Spark i baken

Klä dig rätt i längdspåret – vinn underställ

Klä dig i olika lager för att transportera svett och hålla dig varm. Bild: Craft.

När vi springer på vintern är det bra att klä sig lager-på-lager och olika tjockt beroende på temperatur ute och hur varm eller kall du själv är i kroppen. Detsamma gäller andra vintersporter och efter förra veckans skidkvällar på Stadium lärde jag mig vikten av att verkligen se till att klä mig bra inifrån och ut för bästa känsla under träningen. Inom löpningen gör jag det redan, men då jag är lite nyare på längd håller jag på att lära mig mesta möjliga om det som gäller där. Här är tre lager som Craft tipsar om är bra att utgå ifrån när du klär dig. Blir du för varm skulle jag ta bort mellanlagret.

1 Baslager som effektivt transporterar svett från huden och fördelar det på plaggets utsida där det antingen avdunstar eller transporterar vidare till nästa lager.

2 Mellanlager som isolerar och värmer samtidigt som det transporterar fukt och överskottvärme till plaggets utsida där det antingen eller transporteras vidare till nästa lager. Hjälper dig att behålla värdefull kroppsvärme när temperaturen sjunker utan att försämra rörelseförmågan.

3 Det tredje och yttersta lagret fungerar som en sköld mot vind, regn och kyla och förbättrar prestationsförmågan oavsätt väderförhållanden. Detta lager skyddar mot de yttre elementen samtidigt som det släpper igenom fukt och överskottsvärme från lagret innanför.

Vinn ett rosa snyggt underställ från Craft.

TÄVLING. Nu kan du vinna ett set med lager 1-kläder från Craft, likadana som de jag kommer att träna längd i senare i vinter. Jag tävlar ut TRE set till ett värde av 800 kr/set. För att tävla: skriv en kommentar till detta inlägg och berätta om en träningsövning du gör för att förbättra styrka,  kondition eller rörlighet inför skidsäsongen. Senast söndag 4 dec behöver jag ditt svar, då utser jag tre vinnare. Lycka till!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sara Reesalu

    Indoor Walking klasserna som hålls på olika träningsanläggningar tycker jag är fantastiskt bra för oss motionärer, samt för de som känner sig osäkra ute i gymmet. Om man använder rätt teknik tränas både kondition, rumpa/lår samt axlar/rygg. Fantastiskt bra träning inför en skidsäsong! Allt i ett så att säga!

  2. Janina

    Grund: Gör benböj och när du är längst ner så lägg kroppstyngden på ett ben, tryck ifrån och kom tillbaka upp samtidigt som du lyfter upp knäet du inte vilar vikten på. Knäet ska så högt upp att du har en 90-gradig vinkel i höften. Sedan gör du benböj igen och lägger vikten på andra benet.
    Tyngre: När du fått till tekniken så kan du utveckla rörelsen genom att lyfta knäet mer explosivt så att du kommer upp i luften då knäet lyfts. Landa smidigt på ena benet och sitt ner i benböj.

    En charmig övning för samtliga benmuskler och rumpmuskeln, i den mer avancerade övningen ökar flåset i takt med att du lyfter från marken!

  3. Malin

    Inför skidsäsongen kör jag klassikern dips mot en bänk, stol eller dylikt. Det känns bra att stärka triceps som verkligen är en ”skidmuskel” =) Det kan behövas inför vasaloppets 9 mil!

  4. Linda

    Pilates, pilates, pilates!
    Grymt jobbig träning (om man gör rätt) som tränar de små, inre musklerna vilket ger ökad kroppskontroll, stark bål och snygg hållning. vilket behövs i skidbackarna!

  5. Jessica Hellström

    Bästa är att hoppa hopprep för då förbättrar du både koordinationen och konditionen, samt ökar förbränningen. Samtidigt stärker man effektivt ben och muskler i hela kroppen. Perfekt inför skidsäsongen då det behövs styrka och rörlighet i skidspåret! Hoppa hopprep har alla tid med och det tar inte många minuter förrän man är svettig och uppvärmd i hela kroppen, se till att ha bra skor.

