Jag älskar kiwifrukt när den är söt och saftig. Men häromdagen åt jag en som var lite för sur. Resultatet blev blåsor i munnen. Undrade om jag kunde vara lite överkänslig mot kiwi och frågade min kompis – och grymma nutritionist – Mela. Hon svarade såhär: ”Både kiwi och ananas innehåller ett enzym som bryter ner protein – det är därför man inte ska ha kiwi på gräddtårta t.ex., det blir beskt då. Så ibland, och särskilt när de är sura tycker jag, så är det så mycket enzym i att det bryter ner proteinerna i munnens slemhinna = blåsor! Bromelain heter enzymet i ananas, och actinidini kiwi.”
Munblåsor av kiwi
Kommentarer
Lämna ett svar
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Jag får också blåsor av kiwi. Och tomater på vintern.
Kul information! 🙂
Kiwi är jag väldigt allergisk mot, sväller upp i halsen efter bara en liten bit. Ananas kan jag dock pula i mig massor utan problem..:)
Bromelain använder jag ju i labbet för att klyva antikroppar!
Konstigt! Jag har haft väldigt stora problem med munblåsor tidigare men nu äter jag en kiwi om dagen och nästan inga! 😉
Intressant fakta! Jag far dock kliningar i halsen och munnen av kiwi (och gula/oranga godisar)Är det nagot konstigt i dem med? Speciellt Winegummin…
Jag blir alltid väldigt känslig i munnen av ananas, men jag äter det ändå eftersom det är så gott!