Nathanelle

SVAR PÅ ERA FRÅGOR.

Jag har följt din blogg länge och tycker du verkar va sån vettig person – och relationstyp! kan du inte ge lite relationstips? kanske inte är din grej men skulle va kul. Hur gör man för att inte svartsjuk? Bråkar du å din kille? hur gör man för att komma över ett ex.? 

 

Jag har haft en del förhållande genom mina år och de flesta har varit ganska långa. Alla förhållande har varit bra på sina sätt eftersom jag har lärt mig så mycket om mig själv och vad jag vill ha i en relation. Med handen på hjärtat kan jag säga att jag aldrig har haft det så bra som nu. Jag och min fantastiska pojkvän har varit ihop i drygt tre år och har i princip aldrig bråkat. Småtjafs här och där men aldrig något bråk.

 

Svartsjuka och bråk hör inte hemma tycker jag. Eller det är väl olika från person till person, men jag skulle aldrig klara av en svartsjuk pojkvän (tro mig, jag har haft pojkvänner som läser mina mejl och inte låter mig göra vad jag vill). Kärnan i en relation tror jag är tillit. Man måste lita på varanda. Inte sms:a och ringa stup i kvarten och fråga vart personen är eller gör. Och så massor av kärlek. Sluta aldrig säga “jag älskar dig”, pussas och kramas så ofta det går.

Sedan tror jag väldigt mycket på jämnlikhet. Vi delar på allt här hemma, inte exakt 50/50 – jag tror nästan min kille gör fler hushållssysslor än mig. Jag älskar att laga mat men hatar att diska och städa, så att man ska behöva göra det själv ett helt liv skulle aldrig fungera. Men somsagt, man är olika. Ändra dig aldrig efter någon annan. När man hittat den rätta är det lätt.

För att fatta mig kort. Bästa sättet att komma över ett ex är att komma under en annan ? Dejta, festa, flörta, umgås med vänner som gör dig glad och håll dig sysselsatt. Tiden läker alla sår.

 

 

 

Hur gör du din gröt? Med havregryn och chiafrön? Såg så god ut! Ha det fint ?

Brukar göra koka upp havregryn, boveteflingor och chiafrö med vatten, krydda med lite salt och kanel och toppa med mandelmjölk.

 

 

Vad heter hårinpackningen du brukar tipsa om?

Redken – All soft.

 

 

Hur kom det sig att du flyttade till Köpenhamn?

Jag flyttade hit 2010 efter att ha jobbat i Grekland fem månder där jag träffade en dansk kille (inte samma som jag har nu). Fick jobb, lägenhet och stannade kvar. 

 

 

Käkar du och din kille samma mat oftast? Vad tycker han om att du är så nyttig liksom.

Ja, jag lagat i pricip all mat hemma och han älskar min mat (säger han iallafall). Han tycker nog ibland att jag har lite konstiga ideer för mig, men han är väluppfostrad och säger ingenting, haha. Det enda han klagar på är att jag köper för dyr mat och blir sur när han köper hem läsk och annat skit.

 

 

 

Käkar du fullfeta eller lightprodukter?

Köper oftast med minsta fetthalt. Men skulle aldrig få för mig att köra cola light eller liknande om det var det du tänkte på.

 

 

Kan du inte ha fler tävlingar där du t.ex. Lottar ut saker du får sponsrat? Och kanske lite träningsklädsbloppis..? 

Har tänkt på det ibland men jag ger oftast bort det till vänner och familj. Kläder skänker jag hellre till Röda korset än att sälja det här på bloggen, men ska se om jag kan fixa någon tävling snart.

 

 

Hur många gånger i veckan tränar du? Har du schema med hur mycket du kör kondition och styrka?

Brukar träna 4-5 gånger i veckan men har aldrig något planerat schema. Kör alltid det jag har lust med, strikta scheman är inte min grej. Brukar ligga på kanske tre pass löpning och två styrkepass i veckan. Sedan något yogapass här och där och lite hemma varje dag.