  6. Anki

    Nu när det börjar bli för halt för rullskidorna och snön ännu inte har kommit försöker jag satsa på en blandning av distans- och intervallpass i löpningen. Sedan satsar jag på mycket styrketräning där jag framförallt fokuserar på coremuskelaturen. Min tränare skojade och sade att en riktigt skidåkare står i plankan i tio min utan problem. Gissa vad mitt mål innan Vasaloppet är?! 😉

  7. Helena

    Jag laddar inför vinter- och skidsäsongen med benböj, utfall och kettlebellsswingar! Dessutom fortsätter jag med löpningen som förut, dvs inget uppehåll bara för att det blir kallare.

  8. Josefin

    Terränglöpning med stavar tycker jag fungerar fint som laddning för skidsäsongen helst på knaggliga stigar som kräver mycket av balansen också.

  9. whynja

    Upphopp på stepbräda med ”rumpdopp”. Alltså, man gränslar en stepbräda, hoppar upp på den jämfota, varpå man böjer benen så att rumpan nuddar brädan och sedan hoppar man ner igen. Grymt jobbigt för benen, och en finfin övning inför slalomsäsongen.

  10. Sandra

    Hej hej! Jag tränar alltid lite extra ben på hösten inför skidsäsongen! Min favvoövning måste vara knäböj 🙂
    Ha en fin dag! /Sandra

  11. Josefina

    Jag fokuserar mest på benen! Grodhoppen är bäst, de ger den sköna brännande känslan nästan direkt. Men även spinning och andra konditionspass går jag på för att förbereda skidsäsongen.

  12. Camilla

    Overheadsquats, dvs knäböj med en skivstång man håller med raka armar över huvudet är en superbra övning för bålstabilitet, som är viktigt inom skidåkning. Övningen ger både styrka i hela bålen, axlarna och benen, samt rörlighet för i princip hela kroppen. Den är galet jobbig om man går djupt, vilket jag absolut tycker att man ska göra när man har fått upp rörligheten och övat in tekniken. Övningen är bra för alla, även icke skidåkare, eftersom den ger bra hållning och minskar risken för ryggproblem.

  13. Elina

    Alla loppen i Vasaloppsveckan är relativt platta vilket innebär mycket stakning! Stakning är nyckeln till ett snabbt lopp… och för att orka staka långa sträckor krävs bl.a stark mage! En enkel magövning som alltid biter bra är att ligga på rygg och hålla i en kompis fötter, och kompisen ”slänger dina ben” rakt och åt sidan. Det tränar både raka och sneda magmuskler.

  14. Lisa Sundberg

    Inför skidsäsongen så förbereder jag mig genom att fortsätta min vanliga träning och min stora passion: Löpning i uppförsbacke!
    Jag vet inte vad det är för fel på mig, men att springa uppför en brant och lång backe ger mig världens välbehag! detta är utmärkt träning inför skidsäsongen, eftersom det tar bra på ben och mage.
    Om jag skulle vinna, skulle jag vilja ha det i s/m.

    Ha en fortsatt bra dag!
    /Lisa

  15. Sofia Papadopoulos

    Det är svårt att hinna med ”skidinriktad träning” när man har flera pass som instruktör i veckan, men så fort jag får lite tid över försöker jag köra en stund i stakningsmaskinen som turligt nog finns på gymmet där jag arbetar.
    Det känns viktigt att kunna staka om man ska genomföra Vasaloppet =)

  16. Jonathan

    Är gärna med och tävlar om ett underställ i present till min skidtokiga fästmö! Som längdåkare får man mycket ”funktionell styrketräning” genom att åka rullskidor och skidor. I gymmet kan det därför vara av stor vikt att köra ”maxstyrka” ibland, något som t.ex. Anna Haag skrivit om. Jag tipsar därför om att våga köra en klassiker som ”bänkpress”, garanterad träningsvärk och du kommer i kontakt med många muskelgrupper du har användning för i skidspåret!

