Igår när jag på Instagram la upp bilden av min nygjorda risotto var det flera som ville ha receptet – så varsågoda. Det här var första (!) gången som jag gjorde risotto själv, att jag gjorde en form av svamprisotto när jag var liten från en barnkokbok räknas inte, det var mer en risröra med svamp. Måste säga att jag blev väldigt nöjd med resultatet. Varför inte fredagsmysa med detta ikväll?
4 dl avorioris
2 st små rödlökar
2 klyftor vitlök
1 l kycklingbuljong
en klick smör
1 dl parmesanost, riven
en massa kantareller (går så klart bra med en mix av svampar också)
0,5 dl persilja
salt, svartpeppar
Koka upp buljongen. Finhacka och svetta löken och vitlöken i olivolja i en vid kastrull. Tillsätt riset och slå på lite buljong (eller vitt vin om du har det hemma). Reducera vätskan till hälften.
Slå på hälften av den buljong som är kvar och koka på svag värme i cirka 10 minuter, rör om ofta. Tillsätt mer buljong under tiden. Koka klart riset så att det fortfarande har en liten fast kärna i mitten.
Under tiden som riset kokar, rensa och dela svampen. Stek svampen i smör och salta och peppra den. Finhacka persiljan och riv parmesan.
Slunga ner parmesan och en klick smör i riset. Blanda ner persiljan och smaka av med salt.
Servera gärna med en fräsch sallad då risotto blir ganska tung mat. Jag blandade olika tomater, ruccola och bladspenat tillsammans med en skvätt vit balsamvinäger och örtsalt.
marianne, gå och lägg dig.
tack för tipset, ska försöka ordna allt till på fredag. ser verkligen jättegott ut, och jag som inte brukar bli inspirerad av bloggar. mumma!
ha det gott!
Såg verkligen mumsigt ut!
/Elin
Jag har själv stor erfarenhet av risotto och vet hur en äkta risotto tillagas, det ska vara gul lök, inte röd, det ska alltid vara vin om det ska vara en risotto, det ska inte vara vitlök i och buljongen ska koka upp innan och sen massor av parmesan.
Bara lie tips om man vill göra en äkta risotto, men din variant kanske också blev riktigt bra!
ha en trevlig helg!
Jag gillar röd lök framför gul, därav mitt val. Och vin hade vi inget hemma. Som jag skrev i receptet kan man ta det. Och buljongen, den kokade jag upp. Och hade parmesan i efter eget tycke. Och ja, jag tyckte min blev riktigt bra för att vara första gången jag lagade den 🙂 Tack för tips!
som sagt för att det ska vara en risotto så ska det vara vin i…
Ja, för allt ska ju vara som det alltid har varit 🙂
Det har jag aldrig sagt, sa bara vad en Äkta risotto är, sen finns det väl förnyade varianter av det