Nathanelle

ETT SNACK OM KALORIER OCH SÅNT.

 

Har tänkt skriva ett sådant här inlägg ganska länge men aldrig fått tummen ur. Tänkte vi ska snacka lite om kalorier och hur unga tjejer ser på en hälsosam livsstil.

isand.forme

Jag minns så väl när jag själv gick på högstadiet och var väl 15 år eller något sådant. Största delen av tjejernas mål var att bli smala och snygga som modellerna i tidningarna. Även om jag själv aldrig hade strävat efter något sådant så drogs man ändå med i sina tankar. Iallafall, jag minns att en tjej berättade om sin kompis som hade gått ned ”så mycket i vikt” efter att ha ätit knäckebröd med keso, två stycken vid varje måltid – endast. Shit, tänkte vi – knäckebröd med keso måste ju vara supernyttigt, och så testade vi alla säkert det dagen efter, men redan vid lunch så var man väl svim-färdig och superhungrig.

Såklart går man ned i vikt om man bara äter sex knäckebröd om dagen – det är ju ren matematik! Det vi inte visste/tänkte på var ju hur den där tjejen (om hon nu ens fanns, herregud vad mycket historier som gick runt på den tiden, haha) egentligen mådde. Det är inte speciellt hälsosamt att gå ned i vikt genom att äta 500 kcal om dagen. Hur såg hennes hy ut, hennes, hår, hennes kropp, hur var hennes energinivå och hur mycket orkade hon egentligen i skolan? Det brydde man sig inte riktigt om. 

Jag kommer ihåg när jag började blogga för ca sju år sedan, då var jag 16. Då skrev jag upp ”Dagens mat” varje dag och ju mindre man hade ätit, desto ”coolare” var det. Någon gång bestod min lunch av två latte. Som tur var höll det inte på speciellt lång tid, men det är ju helt sjukt hur man tänker när man är ung, inte vet bättre och vill se ut som hon den snygga som bloggar och alltid dricker latte. Hon skriver väl bara inte om vad hon äter till middag utan bara när hon dricker latte, vilket ger den bilden av att det är allt hon får i sig och därför hon är så snygg och smal.

Jag vet att jag har många unga tjejer som läser min blogg. Ni som är 14, 15, 16 år och mejlar eller kommenterar om hur man ska gå ned i vikt. Jag vet att i vissa perioder av sina tonår är det allt man tänker på. Men jag hoppas verkligen att ni är mer allmänbildade än vad jag och mina tjejkompisar var på den tiden. Då skrevs det bara om hur man gick ned i vikt medan nu handlar tidningarna mer om att få en hälsosam livsstil.

tumblr_mzf8bm8F3z1rmjd3no1_500

Det är verkligen farligt att vara ung och mixtra och exprimentera med bantningsmetoder och dylikt. Jag lovar er – jag testade allt! Oftast bara en dag för sedan tröttnade jag. En gång testade jag att bara dricka varmt vatten med citron och cayennepeppar till frukost ett par dagar. Aftonbladet lovade ju att man skulle gå ned fem kg på en vecka. Haha, ja, man skrattar åt det såhär i efterhand men det sjuka var ju att det var de flesta tjejers vardag. Och då ska det tilläggas att jag var ganska smal och tränade en del även på den tiden. Som tur väl började jag träna på gym när jag var 15-16 och lärde mig mer om en hälsosam livsstil. Att man inte kan bygga muskler på cayennepeppar vatten eller knäckebröd med keso och att kroppen faktiskt behöver alla kalorier som den ska ha. Varken mer eller mindre. Tre större mål och två mindre om dagen och en tallrik fylld med protein, långsamma kolhydrater och bra fetter. 

Vet egentligen inte vad jag vill säga med den här texten mer än att jag och många andra varit där och försök verkligen att tänka ett steg längre när hjärnan spelar dig ett spratt och du tror att allt du läser i tidningar är sant. Det finns så mycket vettigare saker att fokusera på i den åldern än vikt och mat. Kroppen ska ha kalorier även när den ska gå ned i vikt. Äter man inte lagrar faktiskt kroppen istället så mycket energi och fett som den kan eftersom den rent av tror att du håller på att svälta, vilket gör det ännu svårare att gå ned i vikt.
Näring, energi, hälsosamma livsmedel, grönt, antioxidanter och allt som kroppen behöver för att fungera finns i vår kost, så att skippa den är bara väldigt dumt och om inte annat så gör det dig faktiskt dummare – och det vill man ju inte bli.

Diskutera gärna. Åsikter, synpunker eller egna erfarenheter. Så viktigt att prata om tycker jag.

 

n

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.