Spark i baken

Näringsrikt julbord

Ekologiskt och färgsprakande julbord.
Ekologiskt och färgsprakande julbord.

Life bjöd in till ett näringsrikt julbord lagat av kokboksförfattaren och kostrådgivaren Ulrika Davidsson. Temat för träffen var att våra livsmedel blir allt mer näringsfattiga, mycket på grund av att de skördas snabbt och sedan får de mogna klart under transporten. Den stora efterfrågan på vissa produkter gör också att varorna stressas för att bli klara så snabbt som möjligt.

Forskning som de presenterade visar att bland annat apelsinen har förlorat 70 procent av sitt järninnehåll på femtio år, och även c-vitaminet har minskat kraftigt. Dessutom är laxen som vi äter oftast odlad och uppfödd på majs och soja istället för att vara vild och äta plankton och alger. Detta har lett till att omega-3-halten har sjunkit 10 procent i laxen på 10 år.

För att få i oss alla de vitaminer och mineraler som vi behöver måste vi numera äta mer än förr för att få i oss samma mängd, ta vissa tillskott som omega-3 och järn, alternativt se till att så mycket mat som möjligt som vi får i oss består av fullvärdiga närodlade ekologiska livsmedel som innehåller mer näring.

En skrämmande utveckling. Äter vi mycket frukt och grönt samt fet fisk så hoppas vi ju att vi ska få i oss all den näring som vi behöver.

God julmat och en engagerad föreläsare i form av Ulrika Davidsson.
God julmat och en engagerad föreläsare i form av Ulrika Davidsson.

Julmaten som bjöds var för övrigt supergod. Fick med mig några recept som jag tänker dela med mig av senare. Men jag spar på dem tills vi kommer in i december, gissar att det inte är någon annan som ska börja laga julmat redan.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Träningsglädje

    …och då vill ju Life naturligtvis att vi köper våra tillskott där. Aaagh!! Låter nästan som samma skräckpropaganda som tidningarna kör med för att sälja lösnummer. Men, mår vi sämre idag än förut? Lever vi kanske inte längre nu än förut? Sorry, men nu blev jag lite anti-Life…

      1. thePilla

        Är det verkligen bra att äta tillskott? Bör man göra det? Som tur är har jag inte haft nügra näringsbrister ännu – men tror du man ska börja nu när Svininfluensan och grejer är pü g? Vilka tillskott bör man satsa pü i südana fall?

        1. sparkibaken

          Jag tycker inte att man ska ta ”bara för att”, men har du möjlighet, kolla dina värden hos din husläkare eller liknande. Kanske är det något ämne som du behöver mer av-. På samma sätt – äter du lite fet fisk och annat med omega 3, då kan det vara bra att ta lite extra. Jag menar inte att man ska överdriva och trycka i sig en massa piller, men ibland så kan ett tillskott vara bra. Man får utgå efter hur man själv lever vill säga.

      2. Träningsglädje

        Ja, sant. Man kan ju köpa andra livsmedel också, och ja jag läste att du skrev det med. 🙂 Men… krav och ekologiska och allt det där har ju diskuterats det också. På något sätt känns det som att det är information overload. Vi får för mycket information av än det ena än det andra att vi inte vet vad vi ska göra med den, eller med oss själva. Så betyngda av valet och kvalet går vi till McD och köper en hamburgare istället… 😉

        Nä, nu måste jag sticka iväg och träna lite. Känner mig aggro… sorry! (kram!)

        1. thePilla

          Tack för svaret 🙂 Tycker alltid det känns svårt att veta med vitaminer och sånt. Man vet ju liksom vad man har/mår, men inte vad man får när/om man börjar med några piller…