 

 

Hur ser en “vanlig” kost dag ut, med dina måltider? Räknar du ditt energi intag?

Brukar äta frukost vid sju-tiden om jag ska i skolan. Blir ofta smoothiebowl eller gröt, ett ägg och en juice. Sedan har jag med mig en banan, fröknäcke, nyttig muffin eller likanande att äta till mellanmål vid 10-tiden. Äter lunch vid tolv, brukar alltid göra extra mycket middag så det räcker till matlåda dagen efter, så det kan vara kyckling och bulgursallad eller lax och grönsaker. Mellanmål när jag kommer hem, liknande förmiddagen och så middag vid sex på kvällen, då är jag alltid hungrig. Äter sällan kvällsmål. Nej jag räknar inte kalorier.

 

Busted!

 

Jag har själv jobbat på krogen kvällar och nätter som du, hur äter du tex en jobb dag?

Då brukar jag äta en lite mindre eller tidigare lunch, sedan får vi mat på jobbet kl 16. Brukar sluta jobba vid 23 och hinner oftast inte äta något under jobbpasset. Ibland har jag med en proteinshake, äter lite edamamebönor eller sushi på jobbet om det finns tid. Nu jobbar jag ju inte på krogen längre, utan på en sushirestaurang 1-2 gånger i veckan. Det var värre förr när man slutade 05 på morgonen. 

 

 

På en weekend i Köpenhamn, vad får vi inte missa? ?

Kolla in min Köpenhamnsguide här!

 

 

Undrar lite kring ditt beslut att utesluta mjölkprodukter (även gluten?). Visst var det ganska nyligen? Av vilka anledningar och tycker du att du har märkt nån skillnad?

Jag har inte slutat med gluten, men försöker att äta det så lite som möjligt då det inte är bra för magen. Jag slutade med mjölkprodukter för två veckor sedan så har inte riktigt märkt någon skillnad ännu, mer än att jag får jätteont i magen om jag råkar få i mig mat med mjölk eller grädde nu. Jag slutade främst med det efter att ha läst om hur det påverkar miljön. Till en liter mjölk krävs 100 000 liter vatten. Det är ju helt sjukt. Dessutom är komjölk till för kalvarna och det skulle kännas mer naturligt att dricka bröstmjölk. Att dessutom tvinga i kossorna massor av hormoner för att vara gravida konstant och kunna producera mjölk känns väldigt oetiskt. 

Detta är bara någonting jag testar ett tag för att se vilka positiva effekter jag får, sedan får vi se vad som passar mig bäst. Jag tror visserligen inte att någonting är farligt så länge det inte överkonsumeras.

 

 

Hur är du som person? Har följt dig länge men du skriver sällan om åsikter eller värderingar! Får du rösta i Danmark? Är det lika illa där som här med rasism? Är du feminist? Vad brinner du för (förutom träning) om du gör det? 

 

Ja, hur är jag som person. Jag har ganska mycket myror i brallan och gillar inte att sitta still för länge. Kanske därför jag tränar så mycket för att få ut all energi. Tror en del skulle beskriva mig som ganska tråkig då jag alla dagar i veckan föredrar att vara hemma, äta god mat och gå och lägga mig tidigt, än att gå ut och festa. Jag älskar att dricka vin men hatar att vara bakis och ha ångest dagen efter, därför går jag typ ut fyra gånger om året, haha. Har haft ångest för personalfesten ikväll i en månad typ. Kan väl också ha att göra med att jag jobbat natt i så många år, så jag väresätter verkligen lediga hemmakvällar. Det är lyx för mig. Jag skulle beskriva mig själv som ganska rolig, har ganska dålig humor men är bra på att få folk att skratta. 

