Spark i baken

Frågor-svar del 1

Jag har börjat svara på era härliga frågor, och som vanligt presenterar jag dem några i taget.

Anna – Hur ska man klä sig vid löpträning nu på hösten? och även sen på vintern när det blir ännu kallare?

Svar: tänk lager på lager. Ju kallare det blir ute desto fler lager tar du på dig. På hösten kan man klara sig med undertröja och topp och tights, kanske ett pannband som täcker öronen. Det beror lite på hur kallt det är. På vintern brukar jag springa med underställ (långkalsonger och långärmad tröja anpassade för träning), sedan en topp och ett par tights. Ytterst en vindtät jacka, ev. en liten halsduk, definitivt löparmössa och vantar. Klä dig så att du är lite kall när du börjar springa, efter några minuter när du har fått upp värmen i kroppen ska du ha en behaglig temperatur att springa i.
 
Josefin – Hej! Jag skulle jättegärna vilja veta hur man tränar för att få mindre höfter, jag tränar på gym, men vet inte riktigt vart jag ska utgå ifrån. Skulle vara tacksam för svar! Kram

Svar: Det går inte att punktförbränna fett. Kroppen bestämmer själv var den vill ta fettet från. Så det du kan göra är att träna. Blanda kondition och styrka och ät bra mat. Om det är så att du är skapt med breda höfter i skelettet så går det inte att påverka. Ett tips en del kör med är också att träna axlar och rygg, för om axlarna får mer muskler så blir illusionen att höfterna ser mindre ut. Men det finns ingen mirakelmaskin i gymmet att rekommendera. Förresten så är det snyggt med kurvor, så var glad över dina höfter.
 
Hanna – Jag undrar lite om du har några bra mattips efter träning. Vad behöver man egentligen äta efter en träning. Jag tränar för det är roligt och har inga direkta ambitioner med min träning. Däremot vill jag ju vara snäll mot kroppen och se till att den inte bryts ner. Här kommer min träningsvecka och vill gärna ha lite tips på mat beroende på de olika träningsformerna.

Måndagkväll: Basketträning 90 minuter. Hemma kl 21.00. Tycker att det är svårt att äta någonting så sent på kvällen.

Tisdagmorgon: Spinning 30 minuter.

Onsdagkväll: Pump 60 minuter

Fredagmorgon: Spinning 45 minuter

Lördag el söndag: Match

Tack för en inspirerande blogg!

Svar: Direkt efter träning är det bästa att äta en blandning av främst kolhydrater och protein. Fett ska man undvika precis efteråt om man har tränat hårt. Anledningen till det är att fettet gör att det tar längre tid för näringen att komma ut i kroppen, och vi vill ju få in energin så snabbt som möjligt när vi har tränat hårt. Men självklart ska du inkludera fett i din nästa måltid.

Innan din basket på måndagar hoppas jag att du har ätit en ordentlig middag. Efter träningen kan du exempelvis äta ett par smörgåsar med keso och kalkon på. Eller en filtallrik med skivad banan och müsli. Gå aldrig och lägg dig utan mat när du har tränat sent. Det bryter bara ner kroppen. Detsamma gäller på onsdagar.

När du tränar spinning på morgnarna så kan du äta något lätt innan om du klarar det och direkt efter en ordentlig frukost. Jag äter helst ett kokt ägg innan träningen, men har jag inget klart så blir det lite mjölk och en frukt.

Lycka till med din träning och din kost!

Michaela – Först vill jag säga tack för en jättebra och inspirerande blogg! Du gör mig mer motiverad till träning och hälsosamt levande! Sen har jag en fråga om morgonträning. eller jag undrar vad du tycker om det. Ibland är det enda möjligheten för mig att träna på dagen. Kan man köra styrketräning på morgonen eller ska man hålla sig till lätt förbränning/kondition?

