NYHETER I MATVARUBUTIKEN. De senaste åren har det blivit väldigt populärt att ersätta kolhydrater som pasta och ris med andra alternativ av olika anledningar. Och vi mår bra av att få i oss mer grönsaker, det är lätt hänt att det i bästa fall blir några små tomatbitar och lite salladsblad på tallriken, inte mycket mer. Många som läser den här bloggen är troligen precis som mig hälsointresserade och får säkert i sig mer än genomsnittssvensken i grönsaksväg. Men endast 10 procent av Sveriges befolkning får i sig Livsmedelsverkets rekommenderade 500 g frukt och grönt om dagen.
Nu lanserar ICA tre nyheter för att underlätta grönsakskonsumtionen. Redan nu finns nyheterna PowerBlends och SuperGreens i butik, och om några veckor kommer Grönhydrater i hyllan. Powerblends är grönsaker i en juicebehållare. Tillsätt äppeljuice och mixa direkt i förpackningen och du har snabbt fått ihop en nyttig juice. SuperGreens är salladsmixer med gröna blad, skott och kålsorter, enkla att direkt hiva upp på tallriken till din ”vanliga” mat, eller låt det utgöra basen i en sallad. Grönhydrater är ICAs svar på att ersätta, eller minska, den vanliga pastan och riset. Det finns blomkålsris, morotspasta, zucchinipasta och vegetarisk pytt.
Under en intim lunch i Johanna Westmans vackra matstudio fick jag i veckan testa de nya produkterna i goda matkombinationer. Maten vi fick smaka var väldigt god, och jag kommer definitivt provlaga flera av rätterna, en redan imorgon – så det återkommer jag till. Visst kan vi konsumenter köpa hela morötter och ställa oss och hacka, eller hyvla en hel zucchini, men verkligheten är sådan att många letar efter snabba lösningar, och för dem kan dessa förpackningar vara ett bra val. Alla sätt att försöka få oss svenskar att konsumera mer grönt tycker jag är bra!
Under lunchen var härliga Luise och David från Green Kitchen Stories med (blev glad när Luise sa att hon läser min blogg – hej, hej) och berättade hur de har gjort för att få in mer grönt i deras kost, och hur de gör för att få sin dotter Elsa att äta grönt. Jag gillade tipset att de försöker smyga in grönsaker i alla former av mat, oavsett om det är frukostgröt, pannkakor, middagsmat eller efterrätter. Det ska jag jobba mer på här hemma för att få i barnen mer vitaminer och mineraler.