 

Ska jag vara helt ärlig så läser jag sällan danska nyheterna, men upplever inte att invandring och rasism tar upp så mycker plats. Kan väl ha att göra med att Danmark inte tar in lika många flyktingar som t.ex Sverige. Jag är faktiskt inte alls så insatt så ska inte uttala mig om det. Är jag feminist? Skulle inte kalla mig själv femenist men samtidigt så tycker jag det är en självklarhet att män och kvinnor ska ha lika lön och samma möjigheter. Jag får rösta i kommunval i Danmark men inte i riksdagsvalet. 

 

Jag tänker sällan över vad jag brinner för. Jag älskar träning och att äta hälsosamt och dela med mig av det till andra, men något som jag märkte att mitt hjärta bankade för lite extra, var när vi i skolan hade en föreläsning om övervikt hos barn. Jag blev så jävla förbannad på föräldrar som kan låta sina barn bli så överviktiga och den okunskap de besitter. Det är verkligen någon som jag skulle vilja fördjupa mig i. Det och unga tjejers självkänsla.

 

 

Nathanelle! Hur gör man för att komma över otrohet? Hur ska jag tänka så det slutar göra ont?

Ja, fina du. Vilken svår fråga. Jag är av den personliga åsikten att jag har svårt att tro att man kan vara otrogen om man har ett sunt och lyckligt förhållande. Det måste ha gått utför ett bra tag innan man väljer att vara otrogen och därför tror jag det är svårt att förlåta och komma tillbaka dit man var innan otroheten. Sedan är det skillnad på otrohet och otrohet. Är man gifta? Har barn ihop? Då är det såklart svårare och då skulle jag ge rådet att bestämma en tidspunkt. Låt oss säga ett år. I ett år får du vara hur förbannad du vill, ta upp det hur ofta du känner för det och låta honom ångra det som fasen. Eftet det året får ni aldrig nämna det igen. 

 

 

Om man inte fick en fit kropp av träning tror du att du skulle träna lika mkt/ på samma sätt då?

Vilken kul fråga, haha. Om man inte fick snygga ben och rumpa av styrketräning skulle jag nog sluta träna ben, för det tycker jag är så sjukt tråkigt, haha. Löpningen och yogan skulle jag dock aldrig sluta med. Det ger så mycket mer än bara fysiskt. Det är lite av min mentala bearbetning och avslappning skulle jag säga.

 

 

 

 

Vad e du mest/ minst nöjd med din kropp?

Jag känner att jag har blivit så pass gammal nu att jag inte tänker över det där mer. Visst skulle jag kunna vilja ändra på en hel del (mer magmuskler, större tuttar, smalare lår, längre ben) men jag tänker inte på min kropp på det sätter längre. Jag älskar min kropp precis som den är och att den orkar bära mig och mina barn genom hela livet är det absolut viktigaste. Älska er kropp och framhäv det ni är mest nöjda med istället för att tänka på det ni skulle vilja ändra på.

 

 

Vad e du mest/minst nöjd med vad gäller träning(alltså om du typ känner dig bäst vid yoga eller nått annat..)

Jag känner mig duktig på att springa. Det är min grej. Finns massor jag är dålig på, men det över jag på eller skiter i ?

 

 

Hur är du som vän? Har du mkt kompisar?

Vilken svår fråga. Jag har två bästa vänner och de bor båda i Växjö, dvs 30 mil härifrån. Jag saknar dem så ofta och önskar att vi kunde ses mycket oftare. Vi hörs inte av så ofta men när vi ses är det precis som förr. Sedan har jag lite vänner i skolan och på jobbet men inga jag umgås med speciellt mycket. Det är väl det mest negativa med att flytta till ett annat land/stad, att man blir ganska ensam. Tack och lov har jag en underbar pojkvän som även är min bästa vän, men visst saknar jag att ha nära vänner tätt intill.

 

 

Hur ska jag lägga upp maten för att gå ned i vikt?

