Jag har testat Allerums ostnyhet, en prästost som har lagrats i 18 månader. Den har en kraftig smak och ger avtryck i maten. Jag tycker den blir lite för stark att äta som pålägg, men i en omelett är den supersmarrig och den funkar även finfint på en ostbricka med goda tillbehör.
Är du sugen på att testa? Jag har två värdecheckar på varsin ost att tävla ut till er.
För att tävla:
– skriv en kommentar till detta inlägg och berätta vilken som är din favoritost.
– senast söndag den 21 mars kl 12:00 vill jag ha ditt tävlingsbidrag.
Lycka till. På söndag drar jag två vinnare.
Tävlingen är nu avslutad och vinnarna dragna. Håll utkik i bloggen för nya tävlingar.
Min favorit är skånemejeries greve,den smakar mest om man bortser från de vällagrade.
Det är omöjligt att säga. Jag älskar alla sorters ost, jordens underbaraste ting! Bara att blanda i lite ost i vilken vedervärdig rätt som helst och det blir toppen!
Racletteost! Den luktar inte så gott, men smält racletteost på schweiziskt sätt med kokt potatis, syltlök, cornichons och goda kryddor är underbart gott.
Min favoritost är fetaost och prästost. Skulle vara spännande att testa denna lagrade prästosten.
Hushållsost – den är som den lilla svarta – den passar till allt!
Jag älskar västerbottensost!! älskar älskar älskar!!
Fast jag är även ett stort fan av ost i överlag. Mums!
Västerbottensost
Grymt god i mat eller som pålägg om man vill ha lite starkare smak på osten.
mmmm… älskar ost! Favoriten är nog ändå Slanke Dancia, som är väldigt smakrik och har ett riktigt bra näringsinnehåll. (med 31g protein per 100g men bara 10g fett och 1g kolhydrat)
Gärna ska den hyvlas i en tjock skiva, på med lite Kalles kaviar och sedan rullas ihop! Mums.
Brieost!
Inget slår en ”pepparkaks-briesandwich” i juletid! Helt enkelt en bit brieost ihopklämd mellan två pepparkakor. Prova det till glöggen när julen kommer igen! 😉
Boursin-ost är en ost jag började älska och åt jämt när jag bodde i Frankrike en period. Det var helt underbart gott på en nybakad baguette. Som tur är finns den även i Sverige 🙂
Jag är född och uppvuxen i västerbotten och därför tycker jag absolut bäst om västerbottensost och den är väldigt stark i smaken. Så det vore kul att få pröva denna lagrade prästost!
Finns inget godare än riktigt mycket Permesan på ett god pasta. Det lyfter hela rätten!
Så klart jag vill vara med å tävla.
Min favoritost är den ekologiska getost som min bror producerar själv (dock väldigt småskaligt) på sin gård.
min favoritost är västerbottensost, men eftersom den är för dyr för en student så köper jag Prästost istället, för den är ganska lika i smak. Annars är halloumi en favorit!
Hos mig finns det inget som slår en ost som jag faktiskt inte vet vad den heter (fråga i ostbutiken!) men det är en vit, ganska mjuk bredbar ost som man köper på lösvikt och runt den finns en rand av aska, man äter den gärna på ett digestive kex. Super god, lite syrlig samtidigt som den är krämig och inte för fet!
Jag älskar ost i alla dess former så detta vill jag förstås gärna vinna! Min favorit är den gamla hederliga Herrgårdsosten. 🙂
Dansk flödeost är min favorit. Perfekt på digestivekex.
Åh jag är en riktig ostälskare, så det här blir svårt…
Kan tipsa om en smarrig ostbricka att göra hemma till en fredagkväll (eller torsdag lika gärna ;-)!). Tallegio, parmesan och stilton tillsammans med sultanrussin som marinerats i flytande honung.
Min favvo-ost, det måste bli västerbotten. På smörgås, i paj, strösslat över pastan…
Min favvoost är utan tvekan Västerbottens ost! Det är inte utan anledning den kallas för Sveriges parmesan! 🙂 Så god och smakrik, tror att jag skulle gilla den här osten också då smakrika ostar är min grej!
Tack för en bra blogg!
Västerbottenost, tror jag. svårt att välja, älskar alla typer av blåmögelost också! Men västerbottenost vinner nog!
Åh, jag älskar ost! Prästost på knäckebröd då jag är sugen på en mer smakrik ost, annars herrgårdsost. Brieost med salami eller på kex – smaskens! Fetaost i sallader och omeletter, mmmmm.. Eller philadelphiaost, i såser osv. Låter som jag bara äter ost men så är det faktiskt inte, men det är mycket gott 😉 Västerbottensost är ju också gott, i paj eller till tacos 🙂
”Jag vill vara med”
Äter gärna Gouda men visst jag köper gärna Ockelbo osten oxå. (då ska den vara lagrad)
Kram Olelsi / Nettan i Hälsingland.
