Jag älskar ostbricka. Med en bra ostbricka kan du byta ut middagen och lätt sitta hela kvällen och småäta, prata, se på film och mysa. Här kommer lite tips för att få ostbrickan att bli den bästa upplevelsen.
För en perfekt smakupplevelse börja med den milda osten, och sen vidare till de mer smakrika. Avsluta med Blåmögelost. Om du föredrar vitt vin till så ska du satsa på mildare ostar.
Ps. Glöm inte ta ut ostarna från kylen i god tid innan, ca 1-2 timmar, så att de blir rumstempererade. Då kommer smakerna bäst fram.
Mina personliga storfavoriter är: Brillat Savarin (Krämig storfavorit), Langres, Saint Agur, Fourme d’Ambert, Castello white with Truffle, Comté, Roquefort Arbas, Gryuere Reservé, Pecorino Sardo, Morbier och Taleggio (felskrivet i bilden med Tryffelsalami)
Hur man lägger upp ostbrickan är upp till var och en. När man rekommenderas ett upplägg så brukar det vara en blandning av starka och mildare varianter, hårda och mjuka. Här är två upplägg:
Klassisk ostbricka
Port salut (kittost)
Brie
svensk hårdost (t ex Prästost lagrad 24 mån, 35%)
Gorgonzola
Fylligt rött vin, t ex Bourgogne
Modern ostbricka
Fransk Brie smaksatt med tryffel
Pecorino Sardo
Comté
Roquefort
Rött vin, t ex Shiraz
Gott till är kallskuret av olika slag, testa t ex Rosette de Lyon, Sopressa Venetia och Tryffelsalami.