  17. Martina

    Jag taggar inför vasaloppet genom att älghufsa (jogging med stavar) i löparspåret för att få uthållning, sedan intervaller i uppförsbacke. Super träning för hela kroppen och konditionen. Härlig träningsvärk kommer på köpet! Må gott 🙂

  18. Anna

    Hej!
    Ska åka skidor i mars så varje torsdag blir det FM-träning och varje dag i duschen så sätter jag mig på huk och hoppar explosivt upp!! Lite knasigt kanske men på så sätt får jag en rutin i minst ett hopp varje dag 🙂

  19. Emma Sigurdsson

    Jag har varit en väldig skidmänniska hela mitt liv då jag är uppväxt på landet. När jag var liten åkte jag och mina kompisar alltid längdskidor till varandra när vi skulle hitta på något. Jag har tävlat i 4 år i rad i en ”minivasa” i kommunen där jag bor då vi åker runt en sjö. Varje år har jag börjat tidigt på hösten med mycket bålträning, då mest rygg. Latsdrag, stående rodd, gummiband och ”staka”. Har även mycket balansövningar på den lilla pilatesbollen 🙂 men också mycket kondition genom löpning, helst i lite djupare snö så man får upp flåset ordentligt 😉
    I år har jag dock fått reda på att jag har en cysta på äggstocken som är ca 5×5 cm stor och den ska opereras bort i mitten på Januari någon gång. Alltså blir det ingen minivasa eller någon skidåkning över huvudtaget för mig i år då det gör väldigt ont att ta i till max. Och när jag tränar vill jag verkligen ta i !:P Så istället tränar jag mest lugn jogg och promenader i skogen nu så länge jag orkar då magen säger ifrån! Men jag klagar dock inte så himla mycket för det finns ju knappt något härligare än att snöra på sig skorna och ta sig ut på en joggiongrunda med hög musik i öronen en tidig morgon eller en sen kväll. Bara jag och musiken lixom 😀 Eller hur? 🙂

  20. Hanna

    Eftersom jag har en en sorts hatkärlek till spinning så är det mestadels där jag kommer spendera mina träningstimmar. Detta kombinerar jag med (så som många andra) utfallssteg på en corboll ett ben i taget 16 x 4 samt knäböj på en uppochner vänd coreboll. För att få upp pulsen ordentligt och få känna mjölksyra så brukar jag även göra grodhopp till utmattning. Fruktansvärt jobbigt men känslar efteråt är så oerhört härlig. Tack för en bra blogg!

  21. linda

    Mitt bästa tips är att ta dig till Luleå Tekniska Universitet vars klimat och studentliv erbjuder grym träning inför skidsäsongen! Varje torsdag genomförs ett 90 minuters pass med en rad blandade övningar i syfte att förbereda sig inför skidsäsongen. Här finns duktiga och brinnande instruktörer (studenter) som delar med sig av de bästa tipsen och övningarna! Att delta på dessa pass är alltså mitt bästa tips då du får en mix av allt som krävs inför säsongen: gratis, rolig, effektiv, gemensam och peppande träning!!!

  22. Therese

    Kul tävling, älskar Craft.. Jag har en hatkärlek till övningen ”burpies”. Den är riktigt grym då man verkligen tränar alla muskelgrupper men även flåset, fast den är ju så sjukt jobbig. Ingen har sagt att det skulle vara lätt 😉

  23. Julia N

    Hej världens bästa träningsbloggare! 🙂

    Som konditionträning kör jag en ”sommarvariant” av längdskidor: rollerblades med stavar. Det är både kul och jobbigt!

    Styrketräningen är egen kroppstyrka (finns det något bättre?!) Helst utomhus, några övningar är klassiska utfallssteg och plankan.

    Som rörlighetsträning kör jag yoga och strechar riktigt länge.

    Tack återigen för världens bästa träningsblogg!
    Mvh Julia N

  24. Emmie

    Hej!
    Jag kör mycker med kettlebells. Då kör jag gärna vanliga kettlebells svingar, då får man snabbt upp flåser samtidigt som det ger styrka i ryggen och axlarna. På det sättet få jag styrka som behövs inför stakningen samt kondition så jag orkar länge och kan hålla en bra fart!

