Jag fick ett pressmeddelande i mejlkorgen om en undersökning som ICA har gjort. Eftersom jag tyckte den var intressant delar jag med mig av delar av den här:
Grön mat allt trendigare
Grönsaker är hetare än någonsin och allt fler trendkrogar låter grönsaker spela huvudrollen när de komponerar sina menyer. Även hälsotrender som raw food, vegankost och juicing inspirerar fler till att plussa på med mer näringsrika grönsaker till den dagliga kosten. Men trots att grönsaker är trendigt så har många svårt att komma upp i Livsmedelsverkets rekommenderade dagliga intag på 500 gram frukt och grönsaker varje dag. 8 av 10 äter för lite frukt och grönt (mindre än 500 gram om dagen) och unga kvinnor och män i åldrarna 18–30 år äter minst frukt och grönt, enligt statistik från Livsmedelsverket.
Svenskarnas topp-10 favoritgrönsaker
Kristina V. Nilsson, kategoriansvarig för frukt och grönt på ICA Sverige AB kommenterar:
1. Tomat
Körsbärstomater, bifftomater, plommontomater. Tomat är en riktig storfavorit. Populariteten beror mycket på det breda tomatutbudet som gör att alla kan hitta sin favorittomat.
2. Potatis
Potatisen är en knöl som ligger oss varmt om hjärtat. Grillad, mosad eller kokad – potatisen är en älskad stapelvara i det svenska köket.
3. Morötter
Moroten är en klassiker som vi genom historien har ätit stora mängder av. Att moroten är så älskad beror på att den går att servera på många olika sätt, har lång hållbarhet och är billig.
4. Gurka
Barnens favoritgrönsak gurkan är en av våra folkkäraste grönsaker. Gurkan består till största del av vatten och är nästan ett lika vanligt inslag i sallader som tomat.
5. Lök
Löken har fått en renässans tack vare nya löksorter med olika smaker och styrkor. Trendiga tillagningsmetoder som syltning och pickling bidrar även till att löken används mer i köket.
6. Sallad
Allt fler upptäcker olika sorters färdighackade sallader på påse. I takt med att nya salladssorter kommer så äter vi svenskar allt mer sallad i olika former.
7. Paprika
Paprika tillhör några av de mest c-vitaminrika grönsakerna och är med sin krispighet och färgvariation en svensk favorit i salladen eller på ostmackan.
8. Kål
Kål är den absolut nyttigaste grönsaken på listan. Grönkålen har seglat upp som en riktig trendgrönsak de senaste åren och det dyker hela tiden upp kreativa och goda kålrecept.
9. Blomkål/ Broccoli
Vi tror på ett uppsving för blomkålen och broccolin. Båda grönsakerna gifter sig fint med andra smaker och fungerar utmärkt som ersättare till kolhydrater som ris och pasta.
10. Övriga rotfrukter
Vi svenskar älskar våra kålrötter, rödbetor och palsternackor. Rotfrukterna är en säsongsvara som ofta ökar i försäljning till hösten när vi njuter av grytor och soppor.
—–
I vår familj äter vi rätt mycket av allt på topp-tio listan. Mycket av det går hem hos våra barn och vi använder gärna grönsaker både i maten och som tillbehör. Min favorit är babyspenat som jag gärna steker lätt med vilken mat som helst. Glenns favorit är morot och Charles är gurka. Tilde kan inte uttala sig om favoriten men jag gissar att det är tomat eller gurka … och så gillar hon pizzasallad!