Jag fick en utmaning via City Gross att med några utvalda hemliga ingredienser skapa ett recept. Det är tidigt på morgonen, men tänkte att ni skulle hinna fixa att grava laxen, så vi kör. God Morgon! Om ni tycker det låter gott så får ni så gärna göra en ’like’ på mitt bidrag bums HÄR. (sista dagen är idag).
Sålunda, efter mycket tänk så gravade jag lax (för första, men inte sista gången, så lätt och tacksamt supergott) med krossade kanelstänger och äpple. Till det blev det en krämig västerbottenpaj och kall sås med massa dill, lite honung och balsamvinäger. Jag vill bara säga att det här blev bland det godaste jag varit med om.
Gravad lax med krossad kanel och äpplen
500g lax i bit (mittbiten och med skinnet kvar)
1dl salt
1dl socker
2 kanelstänger
1 grönt ekologiskt äpple
Gör så här
1. Putsa bort eventuella ben, men låt skinnet vara kvar.
2. Blanda socker och salt och häll en liten del på botten av en form.
3. Lägg laxbiten med skinnsidan ner på salt/sockerblandningen
4. Tärna äpplet och krossa kanelstängerna. Strössla över laxen
5. Fördela socker/saltblandningen ovanpå äpple/kanelströsslet
6. Lägg på en skärbräda eller dylikt ovanpå med en tyngd så att det trycker ner hela blandningen mot laxen. Ställ kallt i två dygn
7. Skrapa bort allt från laxen. Skär den i tunna, sneda skivor. Till det behöver man en vass kniv helst med tunt, långt blad.
Västerbottenpaj
Pajdeg
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
Fyllning
3 ägg
2 dl vispgrädde
150 g västerbottenost (riven)
1 krm nymald svartpeppar, nypa salt
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
1. Blanda ihop smör och mjöl i matberedare (eller nyp ihop). Tillsätt kallt vatten och få ihop den till en deg.
2. Tryck ut i en pajform (22 cm) och nagga botten med en gaffel. Ställ in i kylen i 30 minuter.
3. Förgrädda i 10-12 minuter.
4. Vispa ihop grädde och ägg. Vänd ner rivna osten. Tillsätt peppar och salt. Häll allt i pajformen.
5. Sätt in i ugnen och grädda i ca 20 minuter
Sås
2 dl Creme fraiche
½ dl dill
1 tsk flytande honung
1 tsk balsamvinäger
Blanda ihop och ställ kallt en stund
Sötsyrliga äpplen
Gör ett halvt sats sockerlag. Låt svalna. Blanda ner 1 tsk vit balsamvinäger. Skala och tärna ett grönt ekologisk äpple och lägg ner i sockerlagen. Låt stå ett tag, gärna över natten. Häll av sockerlagen och fördela äpplena över laxen vid servering.