Nathanelle

FRÅGA OM MARATON.

Hallå! Läst din blogg superlänge och tränar, precis som du, rätt mycket löpning. Jag har nu anmält mig till Stockholm Maraton nästa år och vill redan nu börja träna inför det. Vore kul med lite tips från dig hur man kan lägga upp träningen då du sprang en mara nyss. Jag satsar på att komma runt på under 4 timmar, vilket borde gå med rätt träning. Vi håller ganska samma tempo när vi löptränar. Hur la du upp träningen och finns det ngt du hade ändrat på?

 

Hej! Vad kul! Att springa ett maraton har länge varit ett mål för mig och att sätta ett “check” efter det i våras kändes riktigt härligt. Nu är jag ju långt ifrån ett maraton-proffs men jag började min träning ca sex månader innan loppet. Då började jag körde lite längre pass, mellan 10-20 km varje vecka. Tror jag körde ett-två långpass i veckan och så några kortare. Sammanlagt kanske fyra-fem löppass i veckan. Nu minns jag inte helt, men jag tror det längsta jag sprang innan maran var 24 kilometer, och hade jag gjort om det hade jag nog velat upp och nudda 30 km för att känna hur det känns. Det är nämligen ofta där orken tar slut.

 

Sista två veckorna innan började jag kolhydratsladda och åt extra mycket mat, godis, chips mm. Sprang även mitt sista långpass två veckor innan loppet och körde nog bara ett – två kortpass efter det. Tänk också på den mentala uppladdningen, det är halva loppet! Yoga, meditation, löpning utan musik – whatever works for you.

 

Jag satsade också på 4 timmar och tyckte det lät som en rimlig tid. Ungefär halvvägs bestämde jag mig dock att inte fokusera på att nå det målet utan att istället satsa på att fullfölja loppet. Jag sprang in på 4 timmar och 15 minuter, och visst hade jag kanske kunnat komma under fyra timmar, men jag var så galet trött sista tio kilometrarna och mina lår kändes som cement. Tror kanske att jag drog på med ett lite för högt tempo från start, hade varit härligt att ha lite energi till de sista kilometrarna, men det får bli nästa gång. Jag fick helt klart mersmak för maraton!

 

 

 

 

n

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.