Satsa på rena produkter så du vet vad du stoppar i dig till att börja med. Är fem gånger om dagen, ca var tredje timme. Skär ned på feta såser och pastarätter. Ät magert protein och fisk, tillsammans med mycket grönsaker och bra kolhydrater såsom bulgur, quinoa potatis mm. Drick vatten till alla måltider. Om du inte går ned i vikt av det bör du skära ned på portionera eller träna mer.

Något många göra fel när de vill gå ned i vikt är att de äter alldeles för lite och det motverkar faktiskt viktnedgången. Kroppen sänder då signaler till hjärnan om att kroppen är utsatt för svält vilket gör att kroppen lagrar allt fett och sänker ämnesomsättningen vilket gör att man inte får önskat resultat. Detta är en respons från tusentalts år tillbaka då man var tvungen att spara på fettet för att överleva den kalla vintern. 

 

 

Har du försökt gå ned i vikt nån gång?

Ja, herregud. Jag minns när jag var ung och dum, gick kanske på högstadiet eller början av gymnasiet. Jag gick på allt som stod i tidningarna. Bara dricka varmt vatten med cayennepeppar tre gånger om dagen, äta en halv grapefrukt till frukost, byta ut måltider till kaffe. Ingenting fungerade ju såklart. Tur att man blir smartare med åren ?

 

 

Vill du bo i köpenhamn resten av ditt liv eller kommer du vilja flytta till Sverige?

Jag vill flytta tillbaka till Sverige när min utbildning är klar om drygt två år.  

 

 

Hur känner du inför att dina vänner vet om din blogg? är du bekväm med att få stämpeln “tränar/äter nyttigt”-tjejen eller är det ibland jobbigt att folk ska veta det? (jag älskar din blogg men helt ärligt så tycker jag det inte känns helt hundra avslappnat att kalla en paj en kaloribomb eller träna varje dag å mest äta smoothies/grönsaker och lax. men det är bara jag såklart!)

 

Ja, det är helt okej för mig. Nu känner ju inte så många av mina danska vänner till min blogg, men jag har inga problem med att “försvara” hur jag äter om jag skulle behöva det. Nu råkar jag ju i och för sig tycka att lax och grönsaker är det absolut bästa jag vet. Älskar smoothies också! Vet inte riktigt vad för mat du syftar på som skulle smaka bättre än det ? Visst kan pasta, pizza och lasange osv vara gott ibland men det är jag väldigt sällan sugen på. Är jag sugen så äter jag det! Tror det är en vanesak.

 

 

Vad tycker din kille om dina matvanor? blir han inspirerad eller säger han ibland till dig att slappna av? 

Han säger inte så mycket, men visst när jag står och fixar en frukost i tjugo minuter på morgonen och lägger upp den fint för att stå och ta bilder i fem minuter så skrattar han bakom min rygg. Han äter det jag lagar och det är oftast väldigt gott. Han är dock inte ett fan av vegetarisk mat och han brukar passa på att äta pizza när jag jobbar, haha. 

 

 

Vilka positiva effekter får du av yoga?

Först och främst hjälper det min rygg som jag har haft ont i, i så många år. Har nästan aldrig ont längre. Sedan hjälper det mot en stel kropp, man blir smidig och mer flexibel. Dessutom hjälper det ortroligt mycket mot stress. Jag känner på en gång om jag yogat för lite och stressat för mycket. Det blir som en craving efter yoga, bara få sitta ned, andas och låta huvudet vila.

 

 

Kan du inte skriva lite mer om din utbildning? Alltså inte bara vad ditt program heter utan vad ni läser mm.

Jag läser till Ergoterapeut, Occupational therapeut på engelska och Arbetsterapeut på svenska. Utbildningen är 3 1/2 år och jag är nu inne på mitt andra. Vi läser, förutom ergoterapi, mycket anatomi, fysiologi, psykiatri, neurologi och psykologi. Som arbetsterapeut kan man jobba med allt ifrån uppträning av brutna händer, till att få gamla människor tillbaka till en värdefull vardag, till unga ryggmärgsskadade patienter i rullstol, till att strukturera liver för personer med ätstörningar, till att komma ut till företag och lära ut om ergonomiska arbetssträllningar, till yoga för personer med ryggproblem, till personer med psykiska, gikt- och neurologiska sjukomar. Väldigt brett med andra ord.

