föräldralediga. Varför ta bort något som han tyckte var roligt och spännande, ta bort vännerna? 15 timmar är inte mycket, för oss var det skönt. Han fick leka av sig med vänner medan jag fick spendera lite egentid med lillan (han fick ju massor av egentid med mamma då han var första barnet!) samt dona på i hemmet och få bort tråkiga sysslor. När vi sedan hämtade honom gick vi till lekparken, for till stan och köpte glass och liknande. Istället för att han skulle sitta och vänta på att jag gjorde sysslor så fick han göra roliga saker på förskolan. Och jag hade mer tid för barnen resterande tid! Nu är vår dotter 16 månader och har precis blivit inskolad på förskolan. Det gick superbra eftersom hon var bekant med både område, lokaler och personal sen tidigare. Vi båda jobbar och försöker göra dagarna på förskolan så korta som möjligt. Vi gör alla olika, vi gör alla det som är bäst för just OSS och VÅRA barn. Det finns inget rätt eller fel i den här frågan 🙂

 8. Tuva

  Alla barn har rätt att gå på förskola 15 timmar i veckan. Det är ju knappast nåt sneaky Mirka har kommit på för att utnyttja systemet.

 9. Tina

  jag kan inte förstå vad det är för fel att lämna sitt barn på förskola även fast man är hemma ? man har faktiskt rätt att göra det 15-20 timmar i veckan jag ser inget fel i det . jag har jobbat själv i 17 år inom barnomsorgen och har 4 barn .jag tycker det är bara bra för en del barn som kan gå så fast mamma eller pappa går hemma, dom mår bara bra av att få göra nåt annat tack för mej

 10. Ulrika

  Jag undrar också varför barnen går på dagis när du är hemma? jag trodde inte man fick vara på dagis när mamman inte arbetar….
  När mina barna var små så fick man ingen dagisplats förrån man börjar att jobba.

  Jag hade hellre velat att mina barn fick vara hemma men vi hade inte råd till att bara mannen jobbade utan jag var tvungen att jobba heltid.

  1. kerstin

   Så var det på förr på dagis som inte existerar längre. Dagis var passning. Förskolan är något helt annat en förinskolning till skolan och de följer en egen läroplan, har en pedagogik som är utlärning på ett lekfullt och roligt sätt. Man har naturkunskap, mattematik etc på ett lekfull och lärorikt sätt. Läs på läroplanen finns på nätet.Att lämna sitt barn från ca tre års ålder till förskolan 15 timmar/vecka trots att man är hemma ser jag som fullt normalt och det är bara bra för barnet att få vara med andra barn och vuxna utan sina föräldrar. det skapar självständiga små personer.Tänk att börja i sexårs där alla barn känner varandra sen tidigare och du känner inte en ända. Du har heller aldrig varit utan dina föräldrar… blir ju en chock för barnet.Sen lekkoderna att ge och ta, samspel med andra barn ska läras in omgående.

 11. Lotta

  Hmm! Du arbetar! Lotta, sköter hem & barn,Det gör absolut inte alla med 6 barn.
  Vet nu inte om, mirka! arbetade med endast 6 barn?!

  Angående dagis kan jag inte förstå varför dina barn går där?!svar nu inte! hon tycker det är så roligt. Det borde du som mamma klara att ordna ändå, utan barnomsorgen.Det finns olika mamma grupper ni kan umgås med barnen.
  Tydligen är det inte alltid så roligt med många barn! trots allt.

  Jag kan förstå dom barn som är vana med dagis & får ett syskon. Då mamman annars arbetar & barnet van med rutinerna.
  Men inte att en mamma som inte ens normalt arbetar, ska ta arbetar mammors platser.

  Men skaffa barn på barn så slipper man någonsin ut i arbets livet, då skatte betalarna står för den försörjningen:)
  Det finns många mammor som går hemma & aldrig någonsin anlitar dagis, gör saker för sina barn då önskan varit ha många.

  1. kerstin

   Ska hon hålla dem hemma från skolan också? När barnet är tre år så behöver de lite andra barn att leka med och även vara ifrån föräldrarna tillsammans med andra vuxna som kommer att hända när barnet fyller 6 år. Att lämna sitt barn i förskolan inte dagis för det existerar inte längre är bara bra som en längre inskolning till skolan. Dagis var passning förskolan är så mycket mera och har även en läroplan som pedagogerna följer. 15 timmar/vecka vad är det att tjafsa om? Som mamma kan man inte ordna leken som man har tillsammans med kamraterna och gemenskapen man har på en förskola. Det är bara nyttigt att vara ifrån föräldrarna de få timmar Nellie kommer att vara. Sen tror jag med all säkerhet att Mirka kan roa sina barn, det handlar inte om det här. Sen vad menar du med att Tydligen är det inte alltid så roligt med många barn! trots allt.? Skulle man lämna barnen på förskolan för att man inte tycker det är så roligt med barn. Snacka om förvirrad människa du är!Sen kan du vara lugn förskolan har plats även för barn till arbetande föräldrar och de som inte arbetar står i kö som alla andra.Man har även rätt till skola även om man är hemmamamma. Förskolan är idag som en sorts skola fanns på små barns nivå där lärdom och kunskap leks in så varför ska barn med hemmaföräldrar missa förinkolningen till skolan? Sen att om man slänger in sitt barn vid ett års ålder när man är hemma tycker jag är fel. Men runt tre år är barnet moget för förskolan och kommer ha nytta av den i framtiden