Nathanelle

SVAR PÅ FRÅGOR.

Hur mycket tjänar du (om du vill svara)?

Jag tjänar mellan 130-160 DKK i timmen.


Är det bättre lön i Danmark än i Sverige?

Ja, iallafall inom restaurangbranschen.


Vad har du gått för utbildning?

Har faktiskt inte gått någon som helst barutbildning. Började i garderob på en nattklubb och har sedan jobbat mig upp.


Vill du arbeta som bartender hela ditt liv eller är det bara en sak du gör i något år nu när du är ung?

Nej, det har jag inte tänkt. Men det är bra pengar för kul jobb, så just nu trivs jag.


Är det inte jobbigt att få ihop vardagen med träning, mat osv. när man jobbar de tider som du gör?

Jo, visst är det det. På helgerna ligger jag som en nedklubbad säl i soffan efter många, tunga timmar på jobbet, medan på vardagarna har jag ofta lite ledigt och kan träna.

Vad är det bästa och sämsta med ditt jobb? Är det inte svårt att alltid behöva hålla uppe humöret under arbetstiden?:)

Det bästa är att vi har ett grymt crew och det är alltid kul att komma in på jobbet. Det sämsta är väl fulla idioter som kan dra ned ens humör till minus inom 2 min. Jo, visst kan det vara svårt när folk beter sig som svin, men oftast är folk glada och trevliga.


Du borde börja blogga från mobilen, bloggar någon från datorn längre liksom?

Har tyvärr inte internet på min telefon i Danmark, så det går inte.


Hur mkt jobbar du? Har du ett oregelbundet schema? 

Jag jobbar väldigt olika. Ibland två gånger i veckan och ibland sex gånger. Har ett oregelbundet schema ja, men får alltid tillräckligt med pass.


Nyår 2010


Funderar själv på att utbilda mig till bartender nu efter studenten då jag tycker att det verkar vara ett svinroligt jobb, plus att jag aldrig skulle klara av ett 9-5jobb utan är mer av en kvälls- och nattmänniska. Så nu till mina frågor… Hur mycket har du utbildat dig, alltså hur länge och vilka kurser isåfall? Hur mycket tjänar du i månaden ungefär? Är det svårt att få jobb? För- och nackdelar? Vet även att du har jobbat på flera olika typer av barer, vilken typ har du tyckt varit bäst?

Det är ett väldigt roligt jobb och på många ställen behöver du inte vara utbildad. Det är inget som är supersvårt och man lär sig med tiden. Annars rekommenderar jag att åka iväg över sommaren i en månad och utbilda sig på EBS. Har träffat så många människor därifrån som säger att de haft den bästa sommaren i sitt liv. Hur mycket jag tjänat i månaden är olika, beroende på hur mycket jag jobbar. Men har jag fulltid får jag kanske ut 17 000 + 6000 i dricks per månad. Så jag klarar mig ?

På vissa ställen är det såklart svårare att få jobb, men inom barbranschen behövs det ofta ny personal, så bara sök. Bäst är såklart om du känner någon som kan rekommendera dig. Nackdelarna med att jobba som bartender är att man förstör hela dagen efter, eftersom man sover till mitt på dagen och är ganska utslagen resten av den. Fördelarna är att man slipper gå upp tidigt på morgonen, man får festa tillsammans med sina vänner utan att må dåligt dagen efter och få betalt för det.

Jag har jobbat både på stora nattklubbar och cocktailbarer och det går inte att säga vilket som är bäst. Ena dagen är man sugen på partyparty medan andra dagen vill man ha en lugn kväll och göra goda cocktails. Det passar mig utmärkt att mixa både och.



Vad är en shiftleader?

Det är den som har ansvaret över bartenderna och mycket mer under ett shift.


Hej! tkr din blogg är väldigt inspirerande och rolig att läsa! ? hur jobbar du alltså jobbar du “bara” som bartender, på kvällar då eller? har man fler jobb, alltså på dagen. Vet ingenting så tell me ? 


Många som jobbar som bartenders pluggar eller har andra dagtidsjobb, men jag jobbar “bara” som bartender. Både i vardagarna och på helgerna.


Att jobba så där under sena kvällar och nätter med ofta berusade människor, är det jobbigt?
vad är roligast med ditt jobb? 

Ibland är det väldigt jobbigt och har man lätt till att bli irriterad kan minsta lilla förstöra din kväll. Men det gäller att visa vem som bestämmer, att inte ta någon skit och fokusera på det roliga istället. Det roligaste är att jag får betalt för att “festa” med mina vänner och vara en del av partyt.

Hur mycket dricks får du per kväll?

Det varierar mellan ca 500-1000 kr per kväll, så i månaden kan det bli en riktgit bra dricks.



Favoritdrinken?

När jag går ut dricker jag oftast öl, men om jag ska sitta i en cocktailbar gillar jag det mesta med hallon, ingerfära och fläder. Älskar också Old fashions och gärna lite grabbigare drinkar.


Hur länge vill du fortsätta vara bartender? , har du nå andra planer på vad du skulle vilja jobba med? 

Det är svårt att säga. Just nu trivs jag jättebra och kommer säkert hålla på tills den dagen jag bestämmer mig för att börja plugga eller kommer på vad jag vill jobba med. Just nu ingen aning alltså. Jag tycker inte man ska stressa med just plugg. Det är aldrig för sent, och hellre att tjäna pengar och ha kul när man är ung än att plugga bara för att plugga.


Kommer du att jobba utomlands något i sommar? Du jobbade väl på Kos för nån sommar sen?

I sommar blir det inget utomlandsjobb utan en sommar i härliga Köpenhamn. Jag har jobbat på Kos i två somrar nu och det är helt fantastiskt. Do it!


Jag har tänkt väldigt mycket på hur du gör med språket, talar du engelska, fungerar det att köra på svenska eller har du helt enkelt lärt dig danska?
Dessutom undrar jag var du jobbar, och märkt att du jobbar morgon/förmiddag också någon gång, är det något annat jobb eller gäller det som bartender också?

Jag pratar mestadels danska när jag jobbat. Språket kommer ganska fort när man jobbar och umgås med danskar. Annars fungerar svenska ibland och engelska alltid. Jag jobbar på en stor nattklubb samt på en cocktailbar på Scandic hotell där jag ibland jobbar dagar. 

Är det lätt att få tag på jobb i Danmark? Har planer att sticka iväg nu till hösten och funderar vart man ska skulle söka sig ?

Jag tycker det är lätt att få iallafall bartender och restaurangjobb i Köpenhamn. Det behövs alltid. Andra jobb är jag osäker på, men jag tycker absolut du ska testa. Köpenhamn är fantastiskt!


Cube cocktailbar tillhör Scandic Weber. Här hittar ni mig då och då. Vesterbrogade 11A om ni är i närheten


Vad läste du i gymnasiet?

Jag läste Natur-medicin.


Tänker du jobba med något annat i framtiden?

Absolut, men just nu är jag osäker på vad jag egentligen vill jobba med.


Är det jobbigt med den höga ljudnivån och blir man mer eller mindre pepp på att festa själv?

Ja, ibland kan det vara alldeles för hög musik, men då man man använda öronproppar om man nu vill det. Det är lite olika, ibland blir man supersugen på att gå ut och festa, men ofta så passar det bra att stanna i baren och skratta åt alla fulla människor.

n

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.