Matstugan

Äpplekakan på mandelmjöl

Jag är lite inne på mandelmjöl just nu. Gillar den där lätta mandelsmaken i bakverk, några äpplen och kardemumma på det och du har en underbar kaka!

Du behöver 
2-3 äpplen + 25 g smör + 1 msk socker
200 g rumsvarmt smör
1 3/4 dl socker
3 ägg
1 3/4 dl vetemjöl
100 g mandelmjöl
1½ msk bakpulver
2 tsk mortlad kardemumma
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
 
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant (22 cm).
 
Skala äpplena och skär i mindre klyftor. Smält 25 g smör i panna och tillsätt 1 msk socker och i med äppleklyftorna. Fräs på i cirka 10 minuter så de blir lite lätt gyllenbruna och mjuka. Låt dem svalna.
 
Vispa smör (200 g) och socker (1 3/4 dl). Tillsätt ett ägg i taget och vispa på. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Häll i formen. Lägg ut äppelklyftorna jämnt.
 
In i ugnen cirka 35 min. Låt svalna. Pudra gärna över florsocker vid servering och Vaniljsås blir mums till!
 
 
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Eva

    Det blev väldigt gott! Stekte dem i smör och socker och det blev en väldigt blöt kaka. Nästa gång gör jag nog som man brukar -skär rabarber i bitar och blandar med socker och potatismjöl.

  2. Eva

    Och nu funderar jag på om man kan göra rabarberkaka av det är receptet… 🙂

    Svar:
    Jamen testa och berätta. Jag tror det går, kanske lite mer socker….
    Linda /Matstugan
  3. Eva

    Tror du att man kan använda samma recept till muffins?

    Svar:
    Jag brukar ofta göra muffins av recept på ’storkakor’, så jag skulle testa. Kan inte lova, men jag tror det skulle fungera. Berätta gärna:-)
    Linda /Matstugan