Matstugan

Får man bjuda på lite Hasselnötsmousse?

 
Lovade er receptet på Roy Fares underbara Hasselnötsmousse, som jag gjorde förra helgen. Smälter i munnen! Makalöst god. Ser ut som mycket jobb, men är verkligen lätt att göra. Jag gjorde dem kvällen innan dessutom. 
 
Jag gillar att Roy Fares i sin dessertbok använder viktmått tillsammans med dl mått. Nuförtiden använder jag nästan bara vågen. 
 
Du behöver
50 g nougat
50 g mjölkchoklad
200 g vispgrädde (2 dl)
45 g äggula (2)
25 g vatten (1/4 dl)
25 g strösocker (1/4 dl)
 
Saltade hasselnötter
50 g hasselnötter (3/4 dl)
1 skvätt äggvita
1 nypa flingsalt
3 g strösocker (½ tsk)
 
Gör så här 
Hacka nougat och mjölkchoklad och smält försiktigt i vattenbad eller i mikro. Vispa grädden så den bli medelfast. 
 
Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp socker och vatten och rör om så att sockret löser sig och det blir en sockerlag. Tillsätt den varma sockerlagen i tunnstråle till äggulorna medans du vispar på maxhastighet. Du kan såklart använda din matberedare. Vispa på tills det blir ett fast skum.
 
Vänd nu ner choklad/nougat och sedan grädden. Blanda om ordentligt. Pyttsa ner i serveringsglas och låt stå i kylen någon timma, gärna längre. 
 
Nötterna
Sätt ugnen på 200 C
 
Rosta nötterna i en torr stekpanna på rätt hög värme i ca 5 minuter. Rör om så de inte bränns vid. Häll över nötterna på en ren kökshandduk och gnugga av skalen. Lät svalna.  ELLER köp hasselnötter utan skal (som jag gjorde, ICA har i sitt eget sortiment). 
 
Lägg äggvita i bunke, tillsätt nötterna och blanda runt så att de fåt lite äggvita på sig. Strössla över flingsalt och socker, blanda. 
 
Häll ut nötterna på plåt med baklåtspapper. och rosta i ugnen så de blir lätt gyllenbruna. Cirka 5 minuter. Låt svalna. 
 
Strö nötterna över moussen precis innan servering  
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Nicklas

    Hejsan, jag testade att göra detta precis och det blev lite klumpigt av chokladen, vad beror det på? Är det pga chokladsmeten är för varm eller häller jag i smeten för sabbt?

    Svar:
    Nicklas, jag har funderat lite och jag tror, precis som du skrev, att det antingen var det för stor skillnad i värme på de olika blandningarna i samband med att du kanske hällde i för snabbt. Jag smälte choklad och nougat på låg värme och lät det svalna något. Jag blandade ner lite först och blandade runt och sedan resten i ett svep. Det ska inte bli klumpigt. Lycka till!
    Linda /Matstugan
  2. Karoline Eriksson

    Åh gud Linda jag dör, bjud oss på middag snart igen snälla rara! Hihi, kram!

    Svar:
    Självklart Karoline! Har tänkt att jag skulle göra det. Vi hittar en bra kväll som ni kommer hit tycker jag! Kramar
    Linda /Matstugan
  3. Katarina

    Det här är en lyxig dessert! Och så fint du dekorerat med nötter och hallon! Fredagskram!

    Svar:
    Tack du, ha en finfin vecka Katarina! Kramar
    Linda /Matstugan