Spark i baken

Recept: hurtbulle

Färdiga resultatet.
Färdiga resultatet.

Oj, vad ni är duktiga på att gissa. Klart att det var hurtbulle som jag bakade igår. Receptet kommer från Arla och du hittar det här.

2 dl fiberberikade havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mild yoghurt
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingonsylt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i yoghurt, honung och sylt. Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform, rymd cirka 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen cirka en timme. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.

Jag älskar bröd som bara är att blanda ihop och sedan direkt in i ugnen. Det här brödet blev dessutom riktigt saftigt och gott. (Jag hade även i ett par deciliter vatten i smeten eftersom jag tyckte den blev för torr). Vill ni se hur det såg ut när jag bakade kan ni kolla på videosnutten här:

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Solli

    Yummie! Måste testa att baka ngn gng 🙂 Hembakat är ju alltid godast 😉

    Undrar vad du använder för filmkamera när du filmar? Är det flip cam eller?

    1. sparkibaken

      Jag har en flip cam, men det här har jag filmat med min mobil, och eftersom jag fortfarande inte har börjat använda iPhonen pga abonnemanget så är det min Nokia N95. Det är även den jag tar de flesta bloggbilderna med.

  2. Katarina

    Hej Therese,
    Här kommer ett annat rörihop recept. Detta med jäst.
    Sunflowerlimpor

    2 dl hela eller krossade vetekorn. Blötlägg över natten eller några timmar.
    50 gr jäst
    1-2 tsk salt. Jag tar 2
    1dl solroskärnor
    1dl russin
    2dl grahamsmjöl
    10-12 dl vetemjöl. Jag tar 10 av specialvetemjölet.

    Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt alla ingredienser och arbeta ihop till en deg i bunken. Den är väldigt lös. Häll den i 2 smorda formar och jäs dem övertäckta i 40 min. Sätt ugnen på 200 grader och när den är varm grädda i 40–60 minuter i nedre delen. Jag tycker 40 min brukar räcka, men man får prova sig fram.

    Det blir supergott och tar ingen tid alls att röra ihop. Det går att skippa blötläggningen helt om man har ont om tid.

    Kram
    Katarina

  3. Josefine

    Det såg gott ut! Det tror jag att jag ska testa att baka imorgon kväll så har jag gott hembakat bröd till frukosten på lördag. Tack för tipset!

  4. emi

    jasså är det hurtbulle det kallas?! Jag brukar baka det där brödet ganska ofta men aldrig vetat vad det heter, kallar det bara ”nyttiga brödet” brukar dock ha i mer lingonsylt och nästan ingen honung (har typ aldrig det hemma ändå)
    Blev ganska sugen, ska nog passa på att baka det i helgen när jag besöker päronen 🙂