Samiska glödkakor skapade lätt eufori här hemma igår. Vi bakade, stekte dem i stekpannan och åt varma med smör, picklad rödlök, philadelphia och inte minst Polaricas nyhet Rensalami och Älgsalami. Glödkakorna smakar lite som mjukt tunnbröd och pinnbröd i ett. Barnen kavlade några och gjorde egna glödkakor som såg lite annorlunda ut mot dem ovan, de var också supergoda. Helt klart en favoritmiddag.
Gillar den här kökshandduken i batikmönster (från ICAs nya sortiment för vår/sommar)
Du behöver
25 g jäst
4 dl vatten
50 g smält smör
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
10 dl vetemjöl special
1 dl rågmjöl
Gör så här
1. Smula sönder jästen i en bunke. Rör i vatten, smält smör, sirap, salt och vetemjöl.
2. Knåda till en smidig deg och jäs under bakduk ca 1 tim.
3. Lägg degen på ett bakbord och dela den i 26 bitar. Strö ut lite mjöl och kavla ut varje degbit till en tunn rund kaka (använd gärna en kruskavel, blir lite mer rustikt då)
4. Stek på medelstark värme tills de fått färg. Vänd och håll dem sedan varma och mjuka invirade i en handduk