Sådärja, första pepparkaksgranolan fixad. Gör alltid denna runt december. Så kryddigt god. Blanda upp med det du tycker bäst om i frukt- och nötväg. Jag älskar verkligen dadlar, fikon och hasselnötter tillsammans med pepparkakskryddorna. Den här gången använde jag också hasselnötsolja istället för rapsoljan för att stärka på smaken av hasselnötter.
Du behöver
6dl havregryn
1dl sesamfrön
½dl rårörsocker
1dl pumpakärnor el solrosfrön
½tsk salt
1 påse pepparkakskrydda (18 g) eller bara kanel (ca 3 msk)
1dl vatten
½dl rapsolja
1dl torkad frukt (jag tog denna gång fikon, dadlar och aprikoser som jag finhackade)
1 påse hackade hasselnötter. (eller hela nötter om man inte har småbarn hemma)
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda allt utom vatten, olja och torkad frukt och rör om ordentligt. Blanda samman olja och vatten, häll det över grynblandningen. Häll blandningen på en långpanna. Rosta mitt i ugnen 25-30min. Rör om då och då för att undvika att det bränns eller blir ojämn färg. Blanda i torkad finhackad frukt och de hackade nötterna när muslin svalnat.
Härliga smaker och doften, mmm! Kram