Finns det något godare än ostbricka? Några väl utvalda ostar, lite vin och några roliga tillbehör. Mina personliga storfavoriter bland ostar är: Brillat Savarin (Krämig storfavorit), Langres, Saint Agur, Fourme d’Ambert, Castello white with Truffle, Comté, Roquefort Arbas, Gryuere Reservé, Pecorino Sardo, Morbier och Taleggio. Här kommer mina favorittillbehör för att spetsa till ostbrickan. Lite senare ikväll kommer en liten ostguidning till den perfekta ostbrickan, missa inte det.
Passar utmärkt till speciellt ädelostar och Comté
Päronkompott med Tellicherrypeppar (ca 3dl)
5 päron (ca 800g)
1 dl rörsocker
1-2 krm Tellicherry black pepper
½ vaniljstång
Börja med att snitta vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull. Skala och kärna ur päronen. Skär i små bitar. Pyttsa ner i en kastrull med vaniljfröna. Tillsätt socker och Tellicherry black pepper. Småkoka i ungefär 20 minuter utan lock tills det blir en tjock kompott då du rör om. Låt svalna. Häll ner i rena glasburkar och förvara kallt.
Supergott till mjukare ostar, färskost och ädelostar eller bara norpa i sig på sidan av ostarna
Krispig blandning till ost
100 g lufttorkad skinka
150 g surdegsbröd
1½ tsk rapsolja
½ tsk fänkålsfrön
Skär skinkan i mindre bitar. Stek krispigt i pannan. Lägg över på hushållspapper. Kantskär brödet och skär i små bitar. Hetta upp oljan och lägg i brödet, rosta gyllenbrunt och krispigt. Tillsätt skinkan och fänkålsfrön. Rör runt i pannan.
Rårörda björnbär passar perfekt på ostbrickan till färskost, kittostar såväl som till hårda ostar
Rårörda björnbär
2 dl frysta björnbär (tinade)
½ citron (saften)
½ dl socker
Rör ihop socker med citronsaft (tills sockret lösts sig). Blanda ihop citronsockret med björnbären.
Gott till alla slags ostar är knapriga nötter tillsammans med honung
Rostade nötter med honung
50 g sötmandel
50 g hasselnötter
50 g valnötter
50 g cashewnötter
50 g smör
2 dl honung
Rosta mandel och alla nötter i en torr stekpanna. Lägg sedan över dom på ett fat. Låt smör och honung smälta ihop i stekpannan. Vänd ner nötterna, låt koka 1-2 minuter.
En av de godaste ostarna någonsin är Langres. Det är en fransk ost som tillverkas i Champagnedistriktet. Ett tillbehör som är kanon till är kokos- och passionsmarmelad från Hugo Ericson Ost (jag köper den på min vanliga butik). En annan rolig grej att göra med en Langres är att hälla över Champagne.
Häll Champagne över osten
Grejen med den här rätt fula osten är att du tar ut den ur kylen cirka 1 timma innan du ska äta. Häll på sådär 1 dl champagne över osten och låt den stå. Osten suger upp champagnen. Du kan ta det som hamnar utanför och ösa över igen. Champagnen gör att den börjar flyta ut och blir krämigare i smaken – Helt ljuvligt. Sen kan du dricka resten av champagnen – Två flugor i en smäll.
Ps. Nu är det så att du egentligen ska ha riktig riktig champagne, men jag använder alltid en fransk mousserande som är hur god som helst, Crémant De Bourgogne. Smakade väldigt champagnigt.
Oj vilka härliga ostinlägg, nu får det nog bli en ostbricka snart! 🙂