Spark i baken

Julen kan skapa både glädje och ångest

Det är idag 13 dagar kvar till julafton. Och jag har redan ätit – och njutit – av otaliga lussekatter, en del knäck och druckit julmust. Och jag ser fram emot en mysig jul med familj och en massa god mat! Men, det har inte alltid varit så här. När jag var som sjukast i min ätstörning för dryga tio år sedan var julen inte som vanligt. Julen var ett jobbigt avbrott i mina vardagsrutiner. Julbord, julgodis och lata dagar skapade mycket ångest inom mig. Inte en endaste dag på året kunde jag njuta av det jag egentligen ville äta och inse att ett julbord är en isolerad händelse, inte något man äter varje dag. Istället för att njuta av det jag tycker allra mest om på julbordet valde jag de fettsnålaste alternativen och jag åt endast lite. Jag fick mamma att laga lutfisk som jag åt, brysselkål, ett par räkor och lite ägg. På julaftonsmorgonen åt jag inte heller risgrynsgröt och bröd med julskinka på som resten av familjen. Jag åt min vanliga havregrynsgröt. Inte för att jag tyckte det var godare, utan för att jag inte kunde tillåta mig själv något annat.

Idag är jag så otroligt tacksam att jag har besegrat min sjukdom och är en hälsosam person som äter det jag vill – både nyttigt och onyttigt. Jag får inte ångest över mitt matintag och jag räknar aldrig kalorier eller låter en måltid styra över mina känslor.

Tyvärr vet jag att det är många som idag lever i den verklighet som jag levde i när jag var sjuk. Det är många som har problem med mat och låter mat och träning styra ens liv. Något jag önskar är att dessa personer vågar erkänna för sig själva att de behöver hjälp och att de börjar arbeta mot att bli friska. Det är inte värt att vara sjuk. Ett par kilo mindre på vågen gör dig inte lyckligare. Snarare tvärtom när kroppen hamnar i obalans.

Om en dryg månad kommer min bok Viktig – från matmissbrukare till träningsförebild ut i bokhandeln. I den berättar jag mer om alla mina känslor under tiden jag var sjuk och under vägen tillbaka till livet igen. Jag hoppas verkligen att min historia kommer inspirera andra att det går att bli frisk.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Cecilia

    Jag känner igen det där så väl.
    Hemska sjukdom.
    Jag har själv gått från anorexi till hetsätningar, fram å tillbaka flera gånger.Svårt att finna det där som är lagom och balanserat. Trots behandling och annat. Men nu är det på rätt väg… hoppas jag. Har gått upp 5 kilo det sista pga mina hetsätningar och det var väl hyfsat okej att gå upp 4 kilo, ligger ju på normalvikt nu men när jag såg att det va mer så kände jag att hetsen får ha ett stopp.

    Bra kämpat!! Det är ett helvete att ta sig ur!

  2. Elin

    Tack för detta inlägg! Jag lider själv av anorexia och oroar mig så inför den stundande julen (min första som sjuk) och det är en ångest som pågått i veckor. Förebereder mig redan nu inför julhelgen genom hjälp från min psykolog. Vill så gärna komma ifrån dessa tankar – förstår ju hur fel det är – och då är det sådant fantastiskt stöd när man ser att man inte är ensam, att fler är/varit i samma situation och förstår. Tack, du är en fantastisk förebild och din blogg hjälper så i sökandet mot ett friskt och balanserat liv – längtar tills jag får börja läsa din bok! Och tack igen för detta inlägg, blev tårfylld av att bli påmind att man inte är ensam och att man kan bli frisk!

  3. Lotta

    Tack för ett mycket bra inlägg.
    Senast idag pratade jag julmat med en av mina patienter på dietistmottagningen. Det är sorgligt att se hur mycket ångest denna goda högtid bär med sig för många. Det borde vi verkligen råda bot på. På ett eller annat sätt. Så tack för ditt inlägg, detta kan helt klart vara ett steg i rätt riktning för en del med ätstörningar – att läsa din blogg! 🙂

  4. Susanne

    Ser fram emot din bok! Tänkte önska mig den i julklapp men får köpa den i januari! Har själv haft bulimiska problem och varit träningsbesatt. Nu för tiden är träning min hobby men det kan bara vara skönt att missa några pass här och där. Är inte manisk längre!

    Tack för en bra blogg!

  5. Kristina

    Ditt inlägg får mig att minnas tillbaka till en julafton för ett antal år sedan. Jag var då bland det smalaste jag varit, och på gräsen (?) till anorexia. Mina föräldrar var givetvis oroliga. Och för att visa dem att det minsann inte var något fel på mig så åt jag av ris a la maltan. Något min kropp, som då varit inne på svält i ett antal månader, absolut inte klarade av. Resultatet blev en så extrem magvärk i över ett dygn att jag knappt kunde sitta. God jul :-/

  6. Sofia - ett bättre du

    Fint skrivet och bra att du delar med dig av dina erfarenheter. Tror många som är i den situationen du var i tidigare behöver läsa sådant här. Balansen är oerhört viktig, och julen inträffar ju inte varje dag året om, så varför inte få äta av det goda om man nu vill det?

  7. Spark i baken

    Vi är många som har haft eller har dessa tankar. Men som sagt – man är inte ensam och det går att bli frisk! Fortsätt kämpa.

  8. Madde!

    Been there, done that, never wanna go there again!
    Båda tummarna upp för att du delar med dig av din historia och på så sätt visar att de som är i dessa tankar inte är ensamma! Jag minns att jag trodde att jag var ensammast i hela världen med dessa kontrollerande tankar när jag var ung och ”ätstörd”. Jag vill inte kalla det sjuk alla gånger men, men ett kontrollbehov och tvångsbeteende utan dess lika.
    Idag njuter jag fullt ut av julbord, fredagsmys och de flesta tillfälen som förr i tiden var de mest ångestfyllda jag kunde tänka mig. Hade någon sagt det för tio år sen, hade jag skrattat hen rakt i ansiktet! Idag vill jag aldrig, aldrig tillbaka till det tråkiga livet!
    Din bok ska definitivt läsas inom kort!=)

  9. Sara

    Börjar redan nu att oroa mig inför julen, vad ska jag äta de olika dagarna… Hur mycket ska jag äta osv. Kan jag äta en lussebulle nu ikväll som sambon har bakat??? Önskar att man bara kunde njuta av julen och äta det som är gott! Ser fram emot att läsa din bok när den kommer 🙂

    1. Spark i baken

      Om det inte går att beställa från de olika boksajterna som säljer boken (men det tror jag) så kan du alltid köpa boken via mig :-). Boken släpps 25 jan.

  10. Ak

    Jag känner igen mig, är just nu uppe i en kamp mot min ätstörning och den enorma
    ångesten som finns hela tiden. Julen är en helg med massor av negativa tankar . Men jag ger inte upp, jag har viljan av att kämpa och bli frisk! Tack för en bra blogg!

  11. Mia

    Tyvärr är dessa historier alldeles för många. Det märker man inte minst när man läser bloggar. Ibland känns det som om alla har ett matspöke som de har slagits emot eller fortfarande bekämpar.

    Ser fram emot din bok! Tror den kan bli fin läsning under kommande mammaledighet.