 

 

 

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag hoppas få ett jobb som arbetsterapeut när jag är färdig. Sedan när jag samlat på mig lite erfarenhet och skaffat ett par ungar, vill jag utbilda mig till personlig tränare och arbeta halvtid med det och halvtid som arbetsterapeut. 

 

 

Hur är det att som svensk läsa en dansk utbildning?

Jag blir behandlad precis som alla andra, så det är inte så stor skillnad, mer än att jag kanske är lite mer nervös när jag ska prata högt och ibland kan det vara svårt att läsa all litteratur, men hittils har det gått väldigt bra.

 

 

Pratar du ren danska eller svenska i Dk?

Jag pratar danska i skolan och på jobbet. Med min kille snackar jag svenska. Eller vi snackar en skön mix här hemma, haha.

 

 

Vad är din dröm?

Jag har aldrig varit den som drömt om en framgångsrik karriär eller mycket pengar. Visst hade det varit nice att ha ett fullt bankkonto och slippa oroa sig för det, ha ett fint hus osv, men min allra största dröm har alltid varit att bli mamma och få ha en stor, kärleksfull familj. Min målbild är en morgon med busiga ungar som springer runt frukostbordet, familjesemestrar och svensson-vardag.

 

 

 

 

 

Gillar verkligen din klädstil, så har du några tips på hur du tänker kring val av kläder? Hur skulle du beskriva din stil?

Tack snälla. Om ni går tillbaka i min blogg ett par år (har bloggat i åtta år nu!) så kan ni se att jag kategoriserade mig själv som en modebloggare, haha. Vilket skämt. Alla gjorde det då, så även jag, men nu har jag väl hittat min nisch, tack och lov. Numera klär jag mig alltid bekvämt. Stilrent, snyggt men skönt. Gärna ett par slappa byxor och en oversize t-shirt med en mysig kofta över. Jag hatar tighta plagg! Sneakers eller boots med klack till.

 

 

Berätta om dina träningsskor, både bra & dåliga sidor om de!

Jag kör alltid på Nike. Har ett par Asics löparskor som är grymma i och för sig. Mina nyaste Nike Pegasus är riktigt sköna att springa i. Jag har säkert 10 par, men varierar endast mellan 2-3 stycken på gymmet. Kanske dags att rensa ut ? 

 

 

Är nyfiken på varför du utesluter komjölk? eller snarare, hur du resonerar kring användandet av soya/havre/mandelmjölk? jag drack dessa produkter förut men har numera blivit alltmer skeptisk. det är ju bara att titta på oatleys innehållsförteckningar och se att de innehåller hur många e-nummer som helst. visst kan det finnas nackdelar med att dricka komjölk, jag tänker särskilt ur ett miljöperspektiv, men det känns som att folk helt okritiskt tror på den senaste flugan om att soja/mandelmjölk är så mkt bättre för kroppen och miljön. höll själv på att falla dit, eftersom det verkar gå en trend nu att byta ut komjölken mot div. andra produkter, men sen läste jag på om soya (som både kan vara cancerframkallande, samt är riktigt dåligt ur miljösynpunkt). berätta gärna vad du baserar ditt beslut på! jag vill gärna lära mig mer.

 

Det verkar som du är mer påläst än mig. Jag har än så länge bara läst om det negativa om komjölk och endast uteslutit det i två veckor än så länge. Jag tror somsagt på att inte överkonsumera någonting och jag dricker inte särskilt mycket soyamjölk eller havremjölk. Har lite i mina smoothies eller gröt men annars inte. Ville mest komma bort från överkonsumtionen av komjölk i smör, ost, mjölk, youghurt, skyr och allt annat jag åt dagligen.

 

n

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.