Matstugan

Yuzu – Veckans ord

Yuzu som i syrligt, sött, surt och som i supertrendig ingrediens.

Yuzu är en japansk citrusfrukt (ursprungligen från Kina) som smakar som ett mellanting mellan citron, grapefrukt och mandarin. Frukten är ovanligt nog frosttålig. Den återfinns såklart i mycket av det asiatiska köket och har blivit trendig även här hos oss nu. Den äts sällan som den är utan oftast är det skalet och juicen som används i mat, desserter, drinkar. Den används också torkad, pulveriserad med en sötsyrlig smak i desserter. Flera ölsorter i europa är smaksatta med just yuzu. 2012 var yuzu en av smakerna i Blossas årgångsglögg om ni minns?  Nyttig? Ja! Den innehåller tre gånger så mycket C-vitamin som en citron faktiskt.

Är ni nyfikna så testa Sorbet på yuzu, skaldjurscocktail med yuzu, fräsch citrusdrink. Själv ska jag söka upp lite yuzu på min butik eller i en asiatisk butik och skvätta i lite här och där och se vad det blir för effekt. Hojta till om ni har något gott med yuzu.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.