Nathanelle

DET DÄR MED KOST.

Ni är många som undrar om mat, kost och träning. Hur man går ned i vikt och vad som är bra och äta. Här kommer lite konkreta tips!

Ät en ordentlig frukost. Äter du dig mätt på morgonen håller det dig mätt enda tills det är dags för lunch. Då riskerar du inte heller att småäta under dagen. Havregrynsgröt håller dig ordenligt mätt och är en bra frukost.

Ät lite och ofta. Ät fem mål om dagen. Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag. Det gör att du håller dig mätt under hela dagen. Ett bra mellanmål är en frukt, lite nötter, två knäckebröd eller liknande.

Ät små portioner. På så sätt tänjer du inte ut magsäcken. Ät lunch och middag innan du blir sådär superhungrig. Då äter du mindre och långsammare istället för att trycka i sig maten utan att känna efter när du är mätt.

Ska du träna under dagen bör du äta minst en timme innan träningen. Helst två. Ska du träna på morgonen är det väldigt individuellt vad man orkar. Idag tog jag t.ex en halv banan innan träningen, men ibland behöver jag en hel tallrik havregrynsgröt för att orka. Känn efter.

Efter träningen, ta någonting direkt. En banan är bra t.ex. Sedan bör du äta ett ordentligt mål inom någon timme efter träningen för att bygga upp musklerna istället för att de bryts ned.

Skippa kvällsmackan. Ät ingenting precis innan du ska gå och lägga dig. Ät dig istället lagom mätt under middagen. Självklart ska du inte lägga dig hungrig, men ta istället en frukt och en kopp te. Det är inte bra att trycka i sig kolhydrater på kvällen.

100 kalorier extra om dagen, varje dag, ger en viktökning på fem kilo per år. Det är mycket! 100 kalorier är så lite som en banan, två skivor ost, ett par nötter eller två bitar choklad. Tänk på vilka kalorier du stoppar i dig. Ät mat som mättar så undviker du de onödiga kalorierna.

Ät lite av allt! Vill du gå ned i vikt är det dummaste man kan göra att skippa vissa livsmedel. Älskar du choklad – klart du ska få äta choklad, men det räcker med en bit istället för en hel kaka. Och inte varje dag! Man kan inte äta hur mycket frukt som helst utan att gå upp i vikt, tro det eller ej. Allt måste få ätas, men i små mängder, annars blir man tokig! Det gäller att tänka logiskt och inte gå på allt strunt som står i tidningarna. Ät med huvudet!

Eat breakfast as a king, lunch as a prince and dinner like a pauper, är ett bra ordspråk. Det menas alltså att du ska äta en ordenlig frukost och en mindre portion till middag.

Jag förespråkar absolut inte bantning och tycker hellre man ska träna ifall man behöver gå ned ett par kilo. Men kost och träning går hand i hand. Vill du gå ned i vikt måste du äta mindre kalorier än du gör av med. It’s that simple!

n

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.