Spark i baken

Vill du jobba som instruktör?

Instruktörsutrustning - skor, vattenflaska och en massa cd-skivor.
Instruktörsutrustning - skor, vattenflaska och en massa cd-skivor.

Jag har fått en del frågor om hur det är att vara gruppträningsinstruktör, hur man får jobb, om man kan instruera utan utbildning etcetera, så jag tänkte förklara lite här.

Jag tycker det bästa är att utbilda sig till instruktör om det är det man vill jobba med. Du lär dig otroligt mycket på den relativt korta utbildningen. Viktiga delar som klassupplägg, pedagogik, musiklära och träningslära behöver en bra instruktör ha kunskap om. Efter utbildningen är det upp till dig att praktisera det du har lärt dig och jobba på att bli en bra och säker instruktör. Det här är ingenting som kommer över en natt, men vi är alla nybörjare någon gång.

Utbildningsorganisationer
Jag har själv gått mina utbildningar via Safe och är nöjd med dem. Men det finns även andra utbildningsorganisationer som exempelvis The Academy. Kolla upp den utbildning som du vill gå och jämför. Prata även med instruktörerna på det gym där du tränar (och kanske där du även vill söka jobb sedan) om de kan rekommendera någon särskild utbildning.

Nervositet
Trots att jag har varit instruktör i tolv år så är jag fortfarande pirrig inför en klass. Det första året var jag nog mer magknips-nervös än vad jag är nu, nu är det mer en förväntan och en vilja att kunna prestera grymt bra som gör mig pirrig. Och vi presterar ju faktiskt bättre med lite nervositet i kroppen. Dessutom tror jag inte att det hade varit lika kul att instruera om jag bara hade gått till gymmet och gjort det på rutin. Varje klass är unik, och även om mycket av det jag säger liknar det jag sa på förra klassen så är det en UNIK klass.

Söka jobb
Om du är duktig på det du gör tror jag det är lätt att få jobb som instruktör. Du kanske inte får bästa tiden på schemat, eller ens en fast klass med en gång, du kanske får börja med att vikariera, men det är i alla fall ett första steg in. Och snart blir det säkert en klass ledig som du kan få. Folk kommer ju och går hela tiden på grund av föräldraledighet, byte av jobb etcetera.

Kontakta det gym där du vill jobba och säg att du vill börja jobba där. Ett vanligt tillvägagångssätt är sedan att du får köra en provklass (jag har gjort detta med endast gruppträningsansvariga som elev och med en hel grupp).

Hmmmm. Just nu kommer jag inte på något mer – men ställ gärna frågor inom ämnet så ska jag besvara dem!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. sparkibaken

    @Träningsglädje: Nej, jag tröttnar inte. Självklart har jag dagar eller perioder när jag tycker det är aptrist, men oftast älskar jag det. Lite konstigt, men det är så jag känner. @Linda: Du måste älska ditt jobb, för du tjänar inte storkovan som instruktör. En vanlig lön ligger mellan 150 och 500 per klass. Det finns säkert de som tjänar mer också. Men tänk på att du lägger ner mycket tid mellan klasserna också som du inte får betalt för. Att bli rik på att köra klasser går alltså inte, men det är värt det ändå 🙂

  2. Linda

    Jag är lite nyfiken över ditt jobb och hur mycket du tjänar? (Nu förstår jag om du inte vill uppge det i bloggen, men att få ett hum vore roligt!) Eller hur mycket en intruktör brukar tjäna i snitt. Mycket bra blogg du har, kram!

  3. Träningsglädje

    Jag tycker du är en grym instruktör men har en fråga: tröttnar du inte? När jag jobbade som skidlärare kände jag att jobbet höll på att förstöra min egen skidåkning. När jag inte jobbade var det så skönt att göra något annat än att åka skidor vilket gjorde att det nästan aldrig blev någon egen skidåkning. Känner du aldrig samma sak med din spinning – särskilt när du instruerar så ofta?