Äääääälskar Pepparkakscheesecake. Den perfekta kakan vid jul. Alla smaker tillsammans blir magiska. Det här receptet är ett recept av systrarna Eisenman som jag bara var tvungen att testa. Lite ändringar dock såklart.
Du behöver
Botten
25 st pepparkakor
75 g smält smör
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0.5 tsk salt
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
½ tsk malen kryddnejlika
4 st ägg
10 st pepparkakor, ca
Glasyr
100 g philadelphiaost eller annan cream cheese
1 dl florsocker
Glöggmarinerade aprikoser
125 aprikoser
½ dl vitvinsglögg
½ dl vatten
Gör så här
Pepparkaksbotten
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda ca 25 pepparkakor med smör i en matberedare.Tryck ut blandningen i botten på en bakform med löstagbar kant och ställ kallt medan du gör fyllningen.
Cheesecakefyllning
1. Blanda ihop cream cheese och socker.
2. Tillsätt i vetemjöl, vaniljsocker, salt och kryddor och rör till en slät smet.
3. Rör ner äggen, ett i taget, under omrörning.
4. Häll hälften av smeten i formen. Grädda i 15–20 minuter eller tills kakan har stelnat lite.
5. Fördela försiktigt ca 10 pepparkakor över formen och fyll på med resten av smeten.
6. Grädda i ytterligare 35–40 minuter i nedre delen av ugnen.
7. Låt kakan kallna helt och ta sedan försiktigt ur formen med en kniv. Kakan är godast om den får stå i kylen över natten.
Glasyr
Rör ihop ingredienserna till glasyren. Bred över kakan.
Glöggmarinerade aprikoser
Häll vatten och glögg i en kastrull och värm på. Skär aprikoserna i strimlor och lägg i kastrullen. Sjud i några minuter. Koka sedan upp och låt småputtra tills vätskan har kokat bort. Häll över aprikosstrimlorna i ett durkslag så de får rinna av lite. Dekorera kakan med strimlorna.