Pilla: Har du några tips på bra lunchlådor till jobbet?
Svar: Mitt bästa tips är att göra dubbel portion av middagsmaten och ta med dagen efter till jobbet. I ett stressigt liv behöver det vara enkelt och gå snabbt. På detta sätt får du två måltider på en gång. Ta gärna såsen i en separat förpackning så att inte maten blir så geggig. Bra lådor i olika storlekar finns bland annat på Granit.
Emme: Har börjat hetsäta igen – hur slutar jag?
Började för fyra veckor sedan, äter regelbundet, mellanmål består av frukt och några valnötter, ändå är jag vrålsugen/hungrig när jag kommer hem från skolan vid fyra tiden. Kan proppa i mig 3-4 mackor, 2 portioner flingor och vilken sötsak som helst hemma. Tränar cirkelfys, bodypump, spinning och styrketräning, ca 6 pass i veckan. Får stark ångest efter hetsätningen och vill sluta.
Svar: Om du är så hungrig när du kommer hem tror jag att du får i dig för lite mat. Ät ordentligt med frukost och en bra lunch. Du tränar väldigt mycket och om du är ung håller din kropp fortfarande på att utvecklas och det bränner också energi. Äter du för att du är hungrig eller bara sugen? Försök att lyssna på kroppen. Äter du fast du egentligen inte är hungrig, gå på en promenad, ring en kompis eller gör något annat för att släppa tankarna på mat. Vill du ha mer hjälp kan jag tipsa om att höra av dig till AB-kontakt där de har mycket kunskap och stöd för olila ätstörningsproblem.
Sandra: Hej och tack för en bra blogg! Min fråga är – hur lägger jag bäst upp träningen för att bli en bra löpare? Bara träna löpning, kombinera med spinning och styrka eller köra ”periodvis”? Hur vanligt är det att man tränar ”för mycket” och sliter ut sig mer än vad man utvecklas?
Svar: Det är rätt vanligt att man tränar för mycket eftersom det är så roligt! Men kroppen brukar också reagera när den blir övertränad, så lyssna på den och dra ner lite på träningen om den säger ifrån med skador, trötthet eller sjukdom. För att bli en bra löpare är det viktigt att löpträna mycket, kör löpskolningsövningar samt styrketräna. Träna gärna funktionella övningar där många muskler samspelar och där coremuskulaturen får jobba ordentligt.
Magda: Går det bra att träna ca 4 dagar i veckan så länge man orkar under graviditeten? Jag är i vecka 33 och tränar just nu 5 dagar i veckan och mår bra av att göra det. Vilket är ditt bästa tips för att hinna med träning som nybliven förälder?
Svar: Ja, det tycker jag. Men prata alltid med din barnmorska och hör vad hon tycker. Hon vet bättre hur just din kropp mår. Jag tränade spinning (lätt) dagen innan Charles föddes och mådde bra av det. Mitt bästa tips är att ta många barnvagnspromenader, köra knipövningar flera gånger om dagen samt träna hemma när bebisen sover. Lycka till med allt!
Jessica: Skulle uppskatta om du skrev mer om övningar för att förebygga skador? 🙂 Jag har fått en belastningskada där det gör ont i knät, vet du bra övningar? En bra sjukgymnast?
Svar: Skador är inte min starkaste sida och därför skriver jag väldigt lite om det. Tycker det är bättre att sjukgymnaster, kiropraktorer etcetera tar hand om den biten. Min sjukgymnast är grym och finns på Fysiocenter Odenplan.
Ylva: Tack för en underbar blogg. Det är så mysigt att följa Charles utveckling och du är en underbar inspiratör. Jag läser ofta om superset men har inte fått kläm på hur det fungerar. Jag skulle behöva en föklaring ”for dummies”. Det vore fint om du även kan lägga upp ett program med vilka grupper som är bäst att tränas ihop.
Svar: I superset tränar du två övningar i rad innan du vilar. Det kan vara två övningar för samma muskelgrupp eller för två olika. Exempel: Tricepspress och dips för tricepsmuskeln. Kör 12 repetitioner i pressen, sedan direkt på 12 dips. Därefter vilar du en liten stund och så upprepar du det hela två varv till. När du gör ett träningsprogram avgör det lite hur ofta du ska styrketräna. Tänk att du vill träna igenom hela kroppen under en vecka. Tränar du två gånger kan du köra underkropp en gång och överkropp den andra. Kör du fem gånger kan du köra armar för sig, rygg, axlar och bröst, ben och så vidare.
Emelie: Tack för en superbra blogg. Jag tränar cirka 4 ggr/vecka både styrka och kondition men mest kondition. Jag tänker alltid på vad jag äter iaf på vardagarna. Försöker undvika kolhydrater. Kan absolut äta en grov smörgås som kvällsmat eller så men till frukost är det fiberhavregrynsgröt osv. Min fråga är: hur ska jag göra för att bli av med fettet på höfterna och fettet på magen som brukar kallas ”det sista”? Tror många människor har denna fråga så hade varit väldigt tacksam för ett svar:) Jag kan absolut äta godsaker osv på helger till rätt mängd, måste man sluta med det för att bli av med fettet? På lår, höfter och mage? Vad är ditt bästa tips? För en 18 årig tjej.
Svar: Vi kan inte välja varifrån fettet på kroppen ska försvinna tyvärr. Det styr kroppen själv. Jag tycker att vi alla ska få äta godsaker ibland, livet blir ganska tråkigt annars. Ät regelbundet och bra till vardags och kolla över din träning. Har du förändrat den något? Vi måste lägga om träningen ibland eller ändra vikten för att fortsätta få resultat. En annan viktig sak som många glömmer är vardagsmotionen. Den är minst lika viktig som dina träningspass. Gå mycket och rör på dig så ofta du kan i vardagen. Gå till affären, gå till skolan (om du kan) och så vidare.
Regina: Jag undrar ifall träningsupplägget 20 min snabb jogg, 20 min styrka (armar, mage, rygg, ben) och till sist några min rodd är ett bra allsidigt träningsupplägg ca 2 ggr i veckan för att snabbt förbättra kondis och styrka? Eller borde jag dela upp passen i kondis och styrka alltså inte blanda? Vänliga hälsningar!
Svar: Jag tycker att det låter som ett bra upplägg. Ibland tycker jag dock att du endast kan köra löpning och lägga upp passet med olika intervaller för att förbättra konditionen. Spring snabbt i två minuter och jogga lugnt i en minut exempelvis och upprepa 10 gånger. Se till att ha värmt upp innan du kör. Exakt hur intervallerna ska se ut i tid väljer du själv. Men det är bra att ta i hårdare ibland.
Hej Emme, du som skrev att du har problem med hetsätning, jag hade precis samma problem som du. Var alltid vrålhungrig/sugen efter skolan, vilket resulterade i 20kg viktökning på ca 3år. Idag har jag kommit tillrätta med mitt problem. Så länge jag inte slarvar med mina måltider. Jag klarade det genom att börja äta större portioner, 6 mål om dagen. Jag måste även räkna kcal eftersom jag annars lätt får i mig för lite mat, vilket leder till hetsätningsattacker senare under dagen/ nästa dag. Mina eftermiddagsmellanmål idag består av en stor skål med yoghurt och flingor, och sista mellanmålet på kvällen äter jag en grov smörgås och en frukt. Detta funkar för mig, har nu gått ner 15kg. Hoppas att det kan hjälpa även dig!