Otroligt goda saffransbullar fyllda med kanel, mandelmassa och äpple. Känns de inte nästan lite nyttiga också när man har äpple i?
Saffransbullar med kanel, mandelmassa och äpple
Ca 16-18st
Deg:
25g jäst
8½ dl vetemjöl
1krm salt
2½ dl mjölk
1 kuvert (½g) saffran
½ dl strösocker
75g rumsvarmt smör
1 ägg
Fyllning:
75g rumsvarmt smör
2 tsk kanel
100g mandelmassa
1 litet äpple
Ägg till pensling
Pärlsocker att strö över
Smula ner jästen i en stor degbunke. Mät upp och blanda mjöl och salt. Ljumma mjölken fingervarmt. Stöt saffran fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, ca 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
Rör under tiden ihop smör och kanel till fyllningen.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 1 cm tjock. Bred på kanelsmöret och riv över mandelmassan. Riv äpplet (låt vätskan rinna av lite innan) och strö över degen. Rulla ihop degen och skär rullen i tjocka skivor. Lägg bullarna i bullformar eller på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 225 C, ca 8-10 min.
Tack, vad gullig du är! Kram tebax
Tack, vad gulligt sagt! Kram tebax
ser gott ut linda mums!! kramis