Jag fick hem ingredienser och recept från Hälsans Kök för en vegetarisk paj, och den blev såååååååå god. Det här är verkligen något för det gröna julbordet OCH för alla, vare sig man är vegetarian eller inte.
Ingredienser
Pajskal
250 gram filodeg
ca 70 gram smält smör
Äggstanning
3 st stora ägg
4 dl mellangrädde
1 tsk flingsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
Fyllning
200 gram grönkål
4 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 pkt Färs (Hälsans Kök)
1 pkt Tärningar á la Bacon (Hälsans kök)
smör och rapsolja till stekning
200 gram cheddarost
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Finhacka vitlök och lök och stek dem mjuka och glansiga i smör. Häll ner sojafärsen i löken och stek tills färsen är tinad och mjuk, tillsätt lite mer smör/rapsolja om det blir för torrt i stekpannan.
2. Riv eller skär grönkålen i mindre bitar och lägg ner i stekpannan, vänd runt tills grönkålen blir mörkare och mjuknar.
3. Stek a la bacon i rapsolja tills att de har en fin krispig yta, vänd ner i sojafärsblandningen.
4. Smält smöret till pajskalet, täck botten på en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper, smörj sedan formens insida med smör. Lägg filodegsark omlott i springformen, pensla med smör mellan varje lager.
5. Varva riven ost med färsblandningen i pajskalet, vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och häll ner i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter.
Låt svalna innan servering