Spark i baken

Pulsträning

Översikt över hur Myactivio fungerar. Bild från Activio.
Översikt över hur Myactivio fungerar. Bild från Activio.

Redan förra våren skrev jag om Activios system Myactivio. Activio finns idag på många gym – främst i cykelsalar – men nu kommer det även börja användas i gruppträningssalen och i gymdelen. Myactivio är en vidareutveckling där de tränande kommer att kunna se efter passet hur pulsen har varit under träningen.

Att använda enkla pulssystem under klasser tycker jag är ett bra sätt att lära deltagarna om pulsträning och hur kroppen fungerar. Pulsen är ett bra verktyg för att se om träningen ger resultat, om du har en infektion i kroppen eller om du är övertränad.

När du får bättre kondition så sänks vilopulsen då du inte behöver lika många slag för att få ut samma mängd blod och syre i kroppen. Hjärtats slagvolym ökar. När du tränar intentivt lär du också kroppen att orka träna med en högre puls under längre tid utan att dra på din mjölksyra lika snabbt.

Tränar du mycket och vill lära dig mer om din puls för att få bästa träning rekommenderar jag att du gör ett maxpulstest. Detta kan du göra på ett testlabb eller med en personlig tränare på gymmet. Vet du din maxpuls kan du därefter anpassa din träning till olika pulszoner beroende på vad du har för syfte med träningen.

Vet du inte din maxpuls finns formeln 220 minus din ålder (en del säger 226 minus ålder). Denna formel stämmer för en del, men det kan också bli helt fel då det kan diffa rejält både uppåt och nedåt.

Går du på pulspass kan du också få en hyfsat bra uppfattning om vad din maxpuls är genom att lyssna på kroppens ansträning. Prata med din instruktör så får du hjälp med hur du ska göra.

Har du frågor om pulsträning? Hit me! (jag kommer att besvara frågorna i ett nytt inlägg om ett par dagar)

Min pulskurva under träningsbloggsträffens cykelklass i onsdags.
Min pulskurva under träningsbloggsträffens cykelklass i onsdags.
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Magdalena

    Jag undrar om man kan använda sig av pulsträning när man tränar för att gå ner i vikt? Vilken puls ska man ligga på för att förbränna som mest? Stämmer det att man bara förbränner när man tränar över 30 min i streck?
    Håller på att försöka träna upp min kondition också och har då fått tipset att springa på max på löpbandet 5 min, vila 1-2 min, springa 5 min osv. Men förbränner jag något då också?

    Tack för en bra blogg!

  2. Emma

    Jag ælskar att træna med pulsklocka på spinning. Kommer aldrig upp i mer æn ca 93-94% av min maxpuls och då kanske bara under ett par minuter i slutet av en intensiv intervall. Ær det vanligt eller betyder det att jag beræknat min maxpuls før lågt?
    Har du høgre maxpuls om du ær væltrænad?

  3. Veronica

    Jag undrar om det går att jämföra vilopulser mellan idrottare för att se vem som är bäst tränad. Eller är det spannet mellan max/vilo-puls som måste jämföras? Eftersom maxpulsen kan variera kraftigt mellan individer borde det vara det senare, men jag vet inte riktigt hur det hänger ihop.

    Exempel: person 1 med maxpuls 200 har 50 i vilopuls. Person 2 med maxpuls 180 har 50 i vilopuls. Är de lika tränade eller är person 1 bättre tränad?

  4. Ella

    Är det så att man får en lägre maxpuls om man är vältränad? Jag och en kompis hade en diskussion om detta och var inte riktigt överens.

  5. Moa

    Vad bör man ligga på för pulsintervall för distans- resp intervall-spinning?! Vad innebär det om pulsen sticker upp mycket högre än ledaren rekommenderar, att man är otränad…? Hur länge klarar man att ligga på 80 resp 90 %?

    Ha en skön hleg!

  6. Matilda

    Hej! Jag har tränat med pulsklocka i lite mer än ett år nu och känner mig gansak så ”kunnig” inom pulsträning. Men på spinningen 6.45 idag blev jag förvånad, pulsen steg inte trots att jag körde på som vanligt och var helt slut i benen (lite tröttare än vanligt eftersom att jag tränat mycket denna veckan). Jag har fått för mig att pulsen stiger när man är övertrnad eller har en infektion i kroppen. Men när den sjuken drastiskt? Trots att jag verkligen kämpade låg jag inte på mer än 65% av max i medelpuls… Vad betyder det när pulsen inte stiger? Är det av samma anledning som då den är alldeles för hög?
    Tack för en bra och inspirerande blogg 🙂

  7. Johan

    Hej,
    jag undrar om du har något tips på en bra pulsklocka som kan ge en graf för hur pulsen har varit under ett pass? I uppsala på det gym jag tränar har de ingen sån utrustning och min enkla pulsklocka visar bara max/medel puls för ett pass.

    //Johan

    1. Cecilie

      Hei! Jeg har den nyeste Garmin-modellen. Den koplas til datorn, og viser kart, tid, puls, lengde og mer. Veldig bra!

  8. b

    Fick en bok om pulsträning i julklapp.
    Jag tränar en hel del och det är framför allt löpning som jag gillar allra mest.
    Har gjort strax under 40 minuter på milen.

    Hoppas att pulsträning kan vara min hjälp till ännu bättre tider.
    Det jag inte vet är hur jag ska lägga upp min pulsträning.
    Hur många pass bör ligga på 70,80,90 % av maxpuls för att få sånt bra resultat som möjligt.
    Det är det jag tycker är svårt!!