Spark i baken

Idrott i skolan

Idrott i skolan.
Idrott i skolan.

Jag avskydde idrotten i skolan fram till att jag började på gymnasiet. Var rätt lat av mig och blev alltid vald bland de sista när lag skulle tas ut (vem är det egentligen som har kommit på att barn ska ta ut sina egna lag, vet många som har blivit ledsna över detta – bland annat jag).

I gymnasiet hade mitt idrottsintresse vuxit fram och jag tyckte det var kul att sporta i skolan. Jag tycker det är viktigt med skolidrotten, särskilt för de som inte tränar på fritiden. Men jag tror inte på att tvinga barn till vissa aktiviteter, vore toppen om man själv kunde välja vad man ville träna efter att man har provat på olika sporter. Då tror jag att fler skulle få ut mer av idrotten och faktiskt tycka att det är kul att röra på sig.

Inför höststarten 2010 har Riksidrottsförbundet och Svenska Skolidrottsförbundet kommit med en ny webbsajt där lärare och pedagoger får tips på olika lekar och idrotter att göra med barnen. Förhoppningsvis finns det aktiviteter som alla kan glädjas åt, för idrott ska som ni vet vara kul – annars slutar man med det så fort ingen tvingar en.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. josefin

    För att barnen i framtiden ska kunna ha en möjlighet att välja vad de vill träna måste man dock ”tvinga” dem att delta i de flesta moment inom skolidrotten. Om barn skulle få bestämma helt själva kan det gå Hur som helst!;) Detta är ett sätt att väcka dess intresse för idrott, det är som lärare viktigt att försöka inspirera eleverna till att få upp ett intresse för alla idrotter, även anpassa en idrott till de flestas nivå är en knep som kan få dom att gilla sporten. Dock är det ju så att alla inte tycker det är kul med allt, men vilket ämne är inte så? Skolidrotten är inte till för att vara en lektimme utan det finns där som ett ämne i skolan – där vissa saker ligger obligatoriskt, exempelvis orienteringen. Man får inte ett godkänt i matten om man inte kan multiplikation, och inte heller om man inte deltar i orienteringen.