Spark i baken

Trerätters lunch med krabba och äppelpaj

God snabb lunch tillagad i mikrovågsugn.

I våras var jag på en pressträff där vi fick äta god mat tillagad i Whirlpools mikrovågsugn. Idag fick jag och ett gäng journalister ta det ett steg längre och själva laga, efter instruktion av kocken Mattias Larsson, en trerättersmeny som vi sedan smaskade i oss. Hela temat på lunchen var att laga hälsosam mat som går snabbt.

Till förrätt blev det ångade grönsaker med en dipp gjord på turkisk yoghurt, limeskal och saft, finhackad ingefära, finhackad koriander och salt. Perfekt tilltugg att knapra på samtidigt som vi gjorde resten av maten.

Huvudrätten blev en krabbomelett med bulgursallad smaksatt med apelsin, sultanrussin och persilja. Har själv aldrig tillagat krabba förut, men det var enkelt att använda en sax för att klippa upp det mjuka skalet och få fram köttet. Bra för en lyxigare helgmiddag.

Sedan avslutade vi allt med en äppelpaj med lite nyttigare toner och framförallt hälsosam för själen … Pajen var supergod och solrosfröna och matdinklet gav den mer tuggmotstånd vilket jag gillade. Tycker faktiskt att den var godare än en vanlig smuldegspaj. Har man en mikrovågsugn med crispfunktion tar pajen 12 minuter att grädda, gör du den i vanlig ugn får du räkna med längre tid.

Äppelpaj

Recept för 6-8 personer
5 äpplen

Smuldeg:
75 g smör
1 ½ dl dinkelmjöl
0,75 dl råsocker
0,75 dl matdinkel
0,75 dl boveteflingor
0,75 dl solrosfrön

Blanda ihop samtliga ingredienser till pajdegen. Kärna ur och klyfta äpplena. Lägg ner äppelklyftorna i en crisppanna och smula över degen. Sätt in pajen i mikron på crispfunktionen i 12 min, eller använd ugnen och testa dig fram på gradtal och minuter. Servera med vaniljsås.

Supersmarrig paj.
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. Spark i baken

      Matdinkel är mer som ett litet korn, så det är inte samma sak, en helt annan konsistens. Mycket gott är det.