Svar: haha, så söt du är som frågar vad jag tycker om morgonträning. Jag trodde att det framgick i min blogg att jag älskar det :-). Du kan absolut köra styrketräning på morgonen, men försök gärna äta något innan. Lite fil och en banan är kanon. Kör hårt!

Jag älskar baljväxter (gröna & röda linser, kikärtor, vita & kidneybönor) men de är tyvärr inte snälla mot min mage:(Blir uppblåst och gasig! (Brukar mixa bönorna vilket hjälper lite) Vad finns det annars för alternativ till baljväxter som är snälla mot magen? (Äter inte ris, pasta eller potatis- ser det som onyttigt/högt GI)

Vad brukar du äta för slags “kolhydratskälla”?

Svar: Om du frågar mig så är varken ris, pasta eller potatis onyttigt. Allt handlar om vilka proportioner man äter, och det finns fullkornsalternativ. Potatisen tycker jag har fått oförskmt dåligt rykte. Sååå mycket potatis äter man inte till en måltid, och om du äter något kött och sås till så kommer GI att sänkas. Jag äter själv alla sorters kolhydratkällor. Jag gillar inte förbud. Angående gaserna så har jag dålig koll på om det finns några som r snällare mot magen. Kanske nån läsare har ett tips?

Äter du frysta färdigrätter som är nyttiga? Finns det nyttiga utan en massa tillsatser?

Svar: jag köper inte färdigrätter typ ”pasta alforno” nedfryst. Mest för att jag inte tycker att det är gott. Dessutom är det dyrt och det känns inte så bra för kroppen. Men jag kan köpa färdiga quornbullar, rödbetsbollar etcetera i frrysdisken.

Hur kan man smälta maten i magen bäst och fortast? Genom att röra på sig direkt efter eller att vila?

Svar: vilar du så får kroppen fokusera på matsmältningen. Tränar du så kan du lätt få håll och kanske kramp. Att ta en lätt promenad kan vara skönt direkt efter en måltid, men vänta alltid med träningen.

Kan det vara farligt eller finns det någon nackdel alls med att äta frön/nötter dagligen eller iallafall 4 dagar i veckan? Ibland blir det lite ibland blir det några hundra gram.. (Än så länge verkar jag inte ha gått upp i vikt av det..)

Svar: det är inte farligt, men tänk på att de är väldigt energirika. Börrjar du gå upp i vikt kan du dra ner på mängden. En liten näve till mellanmål är annars toppen.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. sparkibaken

    @Linda: @Mikaela: @Mikaela: Bra tips. Rotsaker, quinoa och bovete är både gott och bra. Men jag tycker absolut att det finns rum för både kolhydrater i form av exempelvis pasta och en sallad till en kycklingfilé. Jag tycker inte att man behöver äta ett berg pasta bara för att man äter pasta. Prioritera salladsdelen på tallriken. Det tror jag att de flesta mår bra av 🙂

  2. Mikaela

    jag som äter lågkolhydratkost kan tipsa om bovete och quinoa. Bättre GI och lägre kolhydrathalt än ris, pasta och potatis, och ger mycket annan näring i form av mineraler och proteiner per kolhydrat. Dessutom fritt från gluten, nåt som är hårt för många magar. 🙂

  3. Linda

    Tips på kolhydratskälla: quinoa! Det är en ört, vilket innebär att det inte innehåller vetemjöl/snabba kolhydrater som pasta och ris. Jag mår mycket bättre när jag bytt ut pasta och ris mot quinoa, ogillar också att äta den sortens kolhydrater. Potatis och rotfrukter i lagom mängd (dvs ganska lite) känns rätt okej.

    Den främsta tankeställaren tycker jag är; om man äter pasta/ris, hur ska man orka med alla basic kolhydrater, dvs grönsaker? Jag äter hellre än rejäl sallad till kycklingen/fisken än pasta, känns som att kroppen mår bättre av det. Det är ju naturligare mat än pasta!