  25. Sofia

    Hej!
    Mitt övningstips:
    Stå med benen höftbrett isär ta en medicinboll eller annan något tyngre boll. Kasta bollen rakt ner i marken, ta i med hela kroppen i kastet, ska vara som ett staktag, så böj i knän och höft och spänn magen fånga upp bollen och börja om. Superbra ”stakövning” för att träna upp bålstabilitet och styrka.

  26. Jonna

    WOW! Precis ett sådant underställ har jag skrivit upp på önskelistan till Tomten!

    Jag tipsar om en bålstärkande coreövning som jag sett Charlotte Kalla och Maria Rydqvist köra! Ni står i armhävningsposition mitt emot varandra, och ”går på händerna” och försöker daska till varandras händer. Tränar bålstyrka, bröst, och även en del snabbhet och mjölksyratålighet!

  27. Danielle

    Jag springer i elljusspår eller i backar för att det inte ska bli så rakt som på ”vanlig väg”. Annars är det vanliga benböj och knäböj som gäller! Hoppas jag vinner då jag verkligen behöver ett underställ!

  28. Ida

    Jag springer uppför våran lilla slalombacke som vi faktiskt har här nere i söder, med eller utan stavar. Ett riktigt bra sätt att trimma formen till längdsäsongen!

  29. Anette Hedqvist

    Jag brukar köra lite extra med vanliga utfall för ben. Sedan brukar jag också köra lite extra rygg för att stabilisera upp hållningen. Och så löptränar jag lite extra med vovven så att han också ska vara i form till det är dags! I år är det unghundens tur att skolas in i längdskidsvärlden 🙂

  30. Ninnsan

    Får jag välja en övning så blir det Borzow hopp. Hjärtat dunkar, musklerna bränner och svetten rinner. I love it!

  31. Emma

    Har bytt ut några av mina pass i gymet mot Nike get fit klasserna som ger mer flås och bra med styrka.
    Lägger till lite mer back träning på löprundorna men annars kör jag precis som vanligt tycker du att det är kul att träna och har bra grund kondition fixar du vintersäsongen galant

  32. i min lilla lilla värld

    Då har jag en grym sådan! Det enda som behövs är 2 hantlar

    Stå axelbrett med hantarna i händerna. Böj dig ner och sätt de framför dig. Här hoppar du ut med benen (en halv burpee) till plankanposition. Gör en hantelrodd på var sida. Hoppa tillbaka med benen. Innan du pressar dig upp till stående gör du en bicepscurl och sätter hantlarna på axlarna. När du kommit upp till stående gör du en axelpress samtidigt som du gör en knäböj. Håll kvar hantlarna ovanför huvudet. När du kommer upp till stående igen tar du ett steg framåt och gör ett utfall på varje ben. Ta ner hantlarna i startposition och upprepa. GRYM övning för hela kroppen som förbereder dig mer än väl för skidsäsongen. Bålstabilitet, smidighet, benträning och pulshöjande. Voilá!

  33. Malin

    En väldigt effektiv träning för att förbereda sig inför skidsäsongen är att gå stavgång i en slalombacke. Denna träning gör att du tränar upp en råstyrka i såväl ben som armar samtidigt som hjärtat och flåset får arbeta för allt vad tygen håller. Den stora belöningen (förutom att du blir urstark i backarna i vinter) är den underbara utsikten på toppen av backen. Mungiporna dras upp och plötsligt finns krafterna för ännu en vända i backen.
    Jag lägger även stor vikt vid att träna upp min bålstyrka med hjälp av alla möjliga olika övningar med pilatesboll. Tar otroligt bra och jag slipper se ut som Ringaren i notre dame efter många mil på skidor pga att ryggen pajade efter hälften.

  34. Ulrika

    Inför längdsäsongen kör jag klassikerna chins och dips i gymmet för att bygga överkroppsstyrka till stakningen. Går utmärkt att köra i maskin eller med hjälp av en kompis som assisterar om man inte orkar göra dem utan hjälp. Utöver det tränar jag skidgång med stavar i Hammarbybacken vilket ger grym kondition och liknar längdåkningens rörelsemönster.

  35. Cindy

    Kör löp-intevaller! Härligt att känna hjärtat slå lite extra. Gärna fullt ös upp för någon backe och lite lugnare ner för.

