Vet ni vad jag gjorde igår kväll? Jo, jag provlagade årets nyårshuvudrätt. Blev så nöjd att jag fotade och tänkte ni kunde få receptet bums. Har ni planer för nyår? Jag och barnen har planer, och jag längtar massor.Vad det blir och med vem får ni se. Från och med nu och fram till Nyår tänkte jag bombardera er med förslag på allt möjligt gott.
Jag står för huvudrätten och det blir: Oxfilé insvept i knaprig prosciutto, toppad med plommon- och rosmarinsmör med en rödvinssås. Till det en gratäng på sötpotatis, palsternacka och potatis med gruyereost. Sallad på sidan med granatäpplekärnor och en apelsin- och vit balsamicodressing. Ni får under dagen recepten på gratängen och salladen. Här kommer oxfilén. Det som är kanoners är att du kan förbereda den till största delen.
Du behöver (4 pers)
4 oxfilémedaljonger
Nymalen peppar, salt
4 msk olivolja
8 skivor parma/prosciutto
2 msk plommonmarmelad (en bra sort som inte är uppblandad. Alternativt 5 torkade plommon utan kärna)
några rosmarinkvistar
20 g smör (rumsvarmt)
2½ msk ströbröd (om du använder torkade plommon ta 2 msk sröbröd)
2 nypor salt
flingsalt
Behöver inte bli så perfekt för det smälter ändå ihop
Gör så här
1. Blanda olja med peppar och gnid in medaljongerna.
2. Dela prosciutton på mitten på längden. Svep in varje medaljong med två prosciuttolängder och bind ett matsnöre runt. Sätt över plastfolie och in i kylen.
3. Blanda plommonmarmelad, ströbröd, smör, salt och repa av lite rosmarin som du hackar och blandar ner. (Använder du torkade plommon så hackar du ner dem)
4. Kavla ut massan mellan plastfolie, så den blir ca 3 mm tjock.Lägg över kavlade massan på ett fat och in i kylen ett tag. Ta ut rundlar, med t ex ett pepparkaksmått, som är ungefär lika stort som oxfilémedaljongen. Lägg in i kylen igen med plastfolie över (Hit kan du förbereda)
5. Ta ut medaljongera ur kylen ca en timma innan.
6. Sätt ugnen på 175 C
7. Stek på medaljongerna i stekpanna på båda sidorna. Lägg på plommonrondellerna och en rosmarinkvist. Lägg över i ugnsform och ställ in i mitten av ugnen (Blodigt 55˚ C, ca 15 min; Medium-Blodig 58-60˚ C/Medium-Välstekt 60–65˚ C, ca 20 min; Välstekt 70˚ C, ca 25 min)
8. Strössla över lite flingsalt