[email protected]
Ah jag alskar ost! Satt faktiskt och funderade pa det harom dagen. Det finns nog ingen ostsort jag inte gillar kanns det som. Hushallsost, prastost, mozzarella, mogelost, brie, feta, cheddar, camembert, halloumi… you name it :). En riktig smakrik och lagrad hardost pa nybakat brod… det ar svarslaget! Kram
Jag älskar alla former av prästost och då helst på knäckebröd! Sen har jag blivit svag för brieost det senaste året men den slår inte riktigt prästosten. Kram
Min favorit är utan tvekan hård getost som lokal producerats i Härjedalen. Är ingen ost tjej men denna osten tillsammans med norrlänskt mjukt tunnbröd är lycka för mig
Min favorit är helt klart Wästgöta kloster Svart 10%! På en smörgås ska det vara!
Västerbottenost. På pizza tillsammans med souvas. (lättrökt renskav)
Grevé och Jarlsberg är mina favoriter!
Min favorit är den franska osten Compté, en ost gjord på opastöriserad komjölk från regionen Franche- Comté. Frossade i denna ost på senaste skidresan i franska Alperna – perfekt avslutning på en måltid!
Ohh, jag älskar ost. Fetaost i omeletten, mozarella i grillade toast, parmesan på pastan, grillad halloumi med päron, brie med salami, grön/blåmögel med fikonmarmelad, mmm, jag kan fortsätta. Men ska jag ha ost på mackan blir det Krutrök, en stark vällagrad prästost som smular och kliar i öronen. Stark vällagrad ost får mina öron att klia, men det är ett gott tecken!
Västan 10%
började äta pga låg fetthalt men nu köper jag den för att den är sååå god. sen gillar jag att den är ekologisk och extra rik på kalcium och vitaminer!
Som utflyttad Umeåbo är jag trogen min Västerbottensost. Den är inte billig, men jag äter inte heller ost så ofta så därför brukar jag unna mig. Sååå god och håller i evigheter.
En av mina favoritostar är Svarta Sara.
Jag har alltid gillat grevé. Ju större hål desto godare ost!
Jag tycker att bästa osten är chevre!
Lätt val – halloumi! Stekt eller grillad på sommaren.. konsistensen och sältan, åh det är snuskigt gott! 🙂
Min favorit är alla gånger Gruyere ost. Passar att ätas både som dessert och i mat.
Som student blir det alltid hushållsost, ett prisvärt och säkert kort! Men varför inte tävla och få prova en ny sort 🙂
Min favoritost ar Vasterbotten, sa smakrig, kramig och god!
Jag tycker philadelphiaost är riktigt gott 🙂
Jag älskar Grevé och Herrgård. Mellan lagrad.
Men det är otroligt gott med mager hushållsost + smör på knäckebröd. Mums!
jag ska lära mig äta lite ”vuxnare” ostar med starkare smak, har tidigare hängt mig åt lite mildare ostar. men nu så kanske jag ger det en chans;)
en favorit just nu får ändå bli traditionell sture:)
Port salut är helt klart den godaste osten, mild och gräddig i smaken. Men lagrade ostar kan vara fint det med – till rätt tillbehör 🙂
Som boendes i Västerbotten kan jag inte svara annat än den underbara Västerbottensosten. Suverän till allt! (Godast att skära små bitar av och äta direkt ur kylen när ingen av ungarna ser – sonen på 9 år älskar den också). Om jag skall säga en ost som inte är svensk så är det manchego. Suveränt god till tapas eller att doppa i en god honung!
Brukar köpa en sjukt god ost på ICA Maxi. Det är en chèvreost med smak av honung. Helt gudomligt god tillsammans med valnötter tex.
Måste säga mozzarella.
Brukar antingen äta den rent, lr lägga den i lite olivolja, ha goda oliver till och gott bröd.
Annars på pizza är den given.
Västerbottensost är drottningen av ostar. Slår allt 🙂 På mackor, i sås, i omelett, som den är. Mmmmm
Jag älskar ost i alla former men måste nog vara lite tråkig och säga att favvon är herrgårdsost haha:) i alla fall på mackor! Då är den gudomlig. Ååh vad sugen på ost jag blev nu!
Hej!
Min absoluta favorit är chevréost. Gärna smält på en toast med honung och valnötter. Sjukt gott!
Min favoritost är nog prästost!
Fetaost! Herregud… Det är nästan snuskigt hur mycket jag tycker om fetaost.
Chevré helt klart, jag älskar den och den går variera på så många sätt!
Min favoritost är absolut parmesan! Går att äta till (nästan) ALLT och är gudomligt god!!!
Favoriten är parmesan, passar till allt!
Helt klart getost från Lakene ostgård nära Hagfors i värmland, oslagbar!
Åh det är Taleggio! Italiensk gräddig ost, får mig alltid att längta tillbaka till Italien! Kärlek 🙂
Norsk brunost, ett givet val som boende i Norge 🙂 Perfekt för icke-ost älskare för den smakar som messmör!
Den som jag helt fallit för är Billinge, mjuk, lite blyg med sin smak på smörgåsen men alldeles perfekt tillsammans med nån paprikabit. Kanske inte så lämplig till matlagning, men bra på sitt lilla sätt i ostvärlden 🙂
Hej! Min favoritost måste vara whiskeycheddar! Ha det bra! / Veronika