Pommes Anna, har ni gjort en sådan någon gång? Festligt, lätt, gott.
Pommes Anna är ett alternativ till potatisgratäng som smakar vidunderligt gott och är lätt att göra. Det är bara potatis och smör. Du gör den i en pajform och skär en ’tårtbit’. Passar utmärkt till allt kött och blir lite extra helgfestligt. Passar även underbart till kyckling.
Pommes Anna
800 g potatisar
200 g smör
salt, peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
1. Skala och skiva potatisarna så tunt som möjligt. Smöra en pajform och lägg ett lager potatis i botten (cirka 1 cm). Hyvla över tunna skivor med smör. Salta och peppra.
2. Fortsätt med varje lager så tills du har använt all potatis eller formen är full.
3. Lägg på någon tyngd ovanpå, t ex ett lock och något som tynger ner locket. Det är för att potatisen ska pressas ihop under tillagningen i ugnen.
4. In i ugnen ca 40-50 minuter
Rödvinssås
1 st morot
3 dl rödvin
3 dl vatten
2 msk soja
’2 msk honung
1/2 – 3/4 tsk salt
1 – 1 1/2 krm peppar
2 msk smör
1 1/2 msk maizenaredning (mörk)
Gör så här
1. Skala och skär moroten i mindre bitar. Koka i rödvin och vatten ca 10 minuter. Ta upp dem.
2. Tillsätt soja och honung. Smaka av med salt och peppar.
3. Tillsätt smöret och vispa i maizenaredningen. Låt koka ca 1 minut.
Parmesankräm
2dl Youghurt
100 g parmesan
Blanda ihop