Nettan

Frukt- och nötbars

Jag har senaste veckan kört Detox, så då har det verkligen gällt att tänka till. Jag passade då på att baka frukt- och nötbars som jag haft till frukost tillsammans med en smoothie men även som mellanmål.

Tyckte att det var jättesvårt att hitta något recept som tilltalade mig, antingen var det för mycket torkad frukt (vilket jag inte gillar) eller så var det med yoghurt eller kvarg som inte heller funkade då jag skulle undvika mejeriprodukter under detox perioden.

Har gjort det tidigare men då efter recept med mestadels frukt så jag visste ju basen, men valde att testa mig fram lite.

 

Här är vad jag hade i min bars, på ett ungefär då jag inte riktigt mätte upp allt.

2 dl havregryn

1 dl torkad frukt

2 dl blandade nötter

1 dl krossade linfrön

1 dl sesamfrön

2 st äggvitor

0,5 dl varmt vatten

0,5 dl linfröolja

 

Sen kan man smaksätta efter eget tycke och smak, här är några exempel.

1 msk kakao (kan även bytas ut mot 70% choklad)

1 msk kardemumma

2 tsk honung

en nypa flingsalt

 

 

Koka upp vattnet medan du grovhackar frukten, blanda sedan vatten och frukt i en bunke och låt det stå och svälla. I vissa recept rekommenderas att de ska svälla i flera timmar eller över natten, i vissa recept ska man inte göra det alls. Jag körde på 1 timme och tycker att det räckte.

Hacka nötter och blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt sedan frukten, äggvitor och linfröolja. Rör runt ordentligt, det ska bli så pass kletigt att det inte smular sönder och håller ihop när du fått ut det på plåten.

Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, ca en halv centimeter i tjocklek.

Grädda i ugnen på 150 grader i ca 20 minuter.

 

IMG_20150202_113941

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Heléne

    När du skriver detox. Vad är det då du avgiftar dig ifrån? Verkar ha blivit ett modeord som används utan någon som helst grund,

    1. nettan

      Har också varit fundersam på vad det är, men nu gick jag med i en grupp som kör kost och träningsplan i 30 dagar.
      Vi startade med en veckas detox, och det verkar finnas väldigt många varianter men den vi har följt passade mig perfekt! Uteslutande av kaffe var dock kämpigt men skönt i efterhand, man märker verkligen hur beroendeframkallande kaffe är…! annars så har det varit uteslutande av alkohol, socker, gluten, vissa kolhydrater men absolut inte alla. Även uteslutande av mejeriprodukter, då jag är känslig för laktos så passade det mig perfekt 🙂
      Många har haft det kämpigt med socker, men själv tycker jag att just sockret var bland det lättaste att utesluta. Socker är ju väldigt beroendeframkallande.
      Känner mig faktiskt lite piggare nu efter detoxen, kanske inte passar alla men för mig var det bra.