  36. Hanna Lundqvist

    Jag tränar backträning för att få styrka i rumpa och lår samtidigt som jag förbättrar min löpteknik och kondition

  37. Patricia

    För att vara i bra form inför skidsäsongen tränar jag terränglöpning, jag är ute i skogen och springer över stock och sten, upp-och ner för backar och varvar med lite styrkeövningar som benböj och utfall. Att springa i skogen är verkligen roligt och effektivt!

  38. Anna

    Som längdskidåkare tycker jag att stavgång uppför slalombacken är kanonbra träning innan första snön har fallit. Gå mellan 5-10 vändor upp och ner för backen, med energiska stavtag där du aktiverar rygg, axlar och triceps. Uppförsbacken gör sitt till, både för konditionen och benmusklerna. Även om du går uppför backen och inte springer kan jag garantera världens flås!

  39. malin

    Jag brukar träna mycket core (mage rumpa och rygg) då allting blir lättare med en stabil kärna att utgå från! Varvar detta med backintervaller för att förbättra kondisen 🙂

  40. Emilie

    Inför skidsäsongen tycker jag att det är bra att träna upp benmusklerna lite extra. En sådan övning som jag tycker är bra är vanliga utfall med skivstång. Även grodhopp samt upphopp varvat med varannan armhävning är finfina övningar att förbereda sig för skidspåret med. Då får man in lite mer flås i övningarna också.

  41. Line

    Hallå där 🙂
    Kanon tävling verkligen!
    Jag har tagit tag i träningen för första gången detta år och har kommit väldigt långt, tränar fem gånger i veckan med styrka och kondition. Jag har nu lagt till roddmaskin i träningen inför skidsäsongen för att stärka både i styrka och kondition lite extra. Jag har tidigare hållt mig till 5 km löpning, men nu har jag ökat upp till 7,5 km varje gång jag löper för att få upp flåset lite till, då jag älskar att åka skidor (utför) och vill orka med längre än vad jag gjort tidigare år i backarna! 🙂

  42. Martina

    Jag gillar varierande övningar, men rygg och mage finns alltid med för att orka hålla överkroppen i rätt läge. För tillfället tränar jag gärna rygg med att låta en lätt vikt vandra runt kroppen, liggandes på mage med benen ovan golvet. Raka armar är ett måst;)

  43. Anna

    Jag kör mycket övningar på bosuboll, springa på bosubollen med höga knälyft är lika jobbigt som att pulsa i snön vill jag lova! Vänder man på bollen så är plankan absolut en övning som jag har hat-kärlek till, grymt jobbig men ger extremt bra bålstabilitetsträning, prefekt till skidåkningen.

  44. Emma

    Min absoluta favoritövning för att förbereda sig inför
    skidsäsongen(skidsemestern) är absolut grodhopp! Men en annan rolig
    ”övning” är att ta sig uppför pulkabacken ett flertal gånger..
    Det brukar ge bra pump i låren 🙂

  45. Linda

    För styrkan gör jag gärna benböj, utfall men även endel axelövningar för att kunna ta i i spåret och för att hålla konditionen uppe så springer jag gärna.
    Detta blir utöver den vanliga veckoträningen som innehåller alla delarna. 🙂

  46. Fanny

    Ut och går själv (elr med hunden) i terrängen. Får jobba upp flåset och koordinationen blir bättre när terrängen är ojämn 🙂

  47. Hanna

    Det absolut bästa är att köra rullskidor. Är dock svårt för en nybörjare att utföra, men så grennära du kan komma. Du tränar dessutom hela kroppen från ben till bål och armar. Det är så jag laddar!

  48. Anna

    Jag fortsätter träna som jag brukar skivstångspass, spinning och core men framförallt så försöker jag få till ett pass i veckan där jag får upp pulsen ordentligt och då gärna ute. Genom att varvar skridskohopp, benböjs-hopp med koordinationsövningar för hela kroppen tex. indianhopp får jag till ett riktigt glädjepass för min kropp!

    Tack för en underbart bra blogg!

  49. Josefin

    jag har i höst fått flytta från Stockholm till en småstad då jag fått en rätt jobbig sömnsjukdom och i samband med det satte jag ett mål att jag skulle klara halvvasan. Eftersom jag inte har något annat att göra så behövde jag ett mål att sträva efter. Så mina förberedelser är mycket backintervaller, helst med stavar. Har även ökat bålträningen för att få bättre hållning än tidigare under själva åkningen. Sen skälvklart vanliga träningen. Bodypump, dans och yoga. Tyvärr har ju inte snön kommit ännu så jag har inte kunnat ge mig ut i spåren.

  50. Hanna

    Jag fokuserar på bålträning samt rygg och axlar, , inte bara bra inför skidsäsongen utan även för löpning och för att orka med vardagen generellt!

  51. Caisa

    Vasaloppsträning utan snö! Hopp med stavar i backe! Nu är det dags att kavla upp ärmarna och verkligen bygga muskler. Detta är riktigt jobbigt och ger därför riktigt bra resultat. Ställ dig axelbrett i botten av backen med stavspetsarna klart bakom fötterna. Det allra vanligaste felet är att man sätter stavarna i marken framför fötterna, gör du det blir det näst in till omöjligt att avsluta med den så viktiga utsträckta armen. Gör ett enklare hopp framåt och uppåt och framförallt tryck så mycket det bara går med armarna. Ett hopp blir mellan 30 – 60cm långt, försök även här att trycka så pass hårt att armarna verkligen hinner rätas ut slutskedet. Sträva efter att ”släppa” staven och låta den bara hänga. Kör hårt!

  52. malin

    Bästa skidövningen är en kettlebellsving, en övning som tar på hela kroppen både styrka och kondition. Du får med både ben, rumpa, rygg, mage och amar/axlar – superbra övning!

  53. Ronja

    Hej Terese!

    Inför skidsäsongen så laddar jag med crossfit & kör då BURPEES, denna övning tränar upp min styrka & uthållighet . Så jag kan åka förbi alla i skidspåret i vinter ; ) Hihi

    // Ronja rövardotter som inte tänker ha skidorna hos rumpnissarna i år 😀

  54. mall

    Alla har vi våra dåliga dagar, men två minuter i plankan kan man ändå alltid göra, oavsett om man löptränat, gymmat, simmat eller bara slappat hela dagen. Ger en bra grundstyrka i kroppen som man sedan i skidspåret kommer ha stor nytta utav!

  55. Träna, träna, träna & Hälsa

    Om jag bara ska välja en övning som ger mycket av allt så är det Burpees alla gånger:-) Pulsen höjs garanterat och man jobbar med dom stora muskelgrupperna i kroppen, bål, rumpa, lår bla.
    Och det går att variera dom och göra dom överallt i stort sett och inga redskap. På löpturen stanna vid varje km och gör 10 st eller om du är riktigt tuff gör 30 st osv eller kör kombinerat med backintervallerna. Varför inte göra max antal reps Burpees efter dit vanliga styrkepass eller träningsklass eller kör max reps under 4 min eller gör 100 st!!! I love Burpees!

  56. Emi

    Den absolut bästa övningen jag kör för att bli starkare och uthålligare inför skidsäsongen (utförsåkning för min del) är något som en instruktör på gymmet kallas ”störtloppsåkaren” dvs man står som en störtloppsåkare (benböj i läget där benen är typ parallella med marken) sen gungar man lite (typ som att det slår under skidorna) och när man gungat typ 5 gånger gör man ett ordentligt upphopp innan man landar i störtloppspositionen igen 🙂

    Bränner fint och det GER resultat i backen!

  57. Marit

    Efter som snön lyser med sin frånvaro 🙁 så är det löpning med stavar som gäller eftersom jag ska försöka mig på halvvasan i vinter.

  58. C

    Jag brukar stå upp-och-ner mot en vägg, det tycker jag känns i hela kroppen, då man spänner många muskler samtdigt. Den är också relativt enkel då man bara behöver en vägg 🙂

  59. Hea

    Min bästa träning är att jag regelbundet kommer iväg till Friskis o svettis. Efter att förra året drabbas av ett stort diskbråck så är jag nu så glad att jag kan träna igen. Muskler försvinner fort och all träning hjälper mig att kunna hänga med ungarna på skidor igen. Men allra mest satsar jag på core och plankan.

  60. Anna Lantto

    Åh vilka bra vinster i din tävling. Inför denna längdskidsäsongen har jag kört lite axlar, rygg o mage. Bla plankan i olika varianter, rodd med hantlar och axelflies både stånde och frammåtlutad. Hoppas det kommer att hjälpa till i skidspåret :-).

  61. Magda

    Under hösthalvåret just innan skidsesongen drar igång och asfalten är för hård för att köra rullskidor på så kör jag stavgång i backe.
    Här får du med hela kroppen, armar, bål, ben, spänst. Sen om du vill öka på flåset så kör du sprättande gång med stavarna, då du snabbt kommer upp i A3 (ca85-95% av maximal hjärtfrekvens) Om man inte har ett par bra stavgångsstavar så funkar det lika bra utan. Du går uppför backen som om du skulle haft stavar, du kan även köra andra övningar som, utfallssteg uppför, grodhopp, trestegshopp.
    Jag brukar köra 2 minuters intervaller x10!

  62. Malin Karlsson

    Vid löpturerna tar jag vara på naturen. Benböj, armhävningar mot en stock, dips mot en bänk. Finns så mycket att ta vara på även ytanför gymmets väggar!

  63. Lina

    jag stälelr mig i armhävningspostition (raka armar), klättrat ner till plankpositionen(på underarmarna) och trycker mig sedan upp till armhävningsposition igen! övningen är riktigt jobbig, mjölksyran kommer fort i hela kroppen och även flåset kommer igång, härligt!

  64. Emma N

    Härlig tävling! Jag kör en övning med dragremmar som är fästa i till exempel en ribbstol. Jag står med ansiktet mot ribbstolen, en bit i från så pass att remmarna är sträckta och jag känner motstånd, och håller i remmarna för att sedan dra dem bakåt, precis som om jag skulle vara ute och åka med skidorna och tar i med armarna. Perfekt för att bli stark i armarna och dessutom med samma rörelse som man faktiskt använder sig av i skidspåret!

  65. Karin H

    Rodd, utfall m. hantel och draken m. vikt 🙂 Både överkropp och underkropp behöver ju sitt! Så amazing underställ kommer ju locka till konditionspass utomhus också minsann !

  66. Suzan

    Inför vintersäsongen så tränar jag Tabata-intervaller (använder en app som hjälper mig att räkna ner tiden, arbete 30 sek, vila 10 sek och totalt 4 varv) med eget komponerade övningar. Knäböj, Utfallshopp, Jumping Jacks, Upphopp, Situps, Omvända situps, Armhävningar, Plankan och Sidoplankan ger en bra kombo för spänst, styrka, balans och kondition. Övningarna byts ut mellan varven till bland annat båten, dips, skuggboxning, höga knän etc.
    Perfekt träning hemma, på hotellrummet eller i fjällstugan!

  67. Sara G

    Jag brukar köra vanliga utfall med skivstång. Efter varje set lägger jag ner stången och kör klassiska höga hopp direkt utan vila. Otroligt effektiva för att få upp pulsen!

    Vinner jag önskar jag storlek M.

  68. Therese

    Inför skidsäsongen, som för mig innebär utförsåkning, brukar jag passa på att träna upp lårmusklerna lite extra. En övning där man får med både uthållighet, styrka och stabilitet är att köra vanliga benböj fast på en bosu-boll för att skapa instabilitet. Om man som jag gillar utmaningar går det även att köra samma övning på fast på en pilates-boll istället! 🙂

  69. Anna-Lena

    Grodhopp! Tranar hela kroppen, framfor allt benen och explosiviteten i kroppen (intalar jag mig). Fantastiskt jobbiga om man kor nagra set pa raken med armhavningar emellan. Bara egna kroppen behovs och man kan gora det nastan overallt.

  70. Josefin

    Om man inte har tillgång till en stakmaskin eller rullskidor så tycker jag att pulldowns med raka armar (stående) i kabelmaskin är en jättebra övning. Man tränar både latsen och triceps, samtidigt som man måste fokusera på en stark hållning